|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 11:05:37   
mivica
Evo da se i ja ukljucim u ovu vrlo zanimljivu temu. Ja sam u svakom slucaju za dojenje, a vjerujem da je vrlo mali broj zena protiv tog najprirodnijeg i najzdravijeg nacina prehrane djeteta. Ali, konkretno u mom slucaju situacija je takva da ja nemam dovoljno mlijeka za svog bebaca. Sad ce mu 2 mjeseca i ja ga dohranjujem od prije 15 dana. Naime nakon dojenja on bi se poslije svakih pola sata budio i plakao. Iako sam ja isprobala sve moguce nacine i recepte od nasih starih nana, pa do modernih nacina za nadolazenje mlijeka (znala sam samo u sat vremena popiti i do 1l tekucine i tako do kraja dana), mlijeka jednostavno nije bilo dovoljno. Ako je iko imao i volju i zelju da doji, onda sam to stvarno ja. Prvi put kad sam svojoj bebi dala dohranu, htjela sam da poludim. Ali onda sam jednostavno shvatila da je sve stvar prirode, ni moja mama ni dvije sestre nisu imale dovoljno mlijeka, pa tako eto nemam ni ja i mislim da je to genetski. Iskreno vise volim da ne gledam dijete kako se pati i kako je gladno, nego da mu forsiram nesto cega nema dovoljno, to je patnja i za mene i za dijete. Sada ga jos uvijek dojim, ali otprilike mu dajem jednu flasu, pa onda iza toga dva puta dojim (jer mi tad nadodje mlijeko) i td. Drago mi je za sve zene koje imaju dovoljno mlijeka i koje doje, to je bila i moja zelja od samog zatrudnjivanja, ali sta je tu je.  Pozdrav svima user posted image

(odgovor članu makana)
Neposredna veza do poruke: 76
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 11:23:23   
Amrino
mivice
Kako znas da beba nema dovoljno mlijeka? Ne dobija na tezini ili si to zakljucila zbog toga sto se budi i place?
Da li si bebi davala ista pored svog mlijeka? Caj ili vodu? Koliko cesto je dojio?
Molim te da odgovoris na ova pitanja- jer ako jos uvijek zelis da dojis- to i mozes. Nikada nije kasno da se regulise dojenje. Neke majke su nastavljale dojenje cak i nakon par mjeseci nedojenja. Znaci- jos uvijek mozes da dojis svoju bebu.


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu mivica)
Neposredna veza do poruke: 77
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 11:32:41   
mivica
Kada sam ga odvela na prvu vakcinu, tada su ga izvagali i rekli da je dobio minimalnu kilazu za mjesec dana, nisu mi savjetovali dohranu, ali bebac je cak znao i nakon sto mu dam da doji iz obije dojke da place. Nisam mu davala nikakve cajeve, jedino sto sam mu davala pored dojenja to su bile kapi protiv grceva (Espumisan). Tacno sam znala kada ima grceve, kada je pospan, a kada zaista gladan. Na pocetku je sve bilo ok, prvih mjesec dana nije bio tako veliki problem sa plakanjem, ali kako on raste, trazi vise a ja nemam. Nakon dojenja pocne da place, onda ja uzmem pumpicu da vidim da li ima jos mlijeka (da se bebac nije mozda ulijenio), ali iz njih ne izadje ni kap vise, a beba place. Tek kad mu dam malo dohrane, smiri se i zaspi. Uz njegovo konstantno plakanje, mlijeko nije moglo ni nadoc tako brzo, jos narocito kada mu se jave i grcevi, onda je stalno trazio utjehu na dojki, pa vise nije imao sta nii zvuci. Ponavljam ja njega i dalje dojim, ali mu ubacujem povremeno dohranu. I puno mi je mirniji, a meni tada uspije nadoci mlijeko, jer on fino odspava!!!

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 78
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 11:49:08   
Najdraza mama
Ja sam isto za dojenje jer nema nista zdravije od majcinog mlijeka ,dojila sam oba sina i cak sa prvim sam se bila uplasila da je predebeo a samo je dojio nikada mu nisam davala keks i mlijeko(hapu)cak me je pedijatar  uputio na kliniku da vidim jeli sve u redu jerje kao dijete predebelo za svoj uzrast..kad sam otisla na kliniku doktor me je samo upitao jeli ovo dijete zdravo?.. ..rekla sam da jeste ..JELI DOJI ILI JEDE HAPUU...samo doji rekla sam mu ..na to sam dobila odgovor ...da vodim dijete kuci i da ne slusam te takoreci gluposti nemoze dijete biti predebelo hraneci se majcinim mlijekom samo da ne brinm da ce djete da raste ..tako je i bilo sada moj Faris vidjele ste na slikama vise je mrsav nego debeo hehehe tako da ne brinete sto se tice toga ..samo neka djeca sisajuuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Mama vas voli..

(odgovor članu mivica)
Neposredna veza do poruke: 79
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 12:25:05   
Emina*
a meni tada uspije nadoci mlijeko


Mivice mila, ako ti dojka nije tvrda to apsolutno nije nikakav znak da tvoje mlijeko nije nadoslo...
Jer ako uvijek cekas da osjetis tezinu u dojkama, i da one postanu tvrde onda se mozgu salje signal da je to previse mlijeka koje stvara, tako da on stvara manje....
Sto je dijete cesce na siki, mlijeko se brze i vise stvara....
Kod mene je maleni prva 2 mjeseca non-stop, ali vjeruj mi non-stop bio na siki, i to po sat vremena...

Danas mi je malo bolje, ali navece kad se probudi da hoce da jede, on po 45 minuta bude na dojci, i tek onda mu bude dosta, i tako nekoliko puta po noci.....
Kad procitam da necija djeca podoje za 5-10 minuta, ehhh meni dodje da placem....
Ali, sta cu, tako mi grah pao user posted image   user posted image   user posted image
I nije mi nista tesko za svog andjelka...


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu mivica)
Neposredna veza do poruke: 80
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 12:36:26   
Amrino
mivice- mali je dobio dovoljno na kilazi- sto znaci da ima dovoljno mlijeka. Ta rijec minimalno" ne sluzi nicemu...tablice tezine su radjene po djeci koja su na AD mlijeku- a za dojenu djecu- nema tako striktnih pravila.
To sto pumpicom ne mozes izvuci mlijeko- ili sto dojke izgledaju prazne- to NE znaci da nemas mlijeka. Postoje zene koje ne mogu pumpicama izvuci ni kapi a doje godinama svoju djecu. Zapamti da dojke nisu skladista mlijeka- nego se mlijeko u njima stvara dok dijete doji.
To sto mali place i trazi siku- a poslije AD zaspe- NE znaci da ti nemas dovoljno mlijeka. Majcino mlijeko bebin organizam probavlja trenutno- a AD mlijeku treba najmanje 2 sata tako da bebe koje doje cece traze da jedu.
Tebi bih preporucila da pripazis na ono sta ti jedes (nista tesko. znaci ne: grah, grasak, leca, mlijeko i mlijecni proizvodi, kupus, ljuto, zacinjeno...) jer ako ti budes vodila racuna o svojoj ishrani- beba nece imati grceve.
Ukoliko zelis da dojis- pocni smanjivati kolicinu AD mlijeka za 15 ml dnevno...i naravno nudi djetetu da doji STALNO- koliko god hoce- pa cak i ako to znaci da ce ti biti na siki 24 sata dnevno i nemoj ga zavaravati dudom (znaci nedaj mu cucu nego mu da  svoju siku). Kada se dojenje i laktacija  pravilno uspostave- sve ce se to regulisati.
Moj Hamza je prva tri mjeseca bukvalno visio na meni....a sada jede samo kada je gladan i kada ga uspavljujem.



_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 81
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 14:25:12   
M kao Mama
Evo da se i ja sada javim i da odgovorim, jer se osječam prozvanom,

Alma, tačnoje da je prva dijagnoza u Domu zdravlja bila da je dijete dobilo trovanje od komorača, koji su mi prepisali baš u tom istom Domi zdravlja, a dijete sam odveloa jer mije to jutro osam puta povratila u ključu, nakon svakog mog podoja,
možeš li misliti kako sam se ja osječala sva izbezumljena, kada su mi kazali da dijete mora ostati na ispitivanju, nisu mi dali da budem s njom, a kada bih doklazila mučile smo se i ja i sestre da ona jede, ali ona nije imal šta jesti, na kraju su je hranili preko sonde,
Kada su je primili u bolnicu od dana rođena do tog dana ona je dobila 150 grama, tada je nastala panika. nakon svakog obroka u bolnici ona je napredolava poi 200 grama, sami zaključite koliko je bilo sati.
Rečeno mi je da dijete moram početi dohranjivati, što sam i radila još nekih 15 dana, tada sam dobila prvi napad bubrega, injekcije u Hitnoj, bolnici i ostalo, mislila sam da ću opet ići u Hitnu, ali sada zbog milijeka, jer sam mislila i vjerovala da će i meni mlijeko nadoći, ali meni mlijeko nikada nije nadošlo, iako su i moje bradavice bile krvave i izranjave, od silne želje i volje da i moje dijete doji.
Na pitanje u bolnici kako to da prije nismo primjetili da Lajli nedostaje hrane, nikada nije plakala, pedijatrioca mi je pojasnila da je to zato jer je ona malo ranije rođena (u 37 nedjelji) i da je tih mjesec dana upravo bila njena adaptacija, te da postoje dva tipa djece, oni koji plaču kada  su gladi i oni koje glad uspava, te da je sva sreća što nije dobula žuticu.
Ne bih se vraćala na taj dan kada ste bili kod nas jer je to bilo davno, ne pamtim najbolje, ali koliko se mogu sjetiti Lajli sam kapi D3 isključivo davala na kašićicu, a u čaju su bile kapi sabsimplexs, protiv grčeva.
I dan danas žalim što nisam mogla da je dojim, ali to je nešto zaista što nije bilo u mojoj moći, ko hoče da shvati shvatiće, a onaj ko neće, mogu samo da mu poželim svu sreću, i zaista ovim završavam ovu temu, jer očito ja nemam prava da se javljam na istu.

Puno ssreće i zdravlja svim mamam koje su dojile i koje doje svoju djecu

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 82
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 15:23:56   
emma.L
Htjela bih komentirati ovo sto je Mivica napisala da je sve stvar prirode, pa spomenula da ni njena mama i sestra nisu imale mlijeka. Ja sam se toga i plasila, jer ja nisam dojila kao beba, pa sam na vjezbama pitala babicu da mi jednom zauvijek razjasni ima li genetika tu ikakvog uticaja. Na moju ogromnu radost, kaze da bas nimalo ne utice! e sad sam zbunjena user posted image

(odgovor članu mivica)
Neposredna veza do poruke: 83
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 16:41:19   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: amrino


Znaci- sve buduce mame- obratite paznju na to da beba posisa do kraja jednu dojku- pa tek onda pocnite sa drugom.



moja maca kad doji,nekad podoj traje 15 minuta, nekad sat vremena.. al poslije kad god pritisnem bradavicu, ono malo vise, izadje mlijeka... kako se zna da je posisala dojku do kraja?? kako da znam da je pojela to masno mlijeko na kraju podoja?

(odgovor članu Amrino)
  Neposredna veza do poruke: 84
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 16:55:52   
Emina*
Dinci to mlijeko na kraju je jaaaakoooo bijelo i jaaako gusto...
A pored toga, sika bude "mlitava"  user posted image user posted image   user posted image


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 85
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 16:59:04   
Anoniman
hheh "mlitava"... pa bude doduse...
al ja i kad na pocetku pritisnem malo dojku, ono cisto da bradavicu namazem mlijekom prije podoja, mlijeko je bijelo i gusto user posted image ... e ko bi ga znao.... kazem hB pa je tako.... vidjecemo sta ce prvi pregled pokazati

(odgovor članu Emina*)
  Neposredna veza do poruke: 86
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 17:03:11   
Emina*
Ma ne brini se nista, samo je nemoj "saltati" sa sike na siku,
nego bar sacekaj, ako vec dugo boravi na siki, ne diraj je, ako cujes da guta.....

Kad meni dodje u goste neka stara nana, ili pojedine zene  i kad on pocne dojiti, i ne prodju ni 3 minuta, ona meni kaze "ajd sad druga"  ... uhhhhh  user posted image    user posted image   user posted image


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 87
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 17:12:25   
Anoniman
hahahhahahahha.. cuj hajd sad drugu...
sva sreca ja nemam "takvih" da mi dolaze...
znaci: "no saltanje".... user posted image ...oki... ne radim to...
nekad doji jednu 40 minuta, to nam je prosjek otprilike... i samo je izbaci i skupi usta...  trebam li je nuditi drugom? kad probam, nema snase da tad hoce da otvori usta user posted image cak i ako joj kapnem na usta mlijeko... nista... jel to dovoljno?

(odgovor članu Emina*)
  Neposredna veza do poruke: 88
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 17:18:37   
Emina*
Jasta je nego dovoljno, ako sama izbaci i nece vise,
dovoljno joj je, no sikiriki user posted image  user posted image
Pusica


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 89
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 18:49:30   
Aminad
IZVORNA PORUKA: emma.L

Htjela bih komentirati ovo sto je Mivica napisala da je sve stvar prirode, pa spomenula da ni njena mama i sestra nisu imale mlijeka. Ja sam se toga i plasila, jer ja nisam dojila kao beba, pa sam na vjezbama pitala babicu da mi jednom zauvijek razjasni ima li genetika tu ikakvog uticaja. Na moju ogromnu radost, kaze da bas nimalo ne utice! e sad sam zbunjena user posted image



Ne mora uopće da znači, nemoj se brinuti! Ni moja mama nas troje nije ni jedno dojila. Mene zato što je tih dana bila sahrana Titu(7.5.1980.) i niko joj od sestara i doktora nije pokazao kako ce staviti bradavicu, ja sam je izgrizla(jesam krvoločnauser posted image ) imala je rane itd. ali i kasnije kad se sve to stabilizovalo mlijeko joj je jednostavno znalo iscuriti a kad mi jedemo onda nema, zašto ona to mlijeko nije sakupljala i davala iz flašice ne znam ali sigurna sam da je radila ono što je najbolje znala i mogla, da skratim uglavnom nije nas dojila ali ja svoju djecu jesam!!!

Merjemu sam dojila punih 13mj. bez problema, Imrana samo 6mj. jer me niko baš nije podsticao u kriznim situacijama da trebam biti uporna isl. i ja sam brzo odustala pravdajući se da "nemam" mlijeka dijete stalno gladno isl.

E zbog svih th glupih grešaka koje sam pravila prije s Burhanom sam odlučila da ćemo se boriti do zadnje kapi mlijeka i uspjeli smo a bilo je momenata kad su mi svi govorili da mu dam AD-mlijeko, gladan je, stalno plačljiv,(možda je on i bio gladan jer se vjerovatno ciklus dojenja nije bio sasvim uspostavio ali sam ga ja tad kad "nije bilo mlijeka"a on je plakao i nije bilo ni kapi da izvuče, nosala po hodniku i stalno držala uz sebe ne bi li i psihički podsatakla nadolaženje mlijeka a onda sam ga stavljala da doji pa bi on povukao par gutljaja a onda opet nema pa bismo opet sve ponovo, trajalo je to saaaaaaatima i na kraju je krenulo!!!) Govorili su mi da mu dam vode iz flšice, to nisam nikako htjela samo sa kašikice i to poslije dojenja kad je sit pa ako hoće hoće. Uspjeli smo prevazići krizu i sad hvala Bogu lijepo doji i nadam se da neće više biti nikakvi problema pa neka dolji makar do dvije god.

Kod nas eto nije bilo veze s genetikom. Samo je bilo dosta veze s trudom i upornošću!

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 90
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 18:51:18   
Aminad
Kod mene šta god napišem skoro pa ne može stati na stranicu. Sorry žene al' ja baš ne znam malo....

(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 91
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
15.8.2008 22:26:03   
Amrino
Dojenje nema nikakve veze sa genetikom- stvar je u tome da novopecenoj majci savjete dijele(i uce je dojenju) upravo mama ili sestra...koje nisu dojile djecu, odnosno one koje nisu ni same znale neke stvari.
Moja mama je npr. mene dojila vise od godinu a brata samo par mjeseci jer joj je nestalo mlijeka. Kroz pricu smo skupa shvatile zasto- brat je stalno imao dudu u  ustima a ja nisam  nikada. Najvaznije je imati samopouzdanja i shvatiti da ni nama najblizi ljudi ne znaju sve. Svi mi volimo svoje mame- ali cesto ni njihovi savjeti nisu bas naj...



_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 92
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
2.4.2009 14:45:07   
aazra
Moram ponovo otvoriti ovu temu, (bw jedva sam je nasla dugo se niko nije ovdje javljaouser posted image ).
Imam bebu od pet mjeseci i izgleda da mu se desava neki "skok u razvoju" i iako uzivam u dojenju (nikad ali bas nikad mu nisam dala adaptirano) i takodjer nismo jos poceli s cvrstom hranom, jer je doktorica rekla da nema potrebe ako fino napreduje, postaje mi naporno jer jako cesto trazi da doji a tako je bilo i kad se rodio, stalno je htio da doji. Ali sad je jos i teze podoji su duzi, cesce trazi ja non stop nesto pijem, najgore sto se ni ne naspavam on se svako malo budi i doji.
 
Vidim da mu treba jos nesto osim mlijeka, on uvijek gleda kad mi jedemo bas izgleda kao da trazi ali eto ipak sam odlucila da budem uporna izdrzacu valjda jos koju sedmicu...user posted image

_____________________________








(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 93
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
2.4.2009 14:56:15   
bebacha
Neznam tacno gdje sam vidjela te skokove u razvoju al sad cu pokusat naci pa cu postavit ovdje.ako se nevaram ima taj skok oko 5-tog mjesca.
Neki se nece slozit sa mnom ali moje misljenje je da njemu mlijeko vise nije dovoljno.Isto tako mi je bilo i sa Ajlom,stalno je trazila da doji,posla je cesce plakat.tad sam joj posla uvodit dohranu i ona je pocela punoooo vise spavat.


_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 94
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
2.4.2009 14:59:09   
pemina
Draga moja, nisi sama u toj situaciji. Moja Nejrica će 6. aprila napuniti šest mjeseci i ja sam odlučila poštovati pravilo "dojenje isključivo do 6. mjeseca". Inače ona izuzetno dobro napreduje ima 11 kg user posted image , međutim zadnjih dana je takođe učestila dojenje, tako da vjerovatno više nije moje mlijeko dovoljno, ali ja ću čekati 6. april. Inače, ne znam za tebe ali ja sam se susrela sa tolikom gomilom glupih komentara, savjeta i preporuka samo zato što sam odlučila isključivo da dojim svoju curicu. Svi su haman pametniji od WHO i više. Nije mi jasno kako ljudi ne mogu skontati da je bebi (koj uz to odlično napreduje) moje mlijeko i više nego dovoljno. Samo želim poručiti ostalim mamama koje su odlučile dojiti bebe isključivo svojim mlijekom do šestog mjeseca da ne popuštaju pred glupim, neukim, a ponekad i zlobnim komentarima.

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 95
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
2.4.2009 15:02:23   
bebacha
Evo skokovi u razvoju koji su jako bitni za dojenje. 


Bebe se ne razvijaju pravolinijski, da kazem,
vec u skokovima.

skokovi u razvoju dok je beba mala
primecuju se prvo po pojacanoj potrebi za hranom.
nista strasno za mame koje hrane bebe formulom,
povecaju kolicinu, i to je sve.
ali za mame koje doje, moze da bude problem.
odnosno, u meri u kojoj su prihvatile svoju novu ulogu.
prvi skok je treceg dana bebinog zivota,
obicno su mama i beba jos u porodilistu tada.
beba cesce trazi da sisa, poneka place cim se skine s dojke,
sisala bi ceo dan,
a poneka trazi sto puta na dan.
naporno ume da bude, ali
traje sve ukupno dva, tri dana
i onda je sve po starom.
a ako u tom trenutku mama ponudi bebi
nesto u zamenu za dojku, onoliko vremena
koliko je beba provela bez dojke,
toliko ce mama imati manje mleka.
odnosno, beba sisanjem povecava kolicinu mleka kod mame.
ako joj to uskratite, pogotovo dok traje skok u razvoju,
kolicina mleka se nece povecavati,
i na kraju nemate vise dovoljno mleka za bebu.
onda sledi uvodjenje dohrane,
koje opet smanjuje kolicinu mleka kod mame
i eto, vrzino kolo, koje samo povecava koriscenje flasice
a dojenje je uskoro proslost.
ako mama prihvati svesno i svim srcem
potrebu svoje bebe da sisa, ako treba, ceo dan,
da joj jednostavno bude na raspolaganju 24sata na dan,
ako te trenutke, dok beba provodi na dojci, sisajuci ili dremajuci,
koristi za spavanje, odmaranje,citanje, opustanje,
gledanje serija, ili bilo sta slicno,
na dobitku su obe, i mama i beba.
beba, jer zadovoljava svoje osnovne porive
i mama jer zadovoljava porive svoje bebe
a i odmara se istovremeno.

skokovi u razvoju nastupaju sa
3 dana, 6 dana, 3 nedelje, 6 nedelja,
3 meseca, 6 meseci,
9, 12, 18 i 24 meseca.

ovi prvi se uglavnom odlikuju pojacanom potrebom za sisanjem
i majcinom blizinomi utehom.
najtezi, najprimetljiviji je onaj sa 3 meseca.
osim pojacane potrebe za sisanjem,
beba postaje naglo sve duze budna,
otkriva svet oko sebe, svoje rucice prvo,
lica majke, tate, trazi da se nosa,
pokazuje interesovanje za sarenilom boja i zvukova.
pojavljuje se i pojacana nervoza bebe,
smatra se da je to posledica
preteranog stimulisanja bebinog nervnog sistema.
previse boja, zvukova, lica i glasova za taj uzrast.
puno majki se bas u ovom periodu
odlucuje za davanje dohrane,
jer smatraju da im je mleko nekvalitetno,
nekaloricno, nedovoljno za bebu,
neke smatraju da im je mleko nestalo.
sve ovo se resava ispunjavanjem bebine zelje za cescim dojenjem.
ako majka nastavi da doji,
ostali skokovi u razvoju nece biti toliko naporni,
jer sledeci, sa 6 meseci, obicno sa sobom donosi
pocetak dohrane nemlecnom hranom.
primecuje se napredak u bebinoj motorici,
bebe puze, sede, poneka se oslanja na noge.
skok sa oko 9 meseci nosi sa sobom
pokusaje uspravljanja na noge i hodanja,
napredovanje u motorici prstiju i ruku.
sa oko 12 meseci hodanje i prve reci.
sa 18 prosirenje recnika i komunikacija
sa 24 skidanje iz pelena.
ovi kasniji skokovi tolerisu se par nedelja gore-dole
a sa 3 i 6 mes. su obicno tacni, i traju nedelju do dve dana.




_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 96
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
2.4.2009 15:19:53   
aazra
Hvala Bebacha, ma meni je problem sto se "skok u razvoju" desio u petom mjesecu, znaci jos imam dosta do uvodjenja nadohrane doktorica je rekla prvo da dodjemo na kontrolu i vakcinu i onda ce mi dati upute za dalje iako dosta toga i sama znam iz literature..
Definitivno mu nije dovoljno moje mlijeko, ali ipak bude sit i ne place znaci nije da je gladan jer se ja prilagodjavam njegovim zahtjevimauser posted image Ali ovaj skok u razvoju mi je definitivno najtezi one prijasnje bukvalno nisam ni osjetila!

_____________________________








(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 97
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
2.4.2009 16:23:51   
Okarica
Svjetska zdravstvena organizacija insistira na čistom dojenju do 6 mjeseci. Dobro, to je ok, ali nisu sve bebe iste. Inače nisam osoba koja je sklona generalizacijama bilo koje vrste. Mislim da ne možemo očekivati da se sva djeca uklope u taj "kalup". Neka djeca možda nisu spremna za dohranu ni sa šest mjeseci, dok su neka zrela sa pet. Moje je mišljenje da ne treba pretjerivati sa strogim poštivanjem raznoraznih pravila, tabela i novotarija, budući da su to vrlo promijenljive kategorije. Svaka majka može osjetiti kad je dijete spremno za dohranu. Ja se nisam pridržavala tih preporuka, te sam dohranu uvela ranije. Moja dr. koja je veoma oprezna žena, savjetovala mi je da ne moram čekati da napuni baš 6 mjeseci, da mogu početi sa pet mjeseci i dvadesetak dana, iako sam je ja uvela ranije. Ne moramo biti baš toliko bukvalni. Ne znam, možda ja griješim, ali eto osjetila sam potrebu da nešto ovdje kažem. Naravno svako će na kraju odlučiti kako smatra da je ispravno, a vrijeme će pokazati koja teorija se pokazala učinkovitom.
Azra, ti najbolje znaš svoje dijete i niko ti pouzdano ne može reći kad je on spreman, ti ćeš to najbolje osjetiti.
Eto toliko od mene. Pozdrav!

< Poruku je uredio Okarica -- 2.4.2009 16:25:39 >


_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 98
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
3.4.2009 9:04:30   
Amrino
Naravno da nisu sve bebe iste Okarice ali vrlo cesto se majke bez razloga "prepadnu" da su bebe gladne ili se "znakovi" pogresno procitaju.
Naravno da ni Svjetska zdravstvena org. nije iskljuciva- zbog toga i postoji spisak "znakova" po kojima mozemo vidjeti dali je beba spremna za nadohranu.
U te znakove ne spadaju gledanje prema stolu, oblizivanje ili otvaranje usta...(kako se to kod nas obicno radi).
Najocitiji znak je bebino samostalno posjedanje, gubljenje refleksa guranja hrane jezikom i sl.user posted image
Sve je to zbog zdravlja i sigurnosti djece a ne zbog pracenja trendova (nije ni odraslom covjeku sigurno i zdravo da jede u lezecem ili polulezecem polozaju) niti je to novotarija. Prije su SVE zene djecu dojile, iskljucivo i duze od 6. mjeseci a dojile ih i do 5-6 godine...Ne pricam naravno o nasim majkama, nanama nego idem malo dalje....o nasim davnim precima.



_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 99
   RE: Cisto dojenje do 6.mjeseci
3.4.2009 10:39:52   
Okarica
IZVORNA PORUKA: Okarica

Neka djeca možda nisu spremna za dohranu ni sa šest mjeseci, dok su neka zrela sa pet. Moje je mišljenje da ne treba pretjerivati sa strogim poštivanjem raznoraznih pravila, tabela i novotarija, budući da su to vrlo promijenljive kategorije.



Apsolutno stojim iza ovoga što sam rekla! Dakle, ne negiram preporuke SZO, niti smatram da djetetu treba davati da jede u ležećem položaju, samo sam htjela reći da ne treba pretjerivati. Ako dijete pokazuje znakove spremnosti za čvrstu hranu u petom mjesecu, ne vidim razloga da se čeka baš tačan datum kada će napuniti šest mjeseci. Ili, da se djetetu mora uvesti dohrana sa šest mjeseci, a ono još nije spremno.

< Poruku je uredio Okarica -- 3.4.2009 10:40:26 >


_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *