|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  366 367 [368] 369 370   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: porodiljska naknada
11.3.2015 21:05:13   
buci muci
Izvini, pogledaj gore prethodne postove, napisala si da si se porodila u januaru, ali nije bitno...user posted image
A da su zakomplikovali, to jesu...

(odgovor članu tukica)
Neposredna veza do poruke: 9176
   RE: porodiljska naknada
11.3.2015 21:20:02   
buci muci

IZVORNA PORUKA: sprinter

drage mame možete li mi reći kolika je sad naknada.jeli ista svaki mjesec ili je svaki putdrugi iznos. koliko piše na rješenju. ja sam na općini ilidža i tražili su mi potvrdu da mi poslodavac neće isplačivati plaću.na poslu su mi dali potvrdu da mi neće isplačivati punu ,nego razliku plaće.ne znam šta je njih briga.to je stvar poslodavca. tek sutra trebam predati papire za porodiljsko jer rodni list sad se čeka po tri sedmice. sve je puno kompliciranije nego prije 3 god,kad sam rodila prvo dijete.


Sada bi trebalo da je svaki mjesec isto i to 360 KM jer ono ranije variranje u obracunatim iznosima karakterisu kao nezakonito.
A to da ih se ne ticu podaci o platama se slazem jer je naknada u zagarantovanom minimalnom iznosu ali koliko znam oni to traze zbog mogucih zloupotreba od strane porodilja i to u smislu ako nekoj poslodavac nekim cudom uplacuje bas punu platu, odnosno istu ne umanjuje za iznos naknade, pa da ne daj Boze koja od nas ne bi budzet ostetila za 360 KM mjesecno user posted image

(odgovor članu sprinter)
Neposredna veza do poruke: 9177
   RE: porodiljska naknada
11.3.2015 21:25:01   
buci muci
Pretpostavljam da vecina zna, ali za one koje nisu upoznate evo kako obrazlazu trenutni nacin obracuna naknada (kome nije mrsko procitati user posted image )

Iz resornog ministarstva pojašnjavaju da je ranije zakonsko rješenje u vezi s ovim pitanjem predviđalo naknadu u iznosu od 60 posto prosječne plaće, s tim da ne može biti manja od najniže plaće za zaposlenike u skladu s propisima Vlade Federacije BiH, odnosno Općim kolektivnim ugovorom, prenosi Fena.

Nadalje, prosječna plaća je Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom definirana na način da se uzima prosječna plaća Kantona Sarajevo po statistici i da se ista množi s koeficijentom koji se svake godine uređuje podzakonskim aktom.

- Ova plaća trenutno iznosi 600 KM. Najniža plaća, kao drugi način obračuna ove naknade, bila je uređena Općim kolektivnim ugovorom. Ugovorom je propisano da se najniža bruto plaća utvrđuje kolektivnim ugovorom za područje djelatnosti, s tim da bruto satnica s doprinosima iz plaće i na plaću te porezima na plaću ne može biti manja od 2,95 KM, kao i da najniža neto satnica ne može biti manja od 1,75 KM - navode iz Ministarstva.

Izuzeli su da se kolektivnim ugovorom za područje djelatnosti može utvrditi neto satnica koja ne može biti niža od 1,25 KM.

Iz resornog ministarsva su dodali da se prema članu 9. Općeg kolektivnog ugovora najniža bruto satnica usklađuje s povećanjem troškova života, rasta cijena i sličnog, najmanje jednom godišnje odlukom Vlade FBiH. Naglašavaju da prema važećoj odluci Vlade FBiH neto satnica iznosi 1,95 KM.

- Množenjem ove satnice sa 176 sati rada, što je prosječan broj radnih sati u mjesecu, dobije se iznos od 343 KM kao neto iznos najniže plaće. Do sada su u rješenjima o naknadama plaće za žene majke u radnom odnosu utvrđivani različiti iznosi i to od 360 do 460 KM, ovisno u kojoj općini je rješenje izdato - kazali su.

Naglašavaju da su najčešće navođeni iznosi od 360 KM mjesečno, što je iznos 60 posto od prosječne plaće, s tim da se u istim navodilo da ova naknada ne može biti manja od najniže plaće za zaposlenike u skladu s propisima Vlade Federacije, odnosno Općim kolektivnim ugovorom. Znači, rješenja u kojim je iznos utvrđen na 360 KM su bila usklađena sa Zakonom.

Istakli su da je prilikom obračuna i uplate ove naknade došlo do kršenja Zakona na način da je svim korisnicama uplaćivan neto iznos približno od 460 KM, odnosno bruto iznos od 780 KM dodajući da je do ovog kršenja došlo iz razloga pogrešne primjene Zakona, odnosno Općeg kolektivnog ugovora u dijelu obračuna najniže plaće.

- Dosad se ovaj obračun zasnivao na Općem kolektivnom ugovoru iz 2000. godine, iako je isti prestao da važi 2005. godine.
Ministarstvo je u zadnjih devet godina primjenjujući ovaj ugovor obračunavalo najnižu plaću u iznosu od 55 posto od prosječne plaće u FBiH koja je iznosila 800 KM na osnovu čega se dobijao iznos od oko 460 KM - kazali su.

Istakli su da je jedan broj korisnica dobijao veći neto iznos za 100 KM mjesečno, ali ista je manja od definiranog procenta prosječne plaće, tako da se na te korisnice primijenio prvi obračun, jer je povoljniji, ali da najniža plaća u mnogim granskim kolektivnim ugovorima, na koje upućuje Opći kolektivni ugovor, iznosi više.

- Od 580 KM neto u upravi, 700 KM u zdravstvu, zatim komunalnoj privredi, duhanskoj industriji, finansijama te ostalim kolektivima, tako da su korisnice iz tih djelatnosti dobijale manje iznose. Znači prema tadašnjem propisu prvostepeni organ bi morao utvrditi gdje korisnica radi, da li je ta firma pristupila granskom kolektivnom ugovoru i na osnovu najniže plaće u toj grani korisnici utvrditi iznos naknade - dodali su iz Ministarstva.

Objasnili su da je ovakva norma bila neodrživa u pravnom i finansijskom smislu, te je iz tog razloga pokrenut postupak izmjene zakona koji reguliše pitanje naknada ženama majkama koje se nalaze u radnom odnosu. U pravnom smislu ranija odredba je bila neodrživa jer značajno raslojava i diskriminiše bh. građanke, čak i u oblastima gdje su solidarnost i uzajamnost osnovni postulati.

- Provođenjem ove norme određene korisnice su imale, po istom osnovu, a iz javnih sredstava, dvostruko, trostruko pa čak i četverostruko veću naknadu. U finansijskom smislu norma je bila neodrživa iz razloga što se radi o velikom broju korisnica, prosječno mjesečno 2.000, te da se radi o uplati naknade plaće i svih pripadajućih poreza i doprinosa tako da po jednoj korisnici taj iznos može da bude i 1.600 KM bruto mjesečno - kazali su.

Iz Skupštine KS-a napominju da se do sada uplaćivao jednak iznos za sve korisnice i to: 780 KM bruto mjesečno. Znači, održavanjem ove odredbe došlo bi se u situaciju da se izdaju rješenja za koja nema finansijskog pokrića, što kao posljedicu može da proizvede prije svega gubljenje svrhe ovog prava, pravnu nesigurnost građana, zatim osnovane tužbe i u konačnici nepotrebne troškove drugostepenih upravnih ali i pravosudnih organa koje bi se direktno odrazile na budžet Kantona Sarajevo.

18,5 miliona KM

- O kakvom problemu se radi govori činjenica da se na godišnjem nivou za ovu namjenu, odnosno naknadu plaće ženi majci u radnom odnosu izdvaja 18,5 miliona KM i to samo kada je u pitanju mjesečni iznos od 780 KM. Na ovu nezakonitost, pored interne revizije, ukazao je Ured za reviziju Federacije BiH koji je konstatirao da se primjenjuje odredba Općeg kolektivnog ugovora koji je prestao da važi 2005. godine - objasnili su.

Imajući u vidu ove razloge, navode da su predložene izmjene člana, te je Skupština Kantona Sarajevo u aprilu 2014. godine donijela Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

- Prema ovom zakonu, naknada plaće ženi majci u radnom odnosu iznosi 60 posto prosječne plaće, što trenutno iznosi 360 KM, s tim da ne može biti manja od najniže plaće koja se obračunava u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o najnižoj neto satnici pomnoženoj sa 176 sati na mjesečnom nivou, a koja trenutno iznosi 343,20 KM i primjenjuje se od 2008. godine kada je ova odluka donijeta - pojasnili su.

Znači izmjena zakona, u ovom dijelu, se odnosila samo na način obračuna najniže plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine prema kojem se više ne navodi Opći kolektivni ugovor već se iz istog direktno preuzima norma koja uređuje najnižu plaću, a iznos najniže plaće nije promijenjen.

- Neophodno je pojasniti iz kojeg razloga su se morala u Zakonu navesti oba načina obračunavanja naknade plaće ženi majci u radnom odnosu (60 posto prosječne plaće i najniža plaća).

Naime, Federalni zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom je propisao da će kantoni svojim propisom definisati procenat prosječne plate koji će se na ime naknade plaće ženi majci u radnom odnosu isplaćivati. S druge strane, Zakon o radu propisuje da se u slučajevima "naknade plaće", kao što su godišnji odmor i bolovanje, plaćaju porezi i doprinosi - objasnili su.

S obzirom na to da Poreska uprava neće da primi uplate poreza i doprinosa obračunate po osnovu koji je manji od najniže plaće, a da je najniža plaća promjenljiva kategorija, ocijenjeno je potrebnim da se naknada plaće ženi majci u radnom odnosu definiše na oba načina, s tim da je obavezna primjena povoljnijeg iznosa za korisnicu.

Iz resornog Ministarstva ističu da žene majke koje su u radnom odnosu mogu ostvariti pravo na naknadu plaće po osnovu porodiljskog odsustva apsolutno neovisno kolike prihode i imovinu imaju.

- Ovdje je važno napomenuti da ženama majkama u radnom odnosu u pravilu poslodavci isplaćuju razliku plaće do punog iznosa plaće svoje zaposlenice. A žene majke koje su u radnom odnosu kod poslodavaca koji ne isplaćuju navedenu razliku imaju mogućnost da putem svojih sindikalnih organizacija traže ostvarivanje ovog prava u punom iznosu - istakli su.

Uočavajući nesklad između prava žena majki koje su u radnom odnosu i žena majki koje su nezaposlene Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo uputilo je u skupštinsku proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom koji sadrži jednu izmjenu i to izmjenu u smislu povećanja iznosa pomoći za ženu majku koja nije u radnom odnosu.

- Do sada je ova kategorija sugrađanki imala pomoć po ovom osnovu u iznosu od 20 posto prosječne plaće Kantona Sarajevo koja sada iznosi, kako je naprijed navedeno, 600 KM. Po ovoj izmjeni zakona ta pomoć se povećava na 30 posto prosječne plaće. Precizno rečeno pomoć ženi majci koja nije u radnom odnosu do sada je iznosila 120 KM mjesečno, a sada bi trebala iznositi 180 KM mjesečno na period od 12 mjeseci - kazali su.

Iz prethodnog obrazloženja se vidi da se ovdje radi o boljem ciljanju kategorija odnosno o boljem usmjeravanju sredstava socijalnih fondova osobama koje tu pomoć stvarno i trebaju.

< Poruku je uredio buci muci -- 11.3.2015 21:28:05 >

(odgovor članu buci muci)
Neposredna veza do poruke: 9178
   RE: porodiljska naknada
11.3.2015 21:26:45   
buci muci
I ne nisam sve "otipkala" ovo je bio copy paste user posted image user posted image

(odgovor članu buci muci)
Neposredna veza do poruke: 9179
   RE: porodiljska naknada
11.3.2015 22:27:54   
tukica

IZVORNA PORUKA: buci muci

Izvini, pogledaj gore prethodne postove, napisala si da si se porodila u januaru, ali nije bitno...user posted image
A da su zakomplikovali, to jesu...


(odgovor članu buci muci)
Neposredna veza do poruke: 9180
   RE: porodiljska naknada
11.3.2015 22:28:37   
tukica
joj fakat jesam. sorry, od bebe sam neispavana i haman luda user posted image termin mi je bio u januaru, nebitno... februar, sorry jos jednom...

(odgovor članu tukica)
Neposredna veza do poruke: 9181
   RE: porodiljska naknada
11.3.2015 22:35:59   
buci muci

IZVORNA PORUKA: tukica

joj fakat jesam. sorry, od bebe sam neispavana i haman luda user posted image termin mi je bio u januaru, nebitno... februar, sorry jos jednom...


Ma nije bitno, sve okuser posted image
A to neispavana i haman luda mi je nesto poznato, haman sam ti ista user posted image

(odgovor članu tukica)
Neposredna veza do poruke: 9182
   RE: porodiljska naknada
11.3.2015 23:16:40   
tukica
Hvala na ovom gore opsirnom postu... vala su ga zakomplikovali pravo oko naknade. prvo dok rodni dobijes moras skupiti dokumentaciju, pa se ceka maticni broj, pa onda naknada, pa onda zdravstveno... sve neka papirologija... nekad se znala isplacivati i naknada od po 450 KM, iako u rjesenju pise 360 KM. ipak, i da su smanjili, neka su, da su bar povecali kako treba nezaposlenim zenama... ovako ni tamo ni 'vamo...

(odgovor članu buci muci)
Neposredna veza do poruke: 9183
   RE: porodiljska naknada
12.3.2015 19:56:26   
sprinter
buci muci hvala na odgovoru.danas sam tek predala papire na ilidžu.nadamse d ću do ljeta dobiti rješenje kako su ažurni.

(odgovor članu tukica)
Neposredna veza do poruke: 9184
   RE: porodiljska naknada
12.3.2015 20:07:14   
buci muci

IZVORNA PORUKA: sprinter

buci muci hvala na odgovoru.danas sam tek predala papire na ilidžu.nadamse d ću do ljeta dobiti rješenje kako su ažurni.


Bas...
Koliko znam rok za rjesavanje zahtjeva ove vrste prema Zakonu o upravnom postupku ne bi smio biti duzi od 30 dana, ako i toliko...
Ja bi ih za desetak dana malo nazvala i raspitala se kada bi moglo biti, zna to malo ubrzati stvari user posted image

(odgovor članu sprinter)
Neposredna veza do poruke: 9185
   RE: porodiljska naknada
18.3.2015 18:56:05   
lala2010
Pozdrav,
nova sam ovdje interesuju me neke stvari vezano za porodiljsku naknadu i vasa iskustva sa istom. Trenutno sam zaposlena ali je ugovor na određeno vrijeme, porodila sam se u februaru a ugovor mi istice u martu tacnije 04.03.2015 godine. Dobila sam rješenje 16.03 od općine gdje piše da samo jedan mjesec imam pravo primiti naknadu kao zaposlena majka a nakon toga moja naknada ce biti 180 km i oni ce me voditi kao nezaposlenu majku iako sam ja od poslodavca dobila produzenje ugovora o radu. Zvala sam ministarstvo i uputili su me na neku gospođu Sefiku- njihova pravnica koja kaze da oni kucaju rjesenje za trenutno stanje i da se to nemoze mijenjati bez obzira bna to sto je ugovor produzen kako ona kaze ljudi u ministarstvu su sjeli i dogovorili se da tako nemoze i da oni ne poznaju te ugovore na odredeno.
Bila sam u istoj situaciji 2010 godine i tada sam samo nosila novi ugovor i nastavljala sa primanjem kao zaposlena majka.
Ima li neko slicno iskustvo i zna li neko za ove odluke jer da bi nesto zabranili nemogu se dogovoriti mora postojati neka odluka. Ja nigdje nisam nasla nista o tome kaakav ugovor treba da bude bitno je samo da postoji ugovor o radu i da imas 12 mjeseci staza prije poroda.
Ovo je vjerovatno njihov nacin da malo napune buđet i da porodiljama uzmu to sto im pripada.

(odgovor članu buci muci)
Neposredna veza do poruke: 9186
   RE: porodiljska naknada
31.3.2015 13:22:59   
vedada
Pozdrav, intresuje me zna li neko kada bi mogla ocekivat prvu naknadu, i mogu li prvjeriti negdje da li sam na spisku za april, porodila sam se u januaru, danas preuzela Rjesnje, i kako mogu podizat istu u posti na Zeljeznickoj s obzirom da sam promjenila adresu.

(odgovor članu lala2010)
Neposredna veza do poruke: 9187
   RE: porodiljska naknada
2.4.2015 18:55:04   
irenaSA
Ima li neko info hoće li u narednoj sedmici biti ili onoj tamouser posted image

_____________________________

Sarah, mamina i tatina princeza stigla je na ovaj svijet 16.02.2010. godine
Dani, mamin i tatin princ stigao je na ovaj svijet 19.09.2014 .godine
Iza tuge vedrije je nebo...iza tuge čistija je duša...

(odgovor članu vedada)
Neposredna veza do poruke: 9188
   RE: porodiljska naknada
2.4.2015 18:56:59   
irenaSA

IZVORNA PORUKA: vedada

Pozdrav, intresuje me zna li neko kada bi mogla ocekivat prvu naknadu, i mogu li prvjeriti negdje da li sam na spisku za april, porodila sam se u januaru, danas preuzela Rjesnje, i kako mogu podizat istu u posti na Zeljeznickoj s obzirom da sam promjenila adresu.



Najbolje je da nazoveš općinu u kojoj si ostvarila pravo na porodiljsku neka te oni spoje sa Službom za socijalna pitanja i voditeljem postupka stjecanja prava na porodiljsku naknadu pa da znaš tačno.user posted image

_____________________________

Sarah, mamina i tatina princeza stigla je na ovaj svijet 16.02.2010. godine
Dani, mamin i tatin princ stigao je na ovaj svijet 19.09.2014 .godine
Iza tuge vedrije je nebo...iza tuge čistija je duša...

(odgovor članu vedada)
Neposredna veza do poruke: 9189
   RE: porodiljska naknada
2.4.2015 18:59:48   
irenaSA

IZVORNA PORUKA: lala2010


Ovo je vjerovatno njihov nacin da malo napune buđet i da porodiljama uzmu to sto im pripada.


A samo nam još dušu nisu uzeli a raskrive se o bijeloj kugi na tv-u ko eksperti..pa kad hoćete djecu podržite i majke koje rade i brinu se za njihovu skrbuser posted image

_____________________________

Sarah, mamina i tatina princeza stigla je na ovaj svijet 16.02.2010. godine
Dani, mamin i tatin princ stigao je na ovaj svijet 19.09.2014 .godine
Iza tuge vedrije je nebo...iza tuge čistija je duša...

(odgovor članu lala2010)
Neposredna veza do poruke: 9190
   RE: porodiljska naknada
2.4.2015 20:53:25   
3mina
Ja sam se porodila u decembru 2014 i prosli mjesec sam pocela dobivati naknadu , tako da bi ti trebala ocekivati s ovim mjesecom tj ova naknada sto je ocekujemo sada! user posted image ima li iko info kada bi bas mogla biti ??

(odgovor članu vedada)
Neposredna veza do poruke: 9191
   RE: porodiljska naknada
3.4.2015 7:40:25   
lala2010
SLUZBENE NOVINE KANTONA SARAJEVO(25.09.2014.)
Amir Zukić,s.r.
ZAKON O SOCIJALNOJ ZASTITI, ZASTITI CIVILNIH ZRTAVA
RATA I ZASTITI PORODICE SA DJECOM
2. Naknada umjesto place zeni-majci u radnom odnosu, za
vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoce, porodaja i
njege djeteta
clan 149.
Naknada place zeni-majci koja najmanje 12 mjeseci prije
odlaska na porodiljsko odsustvo ima zakljucen ugovor o radu ili
rjesenje o zasnivanju radnog odnosa i prijavu na obavezno
osiguranje po osnovu radnog odnosa, utvrduje se u iznosu 60%
prosjecne place, s tim da taj iznos ne moze biti manji od najnize
place u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Najniza placa iz stava 1. ovog clana obracunava se u skladu sa
Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o najnizoj neto
satnici pomnozenoj sa 176 sati na mjesecnom nivou.
Naknada place zeni-majci koja manje od 12 mjeseci prije
odlaska na porodiljsko odsustvo ima zakljucen ugovor o radu ili
rješenje o zasnivanju radnog odnosa i prijavu na obavezno
osiguranje po osnovu radnog odnosa, utvrduje se u iznosu 30%
prosjecne place.

clan 158.clan 154.
Za vrijeme trajanja ugovora o radu na odredeno vrijeme
naknadu place zena-majka ostvaruje po osnovu clana 149. ovog
zakona.
Po isteku ugovora o radu na odredeno vrijeme zena-majka do
isteka godine dana od dana stupanja na porodiljsko odsustvo
ostvaruje pravo na pomoc zeni-majci koja nije u radnom odnosu.

kako su samo pametni ovi nasi sluzbenici ostavili su kako kazu pravnici "pravnu prazninu" nigdje u zakonu se ne spominje produzenje ugovora o radu a posto sada vecina zaposlenih ima ugovor na odredeno po ovom zakonu automatski gubite pravo na naknadu i nemate pravo zalbe

(odgovor članu 3mina)
Neposredna veza do poruke: 9192
   RE: porodiljska naknada
3.4.2015 22:17:16   
ljubicas_ta
Pozdrav zene :)

Pitanje za one koje imaju prebivaliste u Općini Ilidza a i ostale kojima je trazen ovaj dokument radi ostvarivanja porodiljske naknade (Sarajevo):

Uvjerenje da po osnovu porodiljskog odsustva ne prima naknadu plaće odposlodavca

Da li neko zna sta ovaj dokument podrazumijeva:
a) da mi poslodavac moze isplaćivati plaću samo umanjenu za iznos naknade?
b) da mi poslodavac ne isplaćuje plaću nikako, tek tada imam pravo na naknadu?
c) da u slučaju da mi poslodavac zeli isplaćivati i dalje punu plaću, gubim pravo na naknadu?


Molim za pomoć ako je neko ovo uvjerenje već podnosio, obzirom da sam u toku pripremanja ove dokumentacije.

Hvala svima user posted image

(odgovor članu buci muci)
Neposredna veza do poruke: 9193
   RE: porodiljska naknada
3.4.2015 22:39:01   
irenaSA

IZVORNA PORUKA: ljubicas_ta

Pozdrav zene :)

Pitanje za one koje imaju prebivaliste u Općini Ilidza a i ostale kojima je trazen ovaj dokument radi ostvarivanja porodiljske naknade (Sarajevo):

Uvjerenje da po osnovu porodiljskog odsustva ne prima naknadu plaće odposlodavca

Da li neko zna sta ovaj dokument podrazumijeva:
a) da mi poslodavac moze isplaćivati plaću samo umanjenu za iznos naknade?
b) da mi poslodavac ne isplaćuje plaću nikako, tek tada imam pravo na naknadu?
c) da u slučaju da mi poslodavac zeli isplaćivati i dalje punu plaću, gubim pravo na naknadu?


Molim za pomoć ako je neko ovo uvjerenje već podnosio, obzirom da sam u toku pripremanja ove dokumentacije.

Hvala svima user posted image


I ja sam morala od Poslodavca donijeti istu potvrdu na kojoj je stajalo da će mi plaća biti umanjena za toliko koliko iznosi porodiljska naknada..tačnije Poslodavac je u obavezi da ti daje 70 posto plaće, ja mislim, a ostatak nadomjesti država...Ukoliko će ti Poslodavac davati cijelu plaću logično je da od države nećeš dobiti ništa.user posted image

_____________________________

Sarah, mamina i tatina princeza stigla je na ovaj svijet 16.02.2010. godine
Dani, mamin i tatin princ stigao je na ovaj svijet 19.09.2014 .godine
Iza tuge vedrije je nebo...iza tuge čistija je duša...

(odgovor članu ljubicas_ta)
Neposredna veza do poruke: 9194
   RE: porodiljska naknada
4.4.2015 15:05:21   
lala2010
i meni je trazena ta potvrda od opcine to znaci da poslodavac moze da ti isplacuje razliku izmedu plate i naknade odobrene od opcine mada po zakonu ni jedan poslodavac nije obavezan da ti daje platu dok si na porodiljskom to je njegova dobra volja

(odgovor članu irenaSA)
Neposredna veza do poruke: 9195
   RE: porodiljska naknada
6.4.2015 9:14:49   
MaminZivot
http://www.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/danas-djeciji-dodaci-i-naknade-porodiljama-u

(odgovor članu lala2010)
Neposredna veza do poruke: 9196
   RE: porodiljska naknada
7.4.2015 11:12:28   
Minaca
Novi grad bilauser posted image

(odgovor članu MaminZivot)
Neposredna veza do poruke: 9197
   RE: porodiljska naknada
7.4.2015 12:45:46   
Mima5
Novo Sarajevo bila...user posted image

(odgovor članu Minaca)
Neposredna veza do poruke: 9198
   RE: porodiljska naknada
7.4.2015 14:45:28   
Irilda
Pozdrav zenice :) Minaca molim te koji dio Novog grada, oci mi ispadose kroz prozor cekajuci :)?

(odgovor članu Mima5)
Neposredna veza do poruke: 9199
   RE: porodiljska naknada
7.4.2015 15:00:02   
mamy:
Stari Grad bila naknadauser posted image user posted image

(odgovor članu Irilda)
Neposredna veza do poruke: 9200
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  366 367 [368] 369 370   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  366 367 [368] 369 370   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *