|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Tripl test
6.8.2009 16:39:45   
hanabanana
To je napisao laborant na papiru, ali činjenično stanje je da taj test uopšte nije pouzdan. Pa eto, imate google, pa malo proguglajte.



(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 101
   RE: Tripl test
6.8.2009 23:15:45   
Visnja
IZVORNA PORUKA: Visnja RR

IZVORNA PORUKA: Visnja

IZVORNA PORUKA: dadada

ma dr. divanovic svakoj trudnici trazi masu nalaza...ja sam morala raditi i torch test zato sto imam psa...on je jako temeljit doktor and i like it...meni je bolje tako nego kada vidim kako neki vode trudnoce


dadada
mozes li mi reci normalan rezultat nuhalnog nabora do 12 sedmice? Ja sam ga mjerila negdje u 11-toj?



treba biti ispod 3 mm


kod mene je bio 1mm a nosna kost 1,2 u 11-toj sedmici.

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 102
   RE: Tripl test
6.8.2009 23:24:57   
Visnja
IZVORNA PORUKA: hanabanana

To je napisao laborant na papiru, ali činjenično stanje je da taj test uopšte nije pouzdan. Pa eto, imate google, pa malo proguglajte.





pa ja cijelo vrijeme o tome i govorim, ne bojim se vadjenja krvi:) nego jednostavno bih sebe zamrzila da uradim test i da kazu postoji rizik i onda me upute na amnioce... i na kraju se nesto iskomplikuje i dodje do spontanog kao sto to pise na raznim forumima... covjek zaista ne moze biti pametan....
na jednom forumu sam citala kako su jednoj djevojci rekli da postoji rizik odnosno da je kraljeznica rascijepljena totalno ili sl. i ona ipak nije htjela raditi amnio... i naravno rodi dijete zivo i zdravo... i hajd budi sad pametan...
ja isto sljedeće sedmice bi trebala da ga uradim jer dr. je rekao od 10.8-15.8. razmisljam da ga nazovem i da ga jos jednom pitam da li zaista ima osnova da to radim - vidjecemo jos sam u dilemi... ali vjeruj samo zbog tih nepouzdanih i laznih rezultata...

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 103
   RE: Tripl test
6.8.2009 23:33:57   
Visnja
molicu samo da mi javite Vi koje ste radile, kakav je bio konacan rezultat? i sta tacno pokazuje taj nalaz mislim da li prikazuje procenat necega da li tacno prikazuje o kojoj bi se anomaliji moglo raditi ili sl.?

(odgovor članu Visnja)
Neposredna veza do poruke: 104
   RE: Tripl test
7.8.2009 11:00:45   
hanabanana
Ovo znam za sigurno: ako rezultet triple testa bude ukazivao na neku anomaliju ( ne može ti tačno očitati koja je to anomalija ) onda te 100 % šalju na aminocintezu.

Moja doktorica je slala na aminocintezu ako bi posumnjala u bilo šta ( recimo nuhalni nabor nije bio dobar ili slično ) uopšte nije uzimala triple test za relavantan.

(odgovor članu Visnja)
Neposredna veza do poruke: 105
   RE: Tripl test
7.8.2009 11:12:23   
Anoniman
evo drzim svoje rezultate ispred sebe..kaze 'vako

TRISOMIE-SCREENING-PARAMETRI

starosna rizicnost 1; 1018
tripl test riziko 1;4935
ulm-index 1,19 a smije biti do 8,1

nema povecanog rizika..i onda nabraja.....

i dole jos pise

Molimo da obratite paznju na to da je ocekivani specifitet ovog testa 95%

(odgovor članu hanabanana)
  Neposredna veza do poruke: 106
   RE: Tripl test
7.8.2009 11:18:24   
hanabanana
Double/triple test Ukoliko trudnica ne stigne obaviti kombinirani probir u 1. trimestru ili rezultati ovog probira nisu jednoznačni, postoji mogućnost obavljanja biokemijskih testova u 2. trimestru, ali je njihova preciznost u procjeni rizika Downovog sindroma značajno manja. Ovi testovi obuhvaćaju dvostruki probir (double test), trostuki probir (triple test) i četverostruki probir (quadruple test), pri čemu se ovaj posljednji ne obavlja u našoj zemlji. user posted image Dvostruki i trostruki probir omogućuju usporedbu određenih biokemijskih parametara u krvi trudnice (estriol i free-ßhCG kod double testa, odnosno estriol, ß-hCG i alfa-fetoprotein kod triple testa) i njene starosti s standardnim krivuljama i na taj način procjenu individualnog rizika za Downov sindrom. Točnost samog testa se procjenjuje na 60 - 70%. Test se izvodi uobičajeno između 15.-18. tjedna trudnoće. user posted image Osjetljivost trostrukog probira za druge poremetnje broja kromosoma je nešto niža i iznosi oko 50%. Ovdje se mora naglasiti da procjena rizika trisomije temeljem starosti, kombiniranog probira ili procjena rezultata triple testa daje samo procjenu individualnog rizika.

Evo ovdje imaš više
http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/04_double.asp


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 107
   RE: Tripl test
7.8.2009 11:34:06   
irisvar
u pravu si, ja sam prije mjesec vadila tripl u laboratoriji kod sirana, jer me je tu uputila prof. Dizdarevic koja mi vodi trudnocu, gdje su mi svi nalazi na down-a bili negativni, ali mije AFP bio 5 puta uvecan. panicno sam otisla kod prof. gdje je ona na 3D i 4D UZ-u ustanovila da je sve uredu sa bebom, jer ako je AFP uvecan rizik je na deformaciju neuralne cijevi, a to se najbolje vidi na 4D UZ-u, pregledala je na zeciju usnu, na plakove na mozgu i rascjepe na kicmi i nije nista ustanovila. doduse, ja sam bila na pocetku 19 sedmice, kad se taj AFP naglo povecava, i kaze da je najbolje otici u 16oj sedmici.
tripl pokazuje samo rizik faktore, a nikako dijagnozu. takodje sam procitala da od 5000 zena kojima je tripl pozitivan samo 3 djeteta zaista imaju down-a, sto znaci da je taj test jako nepouzdan!!!!

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 108
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:00:01   
Anoniman
ja na to gledam ovako,
ako ti ili tvoj suprug u porodici imate nekoga s nekom od genetskih bolest, prelazite tu neku granicu
starosne dobi kada se povecava riziko, si bila ovisnica ili si jos uvijek...tj. spadas u skupinu povecanog rizika.. doktor te odmah salje (ili ti barem preporucuje) amniocintezu

a tripl je samo mjera opreza...tj. nema nikakvih naznaka ali je bolje provjeriti jer ako ima pokazat ce..a ako nedaj boze pokaze ides na amnio koja sama po sebi nosi neki rizik ali opet ne onoliki kako to vole neki da prikazuju

Da  je tripl test toliko beznacajan, izbacili bi ga valjda totalno iz prakse...

(odgovor članu irisvar)
  Neposredna veza do poruke: 109
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:02:47   
hanabanana
Pa i jesu, osim u Bosni. Jer se kod nas još uvijek plaća. Privatnim ginekolozima. 

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 110
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:10:55   
Anoniman
kada je prijateljica mog brata cekala bebu (a njezina mama je imala 4 spontana) automatski su joj savjetovali tripl..koji je ona odbila iz vjerskih/ moralnih razloga (Njemacka)

a sto se placanja tice, placaju i oni vani i to duplo vise...samo sto polovinu snosi socialno ili ti "krankenkasse" (opet govorim za NJem.)

(odgovor članu hanabanana)
  Neposredna veza do poruke: 111
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:15:54   
Visnja RR
kolko se ja sjecam tripl test se ne placa ginekolozima vec laboratoriji koja obradjuje uzorak... u mom slucaju laboratorija u Luzanima...

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 112
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:16:43   
irisvar
salju te na amnio, ukoliko je tripl pozitivan, ali ukoliko je AFP izlazi iz okvira normale, to se ispituje na 4D UZ-u, tako da mi nije ni preporuceno da idem na amnio. inace, u normalnim uslovima, dakle kada nisi trudna, uvecan AFP ukazuje na neke simptome ciroze jetre, pa sam se jos i tu dodatno istraumirala. ali smatratam da je amnio ipak najsigurnija, iako je malo rizicna...sve u svemu, ne bih vise nikad na tripl, vec samo na amnio.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 113
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:18:20   
hanabanana
A ta labaratorija ne daje ništa privatnom ginekologu koji šalje trudnice da vade nalaz?!?!
Pa Višnje znamo valjda kako to kod nas hoda.

Meni je jedna činjenica zanimljiva, evo znate li vi i jednu trudnicu koja je vodila trudnoću pri Zavodu ili klinici a da je dobila uputu od ginekologa da uradi triple test?!

Ovdje ne mislim na one ginekologe koji rade u javnim ustanovama ali za privatni račun.

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 114
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:20:45   
Visnja RR
i da dodam tripl nekad pogase pogresne rezultate i kad se pogresno procjeni sedmica trudnoce... sto je bilo u mom slucaju... ali je ta mogucnost bila navedena pri dnu nalaza... tek sam nakon par dana skontala da je djevojka koja mi je vadila krv upisala pogresnu sedmicu trudnoce...user posted image
najcesce se nasekiramo zbog pogreski drugih...

a amnio? ima vec teme na forumu o tome... nista strasno... a opet nam daje sigurnost i mirniji ostatak trudnoce...

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu irisvar)
Neposredna veza do poruke: 115
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:22:11   
Visnja RR
hanabanana mene je privatnica vodila svo vrijeme al kad je rekla da trebam raditi trip sama sam otisla u Luzane ...dakle ne preko ginekologa... mozda sam ustedila nekih par maraka user posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 116
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:23:04   
Anoniman
tripl test kod nas rade samo privatne lab...tako da i ne mogu pisati uputnice ali zato mogu za amnio.

(odgovor članu hanabanana)
  Neposredna veza do poruke: 117
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:28:21   
hanabanana
Znam za amin. prije se plaćao nalaz 1200 KM jer se radio u Ljubljani, sada ako imaju indicije da treba da se radi - trudnica ništa ne plaća. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 118
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:30:03   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: hanabanana

Znam za amin. prije se plaćao nalaz 1200 KM jer se radio u Ljubljani, sada ako imaju indicije da treba da se radi - trudnica ništa ne plaća. user posted image


placa se ako nemas nase osiguranje  nesto preko 700 km (bar sam ja toliko platila ) + 140 km Rhogam

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 119
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:32:00   
hanabanana
Pa dobro, logično je da plaćaš ako nemaš osiguranje. Tako je svagdje u svijetu.

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 120
   RE: Tripl test
7.8.2009 12:58:21   
ivanam28
ja sam radila kod privatnog doktora kod kojeg inace vodi trudnocu tripl test prosli utorak i evo danas se javio da su nalazi stigli da je sve sa bebom ok, ja imam nekih vise nekih manje nekih vise hormona sto se da regulisati. test sam platila 200 km i eto nekih 10 tak dana je trebalo da doznam rezultate.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 121
   RE: Tripl test
7.8.2009 13:39:24   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: ivanam28

ja sam radila kod privatnog doktora kod kojeg inace vodi trudnocu tripl test prosli utorak i evo danas se javio da su nalazi stigli da je sve sa bebom ok, ja imam nekih vise nekih manje nekih vise hormona sto se da regulisati. test sam platila 200 km i eto nekih 10 tak dana je trebalo da doznam rezultate.


to te dobro oderao...ja sam svoj platila 70 km

(odgovor članu ivanam28)
  Neposredna veza do poruke: 122
   RE: Tripl test
7.8.2009 13:40:42   
Anoniman
dadada, ne zezaj, ja platila 170 cini mi seuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 123
   RE: Tripl test
7.8.2009 13:41:18   
Visnja RR
i ja sam tripl platila oko 170

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 124
   RE: Tripl test
7.8.2009 13:44:04   
Anoniman
sjooo sada vise nisam ni ja sigurna...user posted image

(odgovor članu Visnja RR)
  Neposredna veza do poruke: 125
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *