|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Ne sputavajte svoje dijete, podržite ga

Uredništvo Ringeraja.ba, 7.2.2021
Fraze kojima bi roditelji mogli srušiti samopouzdanje djetetu:
Ključne riječi:

image
/11


Mnogi od nas su odrasli uz roditelje koji su bili strogi i koji su nas kažnjavali, i mnogi od nas smatraju da je upravo to razlog zbog kojeg smo izrasli u dobre ljude. 

Ono čega mnogi od nas nisu svjesni je moć riječi koje izgovaramo. Djeca su poput sunđera i upijaju sve oko sebe, pa će tako i roditeljevo ponašanje prema njemu imati presudan uticaj na fizičko i emocionalno razvijanje djeteta. Mi danas ponavljamo neke fraz koje su nama naši roditelji govorili, za koje smatramo da su normalne, a nismo ni svjesni kakav uticaj one mogu imati na našu djecu. 

Neke od tih fraza mogu naštetiti djetetu i srušiti mu samopouzdanje.


1. Sve ću da kažem tati. Ovim ćete samo djetetu dati do znanja da ne možete riješiti njegov problem i da to mora otac da riješi. Takođe, ovom frazom djetetu šaljete poruku da su majka i otac na jednoj strani pa dijete na drugoj strani ostaje usamljeno. 

 Roditelji bi trebali naučiti svoje dijete da prizna svoje greške te da budu strpljivi i iskreni.


2. Sve smo ovo mi kupili od svog novca; Time djetetu šaljete poruku da ono ništa ne posjeduje, čak ni svoju omiljenu igračku koju ste mu kupili. 

Veoma je važno da roditelji pokažu djeci da ih vole i da nikakve materijalne stvari ne mogu to promjeniti. Materijalne stvari ne smiju biti predmet ucjene.

3. Ti si još mali, ne možeš to napraviti; Ovom frazom djetetu šaljete poruku da se upornost ne isplati i da neće uspjeti u onome što je zamislilo.
Ovakvim stavom oduzimate djetetu priliku da nauči nove stvari. Važno je da naučite dijete da je u redu ako ponekad ne uspije. Nemojte ga sputavati već mu budite podrška. Možda neće nešto uspjeti iz prvog puta, ali kada uspije biće srećno.

4. Zašto 4, a ne 5; Izgovaranjem ove fraze djetetu dajete do znanja da ne ispunjava vaša očekivanja i da se nije dovoljno trudilo. 
Treba da imate na umu da trenutna ocjena ne pokazuje znanje djeteta. Nemojte svoje dijete poistovjećivati sa ocjenom i ne poredite ga sa drugom djecom.

5. Sa tobom se ne može na lijep način; Razgovor i povjerenje mogu učiniti mnogo više od prijetnji i ucjena. 
Ako kažnjavate dijete jer se ne ponaša onako kako vi želite, nemojte se iznenaditi da kasnije ima zdravstvenih problema.
6. Nisam te pitao šta želiš; Ovim djetetu stavljate do znanja da njegovo mišljenje nikoga ne zanima. Trudite se da objasnite djetetu zbog čega želite da nešto bude onako kako ste tražili. Moguće je postići kompromis sa djetetom ako se međusobno slušate i razumijete. 

7. Nemoj da izmišljaš; Negiranjem djetetovih strahova nećete riješiti problem, samo ćete pogoršati stvari i naučiti dijete da sakriva svoje emocije. Dajte djetetu do znanja da ste uvijek tu za njega i da mu vjerujete.

8. Prvo uradi domći pa onda se igraj; Objasnite djetetu zbog čega je važno da uradi ono što tražite od njega, bez da ga ucjenjujete. 
Pokušajte da ne kupujete djetetovo ponašanje jer bi vam se moglo obiti o glavu.

9. Umukni; Prvo biste trebali da pokušate razumjeti sebe zašto se nervirate zbog tipičnog dječijeg ponašanja. Možda se problem krije u vama zbog nekih loših iskustava iz prošlosti, a dijete ne bi trebalo biti izduvni ventil za vaše frustracije.



**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ovo ne govorite djeci, ni pred djecom
Djeca su kao spužva - upijaju sve što pričate i zato je veoma važno da pazite šta govorite
4
Osjetljivo i povučeno dijete i kućni ljubi...
Na djetetovim strahovima je potrebno raditi, jer ako ih budete ignorisali, oni će se gomilati, pa će dijete s godinama p...
3
Vezice i konopci na dječjoj odjeći!!!
Sigurnosno upozorenje!
3
LJUBAV NE BROJI HROMOZOME
Vesna je došla na svijet, omalena, slabašna, kosooka. Ljilja je plakala od sreće i brige: nije se plašila da dijete gaji...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *