|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Alergija na polen
10.4.2009 2:24:45   
scarlett
Tražila sam ovu temu, ali nisam ništa pronašla na RR, pa molim moderatore da mi oproste ukoliko tema već postoji.
Imam jaku alergiju na polen koja izaziva svrab grla, oči, sluznice nosa i zatim krene kihanje, te procuri nos, oči suze, itd.
Do sada sam koristila flonidan, jer mi je jedino taj lijek ublažavao tegobe, međutim sada u trudnoći nijedan lijek ne dolazi u obzir. Dr. mi je rekla da ne koristim ni šumeći kalcij.
Kihanje je velik problem, krene već ujutro, čim se probudim, a ako izađem vani, znam kihnuti i po 30 puta zaredom ( bez imalo pretjerivanja), jedva da uspijem udahnuti između. Jako me strah da zbog naprezanja ne potaknem kontrakcije ili sl.
Da li je neka od vas slučajno imala isti problem u trudnoći i kako ste izlazile na kraj s tim?
Hvala unaprijed!
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Alergija na polen
10.4.2009 20:36:15   
haidy
Cao Scarlett, ja sam imala isti probem u trudnoci. koristila sam rasprsivac za nos na prirodnoj bazi koji sprecava alergiju, zove se Nasaleze i pila sam Kalcijum sumece tablete, ne znam zasto ti je doktorica rekla da ne koristis, izbjegavaj da izlazis u prirodu, malo pritrpi, brzo ce to proci. sretnouser posted image

_____________________________

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.


(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Alergija na polen
10.4.2009 20:40:52   
Ivona
Eh,meni nije pomagao ni flonidan user posted image Jedini lijek koji mi je olaksavao pomalo je BELODIN(BELUPO).Uz sve sto si navela,kod mene se javljaju i promjene na kozi.Uzas!

Medjutim,kada sam bila trudna,sve je nestalo...Kako i zasto nemam pojma...,ali sam bila presretna.Odmah nakon poroda je sve opet pocelo user posted image Vise nista ne pijem,nego jednostavno zivim s tim...,a imam i tesku alergiju na metal,koja mi se razvila prije par godina i koja varira.Recimo do sada sam se bez ikakvih problema brijala,a sada me uzasno noge svrbe i pretpostavljam da je od zileta...,pa sam kupila depilacijsku kremu da i to probam...user posted image

Moj savjet ti je da jednostavno sve to pretrpis za dobrobit svoje bebice i da nista ne pijes.Znam da ti nisam pomogla user posted image Sretno!


_____________________________

SELENA 02.06.2008.
Mamin kasni proljetni cvijetak ;o)

SERGEJ 07.03.2011.
Mamina kasna snijezna pahuljica ;o)

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Alergija na polen
10.4.2009 22:57:28   
mama_debeljuca
I ja sam imala taj problem u trudnoći, i sada naravno, ali malo blaže. Takođe sam imala i promjene na koži. Pila sam šumeći kalcijum, pila limunade dosta, narandžu...i tako te namirnice koje sadrže puno vitamina c. Potrudi se da ne izlaziš puno, naročito kad ima vjetra. Želim ti puno sreće, brzo će i to proći!user posted image

_____________________________

:-)

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Alergija na polen
11.4.2009 0:04:35   
anitaMO
ja sam imala tu alergiju prije trudnoće.u trudnoći mi je sve nestalo,ali ni poslije mi se nije ništa vratilo.tako sam sretna zbog toga,znam kako ti je.user posted image

_____________________________

LAURA 5.1.2008.

(odgovor članu mama_debeljuca)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Alergija na polen
12.4.2009 17:29:24   
scarlett
Hvala vam puno, drage moje. Ni meni nije jasno, zašto mi je dr. rekla da ni Ca ne smijem koristiti.
Najveći problem je što u periodu kada su mi alergijske reakcije izražene, ne smijem jesti skoro ništa od voća jer mi je grlo nadraženo a voće samo dodatno oteža disanje i gutanje, jer mi grlo tada otekne. Ludnica!user posted image  
Žao bi mi bilo da narednih par mjeseci ne smijem unositi voće.user posted image
Zahvaljujući vašim odgovorima sada se nadam da ću i ja biti te sreće da ove tegobe budu barem umanjene. Hvala vam puno, pa vam se javim uskoro da obavijestim kakvo je stanje.

< Poruku je uredio scarlett -- 12.4.2009 17:30:16 >

(odgovor članu anitaMO)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Alergija na polen
14.4.2009 22:23:17   
mamina princeza
imam jaku alergiju na polen, na mnogo toga al najvise na trave kojih ima uvijek pa me drzi i pocetzkom proljeca a i u kasno ljeto....pijem inace Ca od februara i royal jelly ponekad a kad pocne proljece flonidan obicno svaki dan mada ni on ne pomaze ...u trudnoci mi je bilo bolje al sam jednom dobila bukvalno napad a bila sam u osmom mjesecu:) isla sam doktorici i nista nisam smjela izuzev aqua marisa i tafen - onaj koji se prsce u nos, ali mi to nije nikako pomagalo.

JA se sad nadam da ova moja smizla nije naslijedila moju alergiju :(


_____________________________

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Alergija na polen
14.4.2009 22:25:23   
mamina princeza
Recimo do sada sam se bez ikakvih problema brijala,a sada me uzasno noge svrbe i pretpostavljam da je od zileta...,pa sam kupila depilacijsku kremu da i to probam...user posted image
IZVORNA PORUKA: Ivona

jao Ivona i meni je ovo isto sve - malo odoh od teme


_____________________________

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Alergija na polen
17.4.2009 21:30:12   
dana3
nisam alergicna ja a li jeste moj brat i svake godine ide nagore jer imunitet slabi.zato tokom cijele godine treba se piti puno vitamina c  a izbjegavati piti mlijeko koje ne znam iz kojih razloga pospjesuje alergiju.treba izbjegavati mjesta(parkove ili ulice sa drvoredom) jer cvjetanjem se  oslobadja polenska prasina.isto da se ne bi  udisala mogu se nosnice namazati uljem djecijim ili maslinovim tako da se na ulaz u nos skuplja polen a da ne ide u disne puteve 

sve ovo pokusavam bratu da objasnim a on tjera po svom pa me podje slusati tek kad ga stegne a tad je kasno.mora se jacati imunitet organizma tokom cijele godine.poslala sam mu kapi za nos i oci iz svedske a tablete nece jer ga uspavljuju a putuje na posao mada od njih nije nista lakse.

u hrvatskoj vec imaju akcije sjece ambrozije kao najveceg uzrocnika alergije ali ne znam da je i u bosni tako.samo brat je alergican na sve vrste polena pa i kad zito dozrijeva tako da ne smije ni blizu kukuruzista ili polja zasijanih psenicom.


jako je teko jer covjek postaje isto nervozan i iritiran suznim ocima i svbezom nosa kao i kihanjem. 

nema nekog adekvatnog lijeka za to vec ti neki proizvodi koji donekle olaksavaju situaciju.u trudnoci se moze piti C vitamin a i kalcijum je dobar za trudnice i ne znamzasto ne bi pila.kalcijum se inace koristi za suzbijanje alegrija.


< Poruku je uredio dana3 -- 17.4.2009 21:32:14 >


_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Alergija na polen
18.4.2009 0:07:36   
lejlašh
Isti problem i ja imama, s tim da su u trudnoći simptomi bili smanjeni, a Ca se preporučuje i treba ga piti, a evo ti i dobrog članka koji to potvrđuje:





Kalcij u prehrani trudnica




Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti vlastite potrebe za zdravlje kostiju i zubi, ali i omogućiti oblikovanje i razvitak kostiju bebe.

user posted image Također omogućava stezanje mišića, uključujući i srce te je nužan za zgrušavanje krvi, prijenos živčanih impulsa i zdravlje vezivnog tkiva. Održava normalnu razinu krvnog tlaka i smanjuje opasnost od bolesti srca. Isto tako spriječava razvoj osteoporoze.

Donedavno, stručnjaci su savjetovali trudnicama uzimanje 1200 mg kalcija na dan. Nova istraživanja pokazuju da je 1000 mg sve što trebate tijekom trudnoće jer tijelo ne može apsorbirati više od toga. Ipak, još uvijek biste trebali imati četiri obroka na dan bogata kalcijem.

Mlijeko, jogurt, mliječni sladoled i sirevi su namirnice bogate kalcijem. Nemasni ili proizvodi s niskim postotkom masti daju istu količinu kalcija kao i punomasni, ali s manjim unosom kalorija. Zeleno lisnato povrće, tofu, sardine i konzervirani losos (s kostima) su drugi izvori kalcija. Žene koje ne jedu mliječne proizvode ili trudnice vegetarijanke trebaju jesti mnogo zelenolisnog povrća, kao što su user posted image brokula i kelj. Kalcij iz većine zelenog povrća lakše se apsorbira nego onaj iz kravljeg mlijeka. Ostala biljna hrana bogata kalcijem uključuje sojino mlijeko, smokve, grah, leću, bademe, sjemenke sezama, tahini i voćne sokove obogaćene kalcijem, sušeno voće, srdele, losos i bademe. Biljke koje sadrže kalcij su kopriva, lišće maline, sjemenke zobi, kamilica, maslačak i djetelina.

Dakle, naglasak je na kvalitetnoj prehrani, a dodatni kalcij možete uzimati po potrebi. Pitajte liječnika koji vam vodi trudnoću treba li vam nadomjestak kalcija. Dobri multivitamini ili prenatalni vitamini trebali bi sadržavati najmanje 150-200 mg kalcija.

Za potpunu apsorpciju kalcija potrebna je dovoljna količina vitamina D i klorovodične kiseline u želucu te uravnoteženi odnos drugih minerala. Nedovoljno kretanja i konzumiranje previše alkoholnih pića i masti može loše djelovati na apsorpciju kalcija, a previše bjelančevina i kofeina dovodi do izlučivanja kalcija mokraćom.
user posted image

Količina u pojedinoj hrani:
  • sardine - 370 miligrama u 100 g
  • mliječni proizvodi - 300 miligrama u jednoj šalici mlijeka s malo masnoće
  • skuša, tofu s kalcijem, morske trave, bademi, povrće tamnih listova - 180 miligrama u 1/2 šalice
  • losos - 165 miligrama u 100 g
  • brokula - 70 miligrama u 1/2 šake

A meni je pomogla mast od nevena kojom sam mazala oko nosa i unutar nosa, pa je dosta smanjivala podražaj na kihanje, a sad sam probala Lectranal capsule, za alergiju na biljnoj bazi, meni su super. Ne uspavljuju a djeluju cijeli dan.
Ali nažalost nisu preporučljive u trudnoći, pa ti jedini izbor Nasalese, ali ga je malo teže pronaći u apotekama.
Sretno

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Alergija na polen
3.3.2010 22:34:10   
scarlett
Drage moje, evo mene nakon skoro godinu dana kada sam i otvorila ovu temu. Hvala Bogu, alergije nije bilo u toku trudnoće, ne znam jesam li ukupno 5 puta kihnula, jela sam svo voće i povrće koje sam poželila bez problema.
Međutim, evo alergija se ponovo vratila, prije par dana sam sa MM išla u prirodu po izvorsku vodu i spopalo me nenormalno kihanje, a i nakon što sam jela jabuke i kruške. Svrab u grlu, curenje nosa, kihanje su ponovo tu, nadam se da neće doći do bronhitisa, koji je uvijek prati ove simptome.
Žao mi je i voljela bih da je s trudnoćom sasvim prestalo, ali eto hvala Bogu makar sam u trudnoći bila pošteđena.user posted image


_____________________________

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu lejlašh)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Alergija na polen
28.3.2012 21:18:52   
salmy
Moj dragi ima jaku alergiju na polen

Preventivno je poceo piti flonidan,kalcijum sumeci svaki dan po jednu....
ali stanje je grozno..
Suze mu oci,kise....i nervozan je strasno.Nemam pojma kad ce prestati,ali smara i njega i nas dvojeuser posted image

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Alergija na polen
28.3.2012 21:31:41   
Lady26
Blag mu je flonidan, ako hoces ujutro ti napisem sta moja kolegica koristi....
Prestat za koji mjesec user posted image user posted image
Meni jos uvijek nista user posted image

< Poruku je uredio Lady26 -- 28.3.2012 21:32:10 >


_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Alergija na polen
28.3.2012 21:39:25   
salmy
IZVORNA PORUKA: Lady26

Blag mu je flonidan, ako hoces ujutro ti napisem sta moja kolegica koristi....
Prestat za koji mjesec user posted image user posted image
Meni jos uvijek nista user posted image
a flonidan mu je propisala dr,a do tada je pio sve i svasta i nista ne pomaze

Moze napisi mi draga 

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Alergija na polen
29.3.2012 9:35:31   
henna ze
i mi imamo flonidan za mm i Henu..
kad je alergija polena..mora se svaki dan kupati..naveče pred spavanje dobro kosu oprati...jer polen ostaje na kosi.koži odjeći..i onda to prenesu na jastuk..tokom noći onda to udišu..svaku drugu noć im mjenjati jastučnice..koje prethodno otkuham i popeglam...
prozore zatvarati...malo samo provjetriti i držati zatvorene...

_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Alergija na polen
29.3.2012 9:38:02   
Lady26
Evo Salmy, Lostop, jako dobre.... (one su za alergijsku hunjavicu, brzo prociste disne puteve)
Mada je to sve na isti fazon ali dosta su bolje od flonidana...
Pila sam ih i ja prosle godine...



< Poruku je uredio Lady26 -- 29.3.2012 9:42:31 >


_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Alergija na polen
29.3.2012 9:41:28   
Lady26
Henna nikad nisam provodila tako drasticne mjere user posted image
Dovoljno se umivati cesto, ko bi prao kosu svaku noc?
Onda bi trebali svi ukucani da se pridrzavaju toga, kako on na odjeci i na sebi donese polen, valjda tako i zena i dijete.... user posted image

Izbaciti cvijece iz kuce, ko ima (a Salmy imas cini mi se)...a sad da se zabarikadiram u kucu - nisam nikad....

_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Alergija na polen
29.3.2012 9:42:46   
henna ze
meni se čini isti sastav kao flonidan..

_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Alergija na polen
29.3.2012 9:45:41   
Lady26
Napisala sve su tablete u par deka....
Ja sam pila flonidan - nista mi nije umanjivao....probala sam ove prosle godine, i evo kolegica ih pije user posted image

_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Alergija na polen
29.3.2012 9:56:54   
salmy
Hvala Ladyuser posted image

a ovo za kupanje sam cula/procitala,mjenjamo jastucnice stalno....cvjeca nemam samo dva ostalauser posted image

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Alergija na polen
27.4.2012 15:51:04   
reallove
Evo i mene na ovoj temi,nazalost..Imam jaku alergiju..Kod mene su problem masline kada pocnu da cvatuuser posted image ..Jucer sam osjetila nesto malo,ali zato sinoc i jutros..Uzas..Oci su mi crvene,pecka me,svrbi,grlo me svrbi,nos isto,uzasnouser posted image ..Od sinoc sam pocela piti tablete xyzal,pocela sam i sa sprejem za nos,vapicil..Ne znam sta jos mogu da uradim da malo ublazim alergiju..Ujutro i navecer je najgore..Sada sam dobro,samo nos curi,ali kako cu vecerasuser posted image ..Prozori su mi zatvoreni cijeli dan i ne izlazim napoljeuser posted image

_____________________________

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"


Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Alergija na polen
27.4.2012 15:54:31   
Lady26
Pij te tablete (nisam cula za njih), sumeci kalcij obavezno, tusiranje, umivanje sto cesce i zivi normalno....pa neces se zatvoriti u kucu valjda?!
Evo ja zivim s tim godinama, idem i u prirodu i u drustvo user posted image , gusi me kasalj, trosim tone i tone maramica, kisem ko luda, oci oteknu, crvene, svrbi me sve zivo, ali i zivim zivot dalje...


_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Alergija na polen
27.4.2012 16:05:47   
reallove
Ma ne znam,meni je ovo novo sve.Kako sam dosla u Jordan..Masline su na svakom koraku,kod nas u BiH to nemauser posted image ..Iz pocetka,nisam ni osjecala nista,bilo je slabo skroz,ali evo unazad 2 god.bas me muci.Prosle godine me znalo gusiti,pa sam nabavila inhalator..Evo pripremila sam i njega za svaki slucajuser posted image

hvala na savjetuuser posted image

_____________________________

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"


Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Alergija na polen
27.4.2012 16:14:14   
Lady26
Ja sam znala izgubiti dah i jedva se povratit, ti napadi su strasni....
Kalcijum obavezno da pijes svaki dan, valjda ima tamo? user posted image
Al nije to razlog da se zatvoris u kucu, nece ti biti nista lakse vjeruj mi...donijet ce ti tm, dijete, polen u kucu na sebi...ovako zivi normalno i istrpi...

_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Alergija na polen
27.4.2012 16:22:01   
eko beba
ja sam isto aergična na polen, kako prije trudnoće, tako i u toku i poslije. Bila sam na farmakološkoj klinici na Koševu, i tamo mi je doktorica rekla da mogu piti flonidan. Dala mi je napismeno (nekoliko stranica je analiza) i ja sam pila. Bilo je dana kad mi nisu baš bile jake reakcije na polen i tad bih preskakala, ali je bilo i dana ughhhh ... pa eto, možeš otići i tamo i raspitati se.
Sretno

_____________________________

Mjesec i Sunce - 23.01. 25.08.

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *