|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 6:40:41   
nevenkagaragic
IZVORNA PORUKA: danim

moja gospodo Nevenka imala sam ja tu priliku i osjetit al samo jednim dijelom nije ni mali dio toga sto vi ste osjetili i osjecate to je ipak vase rodeno dijete vasa krv vasa dusa to sto se desilo mojoj sestri na toj istoj klinici je bio jedan dio toga sto se vama desilo ona kad je dosla na kliniku sa porodajnim bolovima u sedmom mjesecu porodili su je na carski rez i onako pod narkozom ostavili je samu u sobi dok nije nekad pred kraj dana naisla neka sestra slucajno i vidila da i ona malte ne umire onda su posli da je samataju i bude i vicu izgubismo i majku koja je to neodgovorna gamad ja vrlo dobro znam nazalost beba nije prezivila jer nisu imali cijenu za njen zivot koji za njih nije bio vrijedan kao i zivot vaseg sina jer poslije smo culi da su bebici iskljucili aparate da bi prikopcali bebu nekog guzonje izvini na izrazu cija je beba bila vrijednija nego nasa ma bori se i istraj na svemu istjeraj pravdu 

Nazalost slicni slucajevi se desavaju cesce nego sto mozemo i zamisliti.
Nekoliko gradjana me kontaktiralo, pricali su mi o svojim tragedijama greskom lekara UKC-a i trazili savet sta da rade. Uglavnom su svesni da je traziti pravdu u BiH sizifov posao i borba s vetrenjacama. To je i razlog zasto gradjani odustaju u samom startu.
JA nikada necu odustati!

_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu danim)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 6:46:15   
nevenkagaragic
Iako mi je receno da vise nemam pravo zalbe u slucaju negativnog odgovora na prituzbu Glavnom tuziocu, ja se nisam mogla pomiriti sa tom cinjenicom, smatrajuci je jednostavno NEMOGUCOM! Cuj, tamo neki korumpirani tuzilac ne radi svoj posao i ja treba da se pomirim s tim? Ne i ne!

Tako sam nakon ponovnog odbijanja sprovodjenja istrage (po prituzbi od 12.04.2007.godine) od strane VD Glavnog tuzioca Koval Slavena, 16.08.2007.godine, na dan Denisovog rodjendana, uputila »Visokom sudskom i tuzilackom vijecu» u Sarajevo PRITUZBU na rad tuzlanskih tuzioca Iveljic Ive i Koval Slavena.

Prituzbu sam dostavila u formi otvorenog pisma, te kopije poslala na jos 25 adresa u BiH.
Uz prituzbu VSTV-u sam dostavila kompletnu dokumentaciju.


Garagić Nevenka
Novo naselje Solina 37
(Rate Dugonjića br.4)
75000 Tuzla
e-mail: nevenkagaragic@yahoo.com
tel.         035-267-421
GSM :   061-722-161

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
n/r Predsjedniku VSTV-Branko Perić

                                     OTVORENO PISMO – PRITUŽBA
Protiv :
1. Ivo Iveljić, tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Tuzla
2. Slaven Koval, vd glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Tuzla

                                     
                                           Poštovani gospodine Perić!

Obraćam se lično Vama, konkretnoj i najodgovornijoj osobi za stanje u BH pravosuđu, odnosno tužilaštvu, jer od Vas očekujem poništenje besramne i skandalozne odluke tuzlanskih tužioca Iveljić Ive i Koval Veselina o neprovođenju istrage po službenoj dužnosti protiv lekara Interne klinike JZU UKC Tuzla.
Zbog pogrešne dijagnoze, nesavesnog lečenja, te štete po zdravlje učinjene radi greške u proceni stanja pacijenta i propusta u činjenju, moj 26-ogodišnji sin Denis Garagić preminuo je 25.07.2005.godine,  nakon nedopustivo dugog - trodnevnog boravka, u prijemnom prostoru Interne klinike UKC-a Tuzla.
Svojim neprofesionalnim radom, nesposobnošću i nemoralnom odlukom pomenuti tužioci svesnim ignorisanjem činjenice pogrešnog dijagnosticiranja, podržavaju sramni zločin koji su nesavesni lekari učinili, usuđujem se reći : namerno, s predumišljajem, jer su sujetno i drsko odbacili dijagnozu kolege koja je glasila : teški kardiološki slučaj. Da je u pitanju zločin učinjen od onih koji su položili Hipokratovu zakletvu, nedvosmisleno i jasno potvrđuje dokumentacija koju dostavljam u prilogu. Žalosna je činjenica da su lekarske greške u strašnom porastu, jer se ovom humanom profesijom sve češće bave nezainteresovani, površni nastavljači “porodične tradicije”, kao i diletanti koji se ne bi smeli baviti ovom humanomnom profesijom. Lekarske greške se po pravilu zataškavaju. Zašto? Zato što su lekari u ovom (trulom) društvu “zaštićena vrsta” sa imunitetom koji je u BiH sve “popularniji” i koji se sve češće koristi kao zaštita od procesuiranja!

Ukratko ću predočiti tok “kalvarije” mog sina Garagić Denisa :
U subotu posle podne, vrelog 23.jula 2005.god., Denis je iznenada osetio gušenje i jaku bol u prsima iza grudne kosti. Dežurni lekari na Internoj klinici Mario Križić i Salih Azapagić daju mu inekcije za sniženje krvnog pritiska, koji je Denisu godinama bio povišen, te ga šalju kući. Pošto tegobe ne prestaju, lekar iz našeg ulaza je Denisa pregledao i konstatovao jake šumove na aorti. U večernjim satima Denis se, plačući zbog jakih bolova, ponovo žali da ne može disati, da ga boli u grudima “kao da ga je ujeo bumbar”, te da mu trnu vilica i zubi. Iznenada pada u šok i  potpuno se gubi, mislim da je doživeo kliničku smrt. Brzo smo reagovali i hitno ga prebacili ponovo na Internu kliniku u pratnji lekara koji je dežurnim Križiću i Azapagiću saopštio da se radi o teškom kardiološkom slučaju, što ovi nisu uvažili, već su odoka uspostavili “svoju” dijagnozu da je u pitanju droga, jer “takvih dnevno dođe troje, četvoro”. Čak su pretili prijavom policiji, kako bi odstranili lekara u Denisovoj pratnji. U teškom stanju Denis provodi noć na prijemu, a sutradan, u nedelju 24.07. dežurstvo preuzima Hasić Samira, koja po završetku smene 25.07.ujutro upisuje-prepisuje dijagnozu svojih prethodnika.
U ponedeljak 25.07. “brigu” o Denisu preuzima Fahir Baraković po čijem mišljenju Denisu nije ništa i šalje ga kući. Tri dana pacijent sa jakim bolovima u grudnom košu, povraćanjem i “željan disanja” provodi na prijemu u tzv.dnevnoj bolnici, što se nikako nije smelo desiti, pogotovo u ovako “prestižnoj” klinici, kako se sami hvale. Na insistiranje Denisovog oca da nešto ipak nije u redu i da ga ne šalju kući, konačno odlučuju Denisa smestiti na odelenje i to gastrološko, jer se, po rečima Fahira Barakovića, Denis požalio i na bol u stomaku. Nedugo potom Denis ponovo pada u šokantno stanje i umire od prskanja grudne aorte u prisustvu prijateljica (lekarima, naravno, ni traga). Tek kad je nastupila smrt moj sin stiže na intenzivnu negu gde ga uzalud pokušavaju reanimirati. Tek tada lekari shvataju težinu bolesti! Tek tada se setiše svojih knjiga i lekcije o aneurizmi, ali za mog sina prekasno. Tri dana, tri duga dana su zauvek izgubljena! Za tri dana se moglo uraditi mnogo toga i spasiti jedan mladi život, samo da je bilo volje, humanosti i profesionalne odgovornosti, umesto drskosti, sujete i diletantizma onih koji su zaboravili datu zakletvu. Na otpusnoj listi stoji : boravak na odelenju od 25.07. do 25.07., dakle, kao da je moj sin prethodna dva dana bio na ulici? Tako je i tertiran na ovoj “slavnoj” tuzlanskoj klinici, a tužioci ne žele skrnaviti “ugled” ovog jada od klinike, koja predstavlja još jednu duboku crnu rupu u Tuzli. Meni je potpuno jasno u kakvom trulom, korumpiranom i jadnom društvu živim, a sada mi je to i “potvrđeno” od strane državnih organa koji su dužni štititi svoje građane i njihova osnovna ljudska prava, prvenstveno pravo na život.
Pitam se da li bi postupak pomenutih tužioca bio identičan da se radilo o sinu ili kćeri njihovog kolege, rođaka, prijatelja, stranačkog lidera? Ili, kakav bi ishod za mog sina bio da sam se setila “mita”, što mi, moram priznati, nije palo na pamet. Na trenutak pomislite kako bi se osećali da se sve ovo desilo vašem detetu ili članu porodice?! Jesu li uticaji veza, moći i novca osnovne vodilje u svim porama društva, pa tako i u BH zdravstvu? Trodnevni tretman mog sina u “prestižnoj, svetski poznatoj” (??!) klinici bio je ispod svakog nivoa, kao da je bio na ulici, a ne u bolnici u “stručnim” rukama. Gade mi se samohvalisanja njihovih direktora u medijima. Za svaki uspešno obavljen rutinski zahvat, a što im je posao za koji su plaćeni, napadno se samohvališu i primaju kojekava ordenja, a mom sinu ni rutinski ultra zvuk ne uradiše! Zašto? Na to pitanje odgovor je dao medicinski direktor UKC-a Kasim Muminhodžić : “ne možemo mi svakoga slati na ultra zvuk”!!? Očito je isti rezervisan samo za odabrane, privatne pacijente, ili pacijente sa “debelim kovertama”.
Napominjem još da Klinika, odnosno direktor UKC-a Nedret Mujkanović, roditeljima nikad nije odgovorio na zahtev za pokretanjem interne istrage i kažnjavanje odgovornih lekara unutar Klinike. Poznato je da su 2 komisije ispitivale slučaj Garagić Denisa, ali nalaz Denisovim roditeljima nije prosleđen. Uostalom, zašto je bila potrebna i komisija nad komisijom?

Pozivam Vas da pažljivo pregledate svu dokumentaciju u prilogu, a posebno obratite pažnju na sledeće:

1. “Brljotine” u knjizi protokola sa potpisima lekara koji taj dan uopšte nisu bili na dužnosti,
2. Naknadno prepravljanje medicinske dokumentacije (posle smrti) radi zaštite odgovornih lekara, te pokušaj umanjenja odgovornosti krivim navodima, odnosno lažima,
3. Nepostojanje ili nestanak anamneze specijaliste (neurologa),
4. Neevidentiranje mišljenja-dijagnoze kolege lekara koji je doveo pacijenta, a koja je bila ispravna,
5. Pogrešna dijagnoza (“crno na belo”). Prava dijagnoza nije blagovremeno uspostavljena (tek posle smrti, na zahtev roditelja),
6. Iako je urađen niz rutinskih pretraga, nije urađen najvažniji nalaz : snimanje srca UZ, CT grudnog koša i sl.što je težak i koban propust, s obzirom na simptome (stalna bol iza grudne kosti i teško disanje – nedostatka vazduha),
7. Javno saopštenje UKC-a u “Dnevnom avazu” od 25.01.2006.god., kojim demantuju svoju dijagnozu, znači priznanje greške i izostanak adekvatnog lečenja. Saopštenje je sročeno pažljivo i vešto biranim rečima da bi izbegli “omču oko vrata” (po rečima Muminhodžić Kasima),
8. Smrt pacijenta kojeg prethodno šalju kući, jer “mu nije ništa”,
9. Račun ispostavljen od strane UKC-a gotovo dva meseca posle smrti, za prvu, popodnevnu intervenciju 23.07. (subota).

Sve napred navedeno tuzlanskim tužiocima nije dovoljno za pokretanje istrage!? Zaključak se sam po sebi nameće : tužioci se nisu bavili svojim poslom, lekari su zakonom “zaštićena vrsta”, a svi ostali su građani drugog reda!?Pitam javno, jasno i glasno :

KOLIKO KOŠTA ŽIVOT DOKTORE?
A ISTINA I PRAVDA TUŽIOČE?


Za život svog sina bih platila, trebali su tražiti, bedni diletanti sa lekarskom diplomom! Za istinu i pravdu neću platiti, jer ova država je obavezna štititi svoje građane, tužilac je obavezan po službenoj dužnosti provesti istragu, čak i da nije podneta prijava.  Neću platiti, za pravdu se ne plaća, ali ću čista obraza ustrajati u traženju kazne za one koji su tri dana terorisali mladića u šoku. “Željan disanja” tri dana moj sin je trpio bolove, a diletanti oko njega su se igrali doktora, da bi poslednji u nizu diletanata na kraju otvoreno priznao, da su sve vreme lutali  u pogrešnom pravcu i da im se “zavesa podigla” tek kad je sin preminuo. To je “slavna” klinika!?
Žalosna je činjenica da, i pored silnih institucija, edukacija, tribina, tzv.okruglih stolova” i brojnih stranih “upravitelja” koji pokušavaju ustrojiti ovu državu, sve više građana pravdu traži od Evropskog suda za ljudska prava. Šta rade domaći pravosudni organi i zašto uopšte postoje, zašto primaju visoke plate? Hoće li se u ovoj zemlji neko konačno početi baviti svojim poslom? Iz medija mi je poznat slučaj tuzlanskog mladića D.H. za čiju smrt su 2001.god.prijavljena 4 lekara tuzlanske Klinike. Pozdravljam upornost njegovih roditelja jer su “uspeli” za 6 godina “naterati” tužilaštvo da ipak pokrene istragu. Ako je BH pravosuđu trebalo 6 godina samo za pokretanje istrage, kad li će se proces okončati?
Iako sam medicinski i pravni laik, osvrnuću se i na “stručni” nalaz sudskog veštaka, patologa Cihlarž Zdenka, čijim izborom tužilac Ivo Iveljić, čuvajući sebe, vešto prebacuje slučaj na kojem je medicinska struka već pala. Zar tužilac Iveljić ne zna svoj posao? U ovom slučaju veštak nije ni bio potreban, jer je svakom normalnom čoveku sve jasno iz priloženih dokumenata-dokaza. Ako je već trebao veštak, kometentan je kardiohirurg! Tužilac bi više saznao da je saslušao bar jednog svedoka (lekara u pratnji), ili pročitao nalaze-mišljenja lekara, iako pogrešna i falcifikovana. Njemu, već u startu istina i pravda nije prioritet, niti je bitna, jer očito nekoga štiti! Koga tuzlanski tužioci štite i zašto, neka utvrdi disciplinski tužilac. Činjenica je da nalaz obdukcije niko nije ni osporavao, pa roditelji su i tražili obdukciju, jer lekari nisu znali (“nije mu ništa”). Kako veštaku nije “zapazio” odelenje na koje je Denis konačno smešten 25.07.2005.god., na dan smrti? GASTROENTEROLOGIJA!?? Aneurizma i gastroenterologija?! Svaka čast! Sve sami “profesionalci”!
Veštak Cihlarž se bespotrebno upušta u analizu aneurizme, teške bolesti, a ni jednom reči ne spominje sumnjive anamneze i pogrešnu dijagnozu! O aneurizmi sada znam i ja, samo što se lekari-diletanti nisu setili lekcije iz knjige “Interna medicina” autora prof.dr Stevanović Stanoja (str.433 i 434, VI dopunjeno izdanje 1986.g.) u kojoj su precizno navedeni simptomi koje je moj sin Denis imao. A narednog leta, šefica kardio odelenja Interne klinike u “Dnevnom avazu” od 22.06.2006.god. savetuje čitaoce kako da, zbog vrućine (iste kao i jula 2005.), obrate pažnju na (iste) simptome i odmah se jave lekaru! Predavanje je trebala održati svojim lekarima i upoznati ih sa srčanim simptomima! Kad veštak Cihlarž kaže da ništa nije učinjeno protiv medicine, na koju dijagnozu je mislio? A šta je učinjenu ZA medicinu, odnosno u korist pacijenta? Odgovornost je u NEČINJENJU, a sve što nije PROTIV ne mora ugroziti pacijenta, ali mu ne pomaže! Je li veštak primetio da nema ni nalaza ultrazvuka srca? Osim uobičajenog klasičnog EKG-a, srce apsolutno nije bilo predmet interesovanja prozvanih lekara, niti je rentgenski snimano. Zašto se veštak nije pozabavio izostankom terapije koja bi bila adekvatna teškoj bolesti i stanju šoka u kojem je Denis bio? Nisu ordinirali terapiju za kardiološku bolest, pustili su pacijenta na milost i nemilost vremenu i organizmu da se sam bori, sve do smrti! Da su prihvatili sugestiju lekara koji je Denisa doveo u subotu 23.07., još istu noć bi operativnom zahvatom Denis bio spašen! Ko je Cihlarž da kaže da bi Denis svakako preminuo? Bog? Pa znamo da se po uspešnom dr Kabilu tuzlanska kardiologija spominje i u širem okruženju.
Nije data šansa stručnjaku koji zna svoj posao! Nisu dali šansu mom sinu da živi! Blagovremena hirurška intervencija dr Kabila bi sigurno spasila mog sina!  Ali ne, diletanti su se igrali doktora i bogova! To im ne može biti oprošteno!
Pritužbu na rad tužioca Iveljić Ive i vd glavnog tužioca Koval Slavena dostavljam relevantnim institucijama u BiH od kojih očekujem puno angažovanje u zaštiti ugroženih elementarnih ljudskih prava, te izvođenje odgovornih pred lice pravde. Ista je u formi otvorenog pisma radi upoznavanja šire javnosti i upozorenje građanima da ne šute, da dignu glas protiv zloupotreba, nerada, korupcije i nepotizma u državnim institucijama i javnim ustanovama, posebno u zdravstvu, jer sutra su možda oni “na redu”. 
Porazna je činjenica da o lekarskim grešakama oštećeni građani uglavnom šute. Zašto? Dugogodišnje obijanje pragova, prepiske, šikaniranje, inertnost, korumpiranost i nezainteresovanost onih koji bi svoj posao trebali odrađivati profesionalno, oštećene građane u startu demorališu.  
Gospodine Periću, od Vas očekujem da zadužite disciplinskog tužioca, koji nije sa područja korumpiranog Tuzlanskog kantona, da detaljno pregleda sve dokumente koje Vam dostavljam, te naredi provođenje istrage i podizanje optužnice protiv odgovornih, a sve u razumnom roku. Dajem sebi za pravo da Vas ponovo (javno) kontaktiram, ukoliko i Vi , odnosno VSTV, podrži sramnu odluku tuzlanskih tužioca.
Ne zanima me eventualno kažnjavanje tužilaca. Tražim PRAVDU ZA DENISA! Tražim KAZNU ZA ZLOČIN! Neko mora odgovarati za silne tragične propuste, neko je kriv što ja više nemam svoga sina! Budite sigurni da se neću umoriti, niti odustati. Upornost i izdržljivost je odlika marljivih i vrednih ljudi moje rodne Slavonije, koju napustih zbog udaje za Mehmeda. Dok sam živa neću odustati od istine i pravde, jer moj sin to zaslužuje. Denis Garagić je bio jedan izuzetan mladić, na ponos ocu Mehmedu, bratu Igoru i meni, njegovoj majci, kao i mnogobrojnoj rodbini u Hrvatskoj i Srbiji, te prijateljima širom sveta. (U BiH, sa očeve strane, nema bliske rodbine, jer je Denisov otac rano, kao malo dete, ostao bez roditelja).

U prilogu dostavljam :

1. Knjigu i DVD,
2. Odgovor v.d.Glavnog tužioca br. Kta.2623/06 od 12.06.2007.god.,
3. Pritužba uredu Glavnog tužioca od 12.04.2007.god.,
4. Odgovor tužioca na prijavu PU Tuzla br. 2623/06 od 04.04.2007.god.,
5. Zapisnik o prikupljanju izjave MUP-a TK, PU Tuzla od 13.10.2006.god.,
6. Saopštenje JZU UKC Tuzla objavljeno u “Dnevnom avazu” 25.01.2005.god.,
7. “Interna medicina” autora prof.dr Stevanović Stanoja (str.433 i 434, VI dopunjeno izdanje 1986.g.),
8. Članci iz “Dnevnog avaza”od 22.06.2006.,07.08.2006., i 23.02.2007.god.,
9. Odgovor UKC-a (med.direktora Muminhodžić Kasima) br.1-680-2/05 od 06.10.2005.god.,
10. Zahtev Garagić Mehmeda za pokretanje istrage od 20.09.2005.god.,
11. Račun UKC-a Garagić Denisu br.16816 od 12.09.2005.god.,
12. Potvrda o smrti br.990/05 od 26.07.2005.god.,
13. Otpusna lista MB : 0109/3697 ,
14. Dijagnoza i preporuka Prijemne ambulante od 25.07.2005.god. u 8h (Samira Hasić),
15. Anamneza, obrazac IB-3, 25.07.2005.god., odgovorni lekar Amira Bijedić,
16. Podaci o fizikalnom pregledu bolesnika, br.protokola 0100/3697, 25.07.2005.god. (Amela Altumbabić),
17. Izveštaj od 25.07.2005.god. (Brkić Esad),
18. Uputa prijemne ambulante odelenju, obrazac IB-1, od 25.07.2005.god.,
19. Protokol br.6694 od 25.07.2005.god.,
20. Protokol br.3695 od (???),
21. Matični list - istorija bolesti, obrazac br.1-21-10,
22. Terapijski list, obrazac IB-5,
23. Ultrazvuk gornjeg abdomena i urotrakta od 24.07.2005.god. (od.prijem),
24. Nalaz i mišljenje lekara specijaliste od 23. I 24.07.2005.god., amb.br.6694 (potpis lekara nečitak),
25. EKG snimci i laboratorijski nalazi – 11 listova,
26. Preporuke “Emaus international” od 19.03.2001., 03.05.2000.,19.03.2000.god.,
27. Prteporuke “Unicef”-a od 13.02.2002. I 16.02.2001.god.,
28. Knjiga “In memoriam”,
29. DVD – TVTK VIII 2000.god.
                            
S poštovanjem ! 
                                     
Podnosilac pritužbe :
Nevenka Garagić, rođ. Manojlović
                      
Tuzla, 16.08.2007.god.                   
(Denisov 28. rođendan) 

Dostavljeno :
1. OHR Sarajevo, Specijalni predstavnik EU u BiH,
2. OSCE Sarajevo,
3. Ombudsmeni FBiH, Sarajevo,
4. Dom za ljudska prava, Sarajevo,
5. Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, Sarajevo,
6. PredsedništvoBiH, predsedavajućem preds.,
7. Ministarstvo pravde BiH, Sarajevo,
8. Skupština TK - preds.sk., Tuzla,
9. OV Tuzla - preds.OV, Tuzla,
10. Medijima.

_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 6:49:44   
nevenkagaragic
Istog dana, 16.08.2007.godine, ispred «Merkatora» u Tuzli osvanuo je dzambo plakat sa Denisovom slikom i tekstom jedne latinske poslovice. Iako sam na plakatu predvidela tekst Koliko kosta zivot DOKTORE? A istina i pravda TUZIOCE?, isti mi  nije bio dozvoljen, te sam pristala na brisanje ove 2 reci : «doktore» i «tuzioce».

Prevod latinske poslovice sa dzambo plakata glasi :

« GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA»

user posted image
http://img5.imageshack.us/img5/9329/plakat1000783.jpg

I bas tih dana, kad se o Denisovom slucaju moglo citati u dnevnim i sedmicnim novinama, UKC Tuzla drsko (a kako bi to oni drugacije?) salje na DENISOVO IME i adresu OPOMENU PRED TUZBU za neplacen racun na ime popodnevne «usluge» dana 23.07.2005.godine koju su neodgovorno i nezainteresovano pruzili «savesni» DILETANTI Mario Krizic i Salih Azapagic. Denisu su dali inekcije za snizenje krvnog pritiska i VRATILI ga kuci.

user posted image
http://img4.imageshack.us/img4/9112/ukc290807opmenapredtuzb.jpg

Zasto se u UKC-u cekalo 2 godine sa opomenom zbog neplacenog racuna? Da li su indirektno pokusali zapretiti porodici?
Koliko li se jos slicnih slucajeva desilo u UKC-u o kojima gradjani nisu smeli javno govoriti ili optuziti UKC?

Vazno je napomenuti (sto ocito potvrdjuje njihovu NAMERNU drskost) da su u svojim internim novinama «NEWS», od srede 22.08.2007.godine (u dnu stranice stoji «Ured za komunikacije») preneli kompletan tekst o Denisu objavljen tog istog dana u dnevnim novinama «SAN» pod naslovom «Da li su ljekari krivi za smrt Denisa Garagica?». Ovaj tekst je inace prvi od tekstova o Denisu objavljen u novinama.

user posted image
http://img682.imageshack.us/img682/7413/ukcnovine22082007900.jpg

Dakle, jasno je da nije u pitanju administrativna greska, nemar ili neobavestenost, vec namera da se zaplasi i zaustavi istina o njihovim «slavnim» pothvatima i «uspesima». Uzaludan im trud, sve vise gradjana uvidja kakva je crna rupa ova klinika.

Vec sutradan, 23.08.2007.godine u novinama «SAN» reaguje tuzilastvo pod naslovom «Tuzitelj Ivo Iveljic o smrti Denisa Garagica».

Reakcija Kantonalnog tuzilastva na internet stranici:
http://www.tuzilastvotk.com.ba/indexb.php?xnewsaction=fullnews&newsarch=082007&newsid=5

Osim sarajevskih novina («San», «Oslobodjenje», «Dani», «Express»), ovu tragicnu pricu su prenele i banjalucke, mostarske i tuzlanske (poslednje !?) novine. Naslovi su uglavnom bili u smislu : Koliko kosta zivot,; Bez istrage protiv lekara jer bi Denis Garagic svakako umro; Umesto rezultata interne istrage, opmena pred tuzbu; Mrtvom Denisu Garagicu prete tuzbom i slicno.

Tuzlanskom portalu Tuzlarije.net sam posebno zahvalna. Tada sam prvi put pocela istrazivati po internetu i prvi put se prijavila na neki forum.

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewtuzlanke.php?id=151

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=18222

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=18480

_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 8:17:11   
Hanady RR
Draga G-đo Nevenka...svaka riječ koju bih vam uputila suvišna je. Nemam tih riječi kojima bih iskazala svoju bol a vaša bol je zaista najveća. Imam samo šansu da Vam uputim iskrene riječi podrške da istrajete u svom cilju zadovoljenja pravde i da tako olakašate sebi na način da ste ispunili obećanje dato na grobu Vašeg sina.

Šaljem Vam pozdrave i iskrene želje da pravda bude zadovoljena i da imate dovoljno snage da je dočekate.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 9:17:11   
ivanas
Draga gospođo Nevenka ne znam šta da vam napišem već samo da vam se divim u vašoj borbenosti i voljom za život poslije svega preživjeloga i poslije takve hladnokrvnosti od strane drugih od kojih je ovisio život jednog mladog bića kojeg sada nema. Grška učinjena od strane odgovornih koštala je jedan mlad život a oni to svi negiraju. Pa i naše pravosuđe koje bi trebalo da bude na strani pravde štiti i pod svoje okrilje stavlja ne doktore nego krvnike sa KUPLJENOM diplomom koji se tek uče i experimentišu na bolesnicima . Sramno je ko se sve zakleo na Hipokratovu zakletvu i u čije ruke mi idemo. Sramno je ko nam predstavlja vrh društva to su ljudi koji su za vrlo malo prodali svoju ljudskost, zvanje i čovječnost i koji NEĆE i NEŽELE da vide istinu i da spriječe dalje experimentisanje i uzimanje drugih života od strane KRVNIKA.

DIVIM VAM SE GOSPOĐO I VAMA I VAŠOJ PORODICI I DAJEM VAM PODRŠKU I NADU DA ĆE TE USTRAJATI U BORBI ZA ISTINOM TE DA ĆE TE ISTJERATI PRAVDU NA VIDJELO!!!
                             SRETNO VAM I NEDAJTE SE U VAŠOJ ŽIVOTNOJ BORBI  

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 10:23:55   
HanaBana
Postovana Nevenka, na svakom forumu gdje naidjem na vase postove sve citam ispocetka iako je vecinom sve isto nije mi tesko jer svaki put iscitam ustavri hrabrost i upornost jedne zene koja je sotala bez predivnog sina. Neka mu Bog podari rajske baste!
Ustrajte do kraja jer vjerujem da cete uspjeti narodu pokazati ovu bandu za koju nemam apsolutno nista da kazem, osim dao Bog pa osjetili bol koju vi osjecate!

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

(odgovor članu ivanas)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 10:33:01   
Leva
Mogu reći da mi je samo beskrajno žao zbog gubitka Vašeg sina user posted image user posted image
I ljekari su samo ljudi što znači da trebaju snositi posljedice svojih grešaka i neodgovornosti isto kao što snosimo i mi ostali obični smrtnici...

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu HanaBana)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 22:41:59   
nevenkagaragic
IZVORNA PORUKA: Leva

Mogu reći da mi je samo beskrajno žao zbog gubitka Vašeg sina user posted image user posted image
I ljekari su samo ljudi što znači da trebaju snositi posljedice svojih grešaka i neodgovornosti isto kao što snosimo i mi ostali obični smrtnici...

Nazalost, oni NISU (kao mi) obicni smrtnici, oni su zasticena vrsta, inace se ne bi desavalo ono sto se desava. Od slucajeva koje pratim, samo se sudi tzv."DOKTORKI SMRT", Amili Cvijetic-Koldzo, a i tu je sudija "izmakao" kad je presuda trebalo da se procita.


_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 58
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 22:45:44   
nevenkagaragic
Nisam vernik, ateista sam.
Nikada nisam verovala ni u sta, osim „use i u svoje kljuse“. No, kad sam se malo vratila unazad, prisetila sam se nekih detalja, cudnih, neobjasnjivih.
Kad je moj Denis preminuo, trazila sam da se nabavi BELI kovceg (narucen je iz drugog grada). Cudno, njegove drugarice su mi posle izvesnog vremena pricale kako je u razgovorima o smrti Denis rekao :
„Kad ja umrem, voleo bih da budem sahranjen u belom kovcegu. Voleo bih da mi se zapali sveca i prouci fatiha i ... nemojte plakati, ako me volite“.
Ostali smo, suprug i ja, bez reci.

Prosle jeseni, s posla sam otisla na groblje. Oko 16,30h je vec tmurno, mracak pada. U jednom trenutku, neko me je gurao, bukvalno gurao! 100% sam sigurna bila i okrenula se : nije bilo nikoga, ni u blizini! Da li mi je Denis slao poruku : idi mama, idi?
Brzo sam se oprostila od svog sina i posla kroz groblje, kad je zazvonio mobilni i suprug zabrinuto pitao gde sam, vani je mrak!?

I tako :

«Ako me pomiluju ruke cije,
ako blagoslov spuste na mene,
mislim uvek
iza njih TVOJE su
ruke skrivene.»
(D.Maksimovic)

Ne znam da li sam naporna i opsirna, ali ispricacu jos ponesto cudno.

_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 59
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 22:50:08   
nevenkagaragic
Mnogo toga pisanog i u racunaru je ostalo iza Denisa.
Obozavao je Josipu Lisac. Josipa se uvek cula u stanu, ako je on kod kuce.
Na stolu pored racunara ostali su ovi stihovi ispisani Denisovom rukom :

«Jedna mladost. Jedan svijet nade raste tiho u srcu tvom.
Drugi za te ovaj svijet grade s malo prave istine u tom...»

user posted image
http://img11.imageshack.us/img11/7049/1jednamladost.jpg

I stihovi tuzne pesme koju je slusao i zapisao. ne znam ciji su.

user posted image
http://img11.imageshack.us/img11/5872/2tekstdenisovrukopis.jpg

Denisov zivotni san.
Tekst sam nasla medju papirima koje je cuvao, mozda je jos iz srednje skole.

user posted image
http://img11.imageshack.us/img11/8551/3denisovzivotnisan1.jpg
user posted image
http://img11.imageshack.us/img11/6920/3denisovzivotnisan2.jpg

Jos jedna pesma iz Denisovog racunara – „Cekaj me“

user posted image
http://img11.imageshack.us/img11/6452/4cekajme.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=H1ffaTuoLGE

I tuzni stihovi A.G.Matosa «Utjeha kose» skinuti sa interneta jos 2002.godine :

„Gled´o sam te sinoc. U snu. Tuzan. Mrtvu.
U dvorani kobnoj, u idili cvijeca,
Na visokom odru, agoniji svijeca,
Gotov da ti predam zivot kao zrtvu.

Nisam plako. Nisam. Zapanjen sam stao
U dvorani kobnoj, punoj smrti krasne,
Sumnjajuci da su tamne oci jasne,
Odakle mi nekad bolji zivot sjao.

Sve bas, sve je mrtvo: oci, dah i ruke,
Sve, sto ocajenjem htjedoh da ozivim
U slijepoj stravi i u strasti muke.

U dvorani kobnoj, mislima u sivim.
Samo kosa tvoja jos je bila ziva,
Pa mi rece: Miruj! U smrti se sniva.“

_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 22:52:33   
reallove
Gospodjo Nevenka citam vase postove i divim vam se kako ste hrabra zena..Zelim da se izborite za pravdu,da istina pobijedi..veliki pozdrav

_____________________________

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"


Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 22:53:11   
nevenkagaragic
Pre nego cu poci na odmor, posla sam na balkon gde je Denis pio jutarnju kafu.
Htela sam ispucati stari film, pa i njega da uslikam.
Nije bio raspolozen, rekao mi je „ma sta ces me slikati“, a kasnije je trazio da izradim vise komada za drugarice kojima se svidela bas TA slika. To je bila POSLEDNJA Denisova slika (16.06.2005.godine)!!

user posted image
http://img4.imageshack.us/img4/2310/5160605poslslika.jpg

Bili smo, suprug i ja,  u Podgori na odmoru.
Noc sa 23. na 24. 06.2005.godine sanjala sam grozan san. Toliko je bio ruzan, stvaran, sokantan da sam ga ujutro zapisala. Ni sama ne znam zasto?
Mesec dana kasnije, 23.jula mom Denisu je pozlilo.
Nikada necu zaboraviti ovaj san, kad sam Denisa spasavala kroz prozor.

user posted image
http://img267.imageshack.us/img267/2742/6mojsan1.jpg
user posted image
http://img11.imageshack.us/img11/7241/6mojsan2.jpg

Kasnije, posle Denisove smrti, iz novina sam saznala ime glumca kojem sam znala lik iz serije "Crna hronika", ali ne i ime : Rijad Ljutovic.
I onda jos jedna cudna koincidencija : u Denisovom telefonskom imeniku pronasla sam Rijadov broj mobilnog!? Nemam objasnjenja.

I opet nesto cudno : posetili smo Denisovu dobru prijateljica i kolegicu s fakulteta koje je sa svojim suprugom uselila u tek kupljeni stan. Selma nam je pokazala uramljenu «Besmrtnu» sa Denisovom posvetom koju je u kafeu «Kazan mahala» napisao 27.05.2005.godine, tacno 2 meseca pre sahrane (preminuo je 25.07., a sahranjen 27.07.2005.).

user posted image
http://img257.imageshack.us/img257/1788/7besmrtna.jpg

Kopirala mi je pesmu i prevela sa engleskog Denisovu posvetu:

«SECANJA ZIVE ZAUVEK...
POSLE MENE SECANJA CE OSTATI»


Bili smo vise nego sokirani! Da li je nas sin, nasa dobra dusica, nesto predosecao?

_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 62
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 23:02:54   
nevenkagaragic
IZVORNA PORUKA: reallove

Gospodjo Nevenka citam vase postove i divim vam se kako ste hrabra zena..Zelim da se izborite za pravdu,da istina pobijedi..veliki pozdrav

Hvala, hvala vam svima.
Vec sam rekla da sam ateista.
Ipak, imam i ja svoju molitvu koju stalno ponavljam (negde sam procitala i samo pocetak zamenila) :

Daj mi sine
"SNAGE, da izdrzim sto promeniti ne mogu
HRABROSTI da promenim sto mogu i
MUDROSTI da to dvoje razlikujem."

_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 23:40:59   
Hanady RR
G-đo Nevenka nadam se da mi nećete zamjeriti ali sam poželjela podjeliti ovu predivnu pjesmu sa ostalim forumašicama. I ja je volim isto kao što je volio vas divni sin.

Besmrtna pjesma

Miroslav Antić


Ako ti jave: umro sam,
a bio sam ti drag,
onda će u tebi
odjednom nešto posivjeti.
Na trepavici magla.
Na usni pepeljast trag.

Da li si uopce ponekad
mislila šta znači živjeti?

Ako ti jave: umro sam
evo šta će biti.

tisucu šarenih riba
lepršaće mi kroz oko.

I zemlja će me skriti.
I korov će me skriti.
A ja ću za to vrijeme
letjeti visoko...
Visoko.

Zar misliš da moja ruka,
koljeno,
ili glava
može da bude sutra
korjen breze
il' trava?

Ako ti jave: umro sam,
ne vjeruj
to ne umijem.

Na ovu zemlju sam svratio
da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto
kao lepršav trag.
I zato: ne budi tužna.
Toliko mi je stalo
da ostanem u tebi
budalast i čudno drag.

Noću,
kad gledaš u nebo,
i ti namigni meni.
Neka to bude tajna.
Uprkos danima sivim
kad vidiš neku kometu
da nebo zarumeni,
upamti: to ja još uvijek
šašav letim, i živim.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 64
   RE: Moj sin Denis
7.12.2009 23:43:05   
Apotekarka
Hanady rasplaka me ovom pjesmom,:-(

_____________________________

Nase malo zlato Antonio stiglo je 30.06.2009
Nasa mala princeza Ana stigla 14.04.2013

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: Moj sin Denis
8.12.2009 7:38:57   
nevenkagaragic
Moram jos nesto reci i pokazati vam.
19.07.2005.godine – za 30 godina braka, Denis mi je doneo buket cveca.
U buketu je bio i ovaj bambus na slici.
Nakon 6 dana, 25.07.2005.godine, Denis je zauvek otisao...
Bambus je jos uvek tu...zivi...

user posted image
http://img132.imageshack.us/img132/2199/1002259300p.jpg

_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu Apotekarka)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: Moj sin Denis
8.12.2009 7:43:01   
nevenkagaragic
Uskoro su stigli odgovori nekih institucija kojima sam poslala otvoreno pismo – prituzbu VSTV-u. 
Prezentiracu ih hronoloski.

1.Ustavni sud – u ime Doma za ljudska prava

user posted image
http://img690.imageshack.us/img690/1262/1ustavnisud1.jpg

user posted image
http://img337.imageshack.us/img337/8113/1ustavnisud2.jpg

Uz pismo dostavljaju mi formular APELACIJE koji popunjavam i saljem, te stize i potvrda prijema iste.

user posted image
http://img337.imageshack.us/img337/6211/1potvrdaoprijemuapelaci.jpg

2. Visoko sudsko i tuzilacko vijece

Uz pismo - potvrdu prijema prituzbe VSTV dostavlja i brosuru u kojoj se, izmedju ostalog kaze da pregled i procena prituzbe, eventualna daljna istraga i donosenje odluke od strane UDT-a (Ured disciplinskog tuzioca) trebaju se okoncati u roku od 2 godine od dana podnosenja prituzbe. «Azurno» zaista! Zar to nije poruka : NE ZALITE SE!??

user posted image
http://img41.imageshack.us/img41/7572/2vstvodgovor1.jpg

user posted image
http://img690.imageshack.us/img690/2620/2izbrosurevstva2.jpg

3. Skupstina Tuzlanskog kantona

Jedini konkretan gest institucija sa podrucja TK.
S obzirom da je TK osnivac JZU UKC, logicno je i zahvalna sam na intervenciji – upucenom dopisu VSTV-u za ubrzano resavanje postupka. No, bila je uzaludna!

user posted image
http://img41.imageshack.us/img41/774/3skupstinatk.jpg

4. Ministarstvo pravde BiH

user posted image
http://img337.imageshack.us/img337/8310/4ministarstvopravde.jpg

5. Predsjednistvo BiH

user posted image
http://img39.imageshack.us/img39/1999/5predsednkomsic.jpg

Usput, nikakvu MOLBU ja nisam uputila (otvoreno pismo – prituzba VSTV-u nije MOLBA!)

Odgovor, niti bilo kakvu naznaku prijema pisma i dokumentacije nije bilo od Helsinskog komiteta za ljudska prava, Ombudsmena FBiH, kao ni predsedavajuce Opstinskog veca Tuzla, inace lekara-pedijatra.

_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 67
   RE: Moj sin Denis
8.12.2009 7:46:06   
nevenkagaragic
Od TV kuca (6 u FBiH) ni jedna se nije oglasila. Jedina, sedma, koja se zainteresovala je BNTV iz RS. Njihova ekipa je dosla u Tuzlu i snimila prilog koji je emitovan 26.09.2007.godine u politickom magazinu “Crno na bijelo”.

15-minutni prilog je vrlo korektno i profesionalno odradjen, bez ikakvih komentara. Prezentirane su samo gole cinjenice. Kontaktirali su i drugu (UKC) i trecu (Tuzilastvo TK) stranu. Tuzilastvo je bilo bez komentara, a ispred UKC-a misljenje (vrlo sramno : “svi moramo od necega umreti”) je iznela tadasnje direktorice Interne klinike Nade Pavlovic-Calic. Kakav kvalitet i pozrtvovanost prema pacijentima se mogao ocekivati od osoblja pod «palicom» ove cinicne zene? I ona je zaboravila Hipokrata?

Video snimak :

Pravda za Denisa 1

http://www.youtube.com/watch?v=clZWwAs97IU

Pravda za Denisa 2

http://www.youtube.com/watch?v=VWaF_sB8uEY


_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 68
   RE: Moj sin Denis
8.12.2009 13:11:52   
jabuka28
Puno sam puta otvarala ovu temu citala ali nisam znala sta da napisem jer ni jedna moja rijec nije bitna i jaka da ima znacaja....
Majka sam kao i ti i znam kako je voliti svoje djete i muka me uhvati na sami pomisao izgubiti svoje, i samog sebe...user posted image Draga majko ti si tako jaka zena...

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 69
   RE: Moj sin Denis
8.12.2009 14:07:51   
emma.L
Draga gospođo Nevenka,

ne znam što bih Vam rekla jer Vas tješiti ne mogu. Zamisliti mi je teško i prestrašno toliku bol, sada kad sam i sama majka.
Moja mama je umrla od srčanoga udara. Ok, žena je umrla i svi ćemo jednom krenuti, ali je ona u pola noći vraćena iz hitne pomoći u Mostaru sa dijagnozom "napad gastritisa". Tek nakon 7 dana liječenja gastritisa doma, vratimo se u bolnicu jer joj nije bolje i ustanove da je imala srčani udar i hospitaliziraju je. 14 dana kasnije je umrla u bolnici, nakon što se osovila na noge i počela odlično oporavljati. Prijatelj liječnik koji je redovno obilazio i koji je i ustanovio da je u pitanju srčani udar i digao bolnicu na noge nam je tada rekao da i da je bila na stolu sa svim aparatima oko nje, u tom trenu joj ne bi bilo pomoći. Recimo da to prihvatam kao činjenicu. Ali nikada neću shvatiti kako je doktorica iz hitne mogla vratiti sa Gastalom, ako se ona već žalila na bol, lupanje srca i nedostatak daha. Uzmimo da to mogu biti i simptomi gastritisa, svejedno mogu upućivati i na nešto jako ozbiljno (kako se i pokazalo na kraju) i mislim da je dužnost liječnika ispitati sve opcije.
Eto ispričah i svoje slično iskustvo.
Vama želim svu snagu i svu sreću svijeta u istjerivanju pravde.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu jabuka28)
Neposredna veza do poruke: 70
   RE: Moj sin Denis
8.12.2009 16:30:29   
Suzana
Draga Nevenka,

Svako dobro vam želim...
Da istrajete u borbi za pravdu i da nađete svoj mir.
Vašem Denisu neka je laka zemlja bosanska.

user posted image user posted image user posted image



_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 71
   RE: Moj sin Denis
8.12.2009 16:33:39   
Crvena
IZVORNA PORUKA: nevenkagaragic

Nisam vernik, ateista sam.
Nikada nisam verovala ni u sta, osim „use i u svoje kljuse“. No, kad sam se malo vratila unazad, prisetila sam se nekih detalja, cudnih, neobjasnjivih.
Kad je moj Denis preminuo, trazila sam da se nabavi BELI kovceg (narucen je iz drugog grada). Cudno, njegove drugarice su mi posle izvesnog vremena pricale kako je u razgovorima o smrti Denis rekao :
„Kad ja umrem, voleo bih da budem sahranjen u belom kovcegu. Voleo bih da mi se zapali sveca i prouci fatiha i ... nemojte plakati, ako me volite“.
Ostali smo, suprug i ja, bez reci.

Prosle jeseni, s posla sam otisla na groblje. Oko 16,30h je vec tmurno, mracak pada. U jednom trenutku, neko me je gurao, bukvalno gurao! 100% sam sigurna bila i okrenula se : nije bilo nikoga, ni u blizini! Da li mi je Denis slao poruku : idi mama, idi?
Brzo sam se oprostila od svog sina i posla kroz groblje, kad je zazvonio mobilni i suprug zabrinuto pitao gde sam, vani je mrak!?

I tako :

«Ako me pomiluju ruke cije,
ako blagoslov spuste na mene,
mislim uvek
iza njih TVOJE su
ruke skrivene.»
(D.Maksimovic)

Ne znam da li sam naporna i opsirna, ali ispricacu jos ponesto cudno.



Najezila sam se citajuci ovaj Vas postuser posted image

Gospodjo Nevenka, niti ste naporni, niti opsirni. Ako je Vama barem na trenutak lakse dok ovo pisete, mi smo tu da Vam budemo podrska i da Vas saslusamouser posted image
Divim se Vasoj upornosti.

< Poruku je uredio Crvena -- 8.12.2009 16:34:22 >


_____________________________

Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

(odgovor članu nevenkagaragic)
Neposredna veza do poruke: 72
   RE: Moj sin Denis
8.12.2009 16:36:12   
jabuka28
Draga majka...

(odgovor članu Crvena)
Neposredna veza do poruke: 73
   RE: Moj sin Denis
8.12.2009 17:09:19   
Mya_81 RR
Jako mi je žao user posted image ...mislim da je neopisiva tuga kada dijete ode prije roditelja user posted image ...

Zaista se divim vašoj snazi i od srca želim da uspijete u ovoj životnoj borbi!!!


_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu Apotekarka)
Neposredna veza do poruke: 74
   RE: Moj sin Denis
8.12.2009 22:25:10   
nevenkagaragic
Hvala vam zaista na podrsci.
Ja sam se dugo dvoumila da li pisati o mojoj tragediji na ovom veselom i punom zivota forumu.
A onda sa shvatila da svaka zivotna prica, ma koliko bila tuzna, tragicna i teska, moze pomoci nekome ... , a i vi ste uglavnom generacija mog Denisa.

emma.Lc ,
neka ste ispricali i svoju pricu. Treba pricati. Neka se zna. Pitanje je (to NIKO ne moze znati) da li bi se sve tako zavrsilo sa Vasom majkom da je pomoc pruzena blagovremeno. Svaki lekar TREBA da po simptomima predvidi NAJTEZU mogucu posledicu za pacijenta. Nazalost, vecina je zaboravila Hipokrata!

_____________________________

Pravda za Denisa

http://nevenkagaragic.blogger.ba/

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *