|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Meksicka kuhinja
4.3.2010 21:29:14   
Ilhana RR
Jako kao sunce, sareno kao duga.
Savrseno se slaze s hladnim pivom, Njeno velicanstvo Meksicka kuhinja.

Jelo "Tacos" je postalo sastavni dio u kuhinji skoro svake domacice, no Texmex hrana nije ni priblizno Meksickim specijalitetima.

Meksiko je jedna kulturno bogata kulinarksa salsa. Indijanci su ostavili svoje duboke tragove u ovoj spanskoj koloniji, ali meksikanci su stvorili svoju veselu kombinaciju bojama hrane.

Postoje dvije bitne regionalne razlike u hrani, prema klimi i geografiji.
Sjeveno meksicka kuhinja je poznata po svojjim jelima od teletine, jaretine itd. dok u istocno meksickoj kuhinji preovladavaju ljuta jela sa puno povrca i piletine. Uz to, u ovoj kuhinji postoji dosta karibijske inspiracije i okusa za zaljubit se.
Medjutim, iako regionalnim razlikama postoje tri glavna sastojka koja su obavezna u obije navedene kuhinje. To su:

Kukuruz - zlatni dodatak svakom jelu.
Grah i Chilipepar - Ljuti dodatak svakom jelu (paprikaa, tabasko, jalapeno...)

Paradajz, tikva, slatki krompir, avokado, koks i ananas su takoðer uobicajni sastojci koji se pojavljuju u bezbroj varijanti. Zacini su cimet, anis, kim, timjam, mejram i da ne zaboravimo korijander.

user posted image


(pisac teksta, vjerovali ili ne ja :P)

< Poruku je uredio Ilhana RR -- 4.3.2010 21:56:19 >


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 21:32:37   
Leva
Volim meksičku kuhinju imam čak i meksički kuhar user posted image
U njemu sam pronašla fantastičan recept za tortilje koji ću vam napisati kada budem imala malo više vremena.

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 21:37:38   
Anoniman
Ma ja volim sve kuhinjeuser posted image ...a mm pravi pravo dobre tacose...mmmmmmmmm



(odgovor članu Leva)
  Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 21:39:40   
Anoniman
da obogatim temu user posted image
user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 21:45:03   
Amelaa RR
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Ja i mm jako volimo meksicku hranu...ali ne znam puno recepata pa Leva deder nam sta pritefteri ovdje iz te tvoje knjige.


_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 21:48:59   
Husic10
user posted image user posted image

Juce sam pravila "quesadile".
Mnjammmmm jednostavno i brzo a tako fiiiinnnnnnnnnnoooo.
U Americi ima puuunnooo Meksicki restorana, ali uvijek nesto novo mozes probati, i zato mi se svidja Mexican!!

Ne svidjaju mi se jela koja su puno ljuta, ne volim chilipeper, izjede mi g*****.user posted image user posted image

_____________________________

"Kad trazis mahane upotrebi ogledalo, a ne dvogled" ♥

“Gdje je stida, tu je i poštenja.” ♥

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 21:51:56   
Amelaa RR
Husic10 hocemo recepttttuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu Husic10)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 22:06:54   
Anoniman
Tacosi ala mm (za 4 tacosa)

- 0,5 kg fasiranog
- jedan veliki crveni luk (najbolje s onim "ljubicastim)
- 1 mrkva
- svjeza crvena paprika
- svjeza zelena paprika
- mala konzerva kukuruza secerca
- srednja konzerva crvenog graha
- mala konzerva pelata
- sol, biber,persin,koriander
- tacosi

isjeckati luk na kockice i prodinstati, dodati meso te dinstati dok neispari voda iz mesa cca.10-12 min., isjeckati pelat i dodati u meso...dodati sol, biber, persun i koriander...prodinstati 5-7 min.

u drugoj tavi paprike isjeckane na kockice kratko proprziti 2-3 min. dodati mrkvu...proprziti jos 2-3 min. dodati kukuruz i grah (dobro ocjedjen)...sve zajedno jos 2-3 min. dinstati (paprika mora ostati malo "al dente")

ugrijati tacose kratko u rerni na 100 C oko 1 min.

na tacos staviti sloj mesa pa sloj povrca pa ga zarolati

(ko voli ljuto prije rolanja posuti cilijem)

Tako srolane tacose staviti u tepsiju, posuti sirom i staviti u vrelu rernu tek toliko da se sir istopiuser posted image

(odgovor članu Amelaa RR)
  Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 22:10:18   
Amelaa RR
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Sutra na meniu. Mi bas volimo ljuto...cak sam jucer kupila i onaj Tacos sos ljutoo brate mili..al volimmm to...Hvala dadaaaa


_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 22:14:00   
Ilhana RR
Ovo neznam dal je meksicko ili ne ali sam malo eksperimentisala davno.

400 gr fasiranog mesa, 2 jaja, 1 kesica taco praha, bijelog luka, bibera i chilipaprike i sol naravno.

sve to smjesati i onda dodati kockice feta sira i napraviti kao pljeskavice. Ispeci i servirati sa kukuruznim zemickama... uz to naravno salsasos, sir kackavalj i kukuruz :D


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 22:17:03   
Leva
            Tortilje
  • 3 šolje brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice soli
  • 3/4 šolje margarina, masla ili putera
  • 3/4 šolje vruće vode

Pomiješati brašno, prašak za pecivo i so. Nasjeckati margarin i umiješati sa brašnom tako da dobijete tijesto koje se mrvi. Dodati 3/4 šolje vruće vode ili više ako bude potrebno da se napravi glatko tijesto koje se odvaja od ivice posude. Gotovo tijesto ostaviti da odstoji 1h.
Od ove količine tijesta napraviti 10 do 12 loptica koje ćete razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini. Debljina tijesta treba da bude oko 4 mm.
Tortilje pečete u tavi sa obje strane 1-2 min. Nije potrebno stavljati ulje.

Od svih recepata po kojima sam pravila tortilje ovaj mi je najbolji user posted image

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 22:18:40   
lilith
ja pravim slicno,samo sto ne dodajem prasak za pecivo a u obicno brasno dodam i malo kukuruznog

_____________________________

Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Meksicka kuhinja
4.3.2010 22:35:38   
veeseelaa
naziv jela neznam user posted image  Fifi ne zaboravi me je zaboravila user posted image

sastojci potrebni za četiri osobe

- 8 većih crvenih paprika
- 0,5 kg mljevenog mesa
- kukuruz iz konzerve po želji
- jedna glavica crnog luka
- bijeli luk (po želji)
- sir trapist
- sir parmezan
- začin čili

paprike isjeći na pola, očistiti, peći na ulju u tavi dok ne omekšaju, dodati soli naravno
u drugoj tavi staviti da se peče mljeveno meso, isjeckani bijeli i crni luk, dodati čili i vegetu, na kraju dodati kukuruz
Ispečene paprike puniti smjesom, poredati u tepsiju, narendati preko sira trapista i posuti po želji parmezan, staviti u rernu da zapeče na jakoj temp
Extra je, probajte!

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu lilith)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Meksicka kuhinja
5.3.2010 22:36:39   
taurus

IZVORNA PORUKA: dadada

Tacosi ala mm (za 4 tacosa)

- 0,5 kg fasiranog
- jedan veliki crveni luk (najbolje s onim "ljubicastim)
- 1 mrkva
- svjeza crvena paprika
- svjeza zelena paprika
- mala konzerva kukuruza secerca
- srednja konzerva crvenog graha
- mala konzerva pelata
- sol, biber,persin,koriander
- tacosi

isjeckati luk na kockice i prodinstati, dodati meso te dinstati dok neispari voda iz mesa cca.10-12 min., isjeckati pelat i dodati u meso...dodati sol, biber, persun i koriander...prodinstati 5-7 min.

u drugoj tavi paprike isjeckane na kockice kratko proprziti 2-3 min. dodati mrkvu...proprziti jos 2-3 min. dodati kukuruz i grah (dobro ocjedjen)...sve zajedno jos 2-3 min. dinstati (paprika mora ostati malo "al dente")

ugrijati tacose kratko u rerni na 100 C oko 1 min.

na tacos staviti sloj mesa pa sloj povrca pa ga zarolati

(ko voli ljuto prije rolanja posuti cilijem)

Tako srolane tacose staviti u tepsiju, posuti sirom i staviti u vrelu rernu tek toliko da se sir istopiuser posted image


Ja ovo sve isto pravim ali sa tunjevinom i umjesto u rerni ugrijem u mikrovalnoj i super je.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Meksicka kuhinja
5.3.2010 22:45:39   
mamine oci

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

naziv jela neznam user posted image  Fifi ne zaboravi me je zaboravila user posted image

sastojci potrebni za četiri osobe

- 8 većih crvenih paprika
- 0,5 kg mljevenog mesa
- kukuruz iz konzerve po želji
- jedna glavica crnog luka
- bijeli luk (po želji)
- sir trapist
- sir parmezan
- začin čili

paprike isjeći na pola, očistiti, peći na ulju u tavi dok ne omekšaju, dodati soli naravno
u drugoj tavi staviti da se peče mljeveno meso, isjeckani bijeli i crni luk, dodati čili i vegetu, na kraju dodati kukuruz
Ispečene paprike puniti smjesom, poredati u tepsiju, narendati preko sira trapista i posuti po želji parmezan, staviti u rernu da zapeče na jakoj temp
Extra je, probajte!

user posted image
ilhana bravo za ideju probam napravit al bez piveuser posted image picemo koka koluuser posted image

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013


(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Meksicka kuhinja
5.3.2010 22:48:46   
Ilhana RR

IZVORNA PORUKA: mamine oci


IZVORNA PORUKA: veeseelaa

naziv jela neznam user posted image  Fifi ne zaboravi me je zaboravila user posted image

sastojci potrebni za četiri osobe

- 8 većih crvenih paprika
- 0,5 kg mljevenog mesa
- kukuruz iz konzerve po želji
- jedna glavica crnog luka
- bijeli luk (po želji)
- sir trapist
- sir parmezan
- začin čili

paprike isjeći na pola, očistiti, peći na ulju u tavi dok ne omekšaju, dodati soli naravno
u drugoj tavi staviti da se peče mljeveno meso, isjeckani bijeli i crni luk, dodati čili i vegetu, na kraju dodati kukuruz
Ispečene paprike puniti smjesom, poredati u tepsiju, narendati preko sira trapista i posuti po želji parmezan, staviti u rernu da zapeče na jakoj temp
Extra je, probajte!

user posted image
ilhana bravo za ideju probam napravit al bez piveuser posted image picemo koka koluuser posted image


Ma ni mi nepijemo pivu, kod nas je ili cola ili sprite ;)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Meksicka kuhinja
5.3.2010 22:55:35   
jasmina_mm
ima negdje tema tortilje pa sam po receptu nase forumasice Juni pravila tortiljei ispale su mi fantasticne.
Za nadjev sam stavila junetinu, papriku, grah, kukuruz, paradajz i to sve izdinstala a onda na tortilje prvo stavila topljeni sir a zatim nadjev. Bile su fantasticne, naravno zacini po zelji


_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Meksicka kuhinja
5.3.2010 22:56:38   
jasmina_mm
imam negdje i recept za guacamole sos pa cu ga napisati cim ga nadjem



_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

(odgovor članu jasmina_mm)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Meksicka kuhinja
5.3.2010 23:01:06   
Ilhana RR

IZVORNA PORUKA: jasmina_mm

ima negdje tema tortilje pa sam po receptu nase forumasice Juni pravila tortiljei ispale su mi fantasticne.
Za nadjev sam stavila junetinu, papriku, grah, kukuruz, paradajz i to sve izdinstala a onda na tortilje prvo stavila topljeni sir a zatim nadjev. Bile su fantasticne, naravno zacini po zelji



Dobro me napomenu, imam veceras vremena pa cu prebaciti temu ovde ;)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu jasmina_mm)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Meksicka kuhinja
5.3.2010 23:08:46   
Ilhana RR
Prebacit cu samo recepte sa teme tortilje


IZVORNA PORUKA: juni

Ovako ja pravim, vrlo jednostavo: u obicno bijelo brasno tip 500 (iako se izvorno prave od kukuruznog brasna ali meni ne ispadnu dobro) stavim malo soli i pola praska za pecivo, zamutim sa vodom (toplom) i sacekam jedno 15-20 minuta.

Zatim napravim male kuglice i razvaljam ih velicine tave u kojoj ces ih praviti. Na tavi ih ispecem i budu bas fine. Jednom sam probala u pekari ali su bile suhe.

Savjet: tijesto napravi malo rijedje.




IZVORNA PORUKA: juni

Ima raznih nacina ali meni je najdrazi ovaj:

pilece filete  isjeckam na kockice, zutu, crvenu i zelenu papruku isjeckam na trakice, luk isto, zatim piletinu zacinim sa: sol, biber, crvena paprika i chilli, te piletinu proprzim u wok tavi na maslinovom ulju.

Kad se zapece piletina u nju dodam sve paprike i luk i cekam da omeksaju i da voda iz njih ispari (posoli pa ce ti prije voda ispariti)

Na kraju dodam nasjeckan bijeli luk (saransak), kukuruz i mexicki grah iz konzerve, te stavim 2 ljute papricice i dodam jos chillija, sve pomijesam.

Serviranje:

jednu tortillu stavim na tanjir pa na nju dodam ovaj sastav gore user posted image , izrendam po tome zutog sira i poklopim sa drugom tortiljom odozgo (da ti cuva toplotu).

Ja bih ovo mogla jesti svaki dan user posted image




IZVORNA PORUKA: najjda

ev ja nasla jedan recept za

Sastojci za 5 osoba




500 g
mljevenog mijesanog mesa

1
zelena paprika

1 manja limenka
crvenog graha

1 manja limenka
kukuruza

2
luka

1 pakovanje
tortilja (8 kom)


zacini, malo curry paste, mix meksickih zacina, vegeta, biber, malo chili sosa


trapista za ribanje

Preljev

1 manja staklenka
gotovog hot chili umaka

2,5 dcl
paradajza za kuhanje


malo secera


malo vode

1
kiselo vrhnje



IZVORNA PORUKA: najjda

o ko ce samo recept za tjesto
Sastojci za 4 osobe




300 gr
glatkog brašna

1 žličica
soli

1 žličica
vegete

2-3 žlice
ulja ili 60 gr maslaca

1/2 vrećice
praška za pecivo

2 dl
mlijeka ili vode (bolje mlijeka



_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Meksicka kuhinja
5.3.2010 23:41:05   
Ilhana RR
Meksicka supa (idealna za hanumice koje su na dijeti)

1 luk
1 bijeli luk
1 crvena paprika
300 grama fasiranog mesa, bez masnoce
1 kasika maslinovog ulja
1 kasika tacomix pulvera
500 ml paradajiza isjeckanog iz konzerve
800 ml vode
1 kocka za juhe sa okusom mesa
3 kasike kukuruza iz konzerve
200 ml kuhanog graha, naprimer cannelini

Servirati sa
150 ml kisele vrhnje
kukuruzov cips


Priprema:
Isjeckati luk i bijeli luk. Isjeci papriku u kocke.

Propeci meso na maslinovom ulju, dodati luk pa bijeli luk nakon malo vremena. Ubaciti tacomixpulver, prebaciti u jednu serpu i dodati ostatak sastojaka osim kukuruz i grah. Pustiti da se kuha 15 minuta i onda dodati kukuruz i grah, dopustiti da se da se to ugrije.

Staviti kasiku vrhnje i par cipsova po porciji.

user posted image


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Meksicka kuhinja
6.3.2010 20:19:10   
Lejla Ka
Moj prilog temi:

Burritos od junetine

Autor recepta sam ja :)


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Meksicka kuhinja
6.3.2010 23:55:39   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Moj prilog temi:

Burritos od junetine

Autor recepta sam ja :)



user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Meksicka kuhinja
7.3.2010 0:03:46   
milenium
obožavam žestoku hranu,morat ću ovo sve isprobat.
dajte još recepata ako znate.
što žešće -to boljeuser posted image
ja sam kao onaj miš što je jeo biber u nekom vicu,suze liju al jedem li ga jedemuser posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Meksicka kuhinja
8.3.2010 22:28:25   
rokoko
Jucerasnji rucakuser posted image

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *