|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Ovo je 20 najjačih bolova - porođaj nije na spisku

Uredništvo Ringeraja.ba, 11.8.2022
Porođaja nema na listi 20 najjačih bolova. A koji su to bolovi?



Iako su bol i tolerancija na bol svakako subjektivni, naučnici tvrde da postoji lista objektivno najjačih bolova koje neko može da doživi. Bolovi su navedeni nasumično, a mnogima zapada za oko to što porođaja nema na ovoj listi.

Dakle, prema britanskim naučnicima, ovo su stanja koja najjače bole...

 

Klaster glavobolje

Klaster glavobolje su nesnosni napadi histaminske glavobolje u jednoj strani glave, prije svega u području oka i sljepoočnice.

 

Herpes zoster

U pitanju je virusna infekcija koja može da traje i po mjesec dana. Bolest izaziva virus varicella zoster, isti onaj koji izaziva i varičele (ovčije boginje ili vodene kozice). Nakon preboljelih ovčijih boginja virus ostaje u organizmu, i u nekim slučajevima aktivira se duž jednog od nerava, izazivajući na taj način bolest praćenu jakim bolom i osipom.

 

Adhezivni kapsulitis („blokada“ ramena)

Ovo je najčešći uzrok boli i ukočenosti ramena kod ljudi. Bol i ukočenost mogu da traju i dvije ili tri godine prije nego što spontano nestanu, a u ranoj fazi to stanje može biti jako bolno.

 

Lom kostiju

Prelom ili fraktura kosti je je udružena mehanička povreda koja se karakteriše oštećenjem mekih tkiva, prekidom kontinuiteta kosti i hrskavice pod dejstvom spoljašnje sile.

 

Srčani udar

Infarkt miokarda ili srčani udar je nekroza (odumiranje) dijela srčanog mišića zbog potpunog prestanka dotoka krvi u zahvaćeni dio srčanog mišića.

 

Znate li kada se rađa najviše beba?

 


Kompleksni regionalni bolni sindrom

Kompleksni regionalni bolni sindrom (engl. complex regional pain syndrome — CRPS) stanje je trajnog i često onesposobljavajućeg bola koji zahvata jednu regiju (najčešće ruku) i često se javlja nakon traume koja se težinom ne poklapa sa nivoom bola. Stariji naziv za ovo stanje hroničnog bola sa pridruženim motoričkim i autonomnim simptomima jeste refleksna simpatička distrofija ili kauzalgija.

 

Diskus hernija

Javlja se najčešće u lumbalnom i cervikalnom dijelu kičme. Bol je izazvan pritiskom diskusa (jastučića) koji se nalazi između dva pršljena i koji, u ovom slučaju, bude potisnut prema živcu koji izlazi iz kičme. Time dolazi do pojave jakog bola, trnjenja, slabosti zahvaćene noge, a u najtežim slučajevima i do poremećaja mokrenja i pražnjenja stolice.

 

Fibromijalgija

Fibromialgija je hronična bolest koju karakterišu stalni bolovi i neprekidan osjećaj umora, a traje, u većini slučajeva, cijeli život. Ne oštećuje mišiće, zglobove, organe, nije opasna po život i s vremenom postaje podnošljiva. Od nje boluje 4% populacije. Fibromialgija smanjuje radnu sposobnost i bitno utiče na kvalitet života i na raspoloženje.

 

Bol nakon operacije

Intervencije umjerene fizičke traume mogu prouzrokovati značajan bol nakon operacije.

 

Čir na želucu

Čir želuca i čir dvanaestopalačnog crijeva mogu se opisati kao ograničena oštećenja sluzokože sistema za varenje koji prodiru kroz mišićni sloj sluzokože, ostavljajući pri cijeljenju ožiljak. Glavnu ulogu u razvoju bolesti imaju infekcija bakterijom Helicobacter pylori, lijekovi, način života, težak fiziološki stres, ali i genetski faktori.

 

Akutni pankreatitis

To je akutni upalni proces pankreasa. Nastaje naglo i karakteriše se pojavom jakih bolova. Bolovi se najčešće šire poput pojasa oko gornjeg dijela abdomena.

 

Giht

Giht je naziv za grupu bolesti koje se karakterišu povećanom koncentracijom mokraćne kiseline u krvi, napadima naglo nastale upale (obično jednog) zgloba, naslagama kristala mokraćne kiseline u blizini zglobova, naslagama kristala mokraćne kiseline u bubregu, kao i bubrežnim kamencima.

 

Endometrioza

Endometrioza je hronična bolest koju karakteriše pojava tkiva sluzokože koja oblaže matericu (endometrijum) na različitim mjestima u tijelu, na kojima im inače nije mjesto, odnosno bilo gde izvan materice.

 

Kada ste spremni za drugo dijete?

 


Neuralgija trigeminusa

Neuralgija N. trigeminusa, poznata i kao tic douloureux, hroničan je bol koji se javlja u području koje inerviše peti moždani živac (N. trigeminus), jedan od živaca sa najvećim područjem inervacije. TN je oblik neuropatskog bola (bol koji je povezan s povredom ili oštećenjem nerva).

 

Upala slijepog crijeva

Slijepo crijevo je dio debelog crijeva na mjestu gdje se uliva tanko crijevo. Kad se kaže da je neko imao upalu slijepog crijeva, misli se na akutnu upalu ili apendicitis..

 

Kamen u bubregu

Urolitiasis ili kamen u bubregu se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Kamen u bubregu većinom pogađa ljude u dobi od 20 do 40 godina. Kad se jednom kod neke osobe pojavi više od jednog kamena, vjerovatnije je da će ih se pojaviti još.

 

Išijas

Išijas je snažan, oštar bol u donjem dijelu leđa koji se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju.

 

Migrena

Migrena je funkcijska vaskularna paroksizmalna glavobolja koja se javlja periodično i obično kada zahvata polovinu glave govorimo o hemikraniji. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Pre napada često se javlja aura (predsignal pre pravog migrenskog napada).

 

Artritis

Reumatoidni artritis je teško, hronično, zapaljensko oboljenje vezivnog tkiva koje prije svega zahvata zglobove. U ovom poremećaju imuni sistem napada hrskavicu, kosti i, ponekad, unutrašnje organe.

 

Srpasta anemija 

Anemija srpastih ćelija je nasljedni oblik anemije — stanje u kojem ne postoji dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) za nošenje adekvatne količine kiseonika u tijelu.

 

Izvor: Index.hr

 

 

 

Pročitaj još zanimljivih tema o >> ZDRAVLJU <<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
31
Jasmin - cvijet čarobnog mirisa
Ime jasmina potiče od arapsko-persijske riječi yasmin. Najčešće ga sade radi njegovog predivnog senzualnog mirisa, te gr...
9
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2
Majčinstvo bez partnera!
Biti samohrana majka je izazov koji traži mnogo strpljenja, izdržljivosti, odricanja i hrabrosti.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *