|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Matične ćelije za liječenje sljepoće?

Vita 34 - Bio Save, 8.1.2014
Naučnici u Londonu su postigli značajan napredak na putu do izlječenja sljepila

image
/11


Veliki korak naprijed

Određene vrste sljepila nastaju kada fotoreceptori - ćelije u mrežnjači koje reagiraju sa svjetlom i šalju električni signal u mozak - odumiru. Istraživači na Moorfields Očnoj bolnici i University College London su, po prvi put, stvorili tehniku za pretvaranje matičnih ćelija u fotoreceptore, te ih ugradili u oči miševa. Studija na životinjama u časopisu Nature Biotechnology je dokazala da se dio oka koji zapravo detektuje svjetlost može obnoviti pomoću matičnih ćelija. Tim Moorfields Očne bolnice i University College London smatraju da klinička ispitivanja na ljudima, po prvi put imaju realne izglede. Stručnjaci ovo otkriće opisuju kao "veliki korak naprijed".

Fotoreceptori su ćelije u mrežnjači koje reagiraju na svjetlost i pretvaraju ga u električni signal koji se šalje u mozak. Međutim, ove ćelije mogu izumrijeti u nekim uzrocima sljepoće, kao što su Stargardt bolest ili Makularna degeneracija usljed starosti. Već postoje studije na ljudima u kojim se koriste matične ćelije kako bi zamijenile "potporne" ćelije u oku koje održavaju fotoreceptora živim i funkcionalnim.

Razvoj ćelijske terapije


Sada je tim iz Londona dokazao da je moguće zamijeniti same svijetlo-osjetilne ćelije, čime se povećavaju izgledi za izliječenje sljepoće. Naučnici su koristili novu tehniku za izgradnju mrežnjače u laboratoriju. Pomoću te tehnike vršilo se prikupljanje hiljade matičnih ćelija, koje su potom transformirane u fotoreceptore, te ubrizgane u oči slijepih miševa. Rezultati istraživanja su pokazali da su te ćelije uspjele nadograditi sa postojećom arhitekturom oka i počele funkcionirati.

Vodeći istraživač na studiji prof.dr. Robin Ali je izjavio: "Ovo je pravi dokaz u kojem se fotoreceptori mogu transplantirati iz matičnih ćelija i to nam je vodilja kako da to učinimo kod ljudi.“

"To je razlog zašto smo tako uzbuđeni, pet godina je sada realan cilj za početak kliničkog ispitivanja." Imunološki sistem je vrlo slab u oku pa je niska šansa za odbijanje transplantata. Nekoliko ćelija mogu napraviti veliku razliku u oku. Deseci hiljada matičnih ćelija u oku bi mogle poboljšati vid, ali taj broj matičnih ćelija nije dovoljan da regeneriše mnogo veći organ poput jetre primjerice. "Mislim da je ovo značajno dostignuće koje može dovesti do razvoja ćelijske terapije, te će proširiti znanje o tome kako izliječiti sljepilo.", izjavio je Prof Chris Mason, sa University College London. Dr. Marcelo Rivolta, sa Sveučilišta u Sheffieldu, rekao je da je studija "veliki korak" prema naprijed za liječenje sljepoće te može imati vrlo dobre implikacije kod istraživanja matičnih ćelija.

 

Vrijednost pupčane vrpce

Otkako se utvrdila učinkovitost i primjena matičnih ćelija iz pupčane vrpce, sve više roditelja iz Bosne i Hercegovine se odlučuje na ovaj korak, pa matične ćelije svoje djece skladište u jednoj od porodičnih banaka. Studije koje se rade širom svijeta svakodnevno otrkivaju nove načine liječenja i na taj način pružaju određenu sigurnost mladim roditeljima.

Mnoge svjetski poznate ličnosti su se odlučile na ovaj korak i svoju odluku podijelile sa javnosti kako bi roditeljima skrenuli pažnju na mogućnosti koju pruža pupčana vrpca, koja se u većini slučajeva baca, a sva vrijednost koju ona nosi u tom slučaju propada. 2010. godine su dvije kraljevske porodice, španska i belgijska, matične ćelije svojih kćerki sačuvali u najvećoj banci pupčane krvi u Evropi – Vita 34.


http://www.dodaj.rs/f/G/Jr/2IF3tg9E/felipe-sofia.png

 

“Sačuvali smo matične ćelije iz pupčane vrpce. Mi vjerujemo u to, a nauka i medicina svakodnevno napreduju u ovoj oblasti o čemu smo se informisali”, izjavio je španski princ Felipe Alfonso.


Bio Save, ovlašteni i ekskluzivni partner Vita 34

www.biosave.ba

www.vita34.de

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tabu tema za koju se odlučuje čak 99% trud...
Prenatalni testovi su nedugo nazad bili potpuna nepoznanica i tabu tema dok se danas za njih odlučuje čak 99% trudnica.
3
Pobačaj: Ne morate čekati 3 mjeseca da ope...
Najnovija istraživanja otkrivaju da ponovno začeće nije potrebno odgađati tri mjeseca nakon pobačaja. Zatrudnjeti unutar...
3
Šta je dijastaza i zašto se javlja u trudn...
Šta je dijastaza? Zašto se javlja u trudnoći? Kako, na koji način i kojim vježbama ojačati trbušne mišiće?
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *