|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
1.4.2012 19:24:48   
M kao Mama
Saksija, kod koga ideš, mislim ko te je uputio, ovo treba pogledati i endokrinolog ili inernista-dijabetolog,topla preporuka za dr. Miru Filipović na Jezeru, ali mislim da je do narednog ponedjeljka na godišnjem, jer i ja tada trebam na kontrolu pa mi je tako rekla

za ishranu, uh teško pitanje, ma to ti je dijetalni režim, pa se uklapaj kako znaš i umiješ

(odgovor članu saksija)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
1.4.2012 20:44:50   
saksija
hej mamoo almoo :) kako si? tek sam uradila nalaze sad u petak a u pon. idem kod svoje dr. ginekologa.. pa reko da vidim sta ce mi ona reci. znaci, mislis da je za endokrinologa.. uh.. hajd vidjecu sta mi ova kaze.. a za dr. Mira Filipovic.. kako se dolazi do nje? regularnim putem.. uputnicu uzmem od dr. opste prakse je li i? izvini sto peglam

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
1.4.2012 20:51:16   
M kao Mama
Ja na mžalost imam inz.rezistenciju, tako da sam ti više sa dr. na TI, kod mire nazoveš Jezero i tražiš dr. Filipović, kažeš šta je tvoj problem i da bi voljela da čuješ i njeno mišljenje, divna je i veliki stručnjak, kod koga vodiš trudnoću,

a treba ti uputnica za Filipovićku od dr. opće prakse i svježi nalazi krv, urina, i naravno ti OGTT-a

(odgovor članu saksija)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
1.4.2012 21:21:52   
saksija
kod dr. maje slakovic ( ordinacija mehmedbasic).. hvala ti, cuj nazovem na tel.. ustvari cemu se ja iscudjavam, to je normalna stvar nego kod nas se moras ibretiti ako je dr. fin.. hajd nejse.. hvala ti.. bas me interesuje sta ce mi maja sutra reci..

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
1.4.2012 22:49:18   
M kao Mama

IZVORNA PORUKA: saksija

kod dr. maje slakovic ( ordinacija mehmedbasic).. hvala ti, cuj nazovem na tel.. ustvari cemu se ja iscudjavam, to je normalna stvar nego kod nas se moras ibretiti ako je dr. fin.. hajd nejse.. hvala ti.. bas me interesuje sta ce mi maja sutra reci..



maja jest možda dobar gin. ali za ovo zaista treba stručnjak iz te oblasti, poslušaj me, nazovi sutra i pitaj kada se vraća dr. Mira, divna je žena, i stručnjak što je jako bitno.

(odgovor članu saksija)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
2.4.2012 9:45:03   
novi kolacic
Ja licno idem endokrinologu za inzulinsku rezistenciju (zahvaljujuci kojoj sam uspjela i zanijeti). Zove se Zelija Velija i ona je (mislim) sefica endokrinologije na Kosevu. Do nje mozes privatno doci u klinici Al Tawiv, ne znam jel se tako pise, u Importane centru, pregled je 50km, a kontrola 30.

Sto se tice ishrane, lezala sam na patologiji zbog secera u trudnoci 2 mjeseca....Ne jedes ugljikohidrate nikako, pogotovo bijele boje, mozes integralnu kiflicu dnevno, nikakav krompir, riza, tjestenina, cak moras pripaziti i na kolicinu voca jer u njemu ima secera. Sokove i slatkise ti ne moram ni spominjati. Integralne zitarice su preporucljive, zobene pahuljice, mekinje zobene- zob snizava razinu secera u krvi. I vrlo bitno, vrlo male obroke, ako treba svakih par sati da ti ne bi inzulin skakao naglo. Zelenilo u svim oblicima, kuhano i svjeze.

Imas jednu dijetu-nacin ishrane koja se svodi na snizavanje nivoa inzulina u krvi. Drzeci se te ishrane sam ja shvatila da imam problema sa inzulinom jer sam jedino uz tu ishranu mrsala. Ne moras se svega pridrzavati ali procitaj osnovna nacela i sve ce ti biti jasnije. Zove se MONTIGNAC ishrana. Imas na Coolinarici podosta na forumu o tome, a i sam autor Michael Montignac ima web stranicu. Meni endokrinolog govori da se pridrzavam takve ishrane i sve OK.

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
2.4.2012 12:10:01   
M kao Mama
A, vidi kod mene, šećer nizak, a inzulin previsok, tako da akobogda čim se porodim moran na Magnet ili ct pankresa da vide urok te ogromne oscilacije

(odgovor članu novi kolacic)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
2.4.2012 23:31:17   
saksija
helou, evo mene tek sada..
prvo hvala vam na savjetima, a drugo - danas nakon 15 dana od zadnjeg pregleda bebica je 3 sedmice veca (za razliku od posljednjeg pregleda).. dobila je svega nekih 50ak grama - ako i toliko.. a ja se nisam nista udebljala.. cak mi moja vaga kuci pokaze i da sam malo smrsala.. ja sam skroz slatkise izbacila.. i pokusavam da se sto zdravije hranim. doktorica mi je savjetovala da ponovim ogtt i uradim glikozirani hemoglobin (ako sam dobro upratila).. i da joj se javim pa da vidimo sta cemo i kako cemo. u svakom slucaju planiram posjetu endokrinologu..
jos jednom - hvala puno za dijetu..
pozz pa vam javim kada budu novi nalazi

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 58
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
3.4.2012 8:49:27   
novi kolacic
glikolizirani hemoglobin (ako se dobro sjecam) ima veze sa raspadnim produktima inzulina. Zajedno sa fruktozaminom i c-peptidom, koristi se kao marker kretanja secera u krvi u zadnja 2-3 mjeseca otprilike, Znaci, pamti sta se desavalo prije i obicno se mjeri trudnicama i onima koji su na promijenjenoj antidijabeticnoj terapiji (kao meni sto je smanjena za vise od pola terapija u trudnoci), da se provjeri da li je situacija jos pod kontrolom.
Ako i sam imas viska kg moras dobro paziti na ishranu, bebe krupnije porodajne tezine su sklonije dijabetesu poslije u zivotu. Prepadam te vjerovatno, ali ces zaobilaziti slatkise sa ovim informacijama garant. Ja sam licno zderac, imam 114 kg i jako se borim s tim da se ne debljam. Sad u 16.sed. sam dobila prvu kilu. Cim skoci kilaza malo vise, odmah izostavljam hljeb skroz i "udarim" po svjezem vocu, povrcu i mesu na leso sa puno salate, jer sam u prvoj trudnoci bila u bolnici na strogoj djeti, drzali me vise gladnu no situ i opet na porod otisla sa 128 kg, gestacionim dijabetesom, previsokim pritiskom, edemima...Katastrofa...

(odgovor članu saksija)
Neposredna veza do poruke: 59
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
3.4.2012 21:31:44   
saksija
oj kolacicu, pa ti bas kuburis s tim.. :(
imam visak kg, i sa visokm sam i zatrudnila - visoka sam 171-2 cm a zatrudnila sa 70 kg.
prvih nekih pa cak i 18 sedmica rekla bih da nisam dobila skoro nista.. mozda kilu plafon - a ocekivala
sam BUM jer sam prestala pusiti, nisam povracala prva 3 mj. i velika sam poguzija..
i onda mislim u nekih mjesec i po dana dobijem 8 kg.. ali sam fakat uzivala (citaj zderala ko konj) i ko zadnjoj tuki
nije mi ni naumpadalo da to moze naskoditi bebi nego ja ono ko "ma hajd Boga ti smrsacu kad rodim"..
eto u zadnjie 2 sedmice od kako sam se malo zabrinula, kako vec gore spomenuh nisam ni garama dobila (mozda cak koji gram i izgubila) i bas pazim sta jedem.. a od saznanja za tu intoleranciju na glukozu - bas bas.. i izgleda da mi je trebalo ovako nesto da me prepadne i da se uhavizam - inace, Bog zna sta bi bilo :)
pozdrav..

(odgovor članu novi kolacic)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
4.4.2012 15:35:03   
ajla86
eve smo mi izgleda zene ovdje iste u 5 "deka " sto se kaze user posted image i zdravlje nam je haman pa isto.
ja sam isto na gluforminu,koji mi je pomogo smrsam,kako sam smrsala onda mi je pomoglo da regulisem menzes kako sam regulisala menzes tako sam i hormonalni status i ispade da sam zatrudnila pomoci njega.ZIVIO GLUFORMIN!!!!!!
cudo od tablete...
moja doza je bila pocetna ono iz sedmice u sedmicu se povecala i na kraju dodzoh do gluformin 850 mg 1 ujutru,2 u podne i 1 navece..udarna doza....
eh kad sam zatrudnila...odem kod Velije Zelije i da vidim dal da pijem i dalje.kaze zena meni da ko ima ove probleme a u trudnoci nepije terapiju da to dovede do spontanog ali mi je smanjila dozu do 12 sedmice sam pila 3x1/2 od 500 mg od 12 sedmice do 6 mjeseca 2x1/2 a onda id 6 mj do poroda aBd po pola tabletice..
i rekla mi je da ako me krene "ah " na nesto da pojedem da skinem ono samo sa zelje a da se neprezderavam svega sto nebi smjela...i da je to uredu da ce se tjelo izboriti uz pomoc gluformina sa svim nedacama.....

(odgovor članu saksija)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
6.4.2012 7:15:50   
novi kolacic
Joj kakve su meni probleme pravili zbog gluformina i rezistencije! Dr. su skroz neinformisani!!! Meni cak ni nalaz tripl testa ne valja jer mi je njihova inzinjerka sa DIpa zaracunala da sam dijabeticar. Sad me salju na amnio a ja sam u nedoumici. Morala sam cak kod Zelije da mi izda nalaz na kom pise da nisam dijabeticar i da mi ne treba inzulin!

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 62
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
6.4.2012 17:45:01   
ajla86
novi kolacic-nek si to spomenula da znam jer i ja sam iduce sedmice na triple testu pai mene bi racunali kao dijabeticara jeer bih i ja spomenula da pijem gluformin..znaci nismo dijabeticari user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu novi kolacic)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
6.4.2012 18:14:38   
M kao Mama
Pa, naravno da nismo, mene je dr. internista do ludila dovela u decembru, htjela me na inzulin a ja inzulina 20 puta više imam od normalnog,

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 64
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
6.4.2012 18:24:46   
ajla86
nasi ljekari hmmmm
ja isto kad me u d.zdravlja pitala dr zasto uzimam gluformin (pise mi recept) ja kazem on se zacenula od smjeha kaze "ma dajte molim vas....gluformin to regulis????????????" i ubjedi me zena da nesmjem ga piti u trudnoci...
ja kod Velije Zelije kaze morase specijalno u trudnoci..ako ne izaziva spontane itd....kome da to kazem??da me sjeste u jagomir

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
6.4.2012 18:46:54   
animagical
nemas sta kome objasnjavati, dr Zelija Asimi je jako cijenjena i svakom dr, a narocito onome opste tj porodicne prakse je i vise nego dovoljno vidjeti njen nalaz s preporukom lijecenja... ja sam takodjer njen pacijent, ali za neke druge stvari i mogu je jos jednom samo pohvaliti

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
7.4.2012 8:54:59   
novi kolacic
Ja sam zadnji put trazila od nje nalaz gdje je tacno istaknuto da ga moram piti kroz cijelu trudnoci, da nisam dijabeticar i da mi niko ne smije davati inzulin! Sve crno na bijelo za nase glupe dr.da ne bi izvlacili iz konteksta! Obavezno napomenite za tripl da niste dijabeticarke, ja evo sa 31.god. idem na amnio zbog tog nalaza! Naravno da mogu amnio i odbiti, ali su mi ubacili crv sumnje user posted image

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 67
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
11.4.2012 19:35:06   
M kao Mama
ja dans zvala da se naručim kod dr. Filipović, rekoše mi da je u bolnici, ima problema sa žučnom kesom, baš mi je žao, sad moram tražiti dr. stevanovića u Općoj jer vakat mi je kontroli

(odgovor članu zdenka)
Neposredna veza do poruke: 68
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
11.4.2012 20:57:45   
Miimy
pozz meni je danas dr. Aida u opcoj dala da vadim OGTT test interesuje me gdje to vadim, kako se vadi , kakva mi uputnica treba i kad su nalazi hvala velika

_____________________________

‎"Odluka o tome da ćeš imati dijete – izuzetno je važna. To znači da će tvoje srce zauvek koračati negdje izvan vlastitog tijela."

Nase malo Sunce doslo na svijet 3..8.2012. 9:10h

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 69
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
11.4.2012 20:59:54   
M kao Mama

IZVORNA PORUKA: Miimy

pozz meni je danas dr. Aida u opcoj dala da vadim OGTT test interesuje me gdje to vadim, kako se vadi , kakva mi uputnica treba i kad su nalazi hvala velika



mimi napisah ti ja tamo na našoj temi sve, pročitaj, a u koliko si bila kod Aide možda smo se i srele i čudi me da ti nije rekla da kod njih možeš odraditi ovaj test

(odgovor članu Miimy)
Neposredna veza do poruke: 70
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
11.4.2012 21:25:37   
Miimy
Procitala hvala pisem ti tamo ;)

_____________________________

‎"Odluka o tome da ćeš imati dijete – izuzetno je važna. To znači da će tvoje srce zauvek koračati negdje izvan vlastitog tijela."

Nase malo Sunce doslo na svijet 3..8.2012. 9:10h

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 71
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
25.4.2012 22:30:59   
M kao Mama
evo za sve jedna korisna info, ovako izgleda profil glikemije, znači sve koje budete radile ogtt ili sumnjate na inz. rezistenciju ovako se rade mjerenja ŠUK-a (šećera u krvi)

I DAN

na tašte
pred doručak
pred ručak
pred večeru

II DAN

2 sata nakon doručka
2 sata nakon ručka
2 sata nakon večere
pred spavanje

III DAN

Na tašte
u 4,00 sati ujutro

(odgovor članu Miimy)
Neposredna veza do poruke: 72
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
26.4.2012 22:12:40   
saksija
hvala almiceeee... user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 73
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
29.5.2012 8:41:25   
novi kolacic
Da li neko ima info da li je dr. Filipovic pocela ponovo raditi?

(odgovor članu saksija)
Neposredna veza do poruke: 74
   RE: Ogtt, povišeni šećer u trudnoći
29.5.2012 11:59:12   
yasemin
meni taj OGTT nije ginekolog nikad predložio do sad mi je ŠUk bio 3, 9 , 4 , a sad u 34 nedelji sam ga radila bio je 6, 4 , uzorak je uzet nakon doručka i jedne čokoladice , ginekolog kaže da je to OK ?šta vi mislite?

_____________________________

yasemin

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *