|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

KriOvum – Evropska banka matičnih ćelija

KriOvum, BiH, 13.10.2014
Matične ćelije su posebna vrsta ćelija koje se mogu dijeliti i same sebe obnavljati. One također imaju mogućnost pretvaranja u druge vrste ćelija koje omogućavaju jedinstvenu funkciju da zamjene mrtve ćelije i tkiva.

image
/21


 

Šta su matične ćelije i za šta su dobre?

Matične ćelije su posebna vrsta ćelija koje se mogu dijeliti i same sebe obnavljati. One također imaju mogućnost pretvaranja u druge vrste ćelija koje omogućavaju jedinstvenu funkciju da zamjene mrtve ćelije i tkiva.

Ćelije koje su uzete iz pupčane vrpce ili tkiva mogu odigrati glavnu ulogu u regeneraciji organa hematološkog sistema, kao i nekih drugih vrsta tkiva. Danas se ove ćelije koriste rutinski za liječenje oboljenja povezanih sa malignim tumorima, hematoloških bolesti i autoimunih bolesti, kao i za regeneraciju krvnih žila. Slično tome, rezultati dobiveni u liječenju pacijenata koji su imali infarkt miokarda su jako ohrabrujući. Matične ćelije koje su uzete iz pupčane vrpce mogu biti pohranjene i obrađene pod strogim laboratorijskim uslovima, zato čak i uzorci u manjim količinama su dovoljni da se izvrši uspješno liječenje.

http://www.dodaj.rs/f/1K/7m/4cKVe5wZ/104020881502838853280510.jpg 

Koje se vrste bolesti mogu liječiti koristeći matične ćelije uzete iz pupčane vrpce ili tkiva?

Broj oboljenja koja se mogu liječiti korištenjem matičnih ćelija uzetih iz pupčane vrpce ili tkiva konstantno se povećava, međutim velike su razlike u mogućnosti i dostupnost ovog vida liječenja u različitim državama. Na primjer, u Francuskoj – osim gore navedenih bolesti, terapija matičnim ćelijama je odobrena i za liječenje juvenilnog dijabetesa, GVHD, urođene hipoksije i mnogih poremećaja koji se mogu razviti u periodu djetinjstva.

KriOvum je u mogućnosti pružiti liječenje određenih oboljenja u Poljskoj (u organizaciji FamiCord grupacije):

1.      ALS - Amiotrofična lateralna skleroza

2.      CP - Cerebralna paraliza

3.      MS - Multipla skleroza

4.      PDD - poteškoće u razvoju

5.      RP - retinitis pigmentosa / putem intravenske injekcije

6.      SCI - Spinal cord injury

7.      SMA - Spiralna atrofija mišića

Napomena: liječenje navedenih oboljenja zahtijeva odobrenje poljske bioetičke komisije.

 

KriOvum

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Odlična animacija o trudnoći
Ovu zaista zanimljivu kratku animaciju koja prikazuje trudnoću već je pogledao izuzetno velik broj ljudi. Pogledajte i z...
3
Kako vanjski zvuk utječe na bebu u maternici?
Sluša li trudnica klasičnu muziku, njezino će dijete biti mirno, inteligentno, snažnije i brže će razvijati govor. Ako b...
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *