|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: logoped
23.9.2014 22:06:27   
bina
Da li neko zna privatnog logopeda na području Tuzla, Gracanica, Lukavac?

_____________________________

dani 07.03.2008

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 201
   RE: logoped
13.11.2014 15:24:36   
mamimami2
drage mame evo imene sa jednom brigom. moj sin sa 22 mjseca ne prica, samo mama babo to je vec i sa 8 mjseci radio pa prestane pa opet i sve tako. sa 22 mjeseca malo bolje kada kazem hajde reci nene ili dedo dajdja to kaze ostalo nista. ustavri kad nesto hoce kaze daj daj . ali u zadnje vrijeme sam se zabrinula svi pitaju jeli propricao obracaju m use ljudi kao da kontaju on je velik isve zna ali od nejga nista . polsaje pusu namjesi se i to je to. vol ise igrati sakriva se uvijek , salze puzle i to sam m usamo jednom pokazala. sve je uredu ostalo doktor namj je rekao da nema brige jos da dodjemo ponovo on ima u 2 godini konrolu to je jos za 4 mjsec . da l ibi trebla prije otici ince cu da poludim kako previse o tome mislim

(odgovor članu aloa)
Neposredna veza do poruke: 202
   RE: logoped
15.11.2014 20:03:14   
yoko eto
Nema razloga za brigu. Ako on cuje tj. odaziva se...slijedi jednostavne naredbe tipa...donesi loptu, dodji mami..zna pokazati sta zeli etc. Vi mozete sa njim vjezbati...odstampaj slike...tipa auto, jaje, maca,pas...pa ponavljaj svakodnevno kroz igru...oponasaj zvuk motora, psa, macke (brrrr, avav, mjau)...samoglasnike (a,e,i,o,u...pa ih vezi uz suglasnih...la,le,li,lo,lu npr. obavezno mu citaj pred spavanje...djecaci su cesce lijeni...moj je propricao tj. otcepio tek sa 4 ;)

(odgovor članu mamimami2)
Neposredna veza do poruke: 203
   RE: logoped
26.2.2015 13:05:26   
Farah12
Drage mame,
pomozite, utjesite, posavjetujte.. Da li je neko imao slicna iskustva s djecom, kako se zavrsilo?
Kcerka mi puni 3 godine za par dana i ovakva je situacija. Vec sa godinu i po govor nije bio "kao po knjigama", ne sjecam se jel i jednu rijec tada znala reci. Sto se tice ostalog razvoja mislim da je jako napredna - fizicki, motoricki (sitna i krupna motorika) i intelektualno. Ali govor - slabo, jako slabo! Onomatopejski se izrazavala za apsolutno sve zivotinje tad sa 1,5 godinu, a i sad sa 3 joj je cuko -av av, maca mjau....., voz je tu tu, sova uuuuu. Kad nesto hoce dovede vas do toga i pokaze prstom, a cini mi se da mi svi prije i nego pomisli znamo sta hoce i da to dobije. Komplikovane zahtjeve odradjuje takodje od vrlo ranog uzrasta, danas slaze puzle, zna boje, prepoznaje dosta slova, ali crvena joj je ci, bijela bi, sjedi je sje, bo je boli, pi je piski, vo vode... Zna reci mama, tata, nana, jaja, bebe, papa -sve rijeci u kojima se ponavlja isti slog dva puta i toa(auto) za mnozinu tauti. i DA - zna reci jasno i glasno NECU i to jako cesto koristi :) Rijetko sstavi po dvije uzastopne te svoje nazovi rijeci.
Sa 1,5god sam se obratila pedijatru koji mi je rekao da tek sa 2god ako ne bude napretka odemo logopedu a da je upisemo u vrtic ne bil djeca potakla taj govor. U vrtic ide vec godinu dana (krenula dakle prije nego joj je bilo 2 godine) i tete u vrticu kazu da se odmah odlicno uklopila tipa da je znala kad je vrijeme za dorucak, kad za pjesmu, gdje stoji kada pjevaju, fino se igra s djecom.... bili kod logopeda (na dip-u) kad joj je bilo 2,5god koji nije ustanovio nikakav problem, dg.napisao - zakasnjeli razvoj govora, a nama (roditeljima) rekao da radimo na fondu rijeci. Kako kad nece da ponovi niti jednu rijec?!
Vodila sam je i u EDUS (nevladina org.za pomoc djeci sa poteskocama u razvoju, najvise sa autisticnom djecom) - oni imaju defektologe, logopede, psihologe - i od njih je odgovor da je sve ok.
Sve ok - ali moje dijete ne progovara. Kad odem po nju u vrtic cujem drugu djecu isto iz jaslica kao sto je i ona kako prepricavaju sta su jeli, sta su radili, ali meni moje dijete i sto bi - ne zna i ne moze. Neki dan kad sam dosla s posla kuci ona mi dotrici pred vrata puna zelje da mi isprica nesto i ushicena govori "mama nana jaja njam njam, mama nana jaja njam njam" - i MM mi kaze bila je kod nane, nana joj kupila kinder jaja i jela ih.
Imam i kcerku kojoj je 17 godina. Pa da li to sve moze biti od prevelike umazenosti, od toga sto osjeti da je glavna i centar paznje svima?
Ja stvarno ne znam gdje vise da se obratim da pomognem prije svega svom djetetu a i sebi. Nisam rekla da ima jako uvecan 3.krajnik i ceste upale usiju, srednje uho povremeno ima vode.. - ali to drzimo stalno pod ljecnickim nadzorom - ako se uspije prevladati bez operacije. Bili smo i kod Geze - on nije spomenuo niti slab sluh (a ja iz njenog ponasanja znam da odlicno cuje) niti tu resicu pod jezikom s kojom su neka od vase djecice imala problem.
Znam da sam preopsirna, ali ako je iko iscitao do kraja - molim vas da li ko ima neki prijedlog, savjet komentar, istu pricu... Bilo sta!
Hvala! Jako sam zabrinuta!

(odgovor članu yoko eto)
Neposredna veza do poruke: 204
   RE: logoped
26.2.2015 13:44:45   
canim
To je individualno od djeteta do djeteta, moja je u multijezicnom okruzenju i kod nas je to jedan od razloga zbog kojeg je ona kasnije propricala.

Do 3 godine je razumila dosta toga i pricala je dosta ali je tepala i nije dobro izgovarala rijeci plus je koristila neki bebeci jezik od svog 7 mjeseca.
Njen govor se znatno poboljsao upravo u 3 godini, i sad u 4 godini hB pocela je i drugi jezik savladavati polako.
Jos uvijek ona tepa neke rijeci, pa neke stvari ne zna najbolje objasniti ali ako uporedim sad i prije godinu dana, to je neuporedivo.

Mi smo isto isli kod logopeda prije nego je napunila 3 godine. Dostavila sam joj listu rijeci koje zna reci i nacin na koji ih ona izgovara, uglavnom, hB nema nikakvih fizicki smetnji, samo nam je savjet bio da se prvo fokusiramo na jedan jezik a onda drugi.
Ja sam znala s vremena na vrijeme zapisivati fond rijeci koji koristi i nacin na koji to izgovara cisto da upratim dali ima napretka i primjetila sam da hB napreduje iz mjeseca u mjesec, sto je jako bitno.

U tvom slucaju ja nevidim neki razlog za brigu, ako si dobila odgovore od svih doktora da djete nema zdravstvenih problema onda nemoj da se brines.
Nije bas zabavno vidjeti djete koje nemoze objasniti neke stvari sa 3 godine dok vrsnjaci to mogu ali vjerujem da ce i tvoja sustici svoje vrsnjake.
Neku djecu vise zanimaju neke druge stvari nego prica, pa se ne fokusiraju na to ali polako stici ce ona njih, samo zapisuj i prati promjene iz mjeseca u mjesec jer sigurna sam da ce ih biti.

Sretno

(odgovor članu Farah12)
Neposredna veza do poruke: 205
   RE: logoped
26.2.2015 17:15:38   
svrićolino
Citajuci tvoj post kao da citiras mene prije godinu dana.. Moj djecak je upravo napunio 4g. i tek prije mjesec je poceo bas da prica.. Ja sam cekala da napuni 3g. i tek sam tada posla da trazim pomoc.. Mene su prvo uputili logopedu u Kumrovec.. po njenom on cuje,razumije ali nema potrebu da se trudi jer mu udovoljavamo na svaki njegov mig, da ga pod hitno upisemo u vrtic i da ga stimulisemo kroz igru.. upisala sam ga u vrtic ali tamo je postao agresivan jer nije znao da objasni sta zeli.. potom sam po njihovoj preporuci otisla u Vladimir Nadzor na opservaciju i uporedo privatno kod logopeda.. nakon 2 posjete logopedu osjetila sam poboljsanje.. zato ti preporucujem 2 puta sedmicno vodi je logopedu ipak oni su strucni i znaju najbolje..

_____________________________

Azra 12.06.2008
Azur 11.02.2011
U iščekivanju 02.05.2018

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 206
   RE: logoped
27.2.2015 15:21:56   
Farah12
Hvala vam puno! Covjeku je puno lakse kad zna da nije sam u pogledu bilo cega. Ma ja - logoped je solucija i nema dalje. Ja sam se prijavila na ringeraju juce, zbog informacije o logopedima u Sa. Informacija je danas moć, kad je imas lako ces dalje. Bilo mi je zaista cudno da u ovolikom Sarajevu ima Logoped na Dip-u (svaka njemu cast, ali mi se cini da su njemu po opisu posla prioritetni bolesnici koji imaju onaj aparatic na grlu- ne znam uslijed koje bolesti covjek zavrsi s tim).
Bila sam dugo na ringeraji prije par godina dok sam pokusavala dobiti drugo dijete, tu sada trogodisnu curicu, i zaboravila sam i nik pod kojim sam tada bila. Ali na svu srecu odjednom mi konacno dodje na pamet ovaj nas divni forum, kako od zivotne trke covjek zaboravi na neke osnovne stvari, eto koje su mi bile sastavni dio zivota dug pariod.

Svrićolino - a kojem si logopedu vodila sina privatno? Ja tu na forumu procitah za ovu dr.Irmu, na Kovacicima. Jesi li isla tu ili?

Hvala svima i puno srece svima. Pusa!! Javim se opet sa novostima.

(odgovor članu svrićolino)
Neposredna veza do poruke: 207
   RE: logoped
27.2.2015 16:25:42   
svrićolino
Nisam kod Irme u vrticu su mi dali broj od Aldijane.. ona inace radi u centru na Breci ali gore je uzasna guzva tako da sam vodila malenig kod nje kuci ako zelis posaljem ti njen broj u p.p i nebrini nisi jedina znam kako boli kad dodjem po njega u vrtic i on mi pokusava nesto reci a svi nas gledaju kao da smo sa Marsa.. procice nebrini ali moras i ti sa njom raditi ali to ce ti logoped objasniti.. sretno...

_____________________________

Azra 12.06.2008
Azur 11.02.2011
U iščekivanju 02.05.2018

(odgovor članu Farah12)
Neposredna veza do poruke: 208
   RE: logoped
27.2.2015 16:41:46   
Farah12
Moze, molim te, posalji mi broj. Moje raspolozenje i stanje varira od "bice sve ok, ide na bolje", do panike, paranoje i ocaja. Ispada i kod kuce da je dijete placljivo i ljuto zato sto kako raste - rastu joj i zelje i interesi, pa ako odmah ne skontamo sta hoce, pa ne skontas ni iz drugog treceg njenog pokusaja na red dolazi plac, nervoza, lupanje nogama. Na kraju cini mi se da pocinje usvajati kao obrazac ponasanja kad nesto zeli da to trazi placem sve u nedostatku rijeci. A tvrdoglava je uzas, za sta zapre nema da odustane od toga. Kontam svima bi nam bio puno laksi i ljepsi zivot kad bi svoje zelje pretocila u rijeci.
U opisu posla mi je rad s djecom, tako da mi je i profesinalna deformacija svrsishodan i poucan rad s djecom, izvlacenje maximuma njihovih mogucnosti, tako da rad sa svojom djecom mi je kao dobar dan.
Hvala, draga moja. Sretno i tebi!

(odgovor članu svrićolino)
Neposredna veza do poruke: 209
   RE: logoped
27.2.2015 16:54:45   
Emica_sa
a koliko je uopce privatno sat sa logopedom

_____________________________

Hello, it's me...

(odgovor članu Farah12)
Neposredna veza do poruke: 210
   RE: logoped
27.2.2015 17:01:02   
Farah12
Ja licno ne znam, niti bih mogla otprilike pogadjati. Nije Boga mi da imam para na bacanje, cetvoroclana smo porodica a samo ja imam stalnu platui to ne bas veliku ali kontam da koliko god da je covjek bi se nekako uklopio i za to odvojio

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 211
   RE: logoped
27.2.2015 17:15:10   
bebacha
IZVORNA PORUKA: Emica_sa

a koliko je uopce privatno sat sa logopedom


kod nas 10KM-45 minuta
ide se 1-2 tretmana sedmicno

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 212
   RE: logoped
27.2.2015 17:16:17   
koka i po

IZVORNA PORUKA: Farah12

Drage mame,
pomozite, utjesite, posavjetujte.. Da li je neko imao slicna iskustva s djecom, kako se zavrsilo?
Kcerka mi puni 3 godine za par dana i ovakva je situacija. Vec sa godinu i po govor nije bio "kao po knjigama", ne sjecam se jel i jednu rijec tada znala reci. Sto se tice ostalog razvoja mislim da je jako napredna - fizicki, motoricki (sitna i krupna motorika) i intelektualno. Ali govor - slabo, jako slabo! Onomatopejski se izrazavala za apsolutno sve zivotinje tad sa 1,5 godinu, a i sad sa 3 joj je cuko -av av, maca mjau....., voz je tu tu, sova uuuuu. Kad nesto hoce dovede vas do toga i pokaze prstom, a cini mi se da mi svi prije i nego pomisli znamo sta hoce i da to dobije. Komplikovane zahtjeve odradjuje takodje od vrlo ranog uzrasta, danas slaze puzle, zna boje, prepoznaje dosta slova, ali crvena joj je ci, bijela bi, sjedi je sje, bo je boli, pi je piski, vo vode... Zna reci mama, tata, nana, jaja, bebe, papa -sve rijeci u kojima se ponavlja isti slog dva puta i toa(auto) za mnozinu tauti. i DA - zna reci jasno i glasno NECU i to jako cesto koristi :) Rijetko sstavi po dvije uzastopne te svoje nazovi rijeci.
Sa 1,5god sam se obratila pedijatru koji mi je rekao da tek sa 2god ako ne bude napretka odemo logopedu a da je upisemo u vrtic ne bil djeca potakla taj govor. U vrtic ide vec godinu dana (krenula dakle prije nego joj je bilo 2 godine) i tete u vrticu kazu da se odmah odlicno uklopila tipa da je znala kad je vrijeme za dorucak, kad za pjesmu, gdje stoji kada pjevaju, fino se igra s djecom.... bili kod logopeda (na dip-u) kad joj je bilo 2,5god koji nije ustanovio nikakav problem, dg.napisao - zakasnjeli razvoj govora, a nama (roditeljima) rekao da radimo na fondu rijeci. Kako kad nece da ponovi niti jednu rijec?!
Vodila sam je i u EDUS (nevladina org.za pomoc djeci sa poteskocama u razvoju, najvise sa autisticnom djecom) - oni imaju defektologe, logopede, psihologe - i od njih je odgovor da je sve ok.
Sve ok - ali moje dijete ne progovara. Kad odem po nju u vrtic cujem drugu djecu isto iz jaslica kao sto je i ona kako prepricavaju sta su jeli, sta su radili, ali meni moje dijete i sto bi - ne zna i ne moze. Neki dan kad sam dosla s posla kuci ona mi dotrici pred vrata puna zelje da mi isprica nesto i ushicena govori "mama nana jaja njam njam, mama nana jaja njam njam" - i MM mi kaze bila je kod nane, nana joj kupila kinder jaja i jela ih.
Imam i kcerku kojoj je 17 godina. Pa da li to sve moze biti od prevelike umazenosti, od toga sto osjeti da je glavna i centar paznje svima?
Ja stvarno ne znam gdje vise da se obratim da pomognem prije svega svom djetetu a i sebi. Nisam rekla da ima jako uvecan 3.krajnik i ceste upale usiju, srednje uho povremeno ima vode.. - ali to drzimo stalno pod ljecnickim nadzorom - ako se uspije prevladati bez operacije. Bili smo i kod Geze - on nije spomenuo niti slab sluh (a ja iz njenog ponasanja znam da odlicno cuje) niti tu resicu pod jezikom s kojom su neka od vase djecice imala problem.
Znam da sam preopsirna, ali ako je iko iscitao do kraja - molim vas da li ko ima neki prijedlog, savjet komentar, istu pricu... Bilo sta!
Hvala! Jako sam zabrinuta!

draga mama...
isti slucaj imam u svom komsiluku s tim da je djecak star cetiri godine.
njegovi roditelji ulazu sve napore da govor koliko toliko napreduje .
svaki dan to gledam.
nemam ti nesto pametno za reci ali ako ti moze pomoci....pokusaj djevojcicu privoliti da izgovara rijec na slogove...npr.....re-ci.....je-la itd...tako da dijete uz pomoc izgovori kompletnu rijec.
tako rade roditelji ovog djecaka...pa pokusaj...mozda pomogneuser posted image

_____________________________

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu Farah12)
Neposredna veza do poruke: 213
   RE: logoped
27.2.2015 17:18:33   
canim
Emice_sa mi smo isli kod dr.Irme samo jednom, na pregled i da ustanovi o cemu se radi.

Taj prvi pregled platili smo ili 40 ili 50 km, nisam sigurna, vjerujem da su tretmani nakon prvog pregleda povoljniji, nama nikakvi tretmani nisu bili potrebni tako da nismo isli vise.

(odgovor članu Farah12)
Neposredna veza do poruke: 214
   RE: logoped
27.2.2015 17:20:42   
bebacha
IZVORNA PORUKA: canim

Emice_sa mi smo isli kod dr.Irme samo jednom, na pregled i da ustanovi o cemu se radi.

Taj prvi pregled platili smo ili 40 ili 50 km, nisam sigurna, vjerujem da su tretmani nakon prvog pregleda povoljniji, nama nikakvi tretmani nisu bili potrebni tako da nismo isli vise.



kod nas je prvi pregled besplatan

< Poruku je uredio bebacha -- 27.2.2015 17:21:09 >


_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 215
   RE: logoped
27.2.2015 17:21:14   
Farah12
Hvala draga moja. Npr.ona kaze "pu" necega da joj dam, to je puno, a ja joj ponavljam, ne previse da ne stvorim averziju, pu-no..., pa neki dan moju mamu zove majka tj. ona je zove maaa sa produzenima, a ja sam nekoliko puta maaa-jka, da bi ona na kraju rekla maaa-jta. Znaci nekad upali nekad ne. Ja sam takodje kasno progovorila, nepune 3 godine, ali kad sam progovorila govorila sam tecno i sve rijeci.
A za cijenu logopeda - sad na temi autizam nadjem da jedna mama pise da je 40 minuta 25km. Eto tu je dakle negdje izmedju 10 -25km.

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 216
   RE: logoped
27.2.2015 17:29:20   
canim

IZVORNA PORUKA: bebacha

IZVORNA PORUKA: canim

Emice_sa mi smo isli kod dr.Irme samo jednom, na pregled i da ustanovi o cemu se radi.

Taj prvi pregled platili smo ili 40 ili 50 km, nisam sigurna, vjerujem da su tretmani nakon prvog pregleda povoljniji, nama nikakvi tretmani nisu bili potrebni tako da nismo isli vise.



kod nas je prvi pregled besplatan


Ja nisam gledala njen cjenovnik, mozda djeca koja imaju probleme i idu dalje na tretmane prvi pregled imaju besplatno, ali mi smo bili samo jednom i to je naplatila, eh sad jeli ona samo pregled naplatila, savjet, svoje utroseno vrijeme,ne znam, ali kako god, nama je razrjesila problem,pregledala je detaljno, pricala, preslusala, potrudila se, i posavjetovala nas, ja je toplo preporucujem.

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 217
   RE: logoped
27.2.2015 17:31:56   
Farah12
Poslije praznika ja idem odmah, tj.cim mi da termin. Ja ne mogu cekati vise ni sek. Sve sam sama sebi nekako dala granicu do njene 3 godine.

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 218
   RE: logoped
27.2.2015 18:00:49   
Emica_sa
IZVORNA PORUKA: bebacha

IZVORNA PORUKA: Emica_sa

a koliko je uopce privatno sat sa logopedom


kod nas 10KM-45 minuta
ide se 1-2 tretmana sedmicno

ma ovdje je to sigurno,2 ili 3 puta skuplje


evo vidim 25 kod nas

< Poruku je uredio Emica_sa -- 27.2.2015 18:01:34 >


_____________________________

Hello, it's me...

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 219
   RE: logoped
9.3.2015 19:09:30   
Farah12
Narucene smo sad u srijedu kod dr Irme. Kad sam joj telefonom prepricala sta i kako, kaze da treba najvjerovatnije govorni aparat pregledati...
Cuvajte nam fige. Pozdrav svima

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 220
   RE: logoped
12.3.2015 8:43:34   
Farah12
Bile smo juce kod dr.Irme.
Kad smo sjele i zapocele razgovor, prvo sto me dr.pitala - jesam li u trudnoci pila ginipral?!?! Cuj pila, ne da sam pila, vec primala i intravenozno i pila od 4.mjeseca trudnoce do kraja 8. Ginipral je lijek koji se davao u sl.preranih kontrakcija materice da bi se sacuvao plod, a meni su jake kontrakcije pocele odmah nakon amniosinteze tj.17 -18 sedmice.
A neki dan ovdje na ringeraji citam da je isti taj lijek 2013.zabranjen zbog stetnosti za plod i majku.
Skraceno - svaki put kad bih popila ginipral, (a onda u sl.infuzije valjda 24h dnevno) moja beba u stomaku je ostaljala bez kisika.
Nakon toga svasta mi je jos dr.pricala, a ja od shoka nisam bila u stanju vilicu pokrenuti. Jedna mi recenica odzvanja u glavi - u predskolskoj dobi ce kaskati za svojim vrsnjacima i tako stalno...
Ma sta mi to prica, moja curica koja i bez pricanja je najbistrije dijete koje sam ja u zivotu srela i vidjela, bolje i brze konta nego neka djeca starija od nje. Nisam bila sposobna je ni ispitati sve sto mi sad ima slozeno u glavi. To cu je naredni puta pitati, a naredni put je sljedece sedmice kad ce nam pokazati vjezbe koje da radimo za pokretljivost jezika i jacanje misica.
U pregledu je ustanovila da su joj unutrasnji misici na obrazima prilicno razvijeni i pokretljivi i nesto po desnima sto je pregledala je ok, jezik je ok, jedino s vanjske strane joj je mimika lica tj.obraza slaba a kako nam je objasnila to je od nedovoljne price i na tome cemo raditi vjezbama. Sad cu proguglat sta to ginipral radi plodu, juce nisam bila sposobna jednostavno pitanje joj postaviti - da li ce moje dijete progovoriti i da li ce biti sposobno ici u redovnu skolu?! Nisam mogla vjerovati sta mi zena prica, pa postoji li neki procenat gdje se ne jave nus pojave na lijek...
I sto je najgore studija oko stetnosti lijeka ne znam ni jel pocela i kad pocne godinama ce trajati, vec na osnovu ...pokazalo se da.... do sada znaju da ta djeca imaju problem sa progovaranjem, a sta jos ne znaju... sta ce se jos godinama pokazati...
Ali moja princeza svako jutro novu rijec kaze, pa po 2-3 poveze u recenicu, hocu li se probuditi iz ovog ruznog sna. Kad joj pogledam one bistre duboke oci ne mogu da je uopce dozivim kao dijete sa ikakvi problemom. Mozel toliko covijek od ljubavi biti slijep ili fakat postoji mogucnost da je moju princezicu i mene zaobisao taj korak sudbine

(odgovor članu Farah12)
Neposredna veza do poruke: 221
   RE: logoped
12.3.2015 10:07:50   
lulaloo
Farah 12,

Dobro je sto ste krenuli sa logopedom. Vidi kako to ide sa Irmom, ima li napretka, kakav utjecaj ima na djevojcicu, kakvi su rezultati. Ono sto hocu reci, ako vidis da sa Irmom nema pomaka – promijeni logopeda, trazi dalje.

Ono na sta bih ja obratila paznju jesu i ta nezeljena ponasanja koja su se javila usljed usporenog razvoja govora (u ranijim postovima si pisala da, u nedostatku rijeci, plakanjem i lupanjem, izrazava zelje, frustracije i sl.) i koja koce daljnji razvoj govora. Ono sto se obicno dogodi jest da se dijete „uhvati“ tih nezeljenih obrazaca ponasanja, sve cesce ih ispoljava, a sve vise zapostavlja govor i normalnu komunikaciju.
Ovo govorim iz iskustva. Kod nas je govor jednostavno „procvjetao“ kada smo se rijesili tog plakanja.
To smo uspjeli uz pomoc psihologa i ako zelis kontakt, poslat cu ti.
I mislim da je procjena psihologa, kao i savjeti koje da – od nemjerljive vrijednosti. Svakako preporucujem.

Opcenito mislim da nemas velikih razloga za brigu – ali sa djetetom treba raditi i nista ne treba prepustati slucaju. Samo rad, rad i rad.

A to sto je Irma rekla da ce ona kasniti u razvoju za vrsnjacima je neprofesionalno i neozbiljno. I inace se jezim te „vidovitosti“ u dijagnostici. Svako dijete je individua za sebe i niko, ama bas niko ne moze predvidjeti razvoj bilo kojeg djeteta. Tako da te prognoze ne slusaj i odbaci ih od sebe.

(odgovor članu Farah12)
Neposredna veza do poruke: 222
   RE: logoped
12.3.2015 11:28:16   
Farah12
Sto se tice nasih dr-a vristala bih. Vec sam ih „osjetila“ vise puta, ali kad ti se dotaknu djeteta to je vec druga dimenzija.
Lulaloo, slazem se s tobom sto se tice dr.Irme. Ona je nakon 10ak min – koliko je pregledala moju curicu usudila se izgovoriti takve kategoricne zakljucke. Ne samo da je spomenula kasnjenje i zaostajanje u razoju vec mi je kao paralelu povukla odrasle osobe koje su imale mozdani udar pa ima slucajeva sve te razumiju a ne mogu se izraziti rijecima sta misle. Ali ljudima koji su imali mozdani udar je ostecen neki dio mozga. Jel ona htjela reci indirektno da je mom djetetu ostecen mozak, a ja se od shoka ne snadjoh da joj postavim to izravno pitanje.
A dr-ca se iznenadila da moja curica i dalje ide u vrtic, i da vise od 14 mjeseci uspjesno ostvaruje „komunikaciju“ sa svojim vrsnjacima i da je voljena od djece u vrticu, iznenadila se kako dobro izgovara B,P, D... sa kojima djeca u zakasnjelom razvoju govora imaju problema, iznenadila se kako joj je fizioloski sve ok, cak je rekla dobro da imamo bazu koju cemo nadogradjivati sto inace kod druge djece nema... Pa kroz sve ovo sto je sama zakljucila i jos masu stvari koje sam joj ja rekla da nije bar na sek.u mislima ili kao pretpostavku uzela da je nesto drugo u pitanju kod mog djeteta. Nego se prihvatila tog giniprala i tim se vodila. Katastrofa.
Pa ja sam progovorila sa 2,5 godine a upisali me ranije u skolu jer sam bila napredno dijete. Cuj dr.Irma je za 10 min znala da u predskolskoj dobi nece razlikovati proslost, sadasnjost.. Pa ona sad razumije sta je bilo, a sta ce biti. Pa moja starija kcerka sa 4,5 nije boje razlikovala, a ova je sa 2,5 znala, starija nije znala na sat a u skolu krenula sad je odlican ucenik u matematickoj gimnaziji itd itd itd
A sad po forumu citam i vidim da je masa majki pila ginipral i ni jedna ne spominje ovaj problem kod svoje djece. Guglala – osim problema aritmije, visokog niskog pritiska kod nekih majki – ne nadjoh da sespominje neki problem kod djece.
Nama ce dr-ca pokazati vjezbe koje cemo mi oko 2 mjeseca sami raditi kod kuce i tek onda se ponovo njoj obratiti (kad te misice ojacamo), ali ja cu vjerovatno u ta 2 mjeseca jos nekog logopeda konsultirati.
I da, bih rado br.psihologa. Iako su meni u Edusu rekli da djeca koja jos ne govore esto znaju svoje zelje bijesom izraziti i da je to „normalno“, ali kao sto rekoh volim cuti vise misljenja.
Lulaloo, ti meni, molim te, posalji kontakt za psihologa

(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 223
   RE: logoped
12.3.2015 11:44:41   
lulaloo
naravno, saljem ti broj psihologa, provjeri pp.
i nije psiholog bitan samo zbog tih nezeljenih ponasanja, koja na nevjerovatan nacin usporavaju razvoj djeteta, vec ce ti psiholog dati i drugaciju procjenu djeteta, a samim time i savjete za rad. sve to je od ogromne pomoci.

i da - da sam na tvom mjestu, konsultirala bih jos nekog logopeda. ukoliko je irma pogrijesila, puno je da 2 mjeseca ti radis sama sa djetetom, jer u toj dobi ta 2 mjeseca rada sa logopedom mogu cuda napraviti. bitno je da ne gubis dragocijeno vrijeme - jer, dijete sa 3 godine moze pomjeriti planine u odnosu na neko starije dijete koje kasnije pocne sa radom.

ne daj se obeshrabriti, kopaj i nogama i rukama.

saljem ti kontakt.

(odgovor članu Farah12)
Neposredna veza do poruke: 224
   RE: logoped
12.3.2015 11:48:33   
lulaloo
i jos nesto vrlo bitno - podhitno djevojcici pocni davati omegu 3, ukoliko vec nisi.

(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 225
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *