|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Koliko carskih rezova možete imati i koliko dugo čekati

Uredništvo Ringeraja, 21.10.2022
Svaka žena je drugačija. Neke se bez problema oporavljaju nakon svakog carskog reza, dok drugima treba više vremena, jer nakon ovog zahvata imaju više problema. Koliko je carskih rezova i dalje sigurno imati i čekati novu trudnoću nakon ovakvog porođaja?

image
Carski rez - Foto: Freepik.com
/11


Zdravstveni rizici žena od komplikacija se svakako povećavaju sa svakim carskim rezom, ali neke žene mogu imati šest ili više carskih rezova bez komplikacija.


Evo zašto: Carski rez nije operacija koju doktori shvataju olako. Možete biti sigurni, sve operacije izvodi izuzetno profesionalno kvalifikovano medicinsko osoblje, tako da su majke i bebe u dobrim rukama. Većina majki koje su se porodile carskim rezom pita se hoće li se i sljedeći put poroditi na isti način. Koliko carskih rezova žena može imati bez visokog rizika?

Svaka žena je drugačija. Neke se bez problema oporavljaju nakon svakog carskog reza, dok drugima treba više vremena, jer nakon ovog zahvata imaju više problema. Postoje žene koje se brže oporavljaju nakon svakog carskog reza, objašnjava ginekolog i opstetričar David Ghausi iz kalifornijske bolnice Los Robles u Thousand Oaksu.

 

Pročitaj! > Spinalna anestezija


I ako je teško reći koliko je carskih rezova previše, "općenito je prihvaćeno da se mnogi rizici povećavaju kako se broj carskih rezova povećava", objašnjava Jason S. James, MD, direktor akušerstva i ginekologije u Fitpregnancy Baptist Hospital u Majamiju. Takvi rizici mogu uključivati ??transfuziju krvi, oštećenje mokraćne bešike i histerektomiju (uklanjanje materice) u vrijeme operacije – svi se povećavaju za jedan posto nakon trećeg carskog reza. Zapravo, gotovo devet posto žena ima mogućnost histerektomije nakon šeste operacije.


Koliko se čeka na sljedeću trudnoću nakon carskog reza?


Potencijalni problemi se povećavaju sa svakim carskim rezom: nepravilno pozicionirana posteljica, oštećenje crijeva ili mjehura i otvaranje ožiljka na maternici. Osim toga, sa svakom novom operacijom mogu se formirati priraslice (izrasline) koje mogu otežati porođaj. Značajni rizici mogu uključivati ??razvoj kile, distazu rektusa (odvajanje trbušnih mišića), utrnulost i bol na mjestu reza. James također napominje da postoji povećan rizik od razvoja endometrioze.

 

Ne postoji magični broj


Žene koje žele da izbegnu carski rez će poslije njega pokušati da se porodi vaginalno. U većini američkih država ovo je sasvim prihvatljiva opcija nakon prvog carskog reza, ali većina doktora ne preporučuje ovaj put onim ženama koje su imale dva ili više carskih reza, jer se tokom porođaja rizik od rupture materice povećava za dva ili čak tri posto. Kako bi spriječio potencijalne komplikacije, Ghausi preporučuje da žena sačeka najmanje šest mjeseci prije nego što pokuša ponovo zatrudnjeti. Inače, kaže da je imao pacijentkinje koje su zatrudnele jedan, dva, tri mjeseca nakon carskog reza i bile su dobro. „Ne postoji magični broj“, dodaje on.

 

Pročitaj! > Prije polaska na porod skinte lak s noktiju


Specijalista ginekologije i akušerstva Petra Podobnik Brlečić objašnjava da se rizik neznatno povećava nakon trećeg carskog reza, a njen tim je nedavno jednoj od trudnica obavio osmi carski rez. „Ne postoji ograničenje maksimalnog broja carskih reza koje možemo da uradimo, ali smatramo da do tri ne predstavljaju posebno povećan rizik za majku ili dijete, ali svaki sledeći ipak predstavlja nešto veći rizik. U našoj Specijalnoj bolnici Podobnik (Zagreb, op. str.) nedavno smo uspješno obavili osmi carski rez, na što smo posebno ponosni, jer je to rekord u ovom dijelu Europe. Srećom, sve je dobro prošlo, majka i dijete su dobro, ali svakako preporučujemo poseban oprez i praćenje u ovako rizičnoj trudnoći - kaže Podobnikova.

 

Izvor: Klokanica/Ringeraja.rs

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

 

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Venadoron - lijepe noge, posebno u trudnoći!
Weleda poklanja!Venadoron - prirodno lijepe noge, posebno u trudnoći
4
Ako želite djevojčicu ili dječaka onda jed...
Ako već u ovakve tekstove ne vjerujemo onda nas bar mogu nasmijati. Znamo da je najvažnije da je živo i zdravo!
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *