|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Sve što niste znali o spinalnoj anesteziji

Uredništvo Ringeraja.ba, 20.2.2021
Kako spinalna anestezija funkcioniše?

image
/11


Kako ova anestezija funkcioniše?


Spinalna anestezija veoma brzo oslobađa od bola donji dio tijela u toku određenog vremenskog perioda. Primjenjuje se tako što anesteziolog aplicira iglu u donji dio leđa, u membranu koja okružuje kičmenu moždinu i ubrizgava anestetik u tečnost koja se nalazi u toj membrani. Ta membrana je ispunjena različitim živcima i nervnim završecima stoga anestetik direktno djeluje na njih.

Tokom ubrizgavanja anestetika možete osjetiti peckanje pri samom početku ubrizgavanja, ali sama spinalna anestezija i širenje anestetika kroz kičmenu moždinu nisu praćeni osjećajem bola.

Kako anestezija počinje da djeluje možete primjetiti ukočenost i nepokretnost u stopalima, potom u nogama, sve do struka. Kada dejstvo anestetika prestane, pokretljivost će vam se polako vratiti.

Koliko ćete biti "bez osjećaja" zavisi od vrste lijekova koji su korišćeni. Spinalna anestezija primjenjena tokom prirodnog i uspješnog porođaja će vam omogućiti da osjetite kontrakcije i da se pomjerate u krevetu, dok vas primjena ove anestezije tokom procedure carskog reza ostavlja potpuno nepokretnima od pupka na dole.



Razlika između spinalne i epiduralne anestezije


Spinalna anestezija se od epidurala razlikuje zato što se ubrizgava direktno u tečnost unutar kičmene moždine i zato što je to injekcija koja se primi jednom, dok se kod epidurala postavlja kateter kroz koji stalno protiče anestetik. Rezultat spinalne anestezije je brzo oslobađanje od bola koje traje par sati.

Ljekar će vam preporučiti spinalnu anesteziju ukoliko odlučite da želite da se oslobodite bola u toku samog porođaja ili ako porođaj napreduje velikom brzinom pa nema vremena za komplikovaniju proceduru primjene epidurala. Takođe, primjenjuje se i kada je potrebno izvršiti carski rez.



Koje su prednosti spinalne anestezije?

Prednosti su sljedeće:

  • Oslobađa od bola za nekoliko minuta.
  • Mali procenat anestetika dospjeva do bebe.


Koji su nedostaci spinalne anestezije?

Nedostaci su sljedeći:


  • Morate biti u nezgodnom položaju za vreme apliciranja anestezije.
  • Redukovan osećaj u donjem delu tjela može biti problem kada dođe vrijeme da pogurate bebu, što može dovesti do potrebe za korišćenjem vakuuma ili forcepsa (u tom slučaju postoji rizik od ozbiljnih povreda i rastezanja). Umjerena doza anestetika svakako može da umanji ovaj efekat.
  • Anestetici mogu smanjiti vaš krvni pritisak, smanjujući time protok krvi do bebe, što dovodi do smanjenog broja otkucaja bebinog srca. (Ovo se može sprečiti primjenom određenih lijekova koji će biti ubrizgani u vašu krv tokom porođaja.)
  • Anestetici mogu izazvati svrab u predjelu lica, mučninu.
  • U rijetkim slučajevima, anestetici izazivaju peckanje u predjelu nogu ili zadnjice koje može da potraje i do nekoliko dana.
  • U 1 od 100 slučajeva spinalna anestezija može da izazove jaku glavobolju koja traje i nekoliko dana nakon procedure.
  • U retkim slučajevima, spinalna anestezija može uticati na disanje, dok u vrlo retkim slučajevima ona može da izazove povredu nerava ili infekciju.



Kada se spinalna anestezija ne preporučuje?


Nisu sve trudnice dobri kandidati za ovaj vid anestezije. Trudnice koje neće moći da prime ovu vrstu anestezije su one koje pate od niskog krvnog pritiska, poremećaja krvarenja, infekcije krvi, infekcije kože u donjem delu leđa gde se aplicira igla, ili ukoliko su imale bilo kakve alergijske reakcije na lokalnu anesteziju tokom života.


Takođe, žene koje uzimaju lijekove za razređivanje krvi nisu dobri kandidati za ovakvu vrstu anestezije.

 

 

Pročitaj > Mame pišu o spinalnoj, epiduralnoj i opštoj anesteziji

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

 

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Višeplodna trudnoća i njezini rizici
U višeplodnim trudnoćama u oko trećini slučajeva oplodi se samo jedno jajašce koje se u sljedećih nekoliko dana podijeli...
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *