|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Hrana Bliskog Istoka i još poneki zalutali recept

Adriana Kuči, 15.12.2013
Da se razumijemo, iako volim kuhati, iako moji ukućani vole jesti moju hranu, a ni gosti se, nadam se ne samo iz pristojnosti, ne žale i ponekad traže još, ne smatram se vrhunskim stručnjakom za kuhanje. II dio

image
/11


Žitarice su osnova sve hrane na Bliskom Istoku. Tako je bilo i kroz historiju, tako je i danas. Pšenica i riža su glavne žitaice koje su dio gotovo svih ovdašnjih jela. Ječam se takođe mnogo koristi. A i kukuruz sve intenzivnije zauzima svoje mjesto.

Hljeb se, kao i kod nas, u različitim formama jede uz gotovo svako jelo. Osim za pripremu hljeba, pšenice je mnogo u upotrebi i kroz opštepoznati kus-kus, kao i bulgur – drobljena pšenica, napravljena tako što je dijelno skuhana i potom na suncu posušena,  koja se, prethodno namočena, koristi u mnogim jelima i salatama. Može se i skuhati na vodi, sa začinima, poput riže.

Mnogo vrsta je rižinih proizvoda koji se u ovoj regiji upotrebljavaju. Obična riža, u novije vrijeme najčešće skuhana u popularnim kuhalima za rižu, samo soljena, servira se uz meso s roštilja, ili uz različita kuhana maesna jela. U kompleksnijim jelima od riže ovdje često naiđemo na jela u slojevima  - meso, povrće, riža, oraščići, sušeno voće…

Puter i očišćeni puter, poznat kao samna se takođe, uz osnovno, maslinovo ulje, koristi u kuhanju. Maslinovo ulje koristi se za vrijeme hrišćanskog posta, a jevreji ga koriste umjesto masnoće životinjskog porijekla, kako bi izbjegli miješanja koja košer-pravila zabranjuju.

Koristi se mnogo začina. Recimo, jedna tipišča čorba obavezno sadržava cimet, karanfilčić, kim (koji je na Bliskom Istoku mnogo intenzivnijeg ukusa od onog na koji smo mi navikli) i korijander. Crni biber je veoma uobičajen začin. Čili paprika je koristi povremeno, obično za umake koji se serviraju odvojeno i za ukiseljeno povrće. Peršun i nana se nemilice upotrebljavaju i za kuhanje i za salate. Timjan i mješanice raznih vrsta timjana poput ovdje popuarnog zatara vole svi u Siriji, Libanonu, Jordau, Palestini.  Syria, Lebanon, Jordan, and Palestine, a mješanica suhog timjana i sumaka (zdrzobljene kisele bobice) je, uz ulje i hljeb, najuobičajenija hrana za doručak. Sumak se, također, jede i na mesu sa roštilja. Kao i bijeli luk za koji steknete osjećaj da se dodaje apsolutno svim slanim jelima.

Rekoh već, jagnjetina i ovčetina su oduvijek preferirane vrste mesa na Bliskom Istoku. Najomiljenija mesna hrana su kebabi. Kebaba postoji, čini se, nebrojeno mnogo vrsta. Najomiljeniji su oni koje bi mi zvali ražnjićima, a ovdje im je ime šiš-kebab. Na isti način, na roštilju, priprema se i piletina. Druga česta varijanta pripreme mesa je takozvani kofta-kebab. To je jelo napravljeno od mljevenog mesa sa začinima? Zvuči poznato? Da, i izgleda poznato – ćevapi. Ponekad su ovdje i okrugli, ali najčešće su duguljastog oblika, nešto duži od naših (a kada kažem naših mislim na sarajevske, neka mi svi drugi oproste), i na palici za ražnjiće. Kebabi su veoma tipična hrana, jedu se uz sviježe i kisele salate i sa kruhom. Nije ih uobičajeno pripremati kod kuće. Kebabi se jedu na štandovima s hranom ili u restoranima.

Guste čorbe od mesa i povrća još su jedna forma pripreme mesa na bliskom istoku. Kibe je vrsta tijesta punjena mesom i žitaricama.

Povrće je ipak najdominantnija hrana na Bliskom istoku. Jede se obareno, u čorbama i supama, kuhano s mesom i rižom, prženo (poput nevjerovatno ukusnog i kaloričnog u ulju prženog karfiola) Mnogo je varijanti kupusa i špinata. Korijenasto povrće, potom luk, bijeli luk, mrkva, bamja, prasa, paradajz, patlidžan – osnove su gotovo svih ovdašnjih jela. Paradajz i patlidžan su ipak najkorištenija povrća na Bliskom Istoku, ali o načinima na koji se koriste, nešto kasnije, kada budemo govorili o receptima.  Odmah nakon žitarica, u kuhinji Bliskog Istoka su zastupljene grahorica. Jedu se i svježe i sušene. I malo ko nije čuo za mega popularni humus ili, recimo, falafle. Oba jela produkti su grahorica.

Što se tiče jela, česta su punjena povrća. Naravno, zovu se – dolma. Otomanska ostavština koju i samo poznajemo. Ponekad se za ta jela koristi i arapska riječ -  mahshi. Najčešće se sarma zavija u listove vinove loze, blitve i kupusa. A obično je to vegetarijansko, bezmesno predjelo: riža i oraščići. Iako ponekad naiđemo i na onu kakva je uobičajena na Balkanu.Filuje se, baš kao i kod nas, i razno drugo povrće. Ono što kod nas nikada nisam vidjela, a ovdje jesam su – punjene mrkve!

Meze, pomenuh ih na početku moje priče o hrani s Bliskog istoka, čini veliki broj malih predjela. Najpoznatiji su, uz humus i falafle, prekrasna salata od peršuna tabuleh, umaci od patlidžana mutabal i babaganuš,  i razne druge ukusne hrane.

Mlijeko se na Bliskom Istoku upotrebljava mnogo. Jogurt, opet otomanska ostavština, se koristi običan, u kuhanju, za prelive za salate. Najpopularniji sir u regiji, uz grčku fetu, je ovdašnji halumi. Bijeli sir koji se jede na razne načine pripremljen.

Omiljeno piće u regiji su kafa i čaj. Uz pomenuto alkoholno piće arak koje, kada mu se doda voda, postane mliječno bijele boje i zato ga ovdje nazvaju »mlijekom lavova«:

Često piće, pogovovo u vrijeme Ramazana je Qamar El Deen, gusta i slatka tekućina od marelica koje se kuhaju dugu u pošećerenoj vodi. Još jedno popularno piće je Jallab. To je mješavina soka od grožđa i datulja i ružine vode. Ayran je piće napravljeno od jogurta.

Iako ljudi na Bliskom Istoku nisu naročito vitki, dokazano je da njihov način prehrane umanjuje rizik od bolesti srca i od Alzhajmerove bolesti. 

 

PRVI DIO

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
3
20 stvari zbog kojih roditelji najviše žale
U ljudskoj je prirodi da griješimo, pa čak i kao roditelji, no na sreću čovjek ne treba biti savršen da bi odgojio sretn...
3
Prirodni lijek za bronhitis, kašalj, larin...
Jesen je period kada mnogi od nas dobiju neku virusnu ili bakterijsku infekciju. Često se susrećemo sa raznim upalama, b...
3
Majčinstvo bez partnera!
Biti samohrana majka je izazov koji traži mnogo strpljenja, izdržljivosti, odricanja i hrabrosti.
2






Anketa

Raspoloženje u trudnoći.
пеперутка16

Da li ste tokom trudnoće imali nagle promene raspoloženja?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *