|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Vanmatericna trudnoca
29.5.2008 18:07:34   
sweet
Nadam se da tema moze biti tu, ako ne molim moderatorice da je premjeste.

Ja sam imala vanmatericnu trudnocu i nakon nekoliko methatrexata plod je i dalje rastao pa su mi operativnim putem uklonili desni jajovod zajedno s plodom.
Zanima me da li je neko imao slicnih iskustava. Ukoliko da kolika je vjerovatnoca da se takvo sto ponovi?
Kada ste se oporavile?
Kada ste pocele raditi nakon operacije (ovo je vise prakticno pitanjue-dugo sam na bolovanju)?
Hvala,
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Vanmatericna trudnoca
30.5.2008 8:09:26   
bezelye
Pozdrav nasoj novoj clanici "sweet"! Dobro nam dosla!
Hvala Bogu, ja licno nisam imala takav problem ali imam svjez primjer u porodici. Sestra od MM je imala vanmatericnu trudnocu u augustu prosle godine. Operisana je 22.08. (jos su joj u toku operacije izvadili i slijepo crijevo, jer je bilo u losem stanju) a 08.09. je plesala na nasoj svadbi kao da nije operisana 17 dana ranije. Zaista se brzo oporavila. Vrlo brzo je pocela raditi, cak 24-satne dezure (farmaceut je i ima svoju apoteku). Jedino sto joj je doktor zabranio je da ne smije ostati trudna narednih 6 mjeseci.
Nakon tog perioda ponovo su pokusavali da ostane trudna ali sa strahom. Otisla je na pregled i nakon detaljnih pretraga dr. joj je rekao da postoji mogucnost da joj se ponovi isti problem i da je bolje da probaju bebu iz epruvete.
Ovdje kompletnu tu proceduru pokriva zdravstveno osiguranje, sve je besplatno za prva 3 pokusaja. Naravno, mora se imati misljenje komisije da normalno zacece nije moguce ili da je rizicno.
I eto, uzeli su joj jajne celije, oplodili ih i dobili 3 embriona. 2 su odlicno razvijena, 1 malo slabiji. "Ubacili" su joj sva 3. Mirovala je kod kuce 12 dana (sto njoj jako tesko pada, jer je hiperaktivna) i prije 2 dana joj je uradjen test krvi. POZITIVAN!!! Za 10 dana ce raditi jos jedan test i vjerovatno UZ. Tada cemo saznati kakvo nam je brojno stanje u familiji. Mozda budu i 3 user posted image

Eto to je slucaj moje zaove. Naravno, svako je slucaj za sebe i ima razlicit rizik od vanmatericne trudnoce. Zato bi ti najbolje bilo da se posavjetujes sa svojim ljekarom ili, jos bolje, sa vise njih i da ti oni kazu kakav ti je rizik i sta da radis.
U svakom slucaju SRETNO!

(odgovor članu sweet)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Vanmatericna trudnoca
30.5.2008 13:43:16   
sweet
Hvala puno. Mnogo mi znaci odgovor. Jako puno ssam bila u bolnici i nagledala se svega i svacega. Bitno mi je da fizicki budem dobro, a psihicki......polako odmah ne moze biti bolje. samo vidjela sam da ima dosta zena koje su imale vanmatericnu samo izgleda niko o tome puno ne prica tako da nisam puno ni znala prije. Svi samo kazu "zenski problemi" a to je tako velik spektar.

Pusa

(odgovor članu sweet)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Vanmatericna trudnoca
30.5.2008 14:18:45   
ewica
Ma nije nikako samo ženski problem!! kao i sterlitet, pobačaj i sama trudnoća nisu jedino one "ženske stvari"!!!!!
Razlozi za nastanak poremećaja su srasline u jajovodima, endometrioza, anatomske nepravilnosti jajovoda, inkekcija (hlamydia i mycoplasma), korošćenje spirale ili lječenje steriliteta ...Bilo bi onda dobro da prije sljedeće trudnoće temeljno provjeriš svoje zdravlje-veoma važno je u tom slučaju HSG, vaginalni brisevi, hormonska slika.
Sa jednim jajovodom i jajnikom možeš da zatrudniš i da izneseš trudnoću do kraja.

(odgovor članu sweet)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Vanmatericna trudnoca
30.5.2008 21:57:26   
sweet
Hvala na brizi. Na zalost ginekolozi su rekli da se vanmatericna desi da nije tek tako predvidljivo. Ja sam nakon plusa primjetila krvarenje i otisla u bolnicu gdje sam bila vise od 3 sedmice na promatranju. Jos nisam bila na kontroli, ali naravno prije sljedece trudnoce da cu se dobro raspitati o svemu mada sam i do sada puno znala jer bebu cekamo malo duze tako da smo neke aktivnosti ranije i poduzeli..........   pusa i hvala jos jednom

(odgovor članu sweet)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Vanmatericna trudnoca
28.6.2008 18:53:48   
tuzlanka
draga sweet,
i ja sam prosle godine imala vanmatericnu gdju su mi odstranili jajovod.  I meni su takodje rekli da ne smijem pokusavati trudnocu 6 mjeseci, ali mi je moja doktorica rekla da to nema veze sa zivotom, nego je samo bitno da se ti oporavis u svakom pogledu i kad god budes spremna, da pocnes ponovo pokusavati.  Ja pretpostavljam kako ti je... Ako si imala laparoskopiju onda smijes vec poslije mjesec dva.  Ja znam dosta slucajeva gdje je zenama odstranjen i jajovod u prvoj trudnoci, pa su poslije rodile po troje djece. Znam i za slucaj gdje je zena odmah poslije ostala trudna.  Tako da se ne sekiras previse.  Najbitnije je da se ne opteretis da moras ostati trudna sto prije, jer onda sigurno neces... Opusti se i uzivaj, a beba ce doci.  Takodje, najbitnije ti je sta su ti rekli doktori o stanju drugog jajovoda.  To bi ti najbolje mogli reci oni sto su te operisali.  Meni licno je najveca trauma onih prvih nekoliko sedmica u slijedecoj trudnoci dok se ne vidi je li opet vanmatericna ili nije.  Sanse su nam samo 15 % da se ponovi, ali posto smo vec usle u onih jedan posto trunoca koje su vanmatericne, mislim da nas nece opet kaciti, mi smo svoje zavrsile ako Bog da:)
puno srece

(odgovor članu sweet)
Neposredna veza do poruke: 6
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *