|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Interna evaluacija u školama

Uredništvo Ringeraja.ba, 23.2.2018
Interna evaluacija u školama: Ministarstvo donijelo odluku, roditelji nisu pitani

image
/11


Interna evaluacijama u školama u Kantonu Sarajevo je planirana na kraju prve i druge trijade osnovnog obrazovanja, potvrđeno je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

"Vijeće roditelja nam se obratilo inicijativnom u kojoj navode da se učenici, koji u školskoj 2017/2018. pohađaju IX razred osnovne i IV razred srednje škole, budu izuzeti  iz interne evaluacije koja će se provoditi u školama", rekli su iz Ministarstva.

S obzirom na to da su učenici dovoljno opterećeni, interno evaluiranje bi bilo dodatni stres te je Ministarstvo donijelo odluku i mišljenja su da inicijativa Vijeća roditelja u potpunosti opravdana.

 "Vijeće roditelja smo informirali da učenici IX razreda osnovne i IV razreda srednje škole neće biti obuhvaćeni internom evaluacijom“, naveli su.

Interna evaluacija će se provoditi u svim razredima a eksterna procjena znanja nakon III I VI razreda

"To će biti obični testovi, sistematizacija znanja bez ikakvog stresa i utjecaja na ocjene, a provodit će je nastavnici u njihovim odjeljenjima. Testovi se sad pripremaju i zaista nema nikakve potrebe za stresom. To je tipična procjena usvajanja učeničkih znanja u ovim razredima i testovi znanja će biti u skladu s nastavnim planom i programom te nastavnim sadržajima koja su djeca već učila“, pojasnili su iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

S druge strane, iz Vijeća Roditelja Kantona Sarajevo, nam kažu da su to stvari o kojima se još uvijek i konstantno vode razgovori.

"Što se tiče Zakona o osnovnom obrazovanju imamo zaista puni angažman. Maksimalno smo se trudili da to iskorigiramo na način koliko je to bilo moguće uz stalnu konsultaciju s roditeljima“, kazala je Dijana Parla, članica Vijeća roditelja KS-u. 

Parla je potvrdila da je interna evaluacija nešto što je Ministarstvo donijelo kao odluku, a što se njih kao roditelje nije ni pitalo.

"Naravno, mi nemamo ništa protiv da se izvrši interna evaluacija i da se mogu donijeti neki zaključci, tj. kakvi su ishodi učenja i šta to naša djeca zaista treba da nauče, jer smo svi svjesni da je ovo do sada preopširno, kao i udžbenici i nastavni plan i program“, rekla je Dijana Parla, članica Vijeća roditelja KS. 

 

Izvor: radiosarajevo.ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta je potrebno da dijete zna pred polazak...
Polazak u školu kod velikog broja roditelja stvara uzbuđenje i nervozu koja se jako lako prenosi na djecu. Roditelje muč...
4
Kako pritisak vršnjaka djeluje na vaše dijete
Način na koji vršnjaci utječu jedni na druge je vrlo suptilan – putem osobnih preferencija, stvari koje vole, stvari koj...
3
Hoki-Poki
Pjevajmo i plešimo s našom dječicom!
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *