|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Šta je dijastaza i zašto se javlja u trudnoći?

Uredništvo Ringeraja, 23.3.2024
Šta je dijastaza? Zašto se javlja u trudnoći? Kako, na koji način i kojim vježbama ojačati trbušne mišiće?

image
Da imate dijastazu uglavnom vam saopšti ljekar, ali možete i sami da provjerite. Foto: Freepik.com
/11


Razmicanje uzdužnog trbušnog mišića duž središnje linije (dijastaza ) se javlja kod oko 30% trudnica, uglavnom u trećem trimestru ili nakon porođaja i predstavlja prolazno stanje. Češće je kod žena koje su već rodile ili su imale više trudnoća kao i kod onih koje nose blizance.

 

Slabost trbušne muskulature zbog fizičke neaktivnosti takođe može da bude razlog ovoj pojavi. Javlja se kada prednji trbušni zid ne može više da se rastegne pod pritiskom uvećane materice i ploda. Zbog hormonskih promena i nemogućnosti daljeg rastezanja dolazi do razmicanja na najmekšem dijelu. Bol duž središnje linije ukazuje na pojavu dijastaze ali nije uvek prisutan. Da imate dijastazu uglavnom vam saopšti ljekar, ali možete i sami da provjerite. Postupak je isti tokom trudnoće i nakon porođaja.


Test za utvrđivanje dijastaze

 

Dok ležite u krevetu sa savijenim koljenima podignite malo glavu i ruke sa strane, zatim rukama opipajte stomak u predjelu pupka. Ako napipate dio koji je mekan, malo natečen, gdje možete da stavite dva prsta što je širine 2,5 cm radi se o razmicanju trbušnog mišića tzv. fiziološkoj dijastazi. Provjerite još iznad gdje se češće javlja i ispod pupka jer razmicanje može da bude na sva tri nivoa. Fiziološka dijastaza nije kontraindikacija za vježbanje jer vježbe pospješuju zarastanje mišića.


 

Korigovanje dijastaze

 

Nestručno vježbanje može da pogorša stanje, naročito ako je razmak veći od 2,5 cm, što više nije fiziološka dijastaza i kada se sprovodi poseban program vježbi sve dok se otvor ne spoji. Najbolje da to radite pod stručnim nadzorom fizioterapeuta koji će kontrolisati opterećenje.

 

Kod većih razmicanja preporučuje se nošenje pojasa kada je žena izložena pojačanom naporu, to se prije svega odnosi na period poslije porođaja. Kada je razmak manji nošenje pojasa je kontraindikovano jer se time umanjuje aktivnost trbušnih mišića što usporava proces zarastanja. Dok traje oporavak preporučuje se ustajanje iz kreveta preko boka uz pomoć ruku kako bi se manje opteretili pravi, a više uključili kosi trbušni mišići čija snaga ubrzava spajanje mišića po sredini.

 

U fazi opravka treba izbjegava svaki veći fizički napor koji angažuje  prave (uzdužne) trbušne mišiće. Ovo je naročito važno pri podizanju i spuštanju bebe (iz krevetca, stola za povijanje, kadice). To radite uvijek sa savijenim koljenima da bi ste svu težinu koju podižete prebacili na mišiće nogu. Prevelik napor i nepravilno podizanje bi mogli da dovedu do trajnog oštećenja, odnosno do pojave kile.

Ukoliko već imate kilu neophodno je da vježbate kako bi ste što više ojačali trbušnu muskulaturu i da nosite odgovarajući pojas pri podizanju tereta. Druga trudnoća mora da se planira uz konsultacije sa ortopedom koji će procjeniti koliki je rizik od pogoršanja, kao i o daljem liječenju odnosno operaciji kile.


Autor: Snežana Milanović, visoki strukovni fizioterapeutCentar za korektivnu gimnastiku

 

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

pišite nam o svojoj trudnoći na FORUM TRUDNICA

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Vibracije djetetovog imena prema numerologiji
Odabrati pravo ime za dijete je težak zadatak. Ako želite da ime vašeg djeteta ima vibru koja će održavati njegov karakt...
5
Prije odlaska na porod morate skinuti lak ...
Jedan od najvažnijih pravila za trudnice koje dolaze na porod je da ne smiju imati nalakirane nokte, ili gel nokte odnos...
3
Trudnička knjižica - nalazi u trudnoći!
Mnoge kratice vezane za UZV preglede i samu trudnoću predstavljaju problem za naše trudnice pa smo pripremili njihovo ...
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *