|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Strogi roditelji i odgoj djece

Uredništvo Ringeraja.ba, 17.1.2018
Postoji popularna ideja da je jedini način podizanja dobrog djeteta putem strogoće.

image
/11



Ali, “ili će biti kako ja kažem ili nikako”, ne potiče djecu na razvijanje empatije. Dolazi do toga da se odnos roditelja i djeteta temelji isključivo na nadređenosti i podređenosti.


Objašnjavanje i preusmjeravanje predstavljaju najbolji način. Izbjegavajte neprestane sukobe kod kuće kroz strpljenje i ogromnu (da, ogromnu) količinu razgovora, objašnjavajući zašto stvari moraju biti takve, a ne naređujući.

Nemojte pregovarati s djecom. Postoji način pregovaranja s djetetom koji će dovesti do boljeg ishoda ponašanja. Ali ideja je da dijete ne “drži sve karte u rukama” iako ima osjećaj da je došlo do pobjede stoljeća.


Studije su pokazale da roditelji koji su strogi prema djeci zapravo čine medveđu uslugu- stvaraju od djece lažove.

Djeca imaju svoju svijest i često se ne slažu sa svojim roditeljima. Nerjetko se tada dešava da roditelji posegnu za različitim vidovima kažnjavanja, ne bi li ih djeca slušala. Međutim, prema psihološkim studijama, jako strog pristup vaspitanju mogao bi da ima kontraefekat.

Naime, autoritativan roditeljski stav mogao bi od djeteta da stvori veoma dobrog lažova. Djeca koja se boje da kažu istinu, prema studijama, radije će slagati, ne bi li izbjegli kaznu. Viktorija Talvar, ekpert za dječje ponašanje sa Mek Gil Univerziteta, kaže da će djete vremenom početi da obmanjuje roditelje i postaće sve bolji u tome.

Takođe, Viktorija tvrdi da dječja laž ne mora uviijek da bude loš znak. “Izmišljanjem, djete razvija maštu i psihološke vještine. Velika je vjerovatnoća da će djete kasnije razviti bolju inteligenciju”, kaže Viktorija.

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Roditelji, znate li za pravilo 3-6-9-12?
U eri moderne tehnologije, ovisnost o internetu je nažalost sve prisutnija, posebice među mladima.
7
Alergija na polen, prašinu i grinje....
Učestalo kijanje, curenje nosa, suzenje očiju i svrab su karakteristični simptomi alergijskog rinitisa. Ovi neprijatni s...
4
Da li djeca trebaju nositi maske?
Nošenje maske za lice, fabrički proizvedene ili iz kućne radinosti, sad je preporučeno ili obavezno u mnogim zemljama al...
3
Hoki-Poki
Pjevajmo i plešimo s našom dječicom!
3






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *