|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Male tajne zatrudnjivanja

Uredništvo Ringeraja, 4.1.2023
Ako ste par koji želi bebu, evo nekoliko savjeta kako povećati šanse za trudnoću...

image
Zatrudnjivanje - >Image by drobotdean on Freepik
/11


•  Muški spermatozoidi mogu u tijelu žene preživjeti u prosjeku dva do tri dana. A ženska jajna stanica ima maksimalan životni vijek od 12 – 24 sata kada je žena plodna. Idealan odnos koji može dovesti do trudnoće je dva sata pred ovulaciju.


• I u seksu važi zakon gravitacije. Svakako da do trudnoće može doći i pri odnosu u stojećoj pozi ali tada udaljenost spermatozoida od jajne stanice može biti otežavajuća okolnost. Tako sperma ističe iz vagine a morala bi teći prema unutra. Ako želite zatrudnjeti izbjegavajte tu pozu, ili pak pozu gdje je žena gore. Odlučite se za položaj gdje oboje ležite po strani a muž je iza vas.


• Žene koje su se dugo štitile kontracepcijskim sredstvima ne moraju duže od drugih žena čekati da zatrudne. Prestankom korištenja kontracepcije malo je vremena potrebno da se ciklus ponovo uspostavi, ali najčešće već u prvom ciklusu dolazi do ovulacije. Smatra se i da žene po prestanku korištenja kontracepcije mogu biti plodnije i imati i do dvije ovulacije u mjesecu.


• Ako ste aktivniji noću, volite noćni život ili čak radite noću a spavate danju to može poremetiti vaš ciklus i plodnost jer vam fali dnevne svjetlost. U tom slučaju vaše tijelo proizvodi hormon melatonin koji uspavljuje tijelo, odgađa i sprečava ovulaciju.


• Učestalost orgazma i ejakulacije povećava kvalitetu sperme, što znači da za kvalitetu spermatozoida apstinencija nema smisla.

 

 

Pročitaj! > Priča o ljudima koji pitaju "A kada ćete vi?"


• Velika konzumacija alkohola kod žena može narušiti redovan ciklus, može dovesti do kašnjenja i izostanka menstruacije što utječe i na izostanak ovulacije. Kod muškaraca alkohol loše utječe na hormone koji proizvode spermatozoide kao i na njihov broj. Tako da prekomjernu konzumaciju alkohola izbjegavajte.


• Hladan tuš smanjuje brojnost spermatozoida, a hladan tuš prije odnosa može poremeti sazrijevanje spermatozoida i do tri mjeseca. S druge strane, vruć tuš može smanji proizvodnju spermatozoida i ošteti ih.


• Razne infekcije usta mogu poremetiti organizam i smanjiti plodnost, zato se potrudite održavati higijenu usta. Kod muškaraca mogu izazvati proizvodnju loših spermatozoida, a žene bi trebale zamijene amalgamske plombe, utvrđeno je da iste mogu utjecati na plodnost.


• Žena može zatrudnjeti i ako ne doživi orgazam, ali orgazam može povećati šanse za zatrudnjivanje s obzirom na to da kontrakcija maternice povlači spermatozoide ka jajnoj stanici.


• Koliko je predigra interesantna toliko je važna i za vlažnost vagine, koja utiče na penetraciju i na prodor spermatozoida do jajne stanice.


• Budite zdravi tijekom zime i jačajte svoj imunitet na prirodan način, preparati protiv nastanka gripa sprečavaju vlažnost spolnih organa što je nepovoljno za zatrudnjivanje.

 

Izvor: www.ringeraja.mk

 

 

Na RINGERAJI:

Pročitaj još mnogo zanimljivih tekstova o Zatrudnjenju >ZATRUDNJENJE<

Pročitajte o iskustvima naših Trudilica ili nam pišite o Vašim  >FORUM ZATRUDNJENJE<

Pratite nas i na >INSTAGRAMU<


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Fizička i psihološka priprema za trudnoću
Osnovne pripreme za trudnoću... Piše dr. Nejra Pašić
3
Plodnost je osnova svakog života
Kada žensko tijelo izgubi plodnost, PROfertil® female će je ponovo uspostaviti korak po korak.
2
Spolni hormoni u potpomognutoj reprodukciji
Godine 1926., Bernhard Zondek i Selmar Aschheim dokazali su ulogu hormona u održavanju funkcije jajnika u prvom biološko...
2
Vjerovatnoća za začeće
Kakva je vjerovatnoća da žena zatrudni u jednom ciklusu? (engleski video)
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *