|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Igre i tipovi igara za mališane

Pampers.ba, 2.5.2016
Dok se mališani igraju, oni uče i shvataju kako svijet funkcioniše, ko su oni, šta mogu učiniti, a šta ne. Na koji način oni ovo postižu u različitim fazama razvoja?
Ključne riječi:

image
/11


Igra je posao djetinjstva. Ona je laboratorija u kojoj djeca shvataju kako funkcioniše svijet oko njih, ko su oni, ko bi mogli biti, te šta mogu činiti, a šta ne. 

Nije svaka igra ista, ni u smislu stila, niti efekta. Posmatrajte pažljivo neke od različitih vrsta igre vašeg djeteta i vidjet ćete kako ono osvaja svijet. 

Igra simbola 
Bebi ili mališanu koji je tek prohodao, kocka je samo kocka. Ako ih ima više od jedne, možda će ih slagati ili ih odvajati. Ali, jednom kada dostigne 2 godine starosti, počet će koristiti kocke za mnogo više stvari. U očima djeteta, one mogu postati kuća, auto ili bilo šta drugo što poželi. 

Igračka postaje simbol za druge predmete. Vaše dijete će možda pokušavati nahraniti lutku, kao da je to neka druga beba. Ako pažljivo pogledate, možda ćete vidjeti da mališan lutku ili medvjedića drži onako kako vi držite njega. 

Ovaj tip simboličke reprezentacije pokazuje vam koliko sofisticiran postaje dječiji mozak. Ovo mu također pomaže da se pripremi ili prođe kroz događaje koji mogu izazivati strah. Na primjer, pažljiv pedijatar može, prije nego pregleda uho djeteta zbog moguće infekcije, pregledati uho lutke koje je dijete donijelo sa sobom na pregled. Ovo će mališanu pomoći da shvati šta mu se sprema te otkloniti strah. 

Paralelna igra 
Mališanima je potreban drug za igru, a sa njima se igraju drugačije nego druga, starija djeca međusobno. Sastavite dvoje djece od 18 mjeseci sa sličnim igračkama i pustite da se igraju u istoj prostoriji, i izgledat će da njih dvoje ne obraćaju mnogo pažnje jedno na drugo. 

Ali, ako pažljivo posmatrate, vidjet ćete da ako jedno od njih dvoje uzme kamiončić, i drugo će vjerovatno učiniti isto. Ako prvo dijete tom prilikom pogleda u drugo i kaže “Ne!” (najdraža riječ mališana), i drugo će ga vjerovatno imitirati i viknuti “Ne!”. Ukoliko su mališani dovoljno stari da imaju naprednije govorne vještine, mogli biste biti svjedokom nečeg što zvuči kao njihov razgovor, ali nema baš mnogo smisla. "Cuko vozi auto." "Ovo je veliki kamion!" "Je li cuko gladan?" “Moj kamion. Vrum, vrum!" 

Ovo je primjer paralelne igre. Za razliku od starije djece koja se igraju i komuniciraju direktno, mališani koji su tek prohodali igraju se paralelno. I dok izgleda da se igraju sasvim samostalno, djeca u ovom razdoblju budno paze na ponašanje onog drugog. Paralelna igra najčešće je prvi korak ka formiranju jakih socijalnih veza izvan porodice. Drugovi u paralelnoj igri su prvi prijatelji vašeg djeteta. 

Imaginarna igra 
Kod male djece, linija između mašte i stvarnosti nejasna je na neodoljiv i presladak način. Malo starije ili predškolsko dijete može se boriti protiv zmajeva ili letjeti na mjesec, bez da napusti svoju sobu. Ako djetetu ovog uzrasta želite sagraditi tvrđavu, sve što vam treba su dvije stolice i deka koju ćete prebaciti preko njih. Igra pretvaranja služi mnogim svrhama te pomjera granice igre. Ona omogućava vašem mališanu da istraži nove ideje te iskusi život iz druge perspektive. 

Počevši oko treće godine starosti, igra pretvaranja često se širi do kreiranja izmišljenih prijatelja. Ovi imaginarni prijatelji često učine ono što što dijete ne može ili se ne usudi. Imaginarni prijatelji mogu biti čak visoko zahtjevni ili nepristojno razgovarati sa odraslima i drugom djecom. Mogu imati čak i posebne moći, ili nevjerovatnu snagu i mudrost. Ovo je način na koji dijete doživljava svijet iz druge perspektive i igra se sa pojmom vlasti ili moći. Također, ovo je idealan način da dijete prebaci krivicu za proliveni sok po perzijskom tepihu na nekog drugog. 

Pojava imaginarnih prijatelja ponekad bez potrebe zabrinjava roditelje. Zapravo, trebalo bi ih radovati. Istraživanje Dr. Jerome Singera na Yale Univerzitetu pokazalo je da predškolska djeca koja su imala imaginarne prijatelje imaju bolju maštu i bogatiji vokabular od vršnjaka koji imaginarne prijatelje nisu imali. Dodatno, takva djeca bila su generalno sretnija i bolje su se slagala sa vršnjacima. Zanimljiva je činjenica da neka djeca uopšte nisu rekla roditeljima za svoje imaginarne prijatelje. 

Igra saradnje 
Predškolska djeca napreduju od samostalne i paralelne igre do igre u kojoj sarađuju sa drugom djecom. U ovoj fazi vaše dijete uči kako da savlada nove, važne socijalne vještine kao što je dijeljenje, mijenjanje, poštovanje pravila i pregovaranje. Sve ovo su teške lekcije za dijete, jer ono u ovoj fazi vjeruje da je centar svemira! 

Dijeljenje.

  • Kada predškolsko dijete nešto želi, sama pomisao da to prepusti nekome drugom skoro je nepodnošljiva.
  • Učenje dijeljenja je čak i kompleksnije sa zbunjujučim načinima na koje dijelimo svijet oko sebe. (Ako dijete zamolimo da dijeli igračku, ono zna da će je uskoro dobiti nazad. Ali, ako ga zamolimo da dijeli keks, dijete zna da ga neće dobiti nazad!)
  • Predškolska djeca lakše nauče dijeliti ako su dosta vremena provodili igrajući se sa roditeljima gdje nešto daju, a zatim ponovo dobiju nazad.


Mijenjanje.

  • Želje predškolskog djeteta su urgentne i ne mogu čekati. Ako nešto želi, ono to želi ODMAH!
  • Mijenjanje zahtijeva da se zadovoljenje odloži i dobije predstava kako je biti ono drugo dijete koje učestvuje u igri.
  • Empatija koju je dijete već naučilo kod kuće i tokom paralelne igre je od velike pomoći.


Poštovanje pravila.

  • Sva mala djeca žele pobijediti u igrama koje igraju. Većina njih učinit će sve što može kako bi pobijedili, čak i ako moraju malo varati.
  • Dok su ih odrasli možda malo razmazili, njihovi vršnjaci to neće činiti, a to rezultira značajnim ( i teškim) lekcijama o važnosti poštovanja pravila.


Pregovaranje.

  • Ko ide prvi? Kako odlučiti koja igra će se igrati? Ko će biti šerif, a ko njegov zamjenik?
  • Igra koja uključuje saradnju zahtijeva od djece da daju i uzimaju, da prave kompromise na svojim željama – svim tim stvarima koje se teško prihvataju kada si centar svemira.


Jednom kada vaše dijete nauči da pregovara, da dijeli, mijenja se i poštuje pravila, bit će spremno za školsko dvorište, ples u srednjoj školi, studentsku spavaonicu i korporativnu salu za sastanke. 

Zato, posmatrajte svoje dijete dok se igra. Dobit ćete nevjerovatan uvid, ne samo u njegov socijalni razvoj, već i njegove sposobnosti razmišljanja. A osim toga, veoma je zabavno.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Hoki-Poki
Pjevajmo i plešimo s našom dječicom!
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *