|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Sindrom otuđenog djeteta

Uredništvo Ringeraja.ba, 10.9.2017
Otu­đi­va­nje dje­te­ta od dru­gog ro­di­te­lja tre­ba ja­sni­je pre­po­zna­ti kao ob­lik zlo­sta­vlja­nja dje­te­ta.
Ključne riječi:

image
/11


Ži­vi­mo u vre­me­nu ka­da se sva­ki tre­ći brak ras­pad­ne. Mno­gi od ovih raz­vo­da su „kom­pli­ko­va­ni raz­vo­di”, u ko­ji­ma je pri­su­tan „kon­flikt vi­so­kog in­ten­zi­te­ta” iz­me­đu biv­ših su­pru­žni­ka. To če­sto zna­či da se iz­me­đu biv­ših su­pru­žni­ka po­ja­vlju­je obo­stra­na mr­žnja – omra­za. U ova­kvom ti­pu raz­vo­da ne­ma po­bjed­ni­ka, a naj­vi­še su ošte­će­na za­jed­nič­ka dje­ca.

Raz­ve­de­ni ro­di­telj ko­ji se­be do­ži­vlja­va i pred­sta­vlja kao žr­tvu dru­gog ro­di­te­lja, za ko­ga vje­ru­je da ga je ži­vot­no is­ko­ri­stio i pre­va­rio, ima mo­tiv da ga ka­zni, zbog če­ga vu­če po­te­ze ko­ji če­sto po­kre­ću spi­ra­lu obo­stra­ne mr­žnje. U ova­kvom „ro­di­telj­skom ra­tu” za­jed­nič­ka dje­ca po­sta­ju naj­moć­ni­je oruž­je i sred­stvo za osve­tu. Iz­ja­ve: „Uze­ću ti dje­cu”ili „Dje­cu ne­ćeš vi­še vi­dje­ti” po­sta­ju naj­sna­žni­je prijet­nje.

Ka­ko dije­te vo­li i ma­mu i ta­tu, po­la­zna pret­po­stav­ka je da je za nje­gov pra­vi­lan emo­ci­o­nal­ni raz­voj na­kon raz­vo­da va­žno, osim u rijet­kim iz­u­ze­ci­ma, da ima kon­takt i do­bar od­nos sa oba ro­di­te­lja. Struč­ni iz­raz „otu­đu­ju­ći ro­di­telj” od­no­si se na onog ro­di­te­lja, bi­lo maj­ku, bi­lo oca, ko­ji ko­ri­sti raz­ne me­to­de, od psi­ho­lo­škog „tro­va­nja” od­no­sa dje­te­ta sa dru­gim ro­di­te­ljem, pa do pri­kri­ve­nog ili otvo­re­nog sprje­ča­va­nja kon­tak­ta dje­te­ta sa dru­gim ro­di­te­ljem, ko­ji če­sto ne po­štu­je sud­ske od­lu­ke o re­ži­mu vi­đa­nja dje­te­ta i dru­gog ro­di­te­lja.

Ova­kvo po­na­ša­nje otu­đu­ju­ćeg ro­di­te­lja, ko­je po pra­vi­lu po­dr­ža­va­ju nje­go­vi ro­di­te­lji i pri­ja­te­lji, ima ve­o­ma ne­ga­tiv­ne po­slje­di­ce po emo­ci­o­nal­ni raz­voj dje­te­ta, zbog če­ga ni­je ni­šta dru­go do ob­lik zlo­sta­vlja­nja dje­te­ta, ili ka­ko se to da­nas ka­že ob­lik „psi­hič­kog na­si­lja” nad dje­te­tom.

Prak­sa po­ka­zu­je da uko­li­ko je otu­đu­ju­ći ro­di­telj du­že vre­me uspje­šan u spro­vo­đe­nju otu­đi­va­nja, da dije­te usva­ja nje­gov stav ta­ko da za­i­sta do­la­zi do nje­go­vog otu­đe­nja od dru­gog ro­di­te­lja. To ima ve­o­ma ne­ga­tiv­ne po­slje­di­ce i po dije­te i po dru­gog ro­di­te­lja.

Struč­njak za ovu pro­ble­ma­ti­ku, pro­fe­sor dr Edvard Kruk na­vo­di da se kod otu­đe­ne dje­ce mno­go če­šće ne­go kod osta­le po­ja­vlju­ju: ne­ga­tiv­na sli­ka o se­bi, sa­mo­mr­žnja i kri­vi­ca, de­pre­siv­nost, po­re­me­ća­ji po­na­ša­nja, slab škol­ski uspjeh, de­lin­kven­ci­ja, sklo­nost ka dro­ga­ma i al­ko­ho­lu, pro­mi­sku­i­tet i mla­da­lač­ka trud­no­ća, men­tal­ni po­re­me­ća­ji. Pra­će­nje od­ra­slog ži­vo­ta ove dje­ce po­ka­zu­je ne sa­mo da su ka­sni­je da­le­ko ma­nje uspje­šna, već da im je lo­ši­je i fi­zič­ko zdra­vlje, a da je oče­ki­va­no tra­ja­nje ži­vo­ta če­ti­ri go­di­ne kra­će od pro­sje­ka.

Ka­da otu­đe­no dije­te po­no­vo us­po­sta­vi emo­ci­o­nal­nu ve­zu sa dru­gim ro­di­te­ljem, stva­ri se po­pra­vlja­ju, a nje­gov emo­ci­o­nal­ni raz­voj nor­ma­li­zu­je.

Sve to či­ni da otu­đi­va­nje dje­te­ta od dru­gog ro­di­te­lja tre­ba ja­sni­je pre­po­zna­ti kao ob­lik zlo­sta­vlja­nja dje­te­ta. Po­vrije­đe­ni ro­di­telj ne bi smio da vr­ši otu­đi­va­nje, a lju­di ko­ji su bli­ski ne bi smje­li da ga po­dr­ža­va­ju u to­me. So­ci­jal­ne slu­žbe i su­do­vi tre­ba­lo bi da ener­gič­ni­je sprje­ča­va­ju ovaj ob­lik zlo­sta­vlja­nja dje­ce. 

 

Izvor:politika.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
22
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2
Majčinstvo bez partnera!
Biti samohrana majka je izazov koji traži mnogo strpljenja, izdržljivosti, odricanja i hrabrosti.
2
Razvodite se! Kako reći djeci?
Znamo da je razvod stresan događaj za muškarca i ženu koji više ne mogu zajedno. Još je stresniji ukoliko je u braku bil...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *