|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Porođajna priča: Anonimna mama

Uredništvo Ringeraja.ba, 16.10.2016
Na žalost sve porđajne priče nemaju sretan kraj. Ovo je jedna takva.
Ključne riječi:

image
/11


Evo i moje priče. Nije baš da je nešto što se nije događalo, i samim tim mislim da je tragedija veća. 
Nosila sam blizance.

Sreći mojoj nije bilo kraja kada sam saznala jer u porodici već imam blizance. Trudnoća je prošla skoro pa po ps -u. Bez ikakvih tegoba, osim anemije u sedmom mjesecu, i u osmom su počele noge da mi otiču.

Imam pjesak u bubrezima i dobih krajem osmog mjeseca nesnosne bolove. Međutim ljekar kaže da se javim u bolnicu gdje ću se porađati, da me upoznaju, urade ctg i proprate jos malo do porođaja. Bolovi su bili zbog toga što su plodovi bili baš napredni s obzirom da su blizanci pa su pritiskali glavnu venu.

Kako god na moju nesreću odem u Narodni Front. Hospitalizuju me jer kažu prema ctg zapisu ima kontrakcija, a i da vide šta je sa bubrezima. Ništa specijalno. Sve analize uredne, i potvrdili da je to zbog pritiska na venu. Meni noge otečene, ali dobro to je i za očekivati. Isprimah ja neku terapiju, besopotrebno, i noćima ne spavam od bolova. Desetog dana ležanja se smiluju da mi odrade uz i kažu jedna beba ima slabiji protok, ali kao ništa specijalno. Da skratim dva puta izlazila na konzilijum, i treći put odluče nakon mog insistiranja i kukanja da mi urade CR. Inače se jednojajčani blizanci kažu ne rađaju prirodno. Pa eto skoro nikada. Dan pred CR meni pozli, cojeli dan mučnina, povraćam, uradili mi CTG ujutru i uveče i niko ništa ne komentariše. Odem da se požalim oko 5 popodne da mi je jako loše i da sam povraćala obilno ko zna koji put, sestra kaže, dobro, ne mogu sada da ometam razgovor između koleginice i načelnika. Nakon dva sata pojavi se druga dežurna doktorka, prst u grlić, nije me ni saslušala, i odredila infuzije.

Jedva isprimah, bolovi... Samo što sam završila opet povraćala, opet bolovi. Nekako dođe jutro. Dođe moja doktorka, kaže da li ste uzbuđeni? Ja na izmaku snage kažem kako mi je bilo loše i td... Ona otrča uspaničeno negdje i kroz deset minuta su došli hitno preko reda da me odvezu u salu. Već mi je nesto bilo sumnjivo... 


Budim se i vidim supruga, nikada neću zaboraviti taj iznenadni talas tuge koji sam osjetila i grč u stomaku jer sam znala da nešto nije u redu, inače on ne bi buio tu. Radio je, i uvjeravao me da ne panicim, i da je to rutinska operacija CR, i td... DOKTORI STOJE SA STRANE ĆUTE... PITAM GA JESU LI BEBE DOBRO? ON SA SUZAMA U OČIMA KAŽE NISU!

Srušilo se sve, gotovo, poželjela sam da me nema. Kaže jedna beba mrtva, druga u teškom stanju na Neonatologiju hitno prebacena. Sa ponekim otkucajem srca.

Od tada svakoga jutra ustajem sa mišlju i pitanjem zašto ja nisam bila ta koja se nije probudila, samo da je moje dijete bilo dobro. Prošle su dvije godine i dalje se to pitam.

Da se vratim na taj dan. Davali su mi sedative, ali oka sklopila nisam. Najduža noć u mom životu. Tamo govore ako preživi prrvih 48 sati ima nade, ovako nema prognoze. Moram da napomenem da su me poslije takve noći i svega što se dogodilo sestre ujutru tjerale da ustanem. Razumijem da moraju. Rekoh polako, nemojte me vući, zateže me kateter, vrti mi se u glavi... Jedna uze pune šake ledene vode i sasu mi u lice. Riječi nemam o njihovom ponašanju, kao da sam krmača pred klanje. Iz šoka je najljubazniji bio tehničar, koji je imao strpljenja i naravno sama sam ustala kasnije. Dalje se sjećam kroz maglu. Dani su odmicali u mislima i suzama. Pitanjima ljekara, sklanjanju pogleda, i mojim pokušajima da se suzdržim od razgovora. Bebac je bio dobro. Brzo je izašao iz intenzivne, mada na Institutu proveo 28 dugih dana i ja sa njim. Otpušten zdrav. 
Odgovora nema...

Nadzori i komisije jasno kažu njihov propust. Dana kada mi je pozlilo otkucaji srca umrle bebe su pali ispod 90 i po njihovom nalazu trebalo je uraditi hitan carski. Doktorka me ni saslušala nije. Pitam se da li je pogledala nalaz? Ili nije toliko znala, ili je nije zanimalo... Ono što su još rekli je da se predugo cekalo. Nisam znala da je odlaganje značilo da treba da platim. Svi me pitaju kako? Radiš u zdravstvu? Rekoh u grani medicine gdje ja radim nikada tako nešto nisam čula.

Eto... Sudski postupak počeo, i stao... Već skoro dvije godine nikakvih vijesti. Trebalo je da nas obavijeste šta dalje. Znam da moje dijete ništa neće vratiti. Zatvorska kazna im neće nanijeti patnju, koju su oni meni. Želim da se istjera pravda zbog svakog budućeg djeteta koje treba da dođe na ovaj svijet. Zdravstvo nam je postalo dno, i mislim da naznaka boljem nema. 
Kako gledam svoje mezimče koje raste samo zamišljam da je trebao biti još jedan isti takav.

To ce me pratiti do smrti. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li ste spremni za još jedno dijete?
Kako donijeti odluku kada biološki sat otkucava, a vi razmišljate o novoj bebi? Postavite si 10 pitanja?
5
Zašto toliko trudnica bira Veritas prenata...
VeritasTest myPrenatal je, zahvaljujući svom kvalitetu, postao sinonim za prenatalni test koji potiče direktno iz nauke,...
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *