|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Šarlah je uobičajena zarazna bolest djetinjstva. Uzrokuje ju bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju osip.

image
/11


Šarlah danas nije ona ista bolest od prije 50 godina. Tada bi djeca ležala okupana u znoju, u deliriju uslijed visoke temperature, dok su majke i liječnici nemoćno gledali. Danas je ovakav prizor prava rijetkost. Ova velika drama je gotovo nestala s pronalaskom antibiotika.

Što je to?

Šarlah je uobičajena zarazna bolest djetinjstva. Uzrokuje ju bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju osip. Streptokoki puno češće uzrokuju samo upalu grla.

Opis bolesti

Infekcija je praćena grloboljom, glavoboljom, povraćanjem i groznicom. Streptokok također proizvodi toksine (otrove) koji uzrokuju crveni osip i crvenilo lica po kojem je šarlah dobio ime. Period inkubacije je kratak, jedan do tri dana, rjeđe dulje. Osip se obično pojavljuje unutar dva dana trajanja bolesti i može trajati do tjedan dana. Obično počinje oko vrata, ispod ruku ili na preponama i zatim se širi po tijelu. Dlanovi i tabani su obično pošteđeni. Osip je svjetlocrveni sa malim kvržicama pa to izgleda kao "brusni papir". Često se pojavljuju crvene linije na kožnim pregibima oko vrata ili laktova. U roku od 10 dana, koža će se početi ljuštiti kao da je opečena suncem.

Tko obolijeva?

Oba spola su podjednako pogođena

Dob

• Šarlah je najčešći u dobi od 4 do 8 godina.
• Do navršenih 10 godina, 80% djece razvije doživotna zaštitna antitijela protiv streptokoknih pirogenih egzotoksina.
• Šarlah je rijedak u djece mlađe od 2 godine zbog prisutnosti majčinskih antiegzotoksinskih protutijela i manjka prvotne osjetljivosti.

Šarlah se najčešće javlja zimi.

Simptomi

Glavni simptomi uključuju:
• bol u grlu,
• vrućicu,
• osip.
Osip je fini, izdignuti, crveni osip (izgleda kao brus papir) koji nestaje kada ga se pritisne. Pojavljuje se uglavnom na vratu, prsima, ispod ruku, laktova i u unutrašnjosti bedara. Osip obično ne pogađa lice koje je obliveno crvenilom. Tijekom oporavka koža se obično guli na prstima nogu i ruku. U početku, jezik može imati bijeli pokrov sa povećanim crvenim okusnim pupoljcima koji su opisani kao jagodasti jezik. Poslije, kada otpadne bijeli pokrov, cijeli jezik će izgledati tamnocrveno. To se naziva malinasti jezik.

Mnogi ljudi nose bakterije ove bolesti u grlu ili nosu, a nisu bolesni.
Oni kašljanjem i kijanjem prenose bakterije i tako šire zarazu. Dva do pet dana pošto je čovjek bio izložen infekciji, bolest počinje groznicom, jezom i povraćanjem. Grlo je vrlo bolno, otečeno, pokriveno bjeličastim skramicama. Jezik je takođe crven i na njemu se javljaju mala crvena ispupčenja veličine čiodine glave.

Drugog dana, male, svetlocrvene tačke počinju da se pojavljuju po tijelu, naročito na rukama i bedrima. Ospu na koži izaziva toksin — otrovna materija koju proizvode bakterije šarlaha. Ovaj toksin širi male krvne sudove u koži.

Otprilike poslije 7 do 8 dana crvena osipa bijledi, temperatura se smanjuje, a bol u grlu prestaje. Koža tabana i dlanova polako se peruta.
Za vreme druge nedjelje bolesti, veći dio kože lica i tijela se peruta

http://www.dodaj.rs/f/3K/Rd/1GSZJI7e/sarlah.jpg

Koje pretrage se mogu napraviti?

• Mikrobiološka analiza brisa grla ostaje zlatni standard za potvrdu A grupe streptokoknih infekcija gornjeg dišnog sustava.
• Brzi antigenski test (BAT) služi za brzu dijagnozu i trenutno prepisivanje antibiotika.
• Testovi na streptokokna antitijela se koriste da se potvrdi prethodna infekcija streptokokima grupe A.
• Korisna je i kompletna krvna slika.

Liječenje

Danas se šarlah liječi antibioticima (penicilin ostaje lijek izbora). U stvari, antibiotici također sprečavaju pojavu komplikacija i širenje šarlaha na drugu djecu i članove obitelji. Važno je otići liječniku kako bi se dobio pravilan tretman ako vi ili članovi obitelji imate simptome. S antibioticima, šarlah se lagano i efikasno liječi.

Prognoza

To obično nije ozbiljna bolest, i ako se pravilno liječi traje tjedan ili manje.

Komplikacije

Vrlo se rijetko bakterija širi u druge dijelove tijela. Ako se ipak proširi, rezultat može biti infekcija uha, sinusitis. Ostale komplikacije su reumatska groznica ili akutni glomerulonefritis (upala bubrega).

Prevencija

Bakterija se širi direktnim kontaktom sa inficiranim osobama ili kapljično ako zaražena osoba iskašljava. Izbjegavajte kontakt sa zaraženim osobama, izolirate bolesnu djecu iz vrtića i škole

Može li se ponovo oboljeti?


Iako se najčešće vjeruje da će dijete koje preboli šarlah na tu bolest biti imuno do kraja života, to nije tako. Šarlah se može dobiti više puta, a razlog tomu je točno specificiran. Naime, uzimanjem antibiotika sprječava se imunitet da do kraja obavi svoj ”zadatak” u oboljelom organizmu, tako da danas ne postoji potpuna zaštita organizma od šarlaha. Smatra se da se kod 5-10 posto djece koja su preboljela šarlah on ponovno javlja. Ipak, gore navedeno nikako nije razlog da djetetu ne dajete antibiotike, jer je šarlah, podsjetimo se, u doba prije antibiotika, bio smrtonosna bolest. Danas su, upravo zahvaljujući antibioticima, rijetki letalni ishodi šarlaha.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolest ruku, stopala i usta!
Groznica, upala grla, malaksalost, gubitak apetita, koju prati i pojava plikova u ustima, na šakama ili stopalima, sigur...
5
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *