|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Štitna žlijezda - simptomi!

Uredništvo Ringeraja.ba, 27.2.2016
Za mnoge od ovih znakova, žene bi pomislile da su samo naznaka prehlade ili umora, i potom bi nastavile sa kućnim aktivnostima!

image
/11


Međutim, ovi znakovi mogu vrlo lako biti upozorenje na bolest, koja nije nimalo bezazlena! Pa, šta je tačno štitna žlijezda?

Ona je na prednjoj strani vrata i ima oblik leptira.

Ako ona radi previše, proizvodi previše hormona koji mogu imati ozbiljno dejstvo na organizam. Ali, ukoliko radi presporo, to takođe nije dobro!

1. Konstantno ste loše volje

Kada štitna žlijezda ne radi pravilno, to uzrokuje česte promjene raspoloženja. Remeti se lučenje serotonina, hormona sreće.

Može doći i do pojave agresije.

2. Zatvor

Poremećen rad štitne žlijezde takođe utiče i na usporavanje probave, što dovodi do zatvora i težeg pražnjenja organizma.

3. Previše spavate

Ukoliko osjetite da ste previše ''usporeni'' to može biti zbog štitne žlijezde! Dolazi do smanjenja ili potpunog prestanka nekih tjelesnih funkcija, što vrlo često dovodi do pospanosti.

4. Gubitak kose i suha koža

Lučenje premalo hormona štitne žlijezde može dovesti do sušenja kože, čak iako napolju nije zima. S obzirom da je koža povezana sa dlakom, ni kosa nije pošteđena.

5. Nagli dobitak na težini

Hipertireoza (ubrzan rad žlijezde) je često glavni uzrok gojenja, čak iako jedete istu količinu hrane kao i uvek.

6. Gubitak libida

Smanjenje seksualne želje je čest simptom kod žena koje imaju oboljenje štitnjače.

7. Bol u mišićima

Lučenje premalo hormona štitne žlijezde uzrokuje bol u mišićima i tetivama čak iako se ne bavite nekim sportskim aktivnostima.

8. Lupanje srca

U slučaju pretjeranog lučenja hormona, može doći do lupanja srca.

9. Gubitak koncentracije i vrtoglavica

Ako vam je glava odjednom čudna na dodir i često imate vrtoglavicu, u vašem tijelu je previše hormona štitne žlijezde.

10. Visok krvni pritisak

Kada žlijezda nije dovoljno aktivna, dolazi do povećanja pritiska i nikakvi lijekovi za njegovo sniženje ne rješavaju problem.

11. Bol u grlu i vratu

S obzirom da se štitna žlijezda nalazi u ovom dijelu, nije ni čudo što i ovaj simptom može ukazivati da nešto nije u redu. Ukoliko primjetite otok na vratu, odmah posjetite ljekara!


Test koji možete uraditi kući da provjerite da li možda imate problem sa štitnjačom:

Barnov test:

Doktor Broda Barnes, ljekar koji je bio daleko ispred svog vremena, još prije 50 godina otkrio je da je temperatura našeg tijela je dobar indikator aktivnosti štitne žlijezde, posebno temperatura tijela odmah nakon buđenja.

On je napisao knjigu o aktivnosti ove važne žlijezde, ali i osmislio jednostavni kućni test koji možete primjeniti da biste provjerili u kakvom stanju je vaša štitnjača, navodi alternativa-za-vas.com.

Prije spavanja uzmite toplomjer i dobro ga stresite. Budite sigurni da je temperatura na njemu niža od 35 stepeni. Sljedećeg jutra, odmah nakon buđenja, stavite toplomjer ispod pazuha, bez odeće između. Držite 10 minuta, pogledajte rezultat i odmah ga zapišite. Rezultat je poznat i kao "rana jutarnja bazalna temperatura".

Rezultati testa

1. Ako je Vaša temperatura između 36.5 i 36.8, vaša štitna žlijezda radi normalno.

2. Ako je temperatura niža od 36.5, onda se radi o usporenom radu. Simptomi smanjenog rada štitne žlijezde su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, hronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose...

3. Ako je temperatura viša od 36.8, radi se o ubrzanom radu štitne žlijezde ili infekciji u tjelu.

Radi tačnosti rezultata, preporučuje se da test ponovite 3 dana za redom. Ako je vaša temperatura iznad ili ispod granica normale, preporučujemo da se obratite ljekaru, zbog potvrde dijagnoze i preporuke za liječenje.

Imajte u vidu da temperatura može varirati zbog infekcija i kod žena koje imaju menstruaciju. Zbog toga se preporučuje da sprovedete ovaj test ako ste zdravi i kada prođe ciklus.

Dijelite ovaj tekst putem društvenih mreža kako bi spasili što više žena!!!!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
10
Žene, majke, kraljice, napokon vikend samo...
Još pet dana ostalo je do 1. Ženskog sajam koji se održava 30. i 31. 5. pod generalnim sponzorstvom nove Opel Corse i po...
3
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2
Majčinstvo bez partnera!
Biti samohrana majka je izazov koji traži mnogo strpljenja, izdržljivosti, odricanja i hrabrosti.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *