|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravna pitanja
28.1.2011 10:11:05   
N_N
Naravno, kod mene je inače sve u pisanoj formi user posted image

_____________________________

I nogom u guzicu je korak naprijed!

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 126
   RE: Pravna pitanja
28.1.2011 10:11:32   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: N_N

Naravno, kod mene je inače sve u pisanoj formi user posted image

user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu N_N)
Neposredna veza do poruke: 127
   RE: Pravna pitanja
28.1.2011 23:43:00   
sunshine_ze
Pozdrav svima...molila bih da mi neko odg ako zna ...
Ovako prijateljica mi se razvodi,imaju dijete od 3 godine,muz je napustio kada je beba imala 7 mjeseci.Kada ju je napustio ona je predala zahtjev za razvod.Oboje su dobili poziv i otisli na to posredovanje(valjda se tako zove) prvi put.Drugi put ona nije htjela da ode i time se postupak obustavio.Sada curica ima 3 godine i on je podnio tuzbu za razvod braka,ne zive skupa od kada je otisao.i sada nju zanima da li ponovo idu na to posredovanje ili direktno na sud.Ako se ne ide na posredovanje ili ako se ona ne pojavi na sudu kako se onda donosi odluka o alimentaciji,starateljstvu,njegovim vidjanjem s djetetom.Ja sam pokusala da joj odgovorim koliko znam,rekla sam joj da mislim da se ide direktno na sud,mozda nisam u pravu,zato vas pitam..a o ovim ostalim stavkama,alimentaciji itd zaista nisam znala sta da kazem.Trazila sam na net-u ali nisam uspjela pronaci. Po njenoj prici ona ne zeli da se razvede,bar kako vidim jer mi izgleda da se svim silama trudi da se to oduzi sto je vise moguce.Ja sam obecala da cu se raspitati pa eto ako neko moze pomoci zahvaljujem unaprijed.


(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 128
   RE: Pravna pitanja
2.2.2011 18:44:33   
sunshine_ze
Niko da mi odgovoriuser posted image
Sorry ako nekoga zamaram ali zaista je osjetljiva tema a ja ne znam sta da odg a vidjam se s djevojkom svaki dan.Ako neko zna molim vas da odg da ne bi ja lupala savjete na slijepo..hvala vam unaprijed.user posted image

(odgovor članu sunshine_ze)
Neposredna veza do poruke: 129
   RE: Pravna pitanja
2.2.2011 21:36:48   
Hanady RR
malo je jkomlikovano ovo kod tvoje kolegice.

sa prvim podnošenjem zahtvea za razvod ona je sigurno navela kao razlog teška i trajna poremećenost bračnih odnosa...ali ne razumijem zašto je sve stalo tada...predpodstavljam da su na poderdovanju kod socijalnog radnika dobili odgovor da je djetetu 7 mjeseci i da se ne ide u porceduru razvoda dalje. On nebi mogao podnijeti zahtjev dok dijete ne napuni 3 godine, sada je podnio tužnu...
Tužba ponovno uvodi socijalnog radnika u priču,jer posredovanje kao poseban institut nije usmjeren na izmirenje bračnih partnera nego na poboljšanje komunikacije među članovima porodice i rješavanje svih porodičnih sporova koji su posljedica razvoda braka (npr. povjeravanje djeteta jednom od roditelja, ostvarivanje kontakata djeteta s roditeljem s kojim ne živi, izdržavanje itd.)

što znači ako s eoni o ovim navednim pitanjima nisu dogovrili ranije onda idu u posredovanje ponovno.

tvoja drugarica želi to da izbjegne...ja za nju savjet nemama sem da ode...jer tužba je to i on će dokazati da su namanje 2 godine razdvojeni te će sve ići automatizmom. za njeno dobro radi podjele uloga oko djeteta i naplaćivanja limenatcije ja joj savjetujem da nagažuje dobroga advokata, i neka se on umjesto nje pojavljuje gdje treba.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu sunshine_ze)
Neposredna veza do poruke: 130
   RE: Pravna pitanja
3.2.2011 14:49:40   
sunshine_ze
Hvala ti mnogooo na odgovoru..ona meni rece ovako..kad je dobila poziv za 1 sastanak u vezi tog izmirenja itd otisla je,poceli se dogovarati oko alimentacije ali njoj nije odgovaralo to sto joj on predlaze.Naime on radi kod privatnika i ima prijavljenu platu onu minimalnu ali zaradjuje mnogo vise,a ona to ne moze dokazati,tako sam je ja skontala.I kada su je pozvali na drugi sastanak ona nije otisla,poslije toga su joj rekli da ona time gubi pravo na tuzbu protiv njega,sad je on podnio tuzbu a njoj se ne ide ne zato sto ne zeli da se vidja s njim vec zato sto ne zeli da mu da razvod,jer kao nasao je drugu i cim se razvede ozenit ce se ponovo.Ponos joj je povrijedjen ali je ne opravdavam..isto tako ne mogu ni da je osudjujem jer ipak nisam u njenoj kozi..obecala sam pomoci pa zato i pitam.I ja sam joj predlozila advokata ali ona misli da ako se ne odazove uopste da ce se postupak prekinuti u sta sumnjam..Ma joj u pravu si komplikovano bas.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 131
   RE: Pravna pitanja
3.2.2011 18:08:46   
juni
Hanady ti je sve lijepo objasnila. I nije uopce komplikovano jer dzaba je njoj sto nece razvod, sud ce ih razvesti bez obzira dal se ona pojavi kod soc. radnika ili ne. Znaci da ona ostane skroz pasivna, brak ce se razvesti, ali je u njenom inetersu da se pojavljuje i kod soc. radnika i na sudu jer je u pitanju dijete. Zamislite sta ce pomisliti soc. radnik kad vidi da majka nije zainteresovana da se dogovore oko djeteta a sud najcesce uzima u obzir misljenje soc. radnika iako nije vezan istim. Ako zeli da zadrzi djete nek se ne pouzdava u misao da samim tim sto je majka da ce dobiti djete.
Moj je savjet neka ide i na sud i kod soc. radnika jer u protivnom moze biti upitno kome dijete dodjeliti. Ovo ti sve govorim iz prve ruke. Sretno!


_____________________________

EMIL,7.9.2008.

(odgovor članu sunshine_ze)
Neposredna veza do poruke: 132
   RE: Pravna pitanja
3.2.2011 19:41:35   
sunshine_ze
I mene je toga strah,da dijete ne ispasta zbog njih i vjerujte da nije tog djeteta ne bi se ni mjesala u ovo sve.Tesko mi kad vidim da se prepucavaju preko djeteta..uzas..zato sam i molila za pomoc da je mogu nasavjetovati na pravi nacin.
Hvala vam na odgovoru mnogo od user posted image

(odgovor članu juni)
Neposredna veza do poruke: 133
   RE: Pravna pitanja
3.2.2011 20:12:39   
ladyblue RR
Ona u svakom slučaju treba otići kod soc. radnika jer je to mišljenje koje sud najviše uvažava.
to se alimentacije tiče, sud će odrediti alimentaciju (ukoliko se ne dogovore) shodno njgovim primanjima. Mislim da je najviše 30% njegove plate za 2 djece ali pošto je u pitanju jedno dijete, obično se ide na 20%. Obzirom da on radi, lako će moći naplatiti alimentaciju. Neka vodi računa kako i kada daje alimentaciju tj. neka ide preko računa. U slučaju da ne bude plaćao alimentaciju tada ga šalje na tzv. izvršenje gdje će sud poslati njegovom poslodavcu nalog za obustavu dijela plate i uplatu na njem račun.
A od te povrijeđene sujete nema nikakve koristi. Samo može izgledati ružno u očima soc. radnika i suda, ništa drugo.
Ima svoje dijete, što je najvažnije a što se njega tiče znaš kako kažu: "jedan se oteg''o, drugi se proteg''o"?!

_____________________________

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

(odgovor članu sunshine_ze)
Neposredna veza do poruke: 134
   RE: Pravna pitanja
3.2.2011 20:18:47   
sunshine_ze
Mene licno isto zbunjuje to sto se alimentacije tice.Npr ja sam dijete rastavljenih roditelja i dok sam primala alimentaciju tati se odbijalo od plate i uplacivalo meni,ali kako sam je shvatila on platu prima na ruke,ne preko banke pa sad da li ona u tom slucaju mora otvoriti racun da on uplacuje..ne cini mi se bas da ce on to placati redovno,mozda grijesim,daj Boze da je tako..sad sta u tom slucaju da on ne bude placao,kako ce mu obustaviti platu..znaci to mora onda preko poslodavca,a znam mu poslodavca..ne mogu ni opisati kakav je.Uh ne znam sta bi uradila da sam u njenoj kozi...Boze dragi cega sve ima!

(odgovor članu ladyblue RR)
Neposredna veza do poruke: 135
   RE: Pravna pitanja
3.2.2011 20:24:41   
ladyblue RR
To se lako rješava. Sud će od poslodavca tražiti da navede kolika mu je plata (ukoliko se oni ne dogovore,naravno) i na osnovu toga će odrediti alimentaciju. Ona bi trebala da ima račun i da joj on na taj račun uplaćuje alimentaciju. poslodavac se s tim stvarima ne smije igrati jer danas sve mora ići preko računa. Ako mu daje platu "na ruke" neka ona stisne svog bivšeg muža tako što će mu reći da će prijaviti i njega i poslodavca jer plata ne ide preko računa. On bi se u tom slučaju trebao malo zabrinuti za svoje radno mjesto i pristati da plaća alimentaciju na vrijeme.
Te obustave idu po sudskom nalogu. Znači, sud donese Rješenje o izvršenju na iznos alimentacije i pošalje njegovom poslodavcu. Poslodavac mora taj dio uplatiti na njen račun a ostatak plate njemu isplatiti.

_____________________________

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

(odgovor članu sunshine_ze)
Neposredna veza do poruke: 136
   RE: Pravna pitanja
3.2.2011 21:17:28   
Hanady RR
Eto sad imaš sve odgovre...
ja sma navela da je komlikovano samo radi njenog stava...rezvod je tu...htjela ona ili ne za njeno dobro i dobro djeteta treba otići kod soc.radnika.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ladyblue RR)
Neposredna veza do poruke: 137
   RE: Pravna pitanja
3.2.2011 21:23:57   
sunshine_ze
Da..hvala vam na odgovorima mnogo.A da je tesko jeste,niko ne moze znati kako joj je ako nije dozivio to..Samo treba sebe staviti na stranu i misliti na to dijete ali neko to ne moze ali izgleda nije ni to lako..
Hvala jos jednom na strucnim savjetimauser posted image user posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 138
   RE: Pravna pitanja
5.2.2011 15:16:03   
lila25
Meni treba savjet gdje i kome da se obratim da li trebam inspekciju da pozovem policiju kako zakon rjesava ove situacije.Odlucila sam da tuzim komsiju naravno ako mi mm dozvoli ..evo ja sam se danas pravo iznervirala zbog komsije koji uz nas vocnjak izgradio kamin sa rostiljem i kad nalozi vatru sve ide u te vocke , a tim vockama je preko 30 godina i daju plodove svake godine.Mi smo ih skresali ali oposto je on uz samu oogradu to napravio bas ih ostecuje...kako i kome prvo da se obratim..

(odgovor članu sunshine_ze)
Neposredna veza do poruke: 139
   RE: Pravna pitanja
5.2.2011 15:50:26   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: lila25

Meni treba savjet gdje i kome da se obratim da li trebam inspekciju da pozovem policiju kako zakon rjesava ove situacije.Odlucila sam da tuzim komsiju naravno ako mi mm dozvoli ..evo ja sam se danas pravo iznervirala zbog komsije koji uz nas vocnjak izgradio kamin sa rostiljem i kad nalozi vatru sve ide u te vocke , a tim vockama je preko 30 godina i daju plodove svake godine.Mi smo ih skresali ali oposto je on uz samu oogradu to napravio bas ih ostecuje...kako i kome prvo da se obratim..


1. eko policija...neka naprave zapisnik...ako je rpeblizu i neporpisan dimnjak u visini u odnosu na okolne objekte oni će reagirati...
2. Opštinska služba za urbanističke poslove....prijavi bespravnu gradnju tog kamina sa dimnjakom...


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 140
   RE: Pravna pitanja
8.2.2011 13:46:34   
lila25
Ma mm mi ne da ni govoriti o tuzbi niti eko policiji gdje ce se zamjeriti sa komsijom ccc ja poludila jos malo necemo moci prici vikendici sve zauzeo,ali jok nemogu mu dogovoriti da moramo nesto poduzeti...malo me je proslo necu da se nerviram nek radi sta hoce kad je mm budala sve dopusta.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 141
   RE: Pravna pitanja
8.2.2011 16:10:01   
ena23
Pitanje: Da li sam obavezna pri produzenju radnog ugovora na neodredjeno vrjeme obavjestiti poslodavca da sam trudna?




_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 142
   RE: Pravna pitanja
8.2.2011 17:22:29   
ladyblue RR
IZVORNA PORUKA: ena23

Pitanje: Da li sam obavezna pri produzenju radnog ugovora na neodredjeno vrjeme obavjestiti poslodavca da sam trudna?





Ne. To je samo tvoja stvar. Nikad ne znaš kakav je ko i što da rizikuješ bilo šta pa da se poslije moraš po sudovima ganjati.

_____________________________

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 143
   RE: Pravna pitanja
8.2.2011 17:35:20   
ena23
ma to i ja kontam ali mi rodica iz svicarske rece da kod njih po zakonu moras obavjestiti poslodavca o trudnoci do treceg mjeseca trudnoce. pa mi user posted image iznad glave da li kod nas ima tako nesto u zakonu. googlala sam ali ne mogu naci nista ...

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu ladyblue RR)
Neposredna veza do poruke: 144
   RE: Pravna pitanja
8.2.2011 19:46:56   
sabinos
diskriminacija je strogo zabranjena pa se to vjerovatno odnosi i na trudnicu

_____________________________

nista nije ni dobro ni lose samo ga misljenje cini takvim.Sekspir

mamine paše i najbolji drugovi
veliki A 2009
mali A 2013

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 145
   RE: Pravna pitanja
8.2.2011 20:05:34   
ladyblue RR
čuj moraš prijaviti do 3. mjeseca? ima žena koje do 3. mjeseca i ne skontaju da su trudneuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

(odgovor članu sabinos)
Neposredna veza do poruke: 146
   RE: Pravna pitanja
8.2.2011 20:07:08   
ladyblue RR
IZVORNA PORUKA: sabinos

diskriminacija je strogo zabranjena pa se to vjerovatno odnosi i na trudnicu


ne da se vjerovatno odnosi na trudnicu nego žena koja je na ugovoru na određeno treba reći poslodavcu da je trudna i ugovor joj se MORA produžiti. isto tako i kada je na porodiljskom, ne može ti isteći ugovor ako si na porodiljskom odsustvu nego ti moraju automatski produžiti.

_____________________________

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

(odgovor članu sabinos)
Neposredna veza do poruke: 147
   RE: Pravna pitanja
8.2.2011 21:28:47   
sabinos
domaca zadaca :procitati zakon o raduuser posted image

_____________________________

nista nije ni dobro ni lose samo ga misljenje cini takvim.Sekspir

mamine paše i najbolji drugovi
veliki A 2009
mali A 2013

(odgovor članu ladyblue RR)
Neposredna veza do poruke: 148
   RE: Pravna pitanja
8.2.2011 21:32:22   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: ladyblue

IZVORNA PORUKA: sabinos

diskriminacija je strogo zabranjena pa se to vjerovatno odnosi i na trudnicu


ne da se vjerovatno odnosi na trudnicu nego žena koja je na ugovoru na određeno treba reći poslodavcu da je trudna i ugovor joj se MORA produžiti. isto tako i kada je na porodiljskom, ne može ti isteći ugovor ako si na porodiljskom odsustvu nego ti moraju automatski produžiti.


a jeli ovo misliš u skladu sa Zakonom o radu F BiH user posted image user posted image user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ladyblue RR)
Neposredna veza do poruke: 149
   RE: Pravna pitanja
9.2.2011 8:30:12   
ena23
ladyblue mislim da totalno grjesis. ugovor na odredjeno je ugovor na odredjeno i on se NE MORA produziti ni pod kakvim uslovima, to je volja poslodavca da li zeli da ga produzi ili ne, zato i jeste ugovor na odredjeno vrjeme.

U mojoj firmi se dosta toga promjenilo i iako su me nekadasnji direktori primili u cetvrtom mjesecu trudnoce na posao, sada je na rukovodecim pozicijama jako prgava bagra, da se ne izrazim drugacije, i iskreno strah me da ako im kazem da sam trudna da mi nece produziti ugovor i da ce reci hvala ti ali ne mozemo se trenutno zafrkavati s tobom, naci cemo mi nekog drugog na tvoju poziciju...

zato me interesuje samo to da li poslodavca MORAM obavjestiti o trudnoci, a pogotovo ako se radi o produzenju ugovora na neodredjeno.


_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *