|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Razgovor o prvim simpatijama

Uredništvo Ringeraja.ba, 18.9.2023
Razgovor o prvim simpatijama u školi može biti osjetljiva i važna tema koju roditelji mogu imati s djecom.
Ključne riječi:

image
/11


 

Evo nekoliko koraka i smjernica za razgovor o ovim temama na način koji će biti podržavajući i koristan:


  • Postavite se otvoreno: Stvorite otvoreno i podržavajuće okruženje u kojem će dijete osjećati da može razgovarati o svojim osjećajima bez straha od osude ili kritike.

 

  • Pitajte ih o njihovim osjećajima: Postavite pitanja koja će potaknuti dijete da izrazi svoje osjećaje. Na primjer, možete pitati: "Imaš li nekoga u školi koga voliš ili tko ti se sviđa?" ili "Kako se osjećaš prema toj osobi?"

 

  • Slušajte pažljivo: Aktivno slušanje je ključ. Dajte djetetu dovoljno vremena da izrazi svoje osjećaje i misli, bez prekidanja ili ocjenjivanja.

 

  • Nemojte izraziti šok ili negativne reakcije: Važno je da ne izrazite šok ili negativne reakcije na djetetove osjećaje. Bilo koji oblik negativne reakcije može narušiti otvorenost komunikacije.

 

  • Podsjetite ih na prijateljstvo: Objasnite djetetu da su prijateljstva u školi normalna i da je to dio odrastanja. Naglasite važnost prijateljstava i međusobnog poštovanja. Da li znaju razliku između BFF i simptije?

 

  • Razgovarajte o granicama i poštovanju: Istaknite važnost poštovanja osobnih granica. Recite djetetu da je važno da se i oni i osoba koja im se sviđa osjećaju ugodno i poštovano. Ali i da simpatije ne moraju biti izvraćene.

 

  • Pružite smjernice o prijateljstvu: Podijelite s djetetom smjernice o zdravim prijateljstvima, kao što su međusobno poštovanje, slušanje, empatija i razgovarajte o tome kako se ponašati prema osobama koje im se sviđaju.

 

  • Pitanja o školi: Pitajte dijete o njihovim iskustvima u školi i saznajte kako se osjećaju u učionici i s prijateljima.

 

  • Nemojte vršiti pritisak: Nemojte vršiti pritisak na dijete da otkrije više nego što se osjeća spremno podijeliti. Svako dijete napreduje u svom vlastitom tempu.

 

  • Ponudite podršku: Dajte djetetu do znanja da su tu za njih i da mogu doći k vama kad god žele razgovarati o svojim osjećajima ili iskustvima.

 

Razgovor o prvim simpatijama u školi može biti prilika za izgradnju povjerenja i otvorenosti u komunikaciji između roditelja i djeteta. Važno je osigurati da dijete zna da su njegovi osjećaji važni i da imaju podršku svojih roditelja u svim aspektima svog života.

 

 

 

Još mnogo zanimljivih tekstova

o djeci i školi >>>KLIK<<< i o djeci i roditeljima >>>KLIK<<<

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolest ruku, stopala i usta!
Groznica, upala grla, malaksalost, gubitak apetita, koju prati i pojava plikova u ustima, na šakama ili stopalima, sigur...
4
Februarski konkurs PRIRODNA POMOĆ ZA MALIŠANE
Vitamedic u februaru nagrađuje tri Ringerajina korisnika paketom prirodnih preparata. Postavite na forumu zanimljiv kome...
4
Kako da se zabavite sa svojim djetetom
Djetinstvo nebi bilo lijepo da nije prožeto igrom u svakom smislu te riječi. Uopšte nije važno da li će roditelj da se i...
3
Djeci do 2.godine ne poklanjajte digitalne...
Roditelji često smatraju da djetetu moraju nabaviti najnoviju digitalnu igračku koja će učiniti maksimalno za njegovu ed...
3






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *