|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 12 13 [14]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Dojenje i povratak na posao
22.1.2014 12:03:25   
ziki

IZVORNA PORUKA: CombatKitten

Jedna teta iz jaslica mi je rekla da ako cu je upisivati u jaslice da lagano počnem sa odvikavanjem, jer bi nastao haos kad bi dolazila u jaslice da je dojim, kaže mogu je onda komotno odmah povesti kući???? da tražim tetu čuvalicu ako je to istina???

Ili da vec sad počnem spremati zalihe mlijeka, po koliko toliko, (zrno po zrno pogača)?

ili da postepeno smanjujem dojenje na 2-3 puta dnevno i ne ukidam noćno???

Naravno ja sam za što duže dojenje, to je naš trenutak, naša sreća, naš majka-kćerka razgovor bez ijedne riječi.

Ovo sa dojenjem i jaslicama nema veze sa vezom. Ja sam obojicu dojila, i dojim jos maldjeg, i isli u jaslice. Satrijeg sam dojila 18 mj. Nikakvih problema nije bilo uzrokovanih dojenjem. Mladji ima cca 31 mj i jos doji i de u jaslice, krenuo sa 12 mj.

Vas dvije mozete da krenete sa uvodjenjem reda ipolako da neke podoje izbacujete za neih mjesec. Nocno dojenje ce bit kljucno u pocetku dok se malena ne navikne, budice se cesce da iskoristi dok si tuuser posted image

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu CombatKitten)
Neposredna veza do poruke: 326
   RE: Dojenje i povratak na posao
22.1.2014 13:13:26   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: CombatKitten

Drage moje,
vraćam se na posao za 5 mjeseci (beba će imati 12 mjeseci), da li mi je rano da se počnem pripremati za kombinaciju dojenje+posao???
Beba sada ima 7 mjeseci i krutu hranu je lijepo prihvatila. Jede dva puta dnevno hapicu (povrtna, žitarice, voćna) naravno pojačat ću joj te obroke u narednih 5 mjeseci. Dojim je ujutro, poslije svakog obroka u toku dana i usput kad god trazi, pred spavanja obavezno i u toku noći.
Nažalost nemam mlijeka u izobilju, možda bi dnevno mogla 50-90 ml izpumapati. Jedno vrijeme sam ujutro izdajala, jer je bebe jedan period spavala cijelu noć, pa mi je mlijeko oslabilo tad.


Rano ti je. Jer dijete od 7 mjeseci i isto to dijete od 11 mjeseci je OGROMNA razlika. I na psihičkom i na fizičkom nivou, naročito na nivou ishrane. A pogotovo dijete od 12 mjeseci, koje može sasvim uredno izdržati bez majke (tj. bez podoja) period od 8 radnih sati (i ono dok odu i dođu kući), i može se taj period pokriti krutom hranom. Znači dovoljno ti je da nekih mjesec prije kreneš sa promjenama nekih eventualno "kritičnih" navika tipa višesatno ostajanje na čuvanju, dnevno uspavljivanje bez dojke ... Sve to će dijete od 11 mjeseci sasvim drugačije variti nego ono od 7.

IZVORNA PORUKA: CombatKitten
Imam sreću da imam normlanog poslodavca i živim 5 minuta od posla, znači izlazak neće biti problem, ali sta da očekujem kako će to na bebu uticati? Jedna teta iz jaslica mi je rekla da ako cu je upisivati u jaslice da lagano počnem sa odvikavanjem, jer bi nastao haos kad bi dolazila u jaslice da je dojim, kaže mogu je onda komotno odmah povesti kući???? da tražim tetu čuvalicu ako je to istina???


Ako se odlučiš na korištenje pauze za podoja to je tvoje pravo, na dijete će uticati tako da će vremenom znati da će mama doći tad i tad i dati mu da doji.
Teta iz vrtića ima problem sa dojenjem. Stvar je u tome da li je kod nje taj problem u tolikoj mjeri da nadvlada profesionalnost.
U nekoj utopijskoj zajednici, svjesnoj važnosti dojenja, svaka majka koja to želi bi imala mogućnost da svoje dijete posjeti u toku dana i podoji ga i u jaslicama. Mislim da ova mogućnost u našim državnim ustanovama ne postoji, i da zavisi isključivo od dobre volje osoblja. Ako je tebi to jako bitno, možeš vidjeti kakvo bi raspoloženje bilo u nekom privatnim jaslicama, ili kakve su razlike u cijeni za opciju tete čuvalice.

IZVORNA PORUKA: CombatKitten
Ili da vec sad počnem spremati zalihe mlijeka, po koliko toliko, (zrno po zrno pogača)?
ili da postepeno smanjujem dojenje na 2-3 puta dnevno i ne ukidam noćno???

Kao što sam ti gore već rekla, sa 12 mjeseci tvoje dijete se može pokriti krutom hranom period kad si na poslu, tako da ti zaliha nije neophodna, dojit ćeš kad ste zajedno, a za smanjivanje i ukidanje je još rano.

Mislim da si se rano opteretila, ali na vrijeme potražila savjet i iskustva user posted image


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu CombatKitten)
Neposredna veza do poruke: 327
   RE: Dojenje i povratak na posao
22.1.2014 15:15:18   
CombatKitten
Hvala vam svima na odgovorima i savjetima.
Sinoc me u jednom u trenutku briga uhvatila, razmišljajući kako je već proletilo 7 mjeseci otkako se N. rodila.
Imam silnu želju da je dojim što duže. Posao neće biti problem izlazit mogu, i nadam se da ćemo upasti u jaslice koje su prekoputa naše zgrade ,a sve to kuća-posao-jaslice je u krugu od 500m, tako da sam pomislila pod ovakvim okolnostima dodatno bilo grehota ne uspijeti organizovati se ili prestati.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 328
   RE: Dojenje i povratak na posao
23.1.2014 0:45:39   
crvic2013
Drage mamice, pliz za savjet!
Vracam se na posao aBd za 2 mjeseca. Moj A ce tada imati 10 mjeseci. Izlazicu iz stana u 7, a vracati se u 4. Necu imati priliku na pauzi da ga dojim jer mi je posao na suprotnom kraju grada user posted image

Sta mislite,hoce li mi biti previse za sike tih 9 sati,da ne izdajam? Pa kad se vratim kuci, da bebac jednu popapa,a drugu da izdojim, i sacuvam? I jos nesto.. Zanima me koje ste koristile izdajalice? Da napomenem-imam Chicco sto lici na trubicu,sa gumenom lopticom na vrhu-KATASTROFA! Ne uspijem sa njom NISTA da izdojim. I molim, naglasite brend i to da li je rucna ili elektricna. Hvaaaaalaaaauser posted image

_____________________________

22.05.2013.
Ti si bio sa mnom, u mom svemu.Pile moje,pače moje malo, lavče moje...

(odgovor članu CombatKitten)
Neposredna veza do poruke: 329
   RE: Dojenje i povratak na posao
12.3.2014 11:18:21   
Mrvica_83
Draga Crvic Nadjoh i ja temu kojom sam okupirana user posted image Salu na stranu - ja radim vec drugu sedmicu a beba je danas navrsila 3,5 mjeseca .. kupila sam rucnu izdajalicu Tommee Tippee u Konzumu i jako sam zadovoljna .. Cijena je 124 KM a unutra su dosle i 3 bocice , dvije dude ( 0-3 mjeseca koje nekom mozes pokloniti ) 56 jednokratnih ulozaka za dojilje , 5 posuda za mlijeko i 4 poklopca za flasice . Ja se izdajam otprilike 3 puta dok sam na poslu ( 08-17h kad sam kuci ) i ponesem kuci uglavnom oko 270-300 ml mlijeka .. Bebi daju da jede na zahtjev i ako nesto mlijeka i ostane zaledim ga za rezervu . Obzirom da sam zalihu mlijeka pocela praviti ranije imam i litar zaledjenog koje koristim za prelaz vikend - radni dani i sl. Ukucaj brand pa ces vidjeti sliku ove izdajalice user posted image Ako jos nesto mogu pomoci -tu sam user posted image Nemoj da se brines bice sve u redu !!

_____________________________

24.10.12 Jedan anđeo
26.11.13 u 00:09 - Ljubav za sva vremena ..Ceza H. je rodjenjem obasjala nas zivot !!!

(odgovor članu crvic2013)
Neposredna veza do poruke: 330
   RE: Dojenje i povratak na posao
8.11.2017 10:56:27   
manuela RR
Ja pokušavam psihički da se pripremim za povratak na posao (imam još 2 mj. )voljela bih nastaviti sa dojenjem ali ne znam kako bi to funkcionisalo. ..
Radim u smjenama,nemam ja ni vremena na poslu da izdajam tako da najvjerojatnije ću oko 11 mj. smanjivati podoje i uvesti AD.
Žao mi je ali mislim da je to najbolje rješenje. Godina dana dojenja je skroz ok.
Voljela bih da čujem iskustva mama koje su nastavile sa dojenjem i kad su se vratile na posao. .?

_____________________________

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

(odgovor članu Mrvica_83)
Neposredna veza do poruke: 331
   RE: Dojenje i povratak na posao
8.11.2017 11:14:16   
LieToMe RR
ja sam ti vec jednom prilikom pisala samo na drugoj temi (bebe do 2. rodjendana).
ja sam dojila N 20 mjeseci i radila od njene godine (vratila se poslije prvog rodnendana). i sad (pola godine nakon prestanka dojenja) taj period mi je jako traumatican. narusila sam si zdravlje, dobila sam alergijsku reakciju na hranu i zbog injekcija i terapije morala sam prestati kad je njoj bilo 20 mjeseci.
na stranu sto mi je posao stresan i sto radim od 8 do pola 5, uspjela sam nekako da izbacim dnevne podoje ali uvodjenjem dohrane ona nije izbacivala podoje (kao sto je to prva kcerka) nego ih je samo rasporedjivala po noci. umjesto da nastavi da spava noc u komadu ona se sa 6 mjeseci pocela buditi i sa 10-11 mjeseci nije imala nijedan dnevni podoj ali je po cijelu noc visila na sikama.

da budem iskrena lomila sam se sama sa sobom izmedju zelje da nastavim da dojim jer mlijeka ima i vise nego dovoljno i na kraju zbog njene zelje da ona doji i priotiska okoline (muza, mama, svekrve, dopbrih prijateljica) koji su dobronamjerno meni stvarali pritisak da si narusavam zdravlje (sto sam na kraju i uradila sa alergijom), nisam imala redovan san (premija bi bila kad bih odspavala 3 sata u komadu), bila sam nervoznija, umornija, razdrazivija. u neku ruku alergija i to sto sam zavrsila u hitnoj i nagli prestanak dojenja je nesto najbolje u tom trenutku sto mi se moglo dogoditi jer vec tad nisam imala ni najmanju naznaku da ce nas prestanak dojenja biti lagan jer je ona postala ovisna o mojoj blizini, o tome da me namirise, da doji po cijelu noc...

ovo ti ne govorim da te strasim nego cisto da dojenje ima i onu ruznu stranu koju niko ne vidi (niko ko nije s tobom u tvoja 4 zidi), koliko je tu odricanja, boli, neprospavanih noci, umora...

ja ne zalim ni za jednim danom dojenja, ne smatram da sam losija majka bila prvom djetetu koje je samo prestalo dojiti sa nepunih godinu i da sam bolja majka drugoj koju sam dojila 20 mjeseci. mislim da sam dobra majka kad sam zdrava, sretna, zadovoljna, odmorna i naspavana.

to je nesto sto moras sama sa sobom da rascistis, bez pritisaka okoline (da li da nastavis i ubijas se lagano ili da prestanes). mislim da je bebi ipak najbitnije prvih par mjeseci dok je mlijeko jedini vid hrane koju unosi i da je to mlijeko po sastavu i najbolje (ovo govorim kao laik koji je citao po forumima i stranicama). mislim da nisi losa majka sta god da odlucis i da ces donijeti najbolju odluku za sebe i svoje dijete. moju podrsku imas a vjerujem i da ce te tvoja okolina podrzati sta god da odlucis.

_____________________________

...od nakita je nosila jedino oči!
Leona 2.1.2013. Mamina slika i prilika
Nora 24.8.2015. Voli tata svoju Noru najvise na svijetu!

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 332
   RE: Dojenje i povratak na posao
8.11.2017 11:24:25   
manuela RR
user posted image

< Poruku je uredio manuela RR -- 8.11.2017 11:27:59 >


_____________________________

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

(odgovor članu LieToMe RR)
Neposredna veza do poruke: 333
   RE: Dojenje i povratak na posao
8.11.2017 11:27:00   
manuela RR

IZVORNA PORUKA: manuela RR

Vjeruj da sam u glavi planirala godina dojenja i dosta. ..
Jer posao mi je zahtjevan bude tu i dosta prekovremenog rada pa na sve to i smjene i da još dodam neuredna ishrana pa još i dojenje mislim da bi izdržala 3 mj. Max i slomila se....posebno zato što i moj mali nadoknadi sve propuštene dnevne podoje po noći. ..
Okolina stvarno zna biti cudna. ..Vise ih brine kako ja hranim svoje dijete nego oni vlastito. ..



_____________________________

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 334
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  10 11 12 13 [14]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 12 13 [14]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *