|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Smanjivanje rizika od kongenitalnih anomalija

Uredništvo Ringeraja.ba, 3.3.2017
Kongenitalne srčane mane, i jednostavne i složene, predstavljaju strukturne probleme srca prisutne sa rođenjem djeteta.
Ključne riječi:

image
/11


Američko udruženja za srce (American Heart Association) u svojoj izjavi navodi da budući roditelji mogu poduzeti određene mjere po pitanju mijenjanja načina života da doprinesu rađanju djeteta sa zdravim srcem, ipak ističući da se dijete sa nekom urođenom manom može roditi i najsavjesnijem roditelju.

 

Kongenitalne srčane mane, i jednostavne i složene, predstavljaju strukturne probleme srca prisutne sa rođenjem djeteta. Kongenitalne mane uzokovane su određenim poremećajem koji se desi ubrzo nakon začeća i to često prije nego je žena svjesna da je trudna. Od svih kongenitalnih anomalija, srčane mane su najčešće.

 

U toku su dvije velike državne studije u Americi— Studija o spriječavanju kongenitalnih anomalija i Državna studija o djeci (National Birth Defect Prevention Study; National Children’s Study) – od kojih se očekuje da otkriju dodatne faktore koji mogu pomoći u spriječavanju srčanih mana.

 

Američko udruženje za srce u žurnalu Circulation objavilo je najnovije preporuke za buduće majke zasnovane na najnovijim istraživanjima i koje se odnose na period od tri mjeseca prije trudnoće do kraja prvog tromjesečja trudnoće.

 

Preporuke su sljedeće:

 

  • Obratite se ljekaru i započnite sa zdravstvenom njegom prije začeća.
  • Buduće trudnice trebaju se testirati na dijabetes, rubeolu i gripu. Žene u plodnim godinama, ako nisu imune, trebaju se vakcinisati protiv rubeole. Povišen šećer u krvi potrebno je dijagnosticirati i držati pod kontrolom.
  • Buduće trudnice trebaju, uz savjetovanje sa ginekologom, svakodnevno uzimati multivitaminski dodatak prehrani koji sadrži 400 mikrograma (mcg) folne kiseline koja je od ključnog značaja za rast i razvoj fetusa, a podaci ukazuju na poseban značaj uzimanja folne kiseline prije začeća. 
  • Ako budući roditelji imaju neko oboljenje koje utiče na njihov unos hrane, trebaju se posavjetovati sa ljekarom i nutricionistom oko kvalitetne ishrane prije i tokom trudnoće.
  • Oba roditelja trebaju provjeriti lijekove koje uzimaju sa svojim ljekarom, čak i one koje nabavljaju bez recepta.
  • Buduća trudnica treba izbjegavati kontakt sa osobama koje imaju gripu ili druga prijelazna oboljenja popraćena temperaturom, kao i izlaganje organskim rastvaračima koji se nalaze u proizvodima poput boja i lakova.

Izvor: American Heart Association http://www.americanheart.org i  http://www.webmd.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Koliko dana trudnoća traje od dana začeća?
Teško razdoblje trudnoće, većina žena se kasnije prisjeća kao najsretnijeg vremena, svijetlog razdoblja, ispunjenog zadi...
3
Dobijanje na težini po nedjeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
3
Pobačaj: Ne morate čekati 3 mjeseca da ope...
Najnovija istraživanja otkrivaju da ponovno začeće nije potrebno odgađati tri mjeseca nakon pobačaja. Zatrudnjeti unutar...
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *