|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Na poslu sa trudničkim stomakom

Pampers.ba, 30.3.2016
U redu je ako nastavite raditi sve do posljednje sedmice ili čak dana trudnoće, dok god nemate nikakvih komplikacija. Ali ...
Ključne riječi:

image
/11


Ali kako održati svoju energiju na poslu, a da vam i dalje ostaje vremena da budete uključeni u svijet svoje bebe? Mi imamo nekoliko praktičnih savjeta da vam u tome pomognu. 

Slobodno nastavite sa poslom. Dok god nemate nikakvih komplikacija, ne bi trebalo biti prepreka da nastavite sa radom do posljednjih sedmica ili čak dana vaše trudnoće. Ipak, potrudite se da obezbijedite sebi vrijeme odmora (15 minuta je najčešće dovoljno) kada ćete se prebaciti sa dnevne gnjavaže na poslu u osluškivanje svijeta Vaše bebe. 

BUDITE ZDRAVI NA POSLU Ukoliko vaša trudnoća nije visoko rizična, vjerovatno ćete biti u stanju nastaviti sa radom tokom trudnoće sve do ili skoro do termina, ukoliko to budete željeli, iako naravno postoje poslovi koji baš i ne odgovaraju trudnicama. Evo nekoliko savjeta da vam pomognu da dan na poslu provedete što udobnije: 

Uzimajte kratke pauze 

Ukoliko je moguće, uzimajte kratke pauze (15 minuta će biti dovoljno) i podižite noge u regularnim intervalima tokom dana. Ovo će pospješiti cirkulaciju krvi, smanjiti problem oticanja članaka i spriječiti grčeve. 

Ustanite 

Kad god ustanete nakon istezanja za stolom ili ako imate luksuz da kratko prilegnete, zapamtite da to uradite polako. Naglo ustajanje kad ste trudni može izazvati vrtoglavicu. 

Opustite se 

Ako imate stresan posao, nađite neki vid relaksacije kao što su joga ili meditacija, u čemu ćete uživati i što možete praktikovati sami. Ne morate biti stručnjak da bi vam koristile ove tehnike. Čak će vam i najosnovnija rutina pomoći da smanjite tenziju i da se osjetite smireno i dobro. Mnogo stresa može povećati rizik od prijevremenog porođaja, pa je potrebno posebno voditi računa ne samo o svom fizičkom već i o emocionalnom stanju. 

Dovoljno spavajte 

Ako možete naći neko udobno, mirno mjesto na poslu da prilegnete, odrijemajte kratko na poslu. Ukoliko to nije moguće, potrudite se da odete na spavanje veoma rano kad dođete kući. 

Vježbajte 

Vježbanje može olakšati trudničke neprijatnosti, podići vaše raspoloženje i zategnuti mišiće koji će vam biti potrebni na porođaju. Ali, nisu sve vježbe sigurne za trudnice. Za važne mjere opreza i dobre trudničke vježbe, nastavite sa čitanjem! 

Trebate li vježbati tokom trudnoće? Dobro pravilo jeste da, ako je sve u redu, možete da radite gotovo sve vježbe tokom trudnoće koje ste radili i ranije. A ako niste vježbali, sad je pravo vrijeme da počnete. 
Vježbanje zateže i oblikuje mišiće, od kojih ćete neke koristiti tokom porođaja. One također pospješuju cirkulaciju krvi između vas i vaše bebe, smanjuju mnoge neprijatnosti trudnoće ( kao što je bol u leđima), povećavaju vaš nivo energije i pomažu vam da se osjećate emocionalno dobro. 

Sigurnost na prvom mjestu 

Dok je fitnes za trudnice odličan za vas i vašu bebu, potrebno je da obratite pažnju na neke mjere opreza kada radite prenatalne vježbe. 

Evo nekih savjeta:

  • Nemojte vježbati duže od 30 minuta.
  • Uvijek uključite zagrijavanje i hlađenje (pored 30 minuta vježbanja).
  • Izbjegavajte prisilna, pasivna istezanja tokom trudničkog fitnesa, kao što su da dohvatite prste na nogama ili istezanje tetiva. Trudnički hormoni čine Vaše zglobove mekšim, pa tako pretjerano istezanje – koje može da izazove povredu mišića – predstavlja veći rizik tokom trudnoće. Također, izbjegavajte trzanja i skakanja ili brze promjene položaja.
  • Ograničite aerobnu aktivnost na varijante nižeg intenziteta, naročito ako niste redovno vježbali prije trudnoće. Brzo hodanje, plivanje i vožnja sobnog bicikla dobar su izbor vježbi tokom trudnoće.
  • Ako krenete na aerobik ili druge treninge, vježbajte isključivo na drvenim površinama ili na tepihu gustog tkanja i obavezno obavijestite instruktora da ste trudni.
  • Zaštitite svoje stomačne i leđne mišiće tokom prenatalnih vježbi uz pomoć dobrog držanja i to tako što ćete izbjegavati vježbe koje će ih napinjati kao što su puni trbušnjaci ili podizanje obje noge sa poda u isto vreme. Umjesto toga, radite kratke trbušnjake, a kada radite dizanje nogu, odižite jednu pa drugu nogu dok je suprotna noga savijena, sa stopalom na podu.
  • Mjerite otkucaje srca na vrhuncu aktivnosti kako biste bili sigurni da ne prelaze 140 otkucaja u minuti tokom trudničkog fitnesa.
  • Izbjegavajte pretjerano zagrijavanje: Pijte puno vode i ne vježbajte u toplim i vlažnim uslovima.

I zapamtite, uvijek se posavjetujte sa doktorom i babicom prije nego što počnete sa vježbama u trudnoći. 

Podijelite sa nama vaša iskustva i savjete!

KLIK

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

 

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Višeplodna trudnoća i njezini rizici
U višeplodnim trudnoćama u oko trećini slučajeva oplodi se samo jedno jajašce koje se u sljedećih nekoliko dana podijeli...
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *