|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
22.4.2015 8:55:09   
AAvalon
istina je, Alina Lana, rijetki su nasi doktori koji znaju nesto vise o tome... ja sam mislila da ce hematolozi znati nesto, ali nemaju bas nekog pojma. ginekolozi koji se bave sterilitetom znaju nesto pomalo. ali nije ti to ni bitno, imas svjetske smjernice za tretman stecenih i urodjenih trombofilija u trudnoci, i dok god se tvoj ljekar pridrzava toga sve ce biti OK aBd... kod nas se recimo rade gluposti kao sto je pracenje trombocita tokom terapije Clexanom, a ako procitas bilo sta o Clexanu vidjeces da je na svijetu bilo samo nekoliko slucajeva trombocitopenije vezano za njegovo koristenje. trombociti opadaju u trudnoci normalno, i nema to nikake veze sa Clexanom (ovo govorim samo za Clexane, drugi heparini su drugaciji). moja ta prijateljica koju sam spominjala je ljekar u Americi, i kod njih se trombociti uopste ne prate.

ako mozes doci do bilo koga pametnog u inostranstvu, uradi to. mada, iskreno, za sve skoro mutacije ti je ista terapija (40 mg Clexane), a aspirin prije trudnoce ti je ako hoces ako neces. nema dokaza da pomaze, a ne moze plaho ni odmoci. jedino je pitanje kad pocinjes sa Clexanom ako imas stecenu ili urodjenu trombofiliju.

_____________________________

Dum spiro spero

(odgovor članu Alina Lana)
Neposredna veza do poruke: 251
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
22.4.2015 9:31:18   
dzenica
Alina Lana, doktorica mi je prepisala Folat, B12, B6 i aspirin. Moram uraditi kardiolipidna antitijela, fosfolipidna antitijela, protein S i protein C. Možeš li mi reći gdje si ti radila kardiolipidna antitijela (ostalo može na transfuziologiji)?

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 252
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
22.4.2015 10:55:32   
Alina Lana
Dzenice, ja sam skoro sve radila u Biohemu. Nemam sada cijene pri ruci, mozes nazvati pa pitaj. Cula sam da je i laboratorija Nalaz dobra. Ja sam samo veliki koagulogram radila na transfuziologiji i nalaz mi je bio gotov za dan. Provjeri prvo sta sve mozes uraditi na transfuziologiji, sta na DIP-u i pazi da ti sve uputnice razdvoje.
AAvalon, bas si dobro upucena, puno ti hvala!

(odgovor članu dzenica)
Neposredna veza do poruke: 253
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
22.4.2015 11:39:12   
djudrdjica
Dzenica, antitijela mozes uraditi na uputnicu bez placanja na DIP-u, kao i protein S. Protein C sam radila u Zavodu za transfuziologiju, za S tada nisu imali reagense, pa sam zatpisla na DIP. mozda sad imaju, provjeri.

(odgovor članu Alina Lana)
Neposredna veza do poruke: 254
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
23.4.2015 22:56:13   
Ljubicica11
pozdrav i od mene...
niam mogla a da se ne ukljucim u vezi ove teme jer kako citam vase postove pronalazim se u njima.
Trudna sam 15 nedjelja,a imam trombofiliju koju sam otkrila posle prve trudnoce.Ja sam imala srece da sam dosla do jako dobre doktorice sa kojom sam se sve mogla dog i bila mi uvijek na raspolaganju u vezi svega a posebno sad kad je trudnoca u pitanju.
Naravno da je hematolog vazniji sto se tice terapije kad je ova dijagnoza u pitanju.Ja sam trenutno na clexanu 0,6 al ce mi ubrzo povecati dozu,kako trudnoca odmice tako se i doza povecava.A sto se tice proteina C i S to radim na biohemiji na Dipu (iz Sarajeva sam nisam spomenula)
Uglavnom drago mi je da sam se prikljucila vama,ako mogu sta pomoci tu sam ;)

Veliki pozzic za sveeee user posted image

(odgovor članu djudrdjica)
Neposredna veza do poruke: 255
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
24.4.2015 8:00:15   
dzenica
Ljubica11, dobro nam došla user posted image Možeš li nam reći ime te super doktorice, jer sam i ja u potrazi za super doktorom?

(odgovor članu Ljubicica11)
Neposredna veza do poruke: 256
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
24.4.2015 8:38:16   
Ljubicica11
Hvala Dzenice :)
Dr. Sahovic Sanela,do nje sam dosla preko kolegice,koja radi na hematologiji jer je jako pristupacna,a kod Dr.Konjica jednog od najboljeg pulmologa sam saznala da se bas ona zauzela oko istarzivanja trombofilije skupa sa spomentim doktorom.
Ja sam posle poroda dobila tromboemboliju,da mi nije bilo dr Konjica vjerovatno bi ko zna kakve posljedice bile,a on me i poslao na ispitivanje trombofilije.Kada sam dobila rezultate,na neki nacin mi je bilo drago da je jedan od faktora takav kakav jeste,jer sam vise preumorna bila od kojekakvih istarzivanja i ispitivanja odkud mi embolija.Tako sam u kombinaciji Konjic i Sahovic dobila odredjenu terapiju i sve je bilo ok.Malo me sad trudnoca iznenadila mada sam se prije sa Sahovickom dog da nikakvih problema ne bi bilo ako ostanem u drugom stanju.Jako rano sam saznala da sam trudna sto je velika sreca jer sam odmah presla umjesto Xarelta na clexan.Sada malo problem za protein C i S jer nemaju reagensa da se uradi,a trebala bi na kontrolu.Gledam privatno po 100 km da se uradi,svasta .....a D_dimeri mi poviseni pa me odmah malo panika zbog svevga sto sam prezivjela

ja roman ispisah sorry ak sam napadna heheheh

(odgovor članu dzenica)
Neposredna veza do poruke: 257
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
24.4.2015 9:00:06   
dzenica
Protein C i S možeš uraditi na transfuziologiji. Potrebna ti je uputnica i trebaš se telefonom naručiti.

(odgovor članu Ljubicica11)
Neposredna veza do poruke: 258
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
24.4.2015 9:25:11   
Ljubicica11
Evo vec zvala i narucila se,puno si mi pomogla hvala ti punooo :)

(odgovor članu dzenica)
Neposredna veza do poruke: 259
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
24.4.2015 9:29:52   
dzenica
Ljubica11, nema na čemu. Gdje radi dr. Šahović? Koliko vidim ona je internista.

(odgovor članu Ljubicica11)
Neposredna veza do poruke: 260
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
24.4.2015 12:03:00   
Alina Lana
Draga Ljubicice, cestitam ti na trudnoci! user posted image Kako se ti osjecas? Koliko cesto moras ici na kontrole kod ginekologa?

(odgovor članu dzenica)
Neposredna veza do poruke: 261
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
24.4.2015 15:32:08   
AAvalon
ljubicice, prije nego sto krenes jos vise paniciti, D-dimer je svakako povisen u trudnoci... krene se povecavati na samom pocetku trudnoce, iraste sve do kraja. bitno je koliko je povisen. imas super stranicu gdje ti pisu referentne vrijednosti za D-dimer u trudnoci, samo pogledaj kako tvoj lab biljezi rezultat pa uporedi.

http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm

ne znam koja ti je trombofilija u pitanju, ali to ti je bas visoka doza Clexana. vjerovatno jer si vec imala TE da su ti dali tako veliku dozu. ja sam jako visoko rizicna, bila trudna sa blizancima, D-dimer jako visok, i tek rped kraj sam morala preci na 0.6. sretno u svakom slucaju!!!

_____________________________

Dum spiro spero

(odgovor članu Alina Lana)
Neposredna veza do poruke: 262
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
24.4.2015 20:03:16   
Ljubicica11
Dzenice dr.Sanela Sahovic radi na hematologiji,petkom je u hematoloskom savjetovalistu na DIPu.


Alina Lana I kod jednog i drugog doktora idem mjesecno na kontrolu sa kompletnim nalazima i hvala ti punoooo :)


AAvalon da i to ne samo jedno TE,bila sam na th.posle te prve da bi i pored terapije dobila drugu emboliju,ma sva sam izvan sebe bila kad sam saznala za trudnocu,vjerujte da mi je svast kroz glavu prolazilo,da se moze ne samo bebi vec i meni nesto desiti,pa onda pomisljam kako mi ovo drugo ostaje samo.ma jojjjjj dok nisam sama malo sjela i skontala neke stvari.

Sta mislite o carskom rezu,jel to rizicno,al posto sam na clexanu i kako mi kaze dr.ostat cu i posle poroda da bi mogla dojiti bebu,jer sam imala tezak porod sa prvim i te muke mi se ne prozivljavaju ponovo,a i hematolog se slaze da moze


(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 263
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
25.4.2015 10:42:43   
AAvalon
ja sam se porodila na carski, i to hitni. ako si na Clexanu, dovoljno je da 12 sati prije operacije ne primis terapiju. ako imas planirani carski, obustave ti Clexane 24 sata prije. ako je hitni (kao u mom slucaju jer mi je pukao vodenjak), kazu da je dovoljno i 8-12 sati prije da nisi primila Clexanel. ja sam ga sebi dala u 8 navece, kao i svaki dan, porodili su me sutradan u pola 12 prije podne. nikakvih problema nisam imala. s obzirom da imam tezi i rizicniji oblik trombofilije (kao i ti, cak mislim da si radi licne istorije bolesti jos rizicnija, ja imam 4 mutacije za urodjenu trombofiliju ali nemam stecene) odmah poslije CR kad sam se dozvala dali su mi Clexane 0.4, i sa tim sam nastavila do isteka 6 sedmica poslije poroda. nikakvih problema nisam imala ni sa krvarenjem poslije operacije, zarastanjem rane, dojenjem, mlijekom, komplikacijama, krvnom slikom i ostalim, hvala Bogu.

ali, kad imas trombofiliju, operativni zahvat sam po sebi je moguc, ali je dosta rizicniji od prirodnog poroda, vece su sanse za komplikacije uzrokovane trombofilijom. mada, u vecini slucajeva, sve prodje OK. tako da na tebi je da odlucis, mozda je ipak bolje da istrpis bol, sigurno da ti je bilo lakse poroditi se nego kasnije deverati sa TE user posted image

i da napomenem ono sto stalno ovde pricam. nikad ne znas kad ce se trombofilija aktivirati, moze biti da ti u ovoj trudnoci ne napravi ni najmanji problem. jeste ti veca sansa jer si i sama imala TE event, ali opet su vece sanse da sve bude OK. statisticki govorim. sigurno te je strah, ali evo, ovaj put si na dobroj terapiji, samo se svega pridrzavaj i ja vjerujem da ce sve biti OK

_____________________________

Dum spiro spero

(odgovor članu Ljubicica11)
Neposredna veza do poruke: 264
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
25.4.2015 11:50:08   
Ljubicica11
Hvala draga moja,poslala sam ti pp jer vidim da si bolje u sve ovo upucena od mene,a ja sam sva zbunjena i isprepadana.

Jos nesto jel se moze clexan do kraja trucnoce davati u trbuh,jer bilo gdje drugo uzasno boli,pa me ovo interesuje

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 265
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
25.4.2015 19:37:37   
š t a
Danas sam dobila nalaz iz Splita
neznam ga procitati može li mi neko pomoci
PAI-1 DELECIJSKI POLIMORFIZAM 4G/4G
INSERCIJSKO-DELECIJSKI GENOTIP (ID)

_____________________________

I Bog da ptici da nebom leti...
i skoljki da biser stvori...
a majci podari djecu da radja...
njen let beskrajima,
njene bisere oko srca..!
02.07.2010.

(odgovor članu Ljubicica11)
Neposredna veza do poruke: 266
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
27.4.2015 7:57:34   
AAvalon
ljubicice, ja sam se porodila dan pred ulazak u 8.mjesec, ali je bila blizanacka trudnoca pa mi je stomak bio veci nego u terminu sa prvim sinom, i sve do kraja sam isla u stomak. i mene je bolilo u noge, ruke itd. pa sam samo davala u stomak, i moze se do samog kraja. jedino sto sam pred kraj morala da legnem na ledja kad dajem inekciju, da se kao stomak slegne i manje rasteze kozu, da bih mogla dovoljno koze i subkutanog tkiva da naberem user posted image nadam se da ti je jasno sta sam htjela reci, ne znam kako da opisem user posted image

_____________________________

Dum spiro spero

(odgovor članu š t a)
Neposredna veza do poruke: 267
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
28.4.2015 14:49:45   
dzenica
Da li mi neko može protumačiti nalaz? Bila bih vam zahvalna

Antitrombin III 0,85 ref.vrijednost 0,70 - 1,26
Lupus antikoagulansi LAI/LA2 0,87 ref. vrijednosti 1,00-1,37
Protein C aktivnost 0,92 ref.vrijednosti 0,64 - 1,28
Protein S aktivnost 0,59 ref.vrijednosti 0,60 - 1,40

Šta pretstavlja snižena vrijednost Lupus antikoagulansi? Da li je to u redu? Protein S mi je također malo snižen.

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 268
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
15.5.2015 10:52:43   
kokouli
Da vas pozdravim i priupitam nesto vezano za ovu temu .Imala sam missed ab.prije godinu i po ,,u sklopu pretraga ,a sve ide uzasno sporo uspjela sam uraditi 3 analize za gen .trombofiliju mthfr,f II,fV,i to je sve u redu ,trebam jos dva dakle ..Dr.Velija Zelija mi je izmedu ostalog zatrazila antikardiolipinska antitijela i nalaz je sljedeci .........Antikardiolipin IgG 24,83,slabo pozitivan 10 do 20 ,Antikardiolipin IgM 22,21 . srednje pozitivan je od 20 do 40 .glikoprotein je ok .Moze li mi neko reci sta ovo znaci ....dr.je na godisnjem pa se ne javlja za termin .Cini mi se da je ovo poviseno ipak ...Takode Homocistein mi je 9,47 ,a na nalazu nema na vidiku referentnih vrijednosti ,pa ako neko nesto zna da me prosvijetli.

< Poruku je uredio kokouli -- 15.5.2015 10:57:34 >

(odgovor članu dzenica)
Neposredna veza do poruke: 269
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
15.5.2015 11:11:45   
Carobno jutro

kokouli, meni su isto tako bila blago povisena ta antifosolipidna tijela...i to bas taj kao i kod tebe..dr Zelija rekla da to nije nikakav problemuser posted image . Nije obratila paznju na to nikako... za homocistein ti ne znam reci jer nisam vadila.
a dr Zelija jeste na godisnjem gore ali prima privatno. Ja bila u srijedu na kontroli u Al Tawilu. Napisi joj u poruci rezlute i na viber i na sms. Pa ce sa valjda javiti nekada. Sretno.

(odgovor članu kokouli)
Neposredna veza do poruke: 270
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
15.5.2015 11:43:53   
kokouli
Ma slala sam joj sms ,bas sam iznervirana s tim njenim sms folom .Vidis radi pruivatno al hebe joj se sto pisem.Nisam jos OGTT uradila tek 26.imam termin .Al bih voljela da me primi jer mi je i d vitamin nizak 13 ng mol ,TSH 2,9 nikad nije bio toliki .Sta treba da joj pisem sto poruka dnevno .Ta mi je antikardiolipionska trazila kad sam rekla da mi je otac srce operisao .Izgubila sam vremena i zivaca s njenim nalazima i bio bi fakat red da mi odgovori ,nalazi datiraju od marta a samd je skoro juni ,mislim .....meni sve stoji hocu na stimulaciju za IVF hebe se njoj sto se salju poruke .

< Poruku je uredio kokouli -- 15.5.2015 11:46:07 >

(odgovor članu Carobno jutro)
Neposredna veza do poruke: 271
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
15.5.2015 12:04:42   
Carobno jutro
Ma s njom je belaj inace. Evo mene tek primila u srijedu a saljem poruke od januara. Zivce pogubih s njom. Samo cu ti reci da je moj vitamin d bio 3 (slovom i brojem). Dala mi veliku dozu istog i na sunce me poslala a sred zime bilo prosle haha. Uradi i taj ogtt pa i to posalji i mogu samo reci strpljenja. Ja sam ludila fakat. Ali evo me sad u 22. Sedmici pa guram a ona me tek primila hahah. Ja sam tako sama sebi ukljucila vitamin d dok nju docekah haha

(odgovor članu kokouli)
Neposredna veza do poruke: 272
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
15.5.2015 13:10:58   
kokouli
Ma lako je za d vitamin bona ,al mislim fakat joj nije fol ,prvo ti imas trombofiliju a cekas od januara a trudna hvala bogu dragom ,ona me jako nervira s tim porukama ,pisacu joj sa svih raspolozivih telefona od danas svakih 5 minuta .Hahhhaha.Mozda je kod tebe zanemarila ta andikardiolipinska jer imas pozitivne gen .trombofiliju ...meni ovo ipak nije u referentnim vrijednostima ,ne znam ,treba mi da mi razjasni .Ako se ne javi do ponedeljka odoh na Dip neko ce me primiti vec ima dr.ha ja neciu ja nju moliti za svoje pare .

(odgovor članu Carobno jutro)
Neposredna veza do poruke: 273
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
18.5.2015 12:15:53   
djudrdjica
Kokouli, imala sam isto iskustvo sa antitijelima kao ti, mislim da sam vec pisala
Uglavnom, ta antitijela koja se vezuju za antifosfolipidni sindrom mogu biti povisena zbog bilo kakve prehlade, infekcije i sl. Pogotovo kao sto su u tvom slucaju - nisko pozitivna.
Zbog toga se nalaz ponavljau razmaku od sest do osam sedmica i tek ako je ponovljeni pozitivan konstatuje se da su povisena.
Ja sam imala takodje rnisko pozitivna, kada sam ponovila bila su ok.
Sretno!

(odgovor članu kokouli)
Neposredna veza do poruke: 274
   RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ...
19.5.2015 17:13:55   
kokouli
Vadila sam i CRP nema upale ni ikakve infekcije ,iznosi 0,5 .U cetvrtak idem kod ljekara ,ne kod ove koja s ene javlja ,pa ce valjda to da rastumaci ,a koliko nadoh i homocistein je povisen kod mene .Buduci su nalazi radeni kraj marta sigurno cu ih ponoviti ,na svoju ruku ,sutra .Nisam bila prehladena .Antitijela su slabo i srednje pozitivna kod mene .

< Poruku je uredio kokouli -- 19.5.2015 17:15:26 >

(odgovor članu djudrdjica)
Neposredna veza do poruke: 275
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *