|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Savjeti za matične ćelije

Vita 34 - Bio Save, 5.6.2013
4. SAVJET: Koliko je važan set za transport matičnih ćelija?
Ključne riječi:

image
/11


Magistar mikrobiologije Sabina Memišević odgovara na četvrto značajno pitanje na koje  roditelji trebaju obratiti pažnju kada se odlučuju za banku u kojoj će skladištiti matične ćelije svoga djeteta.

http://www.dodaj.rs/f/3I/Fx/4mBqA0c8/sabina-slika.jpgMatične ćelije iz pupčane vrpce se transportuju putem ovlaštenih kurirskih službi do laboratorija u kojima se matične ćelije pohranjuju. Kada se porod završi, predstavnik banke matičnih ćelija preuzima set, te ga nakon provjere predaje kurirskim službama, koje set sa pupčanom krvi transportuju do zemlje u kojoj se nalazi laboratorija.

Set za matične ćelije obično sadrži vrećicu za uzimanje krvi, igle, makazice, dezinfekcijske maramice, izolacioni material – stropor, te gelove koji služe za održavanje stabilne temperature tokom transporta. Set bi se tokom transporta trebao nalaziti na sobnoj temperature od 18-26 C, kako bi se održao kvalitet uzorka pupčane krvi, te kako ne bi došlo do gubitka broja matičnih ćelija i njihove vitalnosti.

Vrlo je važno da set sadrži termometar, koji mjeri temperaturu tokom transporta. Osim zakonskih obaveza koje nalažu da set za matične ćelije mora imati termometar, ovo je od presudnog značaja za sam kvalitet uzoraka i njegovu dalju upotrebu. Kada set sadrži termometar, laboranti imaju tačan uvid u kretanje temperature, te mogu postupati sa uzorkom u skladu sa uslovima.

Vita 34 je najveća njemačka banka, pa njeni standardi nalažu da se sa uzorcima iz svih zemalja postupa isto. Setovi u kojima se transportuju uzorci matičnih ćelija u laboratoriju u Leipzigu, sadrže osim termometra i čip koji se nalazi na vrećici sa pupčanom krvi, te dodatno mjeri temperaturu pupčane krvi.

Vita 34 kao najstarija banka u Evropi postavlja standarde svim ostalim bankama, te osim posebno dizajnirane vrećice za uzorak pupčane krvi, posjeduje set koji je ocijenjen kao najbolji u Evropi. Svjetska agencija za tehničku inspekciju TUV je potvrdila da set za transport Vite 34 održava temperaturu stabilnom tri puta duže nego setovi ostalih porodičnih banaka matičnih ćelija.

Dakle, osim kvalitetnog seta za transport koji mora imati termometar, za kvalitet i broj matičnih ćelija je od presudnog značaja rok transporta. Različite banke koje rade na našem tržištu imaju različite standarde, pa je rok transporta matičnih ćelija i do 5 dana. Njemački zakon je vrlo striktan u ovome pa je rok za transport uzorka 48 sati.

Roditeljima savjetujem da prilikom razgovora sa bankama matičnih ćelija, svakako pogledaju i set za transport, te sami provjere da li on sadrži termometar. Transport  je jedna od najbitnijih karika u cijelom procesu pohranjivanja matičnih ćelija, jer od adekvatnog roka u kojem se matične ćelije dostavljaju, te samog seta zavisi i kvalitet matičnih ćelija odnosno njihova mogućnost upotrebe za liječenje.

Kao zaključak, želim naglasiti da se budući roditelji trebaju ozbiljno posvetiti odabiru banke u kojoj će se čuvati matične ćelije njihovog djeteta. Kvalitet banke matičnih ćelija zavisi od mnogo faktora: zemlje u kojoj se skladište uzorci, iskustva banke matičnih ćelija, broja upotrijebljenih uzoraka, dokumentacije koja se popunjava, pa i samog seta za transport uzorka pupčane krvi.

Matične ćelije jeste važno imati, ali je još bitnije da ih možete upotrijebiti kada one stvarno zatrebaju.

Bio Save  – ovlašteni i ekskluzivni predstavnik 1. banke matičnih ćelija u Evropi

Maršala Tita 2, Sarajevo

www.biosave.ba

info@biosave.ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
4
Carski rez - Prvi dan - GAK, Sarajevo
Sarajevo, GAK, carski rez, dan 1 - PRIJEM NA PATOLOGIJU TRUDNOĆE... Iskustvo zlata vrijedno piše naša vortex RR
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *