kana
|
ovo sam ti odgovorila privatno ali sam kopirala i radi drugih mama,ako bude ne daj Boze trebalo,uglavnom-detaljnije je Ma nema problema,obajsnicu ti: 1 velika (supena) kasika korijena sljeza ispere se hladnom vodom a potop potopi u 200 ml mlake vode,odstoji 2 sata i potom procijedi. Eto to je to,mada sam ja stavljala pola kasike sljeza na 100 ml.Stavljala sam ih u nos tako sto sam stapice za nos potopljavala u tu procijedjenu vodu sljeza i nakapavala.Onda malo protrljas i sluz unutra se nakon nekog vremena smeksa pa ti je stapicem lakse izcaditi.Pazi da stapic ne bude suh da ne bi ostetila sluznicu.Ja ga malko potopim u prokuhalu vodu.Neke zene vade pumpicom,ja sam pokusala NUK-ovom i ne bih vise nikada.Previse sam povukla i bebica mi je zaplakala ... Nadkadjivali smo ga muz i ja,tako sto bi on sipao vrucu vodu u vecu zdjelu(valjnik) a ja sam ga drzala pored tako da mu para ne ide direktno u oci(jer to ne smijes).Wc se svakako vec potpari od vruce vode,tako da smo sve troje nakon odredjenog vremena bili mokri i prociscenih nosnica Beba ce i mozda malo plakati ili mozda i povratiti ali to je normalno,tako je meni rekla pedijatrica. Navece bismo pored njegovog krevetica stavljali posudu sa vrucom vodom u koju bismo potopili kamilicu(i to ne onu u vrecicama nego prirodnu osusenu u cvijetu,ona je jaca) i tako bi cijelo vece stojalo na stolicu i isparavalo se.Primjetili smo da mu to pomaze. Takodje bi da napomenem da sam i lavandu stavljala na jastuk ,jer ona ima smirujuci ucinak. i neka obavezno ima vece uzglavlje,to u stvari i nije jastuk to je kao kosi polozaj(kao na kolicima ili autosjedalici),bitno je samo da nije ravno jer se bebica moze ugusiti u snu od sekreta. Sad je hvala Bogu dobro ,mada mu jos uvijek dajem pola PLIVIT tablete c vitamina razmucene u prokuhaloj vodi-radi prevencije i jacanja organizma od prehlade. I da,jos uvijek mu stavim vode pored krevetica i nemozes vjerovati koliko toga ispari u noci???!!!Sad ce jos lijepsa vremena pa ce ti to biti neminovno radi manjka kisika u sobi. Sretno