|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Anemija ili malokrvnost je smanjenje sposobnosti krvi da prenosi kisik. Nastaje zbog umanjenog broja količine crvenih krvnih zrnaca, eritrocita i hemoglobina u njima.
Ključne riječi:

image
/11


Kod djece se javlja u drugom ili trećem mjesecu života, a postoji nekoliko znakova koji je odaju.

  • Djeluje razdražljivo
  • Povremeno kao da ostaje bez daha
  • Manje jede
  • Djeluje umorno i slabo
  • Ima glavobolje i vrtoglavice
  • Boja kože postaje bljedunjava
  • Nokti postaju slabi i lomljivi

Malokrvna djeca su relativno dobro raspoložena, ali se brže umaraju pri naporu, a može se javiti i otežano disanje. Kod veće djece mogu se primijetiti i teži znaci poremećaja snabdjevanja kiseonikom, posebno od strane mozga i srca jer su ova dva organa u tom smislu najosjetljivija (vrtoglavica, zujanje u ušima, titranje pred očima, glavobolja, ubrzan rad i lupanje srca ili neodređeni bolovi u grudima oko srca).

Simptomi koje roditelj najčešće prepoznaje kao moguće znakove malokrvnosti kod svoje bebe i malog djeteta su jače ili slabije izraženo bljedilo kože i sluznica (bljedilo kože nije pouzdan znak anemije jer boja kože zavisi od njene debljine, prokrvljenosti i pigmentacije). Drugi znakovi anemije su nezainteresovanost za igru, slabiji apetit, pojačano znojenje. Kod djece sa jačom anemijom javlja se  lomljivost noktiju i kose.

Kako se anemija dijagnostilkuje?

Dijagnozu anemije uspostavlja ljekar pregledom i obaveznim laboratorijskim nalazima krvi. Rade se testovi krvi koji mjere nivo gvožđa u organizmu kao i sposobnost vezivanja gvožđa (TIBC). Pored ispitivanja broja krvnih ćelija, sastavnim djelom analize krvi se smatra i utvrđivanje nivoa hemoglobina i hematokrita koji pokazuju kvalitet krvi.

Po kriterijumima Svetske Zdravstvene Organizacije anemijom se smatra smanjena koncentracija hemoglobina u krvi ispod  110gr/l za djecu od šestog mjeseca do pete godine života, ispod 115gr/l od pete do dvanaeste godine i ispod 120gr/l za djecu uzrasta od dvanaeste do petnaeste godine života.

Ukoliko sumnjate da je vaše dijete anemično, obratite se ljekaru. Nemojte na svoju ruku davati djetetu suplemente gvožđa.

Ako nalazi ukažu na malokrvnost, pojačajte ishranu djeteta te ubacite hranu životinjskog porijekla ali i špinat, kelj, cveklu i blitvu. Pojačajte unos voća i povrća zbog unosa vitamina C i gvožđa kojima oni obiluju.



**** Na Ringeraji ****


  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vašeg djeteta možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete na našem RR forumu

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Razbili ste živin toplomjer!!!
Nije neobično da se dijete poigra toplomjerom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. Tu obično nastane panika ako ...
5
Te zločaste pubertetske bubuljice poranile!
Zašto se javljaju pubertetske bubuljice i kada? 11, 12 godina ili i ranije? Da li su one neminovne? Evo kako pomoći koži...
4
SPINER nije obična igračka
Stručnjaci otkrivaju zašto su čitave generacije mališana zaluđene novotarijom zvanom Fidget spinner
4
Moja mala sovica
Nježna uspavanka!
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *