|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Tamagotchi - virtuelna djeca!!!

Uredništvo Ringeraja.ba, 4.6.2022
'Tamagotchi djeca' koja ne postoje mogla bi 'riješiti problem populacije'

image
Foto: Freepik.com
/11


'Virtualno' dijete bilo bi ekološki prihvatljivije...

Virtualno potomstvo moglo bi postati potpuno prihvaćeno u društvu, bilo bi jeftino za odgoj i ne mora čak ni odrasti

Virtualna djeca koja se igraju s vama, maze vas, pa čak i izgledaju kao da ćete biti uobičajena za 50 godina, a mogla bi pomoći u borbi protiv prenaseljenosti, tvrdi stručnjak za umjetnu inteligenciju, piše dailymail.

Ovi računalno generirani potomci postojat će samo u imerzivnom digitalnom svijetu poznatom kao ' metaverzum ', kojem se pristupa pomoću tehnologije virtualne stvarnosti kao što su slušalice kako bi se korisnik osjećao kao da je licem u lice s djetetom.

Njihovo podizanje neće koštati gotovo ništa jer će zahtijevati minimalne resurse, kaže Catriona Campbell, jedan od vodećih britanskih autoriteta za umjetnu inteligenciju i nove tehnologije.

U svojoj novoj knjizi, AI by Design: A Plan For Living With Artificial Intelligence, ona tvrdi da će zabrinutost zbog prenaseljenosti potaknuti društvo da prihvati digitalnu djecu.

Ona ih opisuje kao 'Tamagotchi generaciju' - referencu na ručne digitalne kućne ljubimce koji su postali nevjerovatno popularni među mladima na Zapadu u kasnim 1990-im i 2000-ima.

'Virtualna djeca mogu se činiti kao divovski skok od mjesta gdje smo sada, ali u roku od 50 godina tehnologija će napredovati do te mjere da se bebe koje postoje u metaverzumu ne razlikuju od onih u stvarnom svijetu', piše ona.

'Kako se metaverzum razvija, mogu vidjeti kako virtualna djeca postaju prihvaćeni i potpuno prihvaćeni dio društva u velikom dijelu razvijenog svijeta.'

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg bio je vodeći glasnik koncepta metaverse, koji se vidi kao budućnost interneta i koji bi zamaglio granice između fizičkog i digitalnog svijeta.

Pojam, skovan u distopijskom romanu 'Snow Crash' iz 1992., koristi se za opisivanje impresivnih, zajedničkih prostora kojima se pristupa na različitim platformama.

Gospođa Campbell vjeruje da će ljudi jednog dana moći koristiti visokotehnološke rukavice koje će moći pružiti taktilnu povratnu informaciju za repliciranje fizičkih osjeta.

To bi omogućilo nekome da se mazi, hrani i igra sa svojim digitalnim potomcima kao da je pravo dijete.

'Već smo na dobrom putu da stvorimo Tamagotchi generaciju koja će, za sve namjere i svrhe, biti "stvarna" svojim roditeljima', dodaje gospođa Campbell.

'Na temelju da postoji potražnja potrošača, što mislim da će biti, djeca s umjetnom inteligencijom postat će široko dostupna za relativno malu mjesečnu naknadu.

'Nemojte se zavaravati da je ovaj razvoj, ako se doista dogodi, tehnološka promjena igre koja bi nam, ako se pravilno upravlja, mogla pomoći u rješavanju nekih od najhitnijih problema današnjice, uključujući prenaseljenost.'

Stručnjak za umjetnu inteligenciju rekao je da će virtualna djeca vjerojatno imati fotorealistična lica i tijela – zahvaljujući CGI-ju i naprednom strojnom učenju – te da će moći prepoznati svoje roditelje i odgovoriti na njih uz pomoć analize glasa i praćenja lica.

 

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
9
6 najčešćih nedoumica u vezi kontraceptivn...
Uprkos tome što milioni žena širom sveta koriste već nekoliko generacija oralnih kontraceptivnih pilula, u vezi sa njiho...
5
Marija Hudolin, Ambasadorica 3. Dječjeg sajma
Želim da moja djeca budu lijepo vaspitana i da izrastu u ljude sa integritetom
5
Bolovi – znak da treba poslušati tijelo
Bolovi su neprijatan osjećaj i jedan od najčešćih simptoma bolesti. Njima nas tijelo upozori da s njim nešto nije u redu...
4






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *