|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Priprema kože za sunčanje

Vedrana Dupanović, 5.7.2023
Ne čekajte da odete na more i da se svi problemi kože vašeg lica riješe sunčanjem i kupanjem u morskoj vodi. Ustvari se upravo dešava suprotno.

image
Priprema za sunčanje - >Freepik
/11


Čovjek je još u davnoj prošlosti došao do saznanja da „bez sunca nema života“. U skladu s tim, većina estetičara smatra da bez sunca nema ni lijepog tijela. Međutim, ovo pravilo posljednjih godina dobija sve više izuzetaka. Sve češće u medijima čitamo i slušamo o ozonskim rupama i štetnosti prekomjernog izlaganja suncu. Da bismo u njemu uživali, kožu zato detaljno trebamo pripremiti.

Koža lica i tijela izložena je svakodnevnim vremenskim promjenama i reaguje na njih. Naročito burno koža reaguje na sunce, vjetar i hladnoću. Najosjetljiviji su otvoreni dijelovi kože - koža lica i ruku. Prije izlaska na sunce, naročito kod osoba čija je koža sklona pigmentaciji, treba na lice nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom. Ove zaštitne kreme trebate posebno nanijeti ako ste tokom zime liječili akne ili ih još liječite. Na mjestima gdje su bile ili još uvijek ima akni, prilikom izlaganja suncu mogu nastati fleke koje će dugo trajati. 

Ukoliko  kožu lica i tijela ne njegujete redovno, pripreme za ljetni period moraju biti još ozbiljniji. Ako primjetite da vam je koža gruba na dodir, perutava i dehidrirana, sive ili žute boje ili začepljenih pora, sve su to signali da je vrijeme da se hitno obratite za savjet kozmetičarki. Ne čekajte da odete na more i da se svi ovi problemi riješe sunčanjem i kupanjem u morskoj vodi. Ustvari se dešava upravo suprotno - da se stanje kože samo pogorša. Ako na more odete nečiste kože lica, pripremite se na mogući osip, pogoršanje stanja akni i pojavu fleka na licu.

 

Čišćenje lica

U kozmetičkom salonu „Vedrana“ lako tretiramo nečiste kože. Da bi nečista koža mogla biti izložena suncu, najprije sa nje moramo „skinuti“ slojeve masnoće  koja se nakupila i pomješala s velikim količinama površinske nečistoće i izumrlih ćelija. Temelj svakog dobrog kozmetičkog tretmana čišćenje kože lica.

Nekim kožama je dovoljno samo jedno ovakvo čiščenje da bi se sa oprezom mogle prepustiti blagotvornom djelovanju sunca. Poneki tipovi kože se ne mogu očistiti u toku jednog tretmana, pa se preporučuje serija tretmana.

Pravilo je da se nikada ne izlažete suncu bez prethodno očišćenog  i pripremljenog lica. U gradskim uslovoma dovoljno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 20, dok je na moru potrebno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 30 ili čak 50, ako je koža izuzetno osjetljiva. To su kreme koje sadrže filtere koji će spriječiti, ili barem ublažiti, pojavu fleka i pjega.

 

 

PROČITAJ! > Kada prvi put posjetiti kozmetičara

 

 

Depilacija

Sunčati je ljepše uredno depilisanu kožu ruku i nogu. Mnoge mlade djevojke, potpuno neupućene kako odstraniti dlačice, prihvataju se brijača. Da su pogriješile, shvataju tek nakon što dlačice već za nekoliko dana ponovo „izbiju“ iz kože ali ovaj put još oštrije i vidljivije.

Efikasni načini uklanjanja dlačica su: kreme za depilaciju, upotreba specijalnih aparata za uklanjanje dlačica, depilacija hladnim voskom, fotoepilacija i laser (za osobe starije od 18 godina.

 

Pedikir i manikir

Sunčati bi lijepo bilo samo uredno njegovana stopala i manikirane ruke.

Nakon što izujemo tešku zimsku obuću, prvo se pitamo da li su nam stopala dovoljno njegovana da bismo ih izložili pogledima. Revitalizirajući tretman stopala treba početi skidanjem starog laka sa noktiju. Zatim noge uronimo u kadicu sa toplom kupkom. Režemo nokte uvijek ravno, te isturpijamo stopala jednokratnim strugalicama. Tako se izbjegne svaka mogućnost infekcije. Slijedeća faza je uklanjanje kožica sa noktiju. U tu svrhu nanesemo specijalnu tečnost koja ih smekša i blago odgurnrmo kožice prema korijenu nokta. U osnovnu njegu stopala ubraja se i lakiranje noktiju. Ovaj postupak njege nogu u ljetnom periodu treba ponavljati svakih desetak dana dok je manikir preporučljivo da radite jednom sedmično.

Bez obzira koliko godina imate, ove pripreme za ljeto su potrebne svima. Vaše tijelo će vam biti zahvalno, a vi ćete zračiti smopouzdanjem, radovati se i ljetu i suncu.

 

Svaki pregled i savjet u našem kozmetičkom salonu su besplatni. Posjatite nas! 

Vaša Vedrana

 

 

 

 

Još zanimljivih tema o >>> Zdravlju, Ljepoti i modi 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ojačajte mozak uz sedam dobrih navika
Ovo vrijedi za većinu organa, ali za mozak je posebno važno - što ga više koristite to će bolje raditi.
2
Vježbajte u skladu sa horoskopom
Svaki horoskopski znak "upravlja" određenim dijelom tijela.
2
Tri namirnice koje zamjenjuju četkicu za zube
Zube trebamo prati nakon svakog jela, to smo naučili još kao djeca kada su nas i roditelji i stomatolozi učili da ih mor...
2
10 stvari koje možda niste znali o zubima
Donosimo vam 10 stvari koje možda niste znali o zubima. Odrasle osobe u prosjeku imaju 28 do 32 zuba, ovisno o tome jesu...
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *