|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Najpopularnija ženska imena u BiH

Uredništvo Ringeraja.ba, 26.9.2014
"Ime moje djevojčice je najljepše", pomisliće svaki roditelj. I slažemo se! A mi ćemo vam navesti najpopularnija ženska imena u BiH.

image
/11


Amina, Emina – žensko ime arapskog porijekla. Značenje imena je „vjerna“, „poštena“, „pouzdana“ i „sigurna“, a ono je veoma zastupljeno među muslimanima, majka poslanika Muhammeda zvala se Amina. Muški oblik ovog imena je Amin.

Marija – Biblijsko ime koje je nosila Isusova majka. Ovo je veoma zastupljeno ime u hrišćanskim zemljama već vijekovima, a ima veliki broj različitih verzija, često u kombinaciji s drugim imenom. Izvorno, u hebrejskom jeziku, ovo ime ima oblik „Mirjam“, u aramejskom „Mariam“, a latinska verzija je "Maria". Postoji tumačenje po kojem je nastalo od riječi „mar(a)“, što znači „gospođa“ ili „uzvišena“.

Lamija – ime arapskog porijekla, čije je značenje „sjajna“, svijetla“, „blistava“. Drugi oblik ovog imena je Lamia.

Ajna – arapsko žensko ime koje znači „prava“, „nepatvorena“, „izvorna“. Drugi oblici ovog imena su Ajnija i Ajnela.

Milica – Naslanja se na prastari slovenski korjen mil-, vrlo produktivan u slovenskim imenima. Od ovog imena izvedena su imena Mila, Milana, Milanija, Miluna, Milja, Miljana, i Minja.

Ana – Potiče iz starohebrejskog “Hannah” (milost, zahvalnost) – plemenita, milosrdna, blagodarna. Ime je majke Bogorodice Marije, pa je preko kalendara postalo popularno i sveprisutno širom hrišćanskog svijeta od najranijih vremena do danas. Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anica, Anka, Ankica, Anja i Eta.

Sara – Biblijsko ime. Došlo nam je preko engleskog “Sara(h)”, iz starohebrejskog “sara” – kneginja, princeza. Sara znači princeza, ona je posebna i odvažna kao pustinjska princeza. Popularno je u zapadnoevropskim jezicima od najstarijih vremena do danas.

Fatima – ime arapskog porijekla, oblik je imena Fatimah. „Fatima“ na arapskom jeziku znači: „zaštitnica djeteta“ ili „ona koja se suzdržava“. Skraćeni oblici imena su: Fata, Fate, Fatija,Fatka, Fatime, Timka i Tima.

Merjem – arapsko žensko ime koje znači „čista“ ili „nevina“. Merjem  je jedina žena koja je imenom pominje u Kur'anu je Merjem r.a, Isaova a.s majka.

Anastasija – Potiče od grč. “Anastasia,” ženski oblik od “Anastasios” – znači uskrsnuće odnosno podizanje pa bi značenje imena bilo ona koja je uskrsnula. Od ovih imena izvedena su imena Anastazija, Anastasija, Asja, Nastasja.

Hana – najčešće se vjeruje da je riječ o hebrejskom imenu, ali to još uvijek nije dokazano. Na hebrejskom jeziku, ono znači „milost“, tj. „ona koja je u milosti Božijoj“. S druge strane, nije isključeno ni da ono potiče iz arapskog jezika, na kom znači „sreća“. Neki pominju i japanski („cvijet“ i „nos“), persijski („kraljica“), korejski („jedan“) i albanski („mjesec“).

Ajša – arapskog porijekla i znači „živa“ i „zdrava“. Ajša je bila jedna od žena poslanika Muhmeda a.s. Drugi oblik ovog imena je Aiša, Ajiša.

Teodora – Potiče od grčkog “Theodoros”, koje se sastoji od “theos” (Bog) i “doron” (dar) – Božiji dar. Po narodnoj tradiciji nadjevalo se djetetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa ima ga napokon Bog dao.

Naida – žensko ime arapskog porijekla, koje znači „čista“ i „lijepa“.

Zehra – još jedno arapsko ime, koje označava ženu svijetla lica.

Mia – ime latinskog porijekla, čije je značenje: moja, takođe i skraćenica od imena Marija – velika, gospodarica

Sofija – potiče od grčkog „sophia“, što znači „mudrost“, „znanje“, „nauka“ i „vještina“. Otud i filozofija – ljubav prema mudrosti. Od ovog imena izvedena su imena Soja i Sonja.

Anđela – oblik imena Angela koje potiče od grčke riječi „angelos“ ili „Aggelos“ i označava božjeg poslanika ili anđela. Ostale verzije ovog imena su Anđelka, Anđelina, Aja, Anđa, Đina. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
21
KAKO IMATI `SUPERIMUNITET`
Poboljšanje prehrane učinkovitije je od bilo kojeg od navedenih pripravaka za liječenje prehlade, navodi doktor Fuhrman ...
4
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2
Majčinstvo bez partnera!
Biti samohrana majka je izazov koji traži mnogo strpljenja, izdržljivosti, odricanja i hrabrosti.
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *