|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Porodiljsko odsustvo 45 dana prije poroda
14.12.2010 14:15:16   
cakana12
Drage moje,
 
Na prvom mjestu da vas sve lijepo pozdravim. Prvi put sam ovdje sa nekim pitanjem, mada vec odavno pratim forum I moram reci da je jako koristan. U tom pogledu zamoilila bih vas za malu pomoc kako bih dobila jasniju sliku oko pitanja koje pokusavam rijesiti. Unaprijed havla svima na odgovorima.
 
1.       Prema informacijama porodiljsko odsustvo je moguce otvoriti 45 dana prije poroda (da li je ovo tacno ili je doslo do nekih promjena)
2.       Kod otvaranja porodiljskog potrebno se obratiti zavodu za zastitu materinstva KS. Trudnocu vodim kod privatnika, pa koja je procedura u Zavodu I koja je potrebna dokumentacija
3.       Nakon poroda, sa potrebnom dokumentacijom obracam se nadleznoj opstini za porodiljsku nadoknadu.      Da li porodiljska nadoknada obuhavata I ovaj period od 45 dana prije poroda.
 
Hvala svima na odgovorima,
 
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Porodiljsko odsustvo 45 dana prije poroda
14.12.2010 19:01:16   
tekja
cakana12, po mom sjecanju:
- porodiljsko bolovanje zakonski moras otvoriti 28 dana prije termina poroda,
 
- otvaras ga u dispanzeru koji pripada tvojoj opcini, treba ti samo ovjerena knjizica, mozes trudnocu i uporedo voditi i u dz i kod privatnika, iz dz uzimas uputnicu za porod,
- naknada majci porodilji tece od prvog dana porodiljskog bolovanja narednih 12 mjeseci...
 
ako neko ima svjezije informacije, neka dopuni....pozdravuser posted image

_____________________________

Jul 20th

...just because it burns
doesn't mean you're gonna die
you gotta get up and try try try!

(odgovor članu cakana12)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Porodiljsko odsustvo 45 dana prije poroda
14.12.2010 21:45:26   
puma
otvaranje bolovanja prije termina NIJE OBAVEZNO, znaci ne MORA, nego MOZE... user posted image

(odgovor članu tekja)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Porodiljsko odsustvo 45 dana prije poroda
15.12.2010 9:40:55   
cakana12
Hvala vam na odgovorima, ali mislim da opet nisam dobila odgovor koji mi treba.
Da, znam da po zakonu moram otvoriti 28 dana prije termina, tj. kako rece Puma nije obavezno, ali mogu.
Ali mene konkretno zanima da li ga (porodiljsko odsustvo, ne bolovanje) mogu otvoriti 45 dana prije termina. meni bi ova opcija odgovarala, da sada ne pisem kako i zasto, jer vecina zena u stvari trazi da ga otvori sto kasnije, pa vas je mozda to zbunilo, no medjutim meni odgovara 45 dana.

hvala jos jedanput, nadam se da cu dobiti jos koji odgovor

(odgovor članu puma)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Porodiljsko odsustvo 45 dana prije poroda
15.12.2010 9:51:51   
emina78
Porodiljsko ne mozes 45 dana prije termina.Mozes bolovanje ili godisnji (ako si dobra sa sefom :) ). A naknada za porodilje se racuna od dana poroda ne odlaska na porodiljsko.

(odgovor članu cakana12)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Porodiljsko odsustvo 45 dana prije poroda
15.12.2010 10:06:01   
fartar
user posted image Na žalost Zakon je ukinuo tu mogućnost kao i mogućnost porodiljnog u trajanju od 18 mjeseci neprekidno za blizance, treće i svako slijedeće dijete. Ostalo je samo 12 mjeseci za porodiljno u svim slučajevima. Porodiljno više ne možeš koristiti 45 dana prije termina, samo 28 i mislim da je čak to obavezno. Poslodavac te mora poslati na bolovanje 28 dana prije termina poroda.

(odgovor članu emina78)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Porodiljsko odsustvo 45 dana prije poroda
15.12.2010 10:10:50   
fartar
Zaboravih reći možeš otići na bolovanje, ne porodiljsko nego obično bolovanje, u slučaju komplikacija u trudnoći i ranije, do kojih nadam se neće i nije došlo. To tvoj ginekolog mora napisati u svom nalazu i onda ti na osnovu toga liječnik opće prakse( porodična ambulanta) može otvoriti bolovanje i da ti doznake koje nosiš u firmu dok koristiš takvo bolovanje. ja sam bila na takvom bolovanju do dana poroda. Kada sam se porodila zatvorila sam to bolovanje, odnijela doznake u firmu, a otvorila porodiljno bolovanje i ono je teklo neprekidno 12 mjeseci. Vratila se na posao kada je bebana napunila 12 mjeseci.

(odgovor članu fartar)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Porodiljsko odsustvo 45 dana prije poroda
15.12.2010 15:17:01   
cakana12
Hvala vam svima..mislim da sada imam odgovor koji mi treba :) Zanimalo me upravo ovo 45 dana prije poroda (porodiljsko, ne bolovanje) i naknada u tom slucaju..jer kako neko rece ako si dobra sa sefom....dobra sa sefom :), pa smo mislili da zvanicno otvorim porodiljsko 45 dana prije, ali da nastavim raditi, on bi mi isplatio punu platu (bruto) a tokom porodiljskog imamo koliko nam je poznato PIO i zdravstveno placeno od Kantona..pa smo mislili ako ova kombinacija moze, to bi bila jedn afina finansijska injekcija pred dolazak bebaca ako Bog da. klasicno bolovoanje me ne zanima jer je hvala Bogu sve u redu, adodje mi na isto sa finansijskog aspekta.. Hvala vam punouser posted image

(odgovor članu fartar)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Porodiljsko odsustvo 45 dana prije poroda
14.10.2011 13:40:46   
lana32
Pozdrav svima

Da li neko ima novu informaciju o otvaranju porodiljskog bolovanja ,jer mi dr . obiteljske medicine kaze da je po starom bilo obavezno 28 dana prije poroda ,a sad se to promijenilo ,pa ako neko zna tu informaciju ,da mi javi .
Hvala unaprijed


(odgovor članu cakana12)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Porodiljsko odsustvo 45 dana prije poroda
14.10.2011 13:59:14   
chuci
nije to bilo obavezno nego preporučeno. ja sam otišla na bolovanje sa danom poroda, a radila sam dva dana prije stvarno.

prije je bilo obavezno samo za trudnice koje su na čuvanju trudnoće, odnosno trudničkom bolovanju, da otvore porodiljsko ranije, a za žene koje rade u trudnoći bilo je uz dogovor sa šefom ili kako već ide u tvojoj firmi. sad ne znam kako ide tačno


_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu lana32)
Neposredna veza do poruke: 10
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *