|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Tripl test
23.4.2008 15:43:58   
senka27
Super mrvice bas mi je drago zbog tebe i tvoga malenog ma rodit cemo mi aBd prave momkeuser posted image

i ja sam danas dobila rezultate od amniocinteze i pravo sam sretna

dali ides gdje na vjezbice i gdje''?? ILI AKO NE GDJE PLANIRAS  mozda se i sretnemo bar na porodu :)

_____________________________

Sve ce to o mili moj prekriti
Snjegovi,ruzmarin i sas

(odgovor članu Mrva)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Tripl test
23.4.2008 16:08:45   
Mrva
Baš sam se javila na temu 'vježbe za trudnice' i najviše mi odgovara Otoka, i mislila sam početi čim prije, jer je dr. na nalazu napisala da počnem user posted image Voljela bih da se družimo! Pa ukoliko ti Otoka odgovara, možemo se dogovoriti za narednu sedmicu da odemo vzajedno vidjeti kako je!

Svakako, drago mi je da je tvoj amnio nalaz uredu i  nema sumnje da će sve biti u najboljem redu :)

_____________________________

Lovely

(odgovor članu senka27)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Tripl test
24.4.2008 8:53:16   
dinnka
pročitala sam zanimljivo pitanje ...šta je ustvari s tim mamama kod kojih se otkrije ta nepravilnost ...šta doktor preporučuje...dali se te bebe  abortiraju .. nije mi baš to jasno ...koliko je uopšte zdravo znati  i onda čekati 5-6 mjeseci da otkriješ dali je to stvrano tako ...jer postoji niz slučajeva kod kojih se nakon takve dijagnoze  rodi sasvim zdrava beba ...Ja sam u 11-toj sedmici nisam još radila ništa ...danas imam pregled pa neznam još ništa o tome...idem privatno zbog posla  a poslije ću preći u bolnicu .. Vidim da ste sve skoro iz Sarajeva pa   pa me zanima dali je neko tu iz nekih manjih gradova  i kakva su tamo iskustva , ja sam iz Sanskog Mosta . lijep pozdrav buduće mame

(odgovor članu Mrva)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Tripl test
6.5.2008 13:18:40   
FARA
pošto sam se tek danas prijavila na forum, vidim da si sretna (naravno radi rezultata AC),user posted image i ja takođe, jer smo razgovarale dok smo čekale na red,
mislim da si rekla da na RR Senka 27.
Nedotičem se teme ali...pravo mi je drago zbog nalaza, jeli potvrdno da je bebac user posted image .

"blizanci"

(odgovor članu senka27)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Tripl test
4.6.2008 14:12:40   
Nina_sa
Prije svega da vas pozdravim ... nova sam i na forumu i među budućim mamama :) 12. sedmica (jako me nervira ono 12+3 i sl. tako da ne detaljišem previše sa ovim + nešto :)).
Do sada sam išla na preglede kod dr. Divanovića, zahvaljujući vašim preporukama, i čovjek je zaista nevjerovatno divan, temeljan, možda malo više oprezan, ali kako su mi 33. godine, prva trudnoća, izuzetno stresne okolnosti - meni odgovara što je on takav.
Uglavnom u 11. sedmici mi je radio nuhalni nabor i ostala 3 testa na genetske anomalije. Predložio je kontrolu za mjesec, dakle kada budem u 15. sedmici kao i tripl test.
Predug uvod za konkretno pitanje:): Zanima me da li se tripl test može raditi u Domu zdravlja u Vrazovoj, i ako može kakva je procedura? Treba li tražiti uputnicu od svog ljekara? Može li se uraditi na svoju ruku (ako ne uspijem dobiti uputnicu)? Je li to obično "davanje krvi", koliko se čeka na nalaz i sl.
Molim vas za hitne odgovore jer mi je zbog određenih okolnosti, posla i sl. ovo jako bitno i hitno.

(odgovor članu FARA)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Tripl test
4.6.2008 14:17:32   
hanabanana
Ako je nuhalni nabor uredan čemu tripl test??

Ja ga nisam radila, imam 33 godine. Nisam ga radila iz više razloga: nuhalni bio uredan, doktorica rekla da ne treba te da test nije pouzdan, i ako malo pročaćkaš po netu ili se raspitaš vidjet ćeš da je tačnost 50:50 %.


(odgovor članu Nina_sa)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Tripl test
4.6.2008 14:23:11   
Nina_sa
IZVORNA PORUKA: hanabanana

Ako je nuhalni nabor uredan čemu tripl test??

Ja ga nisam radila, imam 33 godine. Nisam ga radila iz više razloga: nuhalni bio uredan, doktorica rekla da ne treba te da test nije pouzdan, i ako malo pročaćkaš po netu ili se raspitaš vidjet ćeš da je tačnost 50:50 %.




Jeste u redu, štaviše, granica za postojanje problema je 3mm, u mom slučaju je nuhalni nabor 0,08mm i dr. je bio jako zadovoljan tom činjenicom. Ali, kao što je neko već rekao, dr. Divanović je vrlo oprezan i preporučuje ga svima, tako da bih i ja rado uradila, da se rasteretim kad već postoji način za to.
Još jednom bih zamolila za odgovore na pitanja iz prethodnog posta, ako je nekom poznata procedura.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Tripl test
4.6.2008 14:30:22   
anitaMO
ja isto nisam radila a imala 34 god. kad sam rodila lauru

(odgovor članu Nina_sa)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Tripl test
4.6.2008 14:43:07   
bezelye
Za triple test ce ti samo uzeti krv. Ostalu proceduru sa uputnicama ne znam.

Treba raditi triple test, bez obzira na uredan nuhalni nabor. Nuhalni pokazuje samo rizik od Downovog sindroma a triple jos 2 deformiteta. Triple test nece reci da li ima deformiteta ili ne. Samo pokazuje koliki je rizik. Ako postoji velik rizik onda se radi amniocenteza koja daje preciznije rezultate. Treba raditi sve pretrage koje su bezopasni i za majku i za bebu, a ne odmah trcati na amniocentezu. Nazalost nase zdravstvo stedi na tim jednostavnim pretragama, a ima i ljekara koji jos uvijek ne mjere ni nuhalni nabor.

Godine starosti majke nisu mjerilo za Downov sindrom. Poznajem zenu koja je u 22 godini rodila bebu sa Downovim user posted image

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Tripl test
4.6.2008 14:54:43   
mamy Sabina
Slazem se sa Hanombananom.Na proslom pregledu sam pitala mog dr za tripl test.objasnio mi je da test nije pouzdan da se vec polako prestaje raditi u zemljama eu i na osnovu moje porodicne anamneze kao i one mog muza da nema razloga.Meni su 32 g.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Tripl test
4.6.2008 15:04:26   
bezelye
Downov sindrom nije nasljedan, genetika nema veze. Samo se desi user posted image

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Tripl test
4.6.2008 16:01:30   
Nina_sa
Ja sam od onih uspaničenih, i kad mi je ljekar preporučio da ga uradim, ipak ću ga uraditi, bez obzira na nepouzdanost. Osjećati ću se puno mirnije ako nalaz bude ok, a s druge strane neću biti manje u panici nego sad ako ne bude ... jer sam inače izložena ogromnom stresu pa to nekako ide u paketu :(
Molim neku od vas koja je radila test da me malo upozna sa procedurom. Pitanja sam već postavila u postu iznad.

(odgovor članu bezelye)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Tripl test
4.6.2008 16:27:18   
mamy Sabina
sindrom nije nasljedan a cinjenica je da u rizicnu skupinu spadaju zene sa tim oboljenjima u porodicnoj istoriji.Bukvalno sam napisala ono sto mi je dr rekao i ono sto me pitao.

(odgovor članu Nina_sa)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Tripl test
4.6.2008 17:24:06   
sanja.sa
draga nina, ja zivim u italiji, ali pocetak trudnoce mi je vodilo dr.Divanovic, koji je i inace moj dr (slazem se sa tobom sve sto si rekla za njegauser posted image ).
on taj test preporucuje svima (ja imam 28, moja najbolja drugarica je imala 25 kada je bila trudna i obadvije smo ga radile). to je kao sto je bezelye rekla jednostavan postupak, uzmu ti jednu bocicu krvi i testiraju neka tri hormona koja se nalaze u krvi trudnice, pa zasto ga ne uraditi! meni je nuhalni bio 0,09 pa nisam razmisljala da li da radim ili ne!
sada sto se tice procedure gdje ga raditi, nasa forumasica mrva je pisala da ga je radila na ilidzi privatno 169KM (procitaj sta je prije pisano na ovu temu), a za bolnicu ne znam tacno, ali ti 100% treba uputnica, mislim da uputnica treba za sveuser posted image .

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Tripl test
5.6.2008 9:38:48   
Nina_sa
Draga buduca mama, hvala ti puno na odgovoru!
Molim i ostale forumašice koje su "prošle kroz proceduru" u bolnici da me upoznaju s istom, jer mi je skoro nemoguće izaći s posla da bih se informisala, a s druge strane i preskupo to plaćati 169,00 KM na privatnoj klinici.

(odgovor članu sanja.sa)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Tripl test
5.6.2008 10:17:57   
belmica
Nina, i ja sam u dilemi da li da ga radim ili ne , trudna sam 15+4 i trebala bih ove sedmice da triple uradim.
Koliko sam cula radi se samo u Luzanima, ako saznas da moze i negdje drugo, javi.
ja imam 33 god, moj dr. Godinjak, je rekao ne moras raditi , al eto ako hoćes i mozes

(odgovor članu Nina_sa)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Tripl test
12.6.2008 11:11:48   
blondi
Pozdrav svima,
često pregledavam ovaj forum. Upravo sam ušla u 15 sedmicu i želim napraviti triple test a koliko sam upoznata jedino ga na Ilidži mogi napraviti.
Pitanje za Mrvu ili bilo koga ko je radio taj test tamo jeste da li imate broj telefona toga laba (na informacijama ga nemaju registriran) i da li mi treba uputnica?
By the way-pozdrav svim mamama i onima koje će to prije ili kasnije postati!

(odgovor članu belmica)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Tripl test
3.7.2008 15:13:37   
Nina_sa
Blondi,
Ja sam već u 16+ sedmici, i dr. mi je potvrdio preporuku da uradim tripl test, iako po njemu nema naznaka potrebe za tim (porodična anamneza, nuhalni nabor i ostalo su ok). Njegov argument je bio da sama previše mršava i sitna za amniocentezu, tako da je tripl najjednostavniji i najpraktičniji za uraditi i zaokružiti sve te pretrage.
Što se tiče laboratorije, po onome što sam ja saznala, radi se samo u laboratoriji "BiH" koja se nalazi u Lužanima, a poslovnu jedinicu ima i negdje u gradu. Broj telefona laboratorije je 628-302 (u Lužanima), 208-348 u Centru(ne znam je li dozvoljeno ovo javno reklamiranje, ako nije molim admin. da me opomene :)).
Ja sam zaista u dilemi da li ga raditi, jer čak i ako bi potvrdio vjerovatnoću za neku genetsku anomaliju ne bih se usudila zbog statističke vjerovatnoće abortirati dijete (tim prije što bih tada već bila u 5. mjesecu), a s druge strane ni uraditi amniocentezu (razloge sam napisala iznad). Svaki savjet vas koje ste prošle kroz slične dileme je dobro došao.

(odgovor članu blondi)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Tripl test
3.7.2008 15:28:03   
Mrva
Sorry, ja sam tek sad pogledala ovaj topic...blondi, dobila si brojeve telefona, nadam se da si već i napravila test i dobla rezultate...iskreno se nadam da su odlični, aBd.
Istina je da test košta 170 km i rezultati se čekaju dvije sedmice.
Što se tiče testa, moja doktorica mi je savjetovala da ga uradim, bez obzira na sve parametre koji su bili uredu. Naime, čula sam da također doktor Divanović traži nalaze tog teste u sklopu svih redovitih testiranja koja se inače obavljaju. Dakle, test je nešto što postaje rutinski  dio pregleda/vođenja trudnoće.
Na svim klinikama u EU taj test je obavezan!

Ako jos nekako mogu pomoći, slobodno pitajte, ja sam ga također radila u Lužanima!


_____________________________

Lovely

(odgovor članu Nina_sa)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Tripl test
10.7.2008 18:30:13   
umma
Mala digresija, sorry,

Samo opaska na jedan komentar kako mnoge zene dobiju pogresnu dijagnozu u Skerlicevoj. I ja sam , od famozne dr Slakovic, Iako je nuhalni nabor u granicama normale za 14 nedelja moje trudnoce, nadigla je frku sa ciljem da joj dodjem u privatnu ordinaciju na 4D. Otisla sam dr.Frljak Amiri koja je umalo dobila slom zivaca kada je vidjela nalaz gore navedene dr-ice, naime, bebac se normalno razvija, nuhalni je ok, femur, obim glavice,sve b.o. hvala BOGU. Nazalost, ima svakakvih ljekara.

(odgovor članu Mrva)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Tripl test
20.8.2008 8:22:59   
leona
Drage moje,
jucer sam bila kod dr. Divanovica na pregledu, nakon male pauze, jer je on bio na godišnjem.
U 13 sedmici sam radila nuhalni nabor kod dr. Majde u Skerlićevoj(jer je jedino ona bila prisutna na poslu) i vrijednost mi je bila 2,3mm(normalno je do 3mm).

Jucer mi Dr. Divanović kaze da uradim i tripl test jer kao ovaj nabor je normalan ali on voli da je ispod 2.
Ja sam sad uzasno zabrinuta i vec mislim na najgore.
Inace, jucer na UZ beba je ok, ima sve organcice, i normalne parametre, ali se ja opet brinem i ne znam kako cu prezivjeti do rezultata:-(((((((

(odgovor članu sanja.sa)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Tripl test
20.8.2008 8:33:45   
ElmaB
Draga Leona, nemoj se previse brinuti jer ti vrijednost nuhalnog nabora nije prevelika. I kod mene je isto tako bilo u ovoj drugoj, blizanackoj, trudnoci. I ja sam radila triple test i sve je bilo ok. Jeste da si nervozna dok iscekujes rezultat, ali nemoj se previse brinuti. Problem nastaje kada velicina nuhalnog nabora prelazi gornju granicu, sto kod tebe nije slucaj!

Sretno!


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu leona)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Tripl test
20.8.2008 9:06:01   
leona
I MM me tješi i govori da se ne brinem, i ja se trudim da ne mislim na to, ali opet negdje u podsvijesti se brinem:-(((((((

Hvala na podrsci draga moja

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Tripl test
20.8.2008 9:13:04   
abh
Draga Leona, nista se ne brini. Tvoj nalaz je potpuno u redu. Doktor Divanovic je poznat po tome sto svakom da taj triple test da se radi i razne druge nalaze. Meni je prosli put dao da radim nalaz TORCH koji kosta 400 KM, jedva sam ja dobila uputnicu za to da ne placam, jer si se pitaju zasto to da radim kad nema potrebe. On sebe tako stiti, a svejedno mu sto ces ti to morati da platis. Tako da se ne sikiras. Triple test se svakako placa sa uputnicom ili ne 169KM i ceka se otprilike 10-15 dana.

(odgovor članu leona)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Tripl test
20.8.2008 9:22:39   
leona
Ma ja sam to jucer odmah uradila jer sam vec trudna 17+4 tako da nisam imala puno vremena.
Lakse mi je kad vidim da nisam samo ja ta koja je radila ovaj test:-))

(odgovor članu abh)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Med u trudnoci
Alisa.

jedete li med u trudnoci.Ja sam trudna 7 mjeseci,i do sada ga nisam jela.Ali sada mi se jede,a ne znam smijem li.

Da (91%)

Ne (9%)


Broj svih glasova: 88

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *