|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Šta bi trebalo izbjegavati?
21.9.2007 12:38:49   
edita83
pozdrav

dal bi trudnice trebale izbjegavati salame, pastete jer inace treba se hraniti zdravo al za tu vrstu hrane svi kazu da nije zdrava.
al nemam izbora na poslu jesti nisam osim navedenog.
al jedino uz to nastojim jabuku il voce pojesti i piti mlijeko.
a od vitamina nista ne konzumiram jer mi je moj ginekolog rekao da
samo hranom unosim i kao koliko su vitamini u tabletama od koristi tako mogu biti od stete. kaze najbolje hranom.


p.s. i u kojem mjesecu trudnoce ste otisle na bolovanje odnosno
prestali sa radom u firmi?

< Poruku je uredio malena27 RR -- 14.1.2011 10:20:09 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
27.9.2007 10:20:44   
Suncica*
Sto se tice vitamina ja sam pila oligovit koji sadrzi sve vitamine i folan(folnu kiselinu u tableticama), jer je dobar za razvoj bebinog mozga..Ja sam sve jela, mada nisam imala neki apetit, ali sam pila jako mnogo sveze cedjenih sokova i mleka..sto vise voca i to je to..

(odgovor članu edita83)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
27.9.2007 10:25:19   
Blue rose RR
Ljepoto moja, jednom se živi. Živimo u svijetu gdje ni hava (zrak) nije čist, voda je da Bog sačuva, a okolina, stres...
Bitno je da sve što jedeš bude oprano i svježe, a o kvantitetu da i ne govorim. U mojoj trudnoći nema hrane koju nisam jela, odnosno koju nisam htjela nikada jesti. Jedi voće, povrće, meso, jaja...itd. Sve što ti duša poželi.To je jedini period u našem životu kada ti svi udovoljavaju- žene iskorištavajte to.user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
27.9.2007 10:36:21   
Suncica*
Laz je kada kazu da trudnica mora jesti za dvoje..treba jesti onoliko koliku potrebu imas, cak sta vise treba se malo i pripaziti..ja sam se jako malo ugojila u trudnoci sada mi niko ne veruje da imam dete..a cak sta vise rodila sam bebu od 3580g, zdravu i lepu..a sa povecanim brojem kg, povecava se i pritisak, tako da porodjaj moze biti jako tezak..
Poslusaj me i kada imas neodoljivu potrebu za jelom, jedi umereno, po par puta dnevno, ali nemoj sebi dopustiti da se prezderavas..
Pozdravljam te!!

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
27.9.2007 12:18:16   
Blue rose RR
Ljubavo moja, hrana kako dođe tako i ode. U stvari kilaža u trudnoći je vezana za genetske predispozije žene. Ako je neka od nas sklona debljanju džaba joj silen dijete i ustručavanje od hrane. Jabuka je kobna uza njenu kilažu. Ja sam sa 73 kg rodila bebu od 3950 kg. Naravno bila sam aktivna u trudnoći, šetnje, odmor, spavanje, čitanje knjiga, gledanje tv-a, pisanje nevnika, slikanje....sjedeći sportovi.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
2.10.2007 10:01:27   
lana84
edita83 izgleda da imamo isti problem...i ja isto radim i nemam baš nekog velikog izbora što se odnosi na hranu... grozan osjećaj...jedem a znam da nije baš zdravo i preporučljivo u trudoći, ali šta mogu user posted image  evo pokušavam uz taj sendvič ili nešto slično pojesti i jogurt, mlijeko, poslje toga nekog voća da nadoknadim ber neke vitamine. Zato kad sam doma trudim se da skuham nešto kvalitatnije.... Slažem se s tvojim doktorom oko uzimanja prenatalnih vitamina, ali isto tako mislim da nije toliko štetno, mani je moja doktorica propisala Pregnacare jednom dnevno....mislim da je to ok, ipak je velika potreba pogotovo u prvih nekoliko tjedana za folnom a nje nikad dosta. pusa

_____________________________

Lana 2008
Mihaela 2012

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
2.10.2007 12:32:42   
Suncica*
Viatmine treba uzimati iz razloga zato sto treba bebi, a i nama isto..trudnicama inace propadaju zubi, kosa, nokti i sve po redu..OK je jesti voce, povrce i zdravo se hraniti, ali je ipak potrebna jos jedna doza vitamina..Ipak zena mora voditi racuna o sebi..nije bas uredu da se ugoji 30kg i posle kuka, jao sta sam uradila..
Ja sam isla na aerobik za trudnice, hranila sam se zdravo, mnogo setala..jer ipak potoji i zivot posle bebe, zar ne?

(odgovor članu lana84)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
2.10.2007 14:05:00   
Gigana
Pastete i salame svakako treba izbjegavati, ali nekad smo u takvoj situaciji (recimo na poslu) da pojedemo i te nezdrave namirnice, jer prosto ne znamo sta bismo jele.  Ja se trudim da pijem mlijeko, jogurt i jedem mlijecne proizvode radi kalcija, jer beba puno toga izvuče.  Doktor mi je rekao da uzimam magnezij 300 (300 mg dnevno), pošto je on odličan za opuštanje mišića (protiv grčeva u mišićima), dobar za srce i krvne sudove, a reguliše i probavu.  Vitamine i folnu kiselinu sam pila  do kraja 4. mjeseca, a onda sam prestala, pa sam u prehranu ubacila više voća i mesa i ugljikohidrata (što i nije baš za neku pohvalu).  Svježe povrće slabo jedem, skoro nikako, jer mi je okus bljutav, pa mi ne godi.  Ali zato voće tamanim i tu ne biram šta jedem.  Na zadnjem ultrazvuku mi je doktor rekao da je beba teška 1871g (29+4), što je "mašala" za ovu sedmicu trudnoće.  Doduše, genetika tu igra ulogu, ali svejedno, beba je krupna. 


_____________________________

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
5.10.2007 11:15:58   
D_K
Pozdrav Edita,
vjerovatno se osjecas krivom jer ne unosis u organizam onu hranu koju bi ''trebala'' ali opet ce beba uzeti iz tvog tijela sve sto njoj treba a takva hrana, koju si i prije trudnoce jela, moze samo tebi skoditit - ako ce uopste skoditi.
Pa pogledaj samo kako je kod zena koje prva 3 mjeseca puno povracaju - takva sam i ja bila sve do nedavno. Kako kod njih mozemo govoriti o zdravoj ishrani. Sta god da pojedes (ako se natjeras da uopste pojedes) ide van. Dobro je jedna djevojka rekla - sta ako jedino ostanu one napolitanke koje sam pojela? A opet bebe budu dobro i zdravo - jedino se majka iscrpi. Tako da nemoj da brines, jedes ono sto mozes jedino si mozda mogla nositi sa sobom vocne jogurte ili tako nesto da malo popravis obrok a kuci kad dodjes onda sebi lijepo kuhaj sta mislis da treba.
A sto se tice vitamina i prenatala - ja sam apsolutno za pijenje. Trudnoca iscrpi zenu, jos uz ovaj nas zivot, malo kretanja u prirodi i sav stres - tako da treba organizmu malo pomoci.
Meni je doktor preporucio Formulu IV i evo vec dvije sedmice pijem pa cemo vidjeti sta ce sa mnom biti :)
Toliko od mene - puno vas sve pozdravljam.

(odgovor članu edita83)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
2.11.2007 9:44:00   
travnicanka
U trudnoci bi svakako trbali izbjegavati delikatesne sireve,svjezu riibu jer su potencijalni izvor bakterija koje se lako s tim produktima unesu u organizam,a takodje i jetricu ona sadrzi veliku kolisinu vitamina A pa moze doci naglog porasta vitamina A u org.a sto nije bas pozeljno u trudnoci,pa iz tog razloga se kaze nemoj jesti puno pasteta kad si trudna jer vecina pasteta je sa jetricom pravljena. Krecite se puno pogotovo zadnjih dana lakse ce te se i poroditi!!!!! SRETNO!!!!!!!

(odgovor članu D_K)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
2.11.2007 10:08:49   
SMIRI
Ja sam obe trudnoce jela sta mi je na um padalo...
Jela sam vise voca i povrca...al nisam ni izbjegavala sendvice ili ostalu "ne tako zdravu hranu"... Istina je da djete uzme sebi ono sto mu treba ;-)

Jedino sto bas nisam pila to su gazirana pica!
Ja mislim da svega pomalo nemoze naskoditi ;-)
Rodila sam dvoje djece, zivi i zdravi, i oba su imala skoro 4 i pol kile!

A sto se tice kila poslje trudnoce...ma sa malo truda one odu kao nista! A glupost mi je u trudnoci praviti neke dijete i paziti se! 

_____________________________

SMIJEM SE i kad mi se place ;-)

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
26.1.2008 11:43:33   
pahuljica
Drage ženice jedite sto vam je volja, ali u mnajim kolicinama i sigurno se necete ugojiti..Ovo se doživi jednom a neko možda nijednom u životu..pozdravuser posted image

(odgovor članu SMIRI)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
26.1.2008 12:08:42   
Azure
Ma nemoj previse da se brines. Sve ce doci na svoje mjesto. U trudnoci sam se udebljala 18 kg. Nisam bas bila sretna zbog toga, ali eto desilo se. Jela sam sve sto inace, izuzevsi suhomesnate proizvode (pa i to bih ponekad malo copnula tek da me mine zelja). Dosta voca i povrca, sokova, vocne jogurte islicno. Trudila sam se izbaciti slatkise (koje mi je dr. i zabranila u jednom momentu zbog povecanog pritiska) i tjesteninu. Ali kako kazes na poslu sam morala jesti suho. Pa su tu bili sendvici sa raznim sirevima, salamicama. Ponekad i piletina sa rostilja ili pite. U prvim mjesecima sam pila folnu kiselinu, a nakon toga dr. mi prepisala prenatal, koji neces vjerovati, i danas pijem. Gazirana pica sam izbacila totalno i pila svjeze sokove. Na porodu sam izgubila 8,5 kg. od toga je na bebu otislo 2.750 grama, a ostatak kilograma sam gubila polako tokom prve godine dojenja. Bas kako sam i procitala na nekim stranicama da dojiljeu prosjeku gube po 1 kg tezine, tako sam i ja. Kad je maca imala oko godinu dana ja sam vec bila na svojoj kilazi prije trudnoce. Maca je potpuno zdrava, masAllah. 

_____________________________

Nasa princeza je rodjena 3.9.2006, a mladja princeza i princ rodili su se 29.12.2009.

(odgovor članu pahuljica)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
21.4.2008 16:35:45   
bubamara80
Moram samo komentar dati na to da ili ne za salamu i paštetu. Igrom sudbine morala sam dva dana ležati na Koševu neću pričati kakvi su uvjeti bili i koliko sam čekala da mi dodijele krevet pored porođajne sale htjedoh reći šta smo mi trudnice dobile na klinici za doručak - možete li pogoditi? Naravno paštetu.user posted image

(odgovor članu Azure)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
23.5.2008 7:24:37   
aldi
Cao, ja sam novopošene trudnica i procitah da ne valja jesti svježu ribu. Mislili se to na ono kupis pastrmku pa je kuci spremis ili?

_____________________________

Druga beba nam dolazi 11.08.2011
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Naše zlato došlo 27.01.2009.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Ja 28, muž 33 god. U braku smo 6 godina, oko prve bebe se trudili 9 mjeseci i sada je bebica tu, na našu veliku radost

(odgovor članu bubamara80)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
23.5.2008 8:02:28   
mirnac
mislim da se to odnosi na sushi ili na lososa , znas da se on jede kao meza, a skoro crven

(odgovor članu aldi)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
23.5.2008 10:27:15   
aldi
Hvala mirnac, na to sam skroz zaboravila jer te stvari nikad ni ne jedem!

_____________________________

Druga beba nam dolazi 11.08.2011
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Naše zlato došlo 27.01.2009.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Ja 28, muž 33 god. U braku smo 6 godina, oko prve bebe se trudili 9 mjeseci i sada je bebica tu, na našu veliku radost

(odgovor članu mirnac)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
17.6.2008 10:44:04   
mirnac
haj
zna li neko je li istina da trudnice ne smiju jesti jagode iz istih razloga sto se bebama dok su male ne daju jagode, zbog velike mogućnosti da su alergicne
a znam da nisam alergicna
m.

(odgovor članu aldi)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
17.6.2008 10:45:55   
Emina*
Ja sam cula za to, ali uopste ne vjerujem u to...
Ja sam u trudnoci svaki dan znala pojesti po pola kilograma, i nista....
Evo sada dojim, i ponekad pojedem.... user posted image   user posted image


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu mirnac)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
17.6.2008 10:52:02   
mirnac
hvala ti
donijela mi kolegica domacih
a vise ljudi ( koji su med.struke, ali nemaju iskustva sa trudnicamauser posted image  su mi rekli da ne jedem
m.

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
17.6.2008 12:48:21   
bezelye
I ja sam cula da dojilje trebaju izbjegavati bobicasto voce i tropsko voce, upravo da bi se sprijecile alergije kod bebe u buducnosti. Za trudnocu mi dr. nije rekao da ne smijem. A za dojilje sam i cula i jos negdje citala.

(odgovor članu mirnac)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
17.6.2008 12:51:49   
bezelye
Samo ti Mirna jedi jagode. I ja ih tamanim sad u trudnoci, ali cu se aBd u periodu dojenja odreci svega sto bi moglo da zasmeta bebiju. Evo odrekla sam se kafe i crnog caja u trudnoci pa sam prezivjela. Mogu vala i bez jagoda i kivija nakon poroda. Al zato sad, jos ovo malo vremena sto mi je ostalo, jagodeeeee user posted image

(odgovor članu bezelye)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
17.6.2008 12:52:37   
*sunce*
sad ovo vidim kad sam pojela gajbi i gajbi jagoda user posted image  ma joj ne vjerujem ja u to ma svijet samo nešto priča user posted image  ni ja ni mm nismo ni na šta alergični ali zato svekrva user posted image  ma nema na šta nije evo već 2-3 god prima svaki mjesec alergene... valjda to nije nasljedno...

(odgovor članu bezelye)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: dal bi trebale izbjegavati???
17.6.2008 12:57:49   
bezelye
Joj sunce moram te razocarati, nasljedno je user posted image  Mislim odedjene vrste alergija. Mama i ja smo alergicne na polen ali samo drveca, ne voca i cvijeca. Znaci kesten, lipa, jasmin... uh sve sto lijepo mirise. Medjutim neke alergije se mogu izbjeci, jer nisu urodjene nego stecene. Znaci zaboravi na jagode u periodu dojenja user posted image

(odgovor članu *sunce*)
Neposredna veza do poruke: 24
   Šta bi trebalo izbjegavati?
17.6.2008 13:07:01   
*sunce*
ajde dobro , mada kako se sjećam da ni svekrav do nije imala oduvijek nego je dobila prije par godina kad su mijenjali stolariju na kući pa bilo puno prašine i ona dobije osip user posted image  joj al se ismijem kad ona to počne pričat tad kad je dobila taj osip otišla sr nekoj a ova joj da prašak i nešto za šugu a kad to koristiš haman se ne smiješ kupat a to izludi od svrabeži još više user posted image user posted image user posted image  sreća kona se vratila s mora inače dermatolog i odma je pošalje da se okupa i da joj prave kreme user posted image  eto kakvih budala ima čuj za šugu joj dala user posted image   uh ja odo malo sa teme možda, ako jesam izvinite

bezelye pridržavat ću se toga sreća pa će jagode uskoro prestat i taman u oktobru počinje dojenje i dok se ponovo pojave ja ću vjerovatno prestat dojiti user posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 14.1.2011 10:20:25 >

(odgovor članu bezelye)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *