|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Namirnice koje mogu uzrokovati pobačaj

Uredništvo Ringeraja, 20.8.2021
Iako se smatra da trudnoća nije bolest i da žena može raditi gotovo sve, dobro je znati što su pokazali rezultati studije sa Sveučilišta Stanford. Upozoravaju na konzerviranu hranu i plastičnu ambalažu.
Ključne riječi:

image
/11


Stručnjaci sa Sveučilišta Stanford upozoravaju trudnice da budu oprezne s konzerviranom hranom. Pogotovo ako su već doživjeli pobačaj.

 

Upozoravaju na podgrijavanje konzervirane hrane, općenito bi trebali izbjegavati konzerviranu hranu. Također ne savjetuju hranu zagrijavanu u mikrovalnoj pećnici. Otkrili su da takva hrana može uzrokovati pobačaj i povećati rizik pobačaja za čak 80 posto.

 

Problem nije u hrani, već u pakiranju koje sadrži bisfenol A (BPA). Ako ga ima previše u tijelu, to može uzrokovati pobačaj. BPA je industrijska kemikalija koja ometa pravilno funkcioniranje hormona, a obično se nalazi u plastičnoj ambalaži i limenkama.

 

Pročitaj! > Kako je biti u drugom stanju nakon tri pobačaja

 

U Kanadi je od 2010. godine s ovom kemikalijom zabranjeno pravljenje bočica za bebe. I u Hrvatskoj se proizvodi namijenjeni bebama koji sadrže kemikaliju BPA sve više povlače s tržišta.

Međutim, ova kemikalija ne samo da ima negativan učinak na trudnice i bebe, već je povezana i s muškom neplodnošću.

 

Prilikom kupnje limenki budite oprezni na ovu kemikaliju. Svakako bi bilo najbolje da se konzerviranu, smrznutu hranu u plastičnoj ambalaži te koja se zagrijava u plastičnoj ambalaži u mikrovalnoj pećnici izbjegava.

 

Kemikalija BPA nalazi se i u bocama za vodu. Pijte vodu iz staklene boce, iz staklene posude, jedite hranu s keramičkog tanjura i pijte čaj iz keramičke boce. Ne koristite plastičnu posudu za hranu koja se zagrijava ili servira vruća.

 

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Carski rez - Drugi dan - GAK, Sarajevo
Sarajevo, GAK, carski rez, drugi dan - OPERACIJA + INTEZIVNA... Piše naša Vortex RR
4
Koliko dana trudnoća traje od dana začeća?
Teško razdoblje trudnoće, većina žena se kasnije prisjeća kao najsretnijeg vremena, svijetlog razdoblja, ispunjenog zadi...
3
Dobijanje na težini po nedjeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
3
Pobačaj: Ne morate čekati 3 mjeseca da ope...
Najnovija istraživanja otkrivaju da ponovno začeće nije potrebno odgađati tri mjeseca nakon pobačaja. Zatrudnjeti unutar...
3






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *