|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Afte
22.6.2009 21:48:44   
beba258
Drage moje htjela bih vas pitati da li je neka od vas, odnosno vaša beba imala problem sa aftama. Mojoj bebi je danas pedijatrica konstatirala da ima afte user posted image  i propisala nam GENICIANA VIOLET tečnost. Još je nismo probali, pa me interesuje ima li neko iskustva.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Afte
22.6.2009 21:54:47   
dana3
ne znam na kojoj temi neko je pisao o tome ili necemu slicnom.znam d alijeka nekog ekstra nema ali se moze ublaziti.ne znma koliko je beba stara ali sumnjam d aje jela cips koji to moze uzrokovati ili slanu hranu .pokusaj malo izapirati usta sa kamilicom jer to najbolje pomaze bebama

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu beba258)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Afte
22.6.2009 21:55:05   
Medić*
neznam nista o tome user posted image , bas bi voljela znati sta je to

(odgovor članu beba258)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Afte
22.6.2009 21:58:39   
dana3
afte su vrsta osipa u ustima,mogu biti bijele ili bjelo-zute krastice kooje bole i ometaju normalno zvakanje.ne zna se zasto nastaju a niko nije postedjen-znaci sve starosne dobi podlijezu oboljenju.
neko je pisao o krupici pa ako neko zna link da nam nadje

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Afte
22.6.2009 22:00:55   
noaa
ja sam u djetinstvu muku mucila sa aftama i jedino mi je pomagao propolis,a sad ne znam smijes li bebi mazati sa propolisom.to je grozno ja sam znala imati i visoku temperaturu.

_____________________________

NOA 16.03.09 mamina krofnica(je curica)

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Afte
22.6.2009 22:01:52   
noaa
ma nije to ni slicno krupici

_____________________________

NOA 16.03.09 mamina krofnica(je curica)

(odgovor članu noaa)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Afte
22.6.2009 22:04:22   
beba258
Beba je stara 10 mjeseci ( za 3 dana punih 10 ). Čula sam da za afte jod malo starije djece al kod manjih nisam, do danasuser posted image .
Medic slatki  afte su neke bijele flekice po usnoj šupljini, po usnicama, neka djeca ih imaju i na vanjskom dijelu  usne. Moja Lamči srećom nema u toj većoj formi.user posted image
Dobiju se zbog pada imuniteta, a kod moje bebe  je ( kako smatra pedijatrica ) zbog nicanja zubića opao imunitet, a bebe sve stavljaju u usta i pojavile se afte, to je neki virus, tako kažu.
Inače, mogu biti i poraćene temperaturom i malo čudnim zadahom iz usta.

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Afte
22.6.2009 22:07:06   
noaa
beba258 meni su recimo bile od suhog mesa i dan danas kad pretjeram jave mi se,pitaj za propolis pomaze 100%

_____________________________

NOA 16.03.09 mamina krofnica(je curica)

(odgovor članu beba258)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Afte
22.6.2009 22:17:10   
beba258
Hvala noaa, pitaću za propolis, čitala sam da on pomaže.
Voljela bih znati da li je neko koristio ovu GENICIANA VIOLET  i kako je beba reagoavala na nju.  Mene sve strah da joj namažem, a kontam da se na smije bebama koristiti ne bi mi je ni propisala pedijatrica!!!
Baš sam paranojauser posted image

(odgovor članu noaa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Afte
22.6.2009 22:20:16   
noaa
sta paranoja ja neki dan jedva bebi namazala calgel na desni,zao mi je tvoje bebice znam kako to boli pa probaj joj namazati sa tim ako skupis hrabrostuser posted image

_____________________________

NOA 16.03.09 mamina krofnica(je curica)

(odgovor članu beba258)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Afte
22.6.2009 22:25:13   
Anoniman
Ja citav zivot mucim muku s aftama.
Pojavljuju se iskljucivo ako mi padne imunitet, uvijek posle upale grla ili neke jake prehlade, a nekad ako se bas desi da sam preumorna par dana.
Postoje one koje traju 3-4 dana ili one koje traju7-10 dana.
Lijecit se ne mogu, ali mogu ublaziti, gengigel, ili razna sredstva za isiranje usta. Za bebe je ta tecnost koju ti je dala dr jer bebe ne znaju isprati.
Puno sam citala o aftama, pa sam nasla da se pojavljuju zbog nedostatka vitamina B pa ja s fvremena na vrijeme popijem B kompleks, a bundu, tikvu i stambolku jedem redovnouser posted image . Kod nekih se pojave od od oraha...
Nije prelazno.
Jako je bolno i mene jako cini nervoznom. Uvijek imam jednu ili dvije, ali na takvom mjestu da ne mogu ni pricati ni jesti. A znam ljude koji su imali po cijelim ustima pa u bolnici zavrse.

Zao mi je tvoje bebice i bdi strpljiva jer znam kako je to.

(odgovor članu noaa)
  Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Afte
22.6.2009 22:26:43   
Medić*
hvala puno na odg, sad mi je jasnije, moj mali je cesto imao krupicu a afte mi nikada nisu spominjali, mada nije to nista strasno akobogda ce bryo prociuser posted image

(odgovor članu beba258)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Afte
23.6.2009 13:26:50   
simba
e sad se pitam jeli to isto ili slično sa krupicom...sigurno nije? hm...Znam da je moj bebac imo krupicu u ustima kad je bio manji pa mu e propisala neki gel ( piše da je za infekciju usta i tako te osipe) Namazala sam mu bila cucu par puta i nakon dva dana sve je nestalo.Bas cu pogledat kod kkuce kako se zove pa ti napisem ako hoces jer se sad tačno nemogu sjetit.

_____________________________

Moj sin RIAD, Moj zivot novi!

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Afte
23.6.2009 14:12:33   
Anoniman
To nije krupica!!!
Krupica je nesto sasvim drugo, to se pojavljuje kod dojencadi, malih beba i cicti se, krupicu mozes skinuti gazom jer je gljivicno, a ovo ne smijes dodirnut.

(odgovor članu simba)
  Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Afte
23.6.2009 14:14:33   
Anoniman
Stomatologija
Afte nisu zarazna bolest




Autor:
Marija Sović, dr. stom.
objavljeno u broju 63 (12/08)


Najčešće su u drugom i trećem desetljeću života, i najučestalije u žena višeg socioekonomskog statusa

Afte ili rekurentne aftozne ulceracije bolest je koju karakterizira pojava recidivirajućih bolnih ulceracija na oralnoj sluznici, najčešće na sluznici donje usne, dnu usne šupljine i donjoj strani jezika. Rjeđe zahvaćaju obraznu sluznicu, sluznicu gornje usne i meko nepce, a na zubnom mesu (gingivi) i tvrdom nepcu se ne pojavljuju. Promjene su okruglog ili ovalnog oblika, prekrivene žućkastim ili sivkastim naslagama, okružene karakterističnim crvenim upalnim pojasom. U nekih bolesnika dva do tri dana prije izbijanja afti pojave se prodromalni simptomi poput peckanja i/ili svrbeža.
Javljaju se kod 20 posto populacije, iako ukupna pojavnost varira od 5 do čak 60 posto, ovisno o kliničkoj studiji. Najčešće su u drugom i trećem desetljeću života, i najučestalije u žena višeg socioekonomskog statusa.
Autoimuna reakcija u podlozi

Prema mehanizmu nastanka, afte su autoimuna bolest karakterizirana stvaranjem autoreaktivnih stanica (CD8 limfocita) usmjerenih na stanice epitela u usnoj šupljini. Autoimuna reakcija dovodi do uništenja epitelnih stanica i nastanka ulceracija. Međutim, činitelj koji pokreće autoimunu reakciju i dalje je nepoznat.
Ulogu u nastanku afti imaju naslijeđe, emocionalni stres, manjak vitamina i minerala, gastrointestinalne bolesti, menstrualni ciklus, preosjetljivost i dr. Krenimo redom.
Naslijeđe - Oko 40 posto osoba koje boluju od afti ima nekog u obitelji s istim problemom. Imaju li oba roditelja afte, vjerojatnost da će ih imati i djeca iznosi oko 90 posto. To objašnjava situaciju koja se često doživljava u ambulanti kad zabrinuti roditelj koji ima afte pita je li zarazio svoje dijete. Nema govora o infekciji, jer afte nisu zarazna bolest, nego je riječ o naslijeđenoj sklonosti.
Emocionalni stres - Iako emocionalni stres može potaknuti izbijanje afti, točan mehanizam reakcije još nije poznat. U populaciji bolesnika s aftama utvrđene su češća anksioznost i depresija u odnosu prema zdravoj populaciji.
Manjak minerala i vitamina - Manjak željeza, vitamina B12 i folne kiseline pronađen je u oko 20 posto oboljelih. Nakon nadoknade željeza, vitamina B12 ili folne kiseline, ovisno o deficitu, u više od 50 posto bolesnika poboljšava se klinička slika ili, što je rjeđe, uslijedi potpuno izlječenje.
Gastrointestinalne bolesti - U bolestima probavnog sustava, kao što su Crohnova bolest, ulcerozni kolitis i glutenska enteropatija, afte se mogu pojaviti sekundarno kao posljedica smanjene apsorpcije minerala i vitamina. Međutim, u manjem broju slučajeva (od 4 do 9 posto) mogu biti prvi znak Crohnove bolesti ili glutenske enteropatije. Što se tiče Helicobactera pylori, njegova uloga u nastanku afti još nije razjašnjena, iako je kod manjeg broja bolesnika primijećeno znatno poboljšanje kliničke slike nakon njegove eradikacije.
Menstrualni ciklus - Kod manjeg broja žena afte se pojavljuju ciklički, u drugoj polovici menstrualnog ciklusa, iako u studijama s većim brojem ispitanica nije utvrđena povezanost između afti i razine ženskih spolnih hormona.
Reakcije preosjetljivosti - Iako je nizom studija dokazano da afte ne nastaju kao posljedica alergijske reakcije, postoji vrlo mali broj bolesnika koji nastanak afti povezuju s konzumiranjem određene vrste hrane, kao što su orašasti plodovi, rajčice, kravlje mlijeko, čokolada i jagode.
Lokalni uvjeti - Od lokalnih čimbenika valja spomenuti traumu (ozljeda četkicom, hranom, slučajan ugriz) koja može provocirati nastanak afti, ali samo u ljudi koji imaju sklonost njihovu razvoju. Sastojak zubnih pasti, natrij lauril sulfat, također se smatrao uzrokom nastanka afti, no novijim studijama to nije dokazano. Zanimljivo je istaknuti da su afte rjeđe u pušača te da prestanak pušenja može izazvati njihov nastanak.
Zbog velikog broja uzročnih čimbenika, neki autori smatraju da afte nisu jedinstvene nego da je riječ o nizu poremećaja koji se manifestiraju istom kliničkom slikom. U obradi bolesnika s aftama potrebno je isključiti već spomenute uzročne čimbenike te provjeriti kompletnu krvnu sliku, serumsko željezo, folnu kiselinu i vitamin B12. Postoji li manjak jednog od spomenutih čimbenika, potrebno je ordinirati nadomjesnu terapiju.
Uputno je i testiranje na Helicobacter pylori i u slučaju pozitivnog nalaza, valja preporučiti terapiju. Bolesnike koji imaju učestale, teške oblike afti, a posebno one koji imaju znakove sistemske bolesti (povišenu temperaturu, povećanje limfnih čvorova, proljev, zahvaćenost genitalne sluznice, očiju ili zglobova) treba uputiti na daljnju internističku obradu (gastroenterolog, klinički imunolog).
Smanjiti bol i ubrzati cijeljenje
Dijagnoza afti postavlja se na osnovi karakteristične kliničke slike i anamnestičkih podataka. Biopsija je indicirana samo u iznimnim slučajevima, kad klinički nalaz nije tipičan, pa se želi isključiti druga bolest, najčešće karcinom u usnoj šupljini.
Za afte se znalo reći da traju "s terapijom sedam, a bez terapije tjedan dana". Srećom, to ipak nije tako. U terapiji se najviše koriste lokalni pripravci kortikosteroida u obliku masti ili kapi. Za liječenje velikih afti daju se injekcije kortikosteroida oko same promjene. Kortikosteroidi suprimiraju upalu i ubrzavaju cijeljenje te samim time smanjuju bol i skraćuju trajanje afti.
Za sprječavanje sekundarne infekcije primjenjuju se antiseptici kao što su klorheksidin ili heksetidin. Za ubrzavanje cijeljenja mogu se primijeniti i preparati na bazi vitamina B6 i lizozima. U slučaju izrazito bolnih afti može se upotrijebiti lokalni anestetik u gelu. Ordiniranje protugljivičnih lijekova nije potrebno. U svakom slučaju, što se prije započne s terapijom (po mogućnosti za vrijeme prodromalnih simptoma), cijeljenje traje kraće, a simptomi su manje izraženi.
Kod manjeg broja bolesnika lokalna terapija ne daje zadovoljavajuće rezultate, pa je potrebno ordinirati sistemsku terapiju. Najčešće se ordiniraju sistemski kortikosteroidi i/ili imunosupresivi. Kod ordiniranja takve terapije nužno je konzultirati se s kliničkim imunologom zbog brojnih nuspojava koje imaju spomenuti lijekovi.
Unatoč spomenutim terapijskim sredstvima, valja istaknuti da ne postoji nijedno terapijsko sredstvo koje bi bolesnika zauvijek oslobodilo afti. Iako se afte mogu uspješno liječiti onda kad se pojave, na učestalost njihova izbijanja malo se može utjecati. Pritom pomažu vitamini B kompleksa ili prirodni imunostimulansi, poput aloe vere, iako ne postoje znanstvene studije koje bi potvrdile njihovu učinkovitost.
Iako vrlo učestale, afte su još uvijek prilično nerazjašnjena bolest, a unatoč brojnim istraživanjima, terapija se i dalje zasniva na smanjenju boli i bržem cijeljenju promjena.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Afte
23.6.2009 14:18:24   
Anoniman
Afte - nepredvidive i neugodne




Autor:
Marija Sović, dr. stom.
objavljeno u broju 45 (12/05)


Afte su bolest mlađe populacije, pojavljuju se najčešće od 10. do 19. godine, s tendencijom ponavljanja tijekom života

Mnogi su osjetili neugodu koju sa sobom nose afte, jedna od najčešćih bolesti oralne sluznice koju nazivamo još recidivirajuće (koje se ponavljaju) oralne ulceracije, odnosno recidivirajući aftozni stomatitis.
Od tog poremećaja pati velik broj ljudi diljem svijeta, čemu svjedoči velika pojavnost u općoj populaciji - od 10 do 25 posto. Samo u Europi 17 posto pučanstva boluje od aftoznih ulceracija. Bolest je češća među ljudima višeg socio-ekonomskog statusa, kod žena i osoba koje su pojačano izložene stresu, a katkad je posrijedi obiteljska predispozicija. Čudno, ali iznimno je rijetka u pušača.
Afte su općenito bolest mlađe populacije, najčešće se javljaju u dobi od 10. do 19. godina, ali s tendencijom ponavljanja tijekom života. Takva priroda bolesti, kao i nepredvidiv početak i intenzitet, čine afte vrlo neugodnom, često teško snošljivom bolešću.
Pravi uzrok njihova nastanka je nepoznat, međutim, postoje neki predisponirajući činitelji, u koje svrstavamo:
  • anemiju zbog nedostatka željeza, folata i vitamina B skupine
  • neutropeniju (smanjenje broja neutrofilnih leukocita u krvi)
  • lokalnu traumu
  • alergijska stanja
  • emocionalni stres
  • fizičku iscrpljenost
  • usporen protok u krvnim žilama epitela
  • metaboličke poremećaje
  • hormonalne poremećaje te
  • kronične bolesti koje dovode do imunodeficijencije, tj. slabljenja funkcije imunološkog sustava.

Izgled i smještaj karakteristični
Aftozne promjene javljaju se samo na oralnoj sluznici kao okrugle, jasno ograničene bolne ulceracije plitkog, nekrotičnog, žućkastog dna i blago uzdignutih crvenih rubova. U pravilu se uvijek pojavljuju na tzv. nefunkcionalnoj sluznici (sluznica obraza, jezik, podjezični prostor), a na mastikatornoj ili funkcionalnoj sluznici (zubno meso, tvrdo nepce) javljaju pojedinačne (solitarne) afte koje ne ubrajamo u autoimuni poremećaj.
Solitarne afte predstavljaju pojedinačni prekid kontinuiteta epitela oralne sluznice, a najčešće nastaju zbog njezine ozljede. Riječ je o okruglim, nešto udubljenim promjenama, sa žučkastim dnom i crvenim rubom. Poprilično su bolne te izazivaju oteklinu i bol regionalnih limfnih čvorova. Prije pojave solitarne afte javljaju se simptomi poput svrbeža ili pečenja sluznice, a u neposrednoj okolini razvija se reaktivna upalna reakcija. Solitarne afte za nekoliko dana spontano zacjeljuju. Međutim, pravilnim terapijskim pristupom može se ublažiti pojava neugodnih simptoma i skratiti vrijeme cijeljenja. Taj pristup podrazumijeva primjenu površinskog anestetika, kortikosteroidnih obloga i vitamina B skupine, te ispiranje antiseptičkom otopinom i čajem od kadulje ili kamilice koji smiruju upalu.
Male, velike i herpesu slične
Ovisno o veličini i broju, kao i izgledu ulceracija, afte dijelimo na:
Male ili minor afte - Najčešće su i javljaju se u čak 80 posto slučajeva. To su plitka oštećenja s crvenim rubom, promjera manjeg od jednog centimetra, smještena na rubu jezika i obraznoj sluznici. Istodobno se može javiti jedna afta ili nekoliko njih. Bolne su jer sežu u dubinu sluznice do sloja u kojem ima mnogo osjetnih tjelešaca. Traju oko sedam do 14 dana i spontano zarastaju bez ožiljka. U nekih oboljelih javljaju se kontinuirano tijekom nekoliko uzastopnih mjeseci (stalno nastaju nova oštećenja), pa ih nazivamo habitualne afte.

Veliki aftozni vrijed na donjoj usni (slika preuzeta iz: Atlas Oralnih bolesti, naklada SLAP)
Velike ili major afte - Rjeđe su i javljaju se kod oko 10 posto populacije. Najčešće su smještene na usnama, bočnim rubovima jezika, obraznoj sluznici te mekom nepcu i resici (uvula). U usporedbi s malim aftama, veće su od jednog centimetra u promjeru i brojčano ih je manje. Karakteriziraju ih upalna reakcija, oteklina, povišena tjelesna temperatura, povećana sedimentacija itd. Prodiru dublje u vezivno tkivo, zbog čega dolazi do razaranja živčanih okončina, pa za razliku od malih, nisu bolne. Međutim, zbog dubljeg prodora, treba tri do šest tjedana da zarastu, nakon čega ostaje ožiljak.
Herpetiformne afte - Dobile su naziv zbog sličnosti kliničke slike oštećenja kod herpesa. Karakterizira ih velik broj sitnih oštećenja (do 100) koja se međusobno stapaju i izrazita bolnost, jer nastaju na jako upaljenoj podlozi, najčešće na podjezičnoj i obraznoj sluznici. U slučaju herpetiformnih afti pojačano je izlučivanje sline, a gutanje i govor su otežani. Traju sedam do 14 dana.
Zbog liječenja je izuzetno važno razlikovati afte od herpesa. Naime, kod afti se primjenjuju kortikosteroidi, koji se kod herpesa ne smiju davati jer djeluju imunosupresivno na T-limfocite (odgovorni za staničn-i imunitet koji je najvažniji u obrani od virusa i gljiva). No, danas je jasno da ih s herpes simplex virusnom infekcijom veže jedino naziv.
Karakteristika svih oblika afti, a ujedno i jedan od dijagnostički važnih kriterija u razlikovanju od oralnih oštećenja uzrokovanih herpes simplex virusom (HSV), njihov je smještaj. Afte se nikad ne javljaju na koži i već spomenutoj funkcionalnoj sluznici, tj. nepcu i zubnom mesu. Herpes se javlja na koži lica, a rijetko u usnoj šupljini, a kad se i pojavi, to je uglavnom na tvrdom nepcu, tj. na funkcionalnoj sluznici.
Ono po čemu se može razlikovati herpes simplex od afti jesu početak bolesti i klinički izgled. Naime, herpes provocira prehlada, a javlja se i u sklopu infekcijskih bolesti, psihotraume i izmijenjenih imunoloških uvjeta, dok afte nisu vezane uz te fenomene.
Što se tiče kliničkog izgleda, herpesna oštećenja nastaju prskanjem mjehurića, a afte su oštećenja pravilnog, kružnog ili ovalnog oblika, crvenog ruba i žutog dna.
Liječenje afti - Uključuje lokalnu ili sustavnu primjenu kortikosteroida, imunostimulacijsku i vitaminsku terapiju. Ponajprije se nastoji spriječiti bol primjenom površinskih anestetika te ispiranjem različitim tekućinama, nakon čega slijedi smirivanje upale uporabom kortikosteroida, te pospješivanje epitelizacije i podizanje otpornosti organizma.

Afte - bolni oralni problem
Piše: mr. sc. Vlaho Brailo, Zavod za oralnu medicinu Stomatološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu
Afte ili rekurentne aftozne ulceracije (RAU) su bolest karakterizirana pojavom okruglih ili ovalnih recidivirajućih bolnih ulceracija na oralnoj sluznici. Najčešće se pojavljuju na sluznici donje usne, dnu usne šupljine i ventralnoj (donjoj) strani strani jezika. Rjeđe zahvaćaju obraznu sluznicu, sluznicu gornje usne i meko nepce dok se na gingivi (zubnom mesu) i tvrdom nepcu ne pojavljuju. Ulceracije su okrugloga ili ovalnog oblika, prekrivene žućkastim ili sivim fibrinskim naslagama okružene karakterističnim crvenim upalnim pojasom (haloom). U nekih bolesnika od dva do tri dana prije izbijanja afti pojave se prodromalni simptomi kao što su peckanje i/ili svrbež.
Dijagnoza afti postavlja se gotovo uvijek na osnovi karakteristične kliničke slike i anamneze. Biopsija je indicirana u iznimnim slučajevima kada klinički nalaz nije tipičan te se želi isključiti druga bolest, najčešće oralni karcinom.
Afte su prisutne u 20% populacije iako prevalencija varira od 5% do čak 60% ovisno o studiji. Najčešće su u drugom i trećem desetljeću života i najučestalije su u žena višeg socioekonomskog statusa.
Zašto afte nastaju još uvijek nije poznato. Po mehanizmu nastanka, afte su autoimuna bolest karakterizirana stvaranjem autoreaktivnih stanica (CD8 limfocita) usmjerenih na stanice oralnog epitela. Autoimuna reakcija dovodi do destrukcije epitelnih stanica i nastanka ulceracija. Međutim, čimbenik koji pokreće autoimunu reakciju i dalje je nepoznat.
Od čimbenika koji imaju ulogu u nastanku afti treba spomenuti:
Naslijeđe
Oko 40% bolesnika s RAU ima nekog u obitelji tko također boluje od afti. Imaju li oba roditelja RAU, vjerojatnost da će ih imati i djeca iznosi oko 90%. Ovo objašnjava situaciju koja se često viđa u ambulanti kada se zabrinuti roditelj koji ima afte pita je li zarazio svoje dijete. Nema govora o infekciji (afte nisu zarazna bolest) već je riječ o naslijeđenoj sklonosti za razvoj afti.
Emocionalni stres
Iako emocionalni stres može potaknuti izbijanje afti, točan mehanizam reakcije još uvijek nije poznat. U populaciji bolesnika s aftama pronađene su više vrijednosti anksioznosti i depresije u odnosu prema zdravoj populaciji.
Manjak minerala i vitamina
Manjak željeza, vitamina B12 i folne kiseline pronađen je u oko 20% bolesnika s aftama. Nakon nadoknade željeza, vitamina B12 ili folne kiseline, ovisno o deficitu, u više od 50% bolesnika poboljšava se klinička slika ili, što je rjeđe, dolazi do potpunog izlječenja.
Gastrointestinalne bolesti
U bolestima gastrointestinalnog sustava kao što su Crohnova bolest, ulcerozni kolitis i glutenska enteropatija afte se mogu pojaviti sekundarno kao posljedica smanjene apsorpcije minerala i vitamina. Međutim, u manjem broju slučajeva (4 do 9%) afte mogu biti prvi znak Crohnove bolesti ili glutenske enteropatije. Što se tiče H. pylori, njezina uloga u nastanku afti još je uvijek nerazjašnjena, iako je u manjeg broja bolesnika primijećeno znatno poboljšanje kliničke slike nakon eradikacije H. pylori.
Menstrualni ciklus
U manjeg broja žena afte se pojavljuju ciklički u drugoj polovici menstrualnog ciklusa iako u studijama s većim brojem ispitanica nije utvrđena povezanost između afti i razine ženskih spolnih hormona.
Reakcije preosjetljivosti
Iako je nizom studija dokazano da afte ne nastaju kao posljedica alergijske reakcije, postoji vrlo mali broj bolesnika koji nastanak afti povezuju s konzumiranjem određene vrste hrane kao što su orašasti plodovi, rajčice, kravlje mlijeko, čokolada i jagode.
Imunološki poremećaji
U oboljelih od RAU utvrđen je imunološki disbalans karakteriziran povećanom proizvodnjom protuupalnih citokina i smanjenom proizvodnjom protuupalnih citokina. Od ostalih imunoloških poremećaja koji mogu dovesti do RAU navodi se križna reaktivnost između bakterijskih antigena (heat shock proteini oralnih streptokoka) i oralnog epitela. Nadalje, afte se pojavljuju u različitim sistemskim autoimunim poremećajima kao što su Behçetov sindrom, MAGIC sindrom (Mouth And Genital Ulcers with Inflammed Cartillage) i PFAPA sindrom (Periodic Fever, Aphthous stomatitis, Pharyngitis and cervical Adenitis). HIV pozitivni bolesnici, posebno oni s vrijednostima CD4 limfocita nižim od 100/mm skloni su razvoju velikih afti.
Od lokalnih čimbenika treba spomenuti traumu (ozljeda četkicom, hranom, slučajan ugriz) koja može provocirati nastanak afti, ali samo u ljudi koji imaju sklonost aftama. Sastojak zubnih pasti, natrij lauril sulfat, također se smatrao uzročnikom za nastanak afti, no novijim studijama to nije dokazano. Zanimljivo je istaknuti da su afte rjeđe u pušača te da prestanak pušenja može dovesti do nastanka afti.
Zbog velikog broja uzročnih čimbenika, neki autori smatraju da afte nisu jedinstvena bolest već da se radi o nizu poremećaja koji se manifestira istom kliničkom slikom. U obradi bolesnika s aftama potrebno je isključiti već spomenute uzročne čimbenike. Treba načiniti kompletnu krvnu sliku, serumsko željezo, folnu kiselinu i vitamin B12.
Postoji li manjak i jednog od spomenutih čimbenika, potrebno je ordinirati nadomjesnu terapiju. Također je uputno testirati se na H. pylori te u slučaju potrebe ordinirati terapiju. Bolesnike koji imaju učestale, teške oblike afti, a posebno one koji imaju znakove sistemske bolesti (povišenu temperaturu, limfadenitis, proljev, zahvaćenost genitalne sluznice, očiju, zglobova), treba uputiti na daljnju internističku obradu (gastroenterolog, klinički imunolog).
Za afte se znalo reći da traju “s terapijom sedam, a bez terapije tjedan dana”. Na sreću brojnih bolesnika ipak nije tako. U terapiji se najviše koriste lokalni pripravci kortikosteroida u obliku masti ili kapi. Kortikosteroidi suprimiraju upalu i ubrzavaju cijeljenje te samim tim smanjuju bol i skraćuju trajanje afti. Što se prije započne s terapijom (po mogućnosti za vrijeme prodromalnih simptoma), cijeljenje traje kraće, a simptomi su manje izraženi. Za sprečavanje sekundarne infekcije primjenjuju se antiseptici kao što su klorheksidin ili heksetidin. Za ubrzavanje cijeljenja mogu se primijeniti i preparati na bazi vitamina B6 i lizozima. U slučaju izrazito bolnih afti može se upotrijebiti lokalni anestetik u gelu. Ordiniranje protugljivičnih lijekova nije potrebno. Što se prije započne s terapijom (po mogućnosti za vrijeme prodromalnih simptoma), cijeljenje traje kraće a simptomi su manje izraženi.
Za liječenje velikih afti daju se perilezijske injekcije kortikosteroida. U manjeg broja bolesnika lokalna terapija ne daje zadovoljavajuće rezultate te je potrebno ordinirati sistemsku terapiju. Najčešće se ordiniraju sistemski kortikosteroidi i/ili imunosupresivi. Kod ordiniranja takve terapije nužno je konzultirati se kliničkim imunologom zbog brojnih nuspojava koje spomenuti lijekovi imaju.
Unatoč spomenutim terapijskim sredstvima, treba naglasiti da ne postoji ni jedno terapijsko sredstvo koje bi bolesnika zauvijek oslobodilo afti. Iako se afte mogu uspješno liječiti onda kada se pojave, na učestalost njihova izbijanja može se malo utjecati. Pritom pomažu proizvodi B kompleksa ili prirodni imunostimulansi poput aloe vere, ali znanstvene studije koje bi potvrdile njihovu učinkovitost ne postoje.
Bez obzira na to što su česte u populaciji, afte su još uvijek dosta nerazjašnjena bolest. Unatoč brojnim istraživanjima, terapija se i dalje zasniva na smanjenju boli i ubrzavanju cijeljenja lezija.


(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Afte
23.6.2009 14:33:03   
Adana
IZVORNA PORUKA: beba258

Hvala noaa, pitaću za propolis, čitala sam da on pomaže.
Voljela bih znati da li je neko koristio ovu GENICIANA VIOLET  i kako je beba reagoavala na nju.  Mene sve strah da joj namažem, a kontam da se na smije bebama koristiti ne bi mi je ni propisala pedijatrica!!!
Baš sam paranojauser posted image


Mila slobodno smijes staviti gencianu. Samo premazes afte tecnoscu, recimo natopis stapic za usi i polako. Ona se inace koristi u stomatologiji i kod djece i kod odraslih. Vjerovatno ti je rekla dr. koliko cesto da stavljas.
A ako smije propolis, obzirom da je beba ispod godine dana, on je fantastican. Pitaj u apoteci, ili stomatologa, pa vidi sta ce ti preporuciti. Ili mozes i na odjeljenje bolesti usta otici.
Sretno!

_____________________________

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu beba258)
Neposredna veza do poruke: 17
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *