1 - 4 recepti iz 4 | Stranica: | | 1 |
crni rižoto > Sastojci: 0,2 kg sipa, 0,2 kg dagnji, 0,2 kg lignji, 0,1 kg luka, 0,15 l ulja (maslinovo i biljno), 1 kašika pirea od paradajiza, 0,1 l bijela vina, sol, biber, vegeta, peršin i češnjak - po želji, 0,3 kg sirove riže, crnilo od sipe prema potrebi
Uputstvo: Na miješanom ulju (pola biljnog- pola maslinovog) zapržimo luk, a zatim dodamo nasjeckanu sipu, očišćene dagnje i narezane lignje. To dobro pirjamo, zajedno sa začinima (peršun, biber, vegeta, češnjak i pire od paradajiza).
Prelijemo bijelim vinom, dodamo sirovu rižu, a potom zalijemo vodom i zacrnimo crnilom od sipe. U rižoto dodamo školjke u "kućici" (dagnje, brbavice) i škampe. Uz jelo poslužimo naribani parmezan
Vrijeme pripreme: 45 minuta
<< Sakrij recept
Hobotnica > Sastojci: 1 hobotnica, 1 kg krompira, bijeli luk, 3 lovorova lista, 1/2 dl maslinovog ulja, 1/2 dl sjemenskog ulja, 2 dl crnog vina, ružmarin, biber, sol.
Uputstvo: Očišćen krompir izrežite na ploške. Režnjeve bijelog luka presijecite na pola pa sve stavite u pleh, dodajte ulje, začine i prelijte vinom. Sve izmiješajte, stavite očišćenu hobotnicu na vrh, prekrijte dobro aluminijskom folijom i pecite u pećnici oko jedan sat.
Vrijeme pripreme: 70 minuta
<< Sakrij recept
Mušule na buzaru > Sastojci: 2 kg mušula, 3 dl bijelog vina, 10 reznjeva bijelog luka sjeckanog, biber, peršun, prezla, maslinovo ulje
Uputstvo: Zagrije se ulje i na njega se doda dosta bibera. Kad biber pusti miris dodamo sitno isjeckani bijeli luk i dinstamo oko jednu minutu. Sada dodamo mušule, koje smo prethodno tvrdom cetkom ocistili i poklopljeno kuhamo nekoliko minuta.
Potom uspemo vino. Promijesamo dobro i protresemo posudu te dodajmo mrvice i persun. Kuhamo dok se sve skoljke ne otvore.
Vrijeme pripreme: 40 minuta
<< Sakrij recept
pecene lignje sa krumpirom > Sastojci: 500 g lignji
1,5 kg krumpira
100 ml maslinova ulja
so
biber
1 kasika Vegete
2 češnja bijelog luka
peršin
Uputstvo: Očistite lignje, operite ih i narežite na 2 cm široke rezance, a krumpir ogulite i narežite na tanke ploške.
U vatrostalnu zdjelu stavite pola količine ulja, potom sloj od pola količine krumpira, posolite, pa na krumpir posložite svu količinu lignji. Zatim popaprite, posipajte Vegetom i nasjeckanim bijelim lukom i peršinom.
Posložite preko svega preostalu količinu krumpira, malo posolite i prelijte uljem. Poklopljeno stavite peći u već zagrijanu pećnicu na 220°C .
Vrijeme pripreme: 45 minuta
<< Sakrij recept
|
|