|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Testovi za potvrdu trudnoće!

Uredništvo Ringeraja.ba, 27.2.2016
Sumnjate u trudnoću? Evo kako možete doći do željenih rezultata.

image
/11



Test za kućnu upotrebu

Testovi koji se mogu kupiti u svakoj apoteci se izvode iz mokraće. Prodaju se u malim pakovanjima sa svim potrebnim priborom. Jednostavni su za upotrebu, pod uslovom da se tačno slijede upute, daju brz i pouzdan odgovor, pozitivan ako ste trudni, negativan ako niste. Budite oprezni: Kada je test negativan, možda ste test izveli prerano ili je njegova osjetljivost bila preslaba. Mokraća niske koncentracije takođe može dati pogrešan rezultat. Dakle, u slučaju negativnog odgovora, mudro je pričekati nekoliko dana, pa ponoviti test, ili posjetiti doktora.


Laboratorijski testovi

Provode se analizom mokraće ili krvi, omogućavaju da dobijete brz i siguran odgovor. Propisuje ih doktor i testovi se mogu uraditi već sa izostanka menstruacije odnosno dvije nedjelje poslije odnosa. Njihova smisao se sastoji u tome da otkriju, ako ste zaista trudni, humani horionski gonadotropin (hCG), hormon koji se luči samo u trudnoći. Uloga tog hormona slabo je poznata, ali se zna da je bitan za održavanje žutog tijela na početku trudnoće. Ovi testovi otkrivaju prisutnost hCG-a, bilo u mokraći, bilo u krvi.

Analiza mokraće. Malu količinu mokraće, uzete iz jako koncentrisane jutarnje mokraće, ulije se u epruvetu i pusti da reaguje sa serumom koji sadrži antitijela protiv tog karakterističnog hormona trudnoće. Pouzdanost testa je 98%.

Test krvi. Ovim se testom utvrđuje prisustvo HCG-a u krvi. Pouzdanost testa je 100% i omogućava otkrivanje trudnoće u vrlo ranom stadiju, čak prije zakašnjenja menstruacije.


Ginekološki pregled

Još uvijek je posjeta doktoru ginekologu najsigurniji put za potvrđivanje trudnoće. Bez laboratorijskih testova, doktor može biti potpuno siguran u trudnoću tek nakon 3 nedjelje od začeća odnosno 5 nedjelja od posljednje menstruacije. Ginekološkim pregledom doktor će ustanoviti promjenu volumena, konzistencije i oblika materice, što sami ne možete uočiti. Ustanoviće da je vrat materice zatvoren, ljubičaste boje i s malo cervikalne sluzi. Promjene na dojkama potvrdit će dijagnozu: one se povećavaju, kolutovi oko bradavice postaju ispupčeni poput stakla na satu, bradavice postaju izraženije.


Ovom metodom se potvrđuje trudnoća i planira dalje vođenje trudnoće u konsultaciji sa ginekologom.

 

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

 

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li ste spremni za još jedno dijete?
Kako donijeti odluku kada biološki sat otkucava, a vi razmišljate o novoj bebi? Postavite si 10 pitanja?
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *