|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
"Ribar ribi grize rep"...I još drugih vježbica
Ključne riječi:

/11



Poremećaj izgovora glasova je najučestaliji govorno-jezički poremećaj na predškolskom uzrastu i kao takav je čest uzrok roditeljskih nedoumica da li je vrijeme da svog mališana odvedu kod logopeda. Ima roditelja koji veoma rano kod svoje djece primećuju da ne izgovaraju odredjene glasove, dok su drugi manje zabrinuti i takav način izgovora im je kod djeteta simpatičan, smješan i često ga podržavaju tepajući.

Godina prije polaska u školu je posebno važan period u kojem treba obratiti pažnju na pravilan izgovor glasova kako kasnije dijete ne bi imalo teškoća u usvajanju vještina čitanja i pisanja.

Najčešći poremećaji izgovora kod djece su:

  • Izostavljanje pojedinih glasova npr.  ruka-uka
  • Zamjena jednog glasa drugim npr. riba-jiba
  • Oštećen-nepravilan izgovor glasova, dijete izgovara glasove, sa odstupanjem od standardnog izgovora, npr. francusko r.

Kako roditelji mogu pomoći?

  • Treba da budu dobar govorni model djetetu.
  • Kada dijete pogrešno izgovori odredjeni glas, samo ga pravilno naglašeno ponovite, kako bi dijete što češće čulo pravilan izgovor i pokušalo ga ponoviti.
  • Ne rugati se djetetu zbog pogrešnog izgovora i ne dozvolite drugima da to čine.
  • Za korekciju izgovora obratite se stručnom licu-logopedu, koji će procjeniti da li je potreban samo savjet ili terapija.
  • Ukoliko dijete bude uključeno u logopedsku terapiju neophodno je da roditelji aktivno učestvuju i vježbaju sa djetetom kod kuće prema uputstvima logopeda.


Vježbanje izgovora glasa R

Pored svima poznatih brzalica „Riba ribi grize rep“ i “na vrh brda vrba mrda“, korisne su i vježbe za pravilan izgovor glasa R:

Raša ima reket.
Rak ima klješta.
Raša vozi rolere.
Reka teče.
Rile sprema riblju čorbu.
Neko voli rotkvice.
Rudar radi u rudniku.
Rada je kupila ram za sliku.
Relja je napisao rečenicu.


Pogledajte video i neka dijete samo ili zajedno s vama vježba !

 

I diskutujte na temi > KLIK <



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2
Dijete i bajka
Neobična i izmišljena stvorenja, vile i vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i mnogi drugi likovi sastavni su dio b...
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *