|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Fizičko kažnjavanje djece i u BiH zabranjeno!!!

Uredništvo Ringeraja.ba, 11.10.2015
Bosna i Hercegovina bi se uskoro trebala pridružiti većini evropskih zemalja i zakonom zabraniti svako fizičko kažnjavanje djece u porodici.
Ključne riječi:

image
/11


Inicijativu za donošenje ovog zakona trebalo bi do kraja ove godine podnijeti Vijeće za djecu BiH. 

Prema riječima pomoćnice ministra za ljudska prava BiH i članice Vijeća za djecu Salihe Đuderije, Vijeće ministara BiH je u junu usvojilo Akcioni plan za djecu BiH 2015.-2018. godine i obavezalo se da zakonom izričito zabrani svako tjelesno kažnjavanje djece u svim postavkama, uključujući i kažnjavanje kod kuće.

Podsjetila je i da je UN-ov komitet u svom periodičnom izvještaju za BiH izrazio zabrinutost prisutnošću fizičkog kažnjavanja djece u porodici i dao preporuku da se i ovaj vid nasilja zakonom zabrani. 

Ovu inicijativu je u RS-u već podnio Ombudsman za djecu.

"Zatražili smo izmjenu Porodičnog zakona u kome bi se jasno i nedvosmisleno zabranilo fizičko kažnjavanje djece, ne s ciljem da se djeci omogući da rade šta hoće, nego da se djeca disciplinuju nenasilnim metodama, kao što je slučaj u obrazovnim ustanovama i institucijama", kazala je Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac. 

S druge strane, psiholog Aleksandar Milić, iako se protivi svakom vidu nasilja nad djecom, ipak smatra da je donošenje ovakvog zakona preuranjeno jer je zakon taj koji će najlošije precizirati i najlošije sankcionisati, a bit će narušena i porodična klima, kao i obrazovni autoritet samog roditelja. Također, smatra da bi se otvorio i prostor za širenje lažnih optužbi djeteta kada mu god nešto nije po volji. 

Na taj način ćemo se, kaže Milić, više baviti posljedicama, a ne uzrocima, te bi stoga ova inicijativa za donošenje zakona trebala biti povod da se poradi na funkcionalnosti porodice. Pod funkcionalnošću se podrazumijeva angažovanje oko djece, rad s njima, obrazovno vođenje, objašnjavanje, učenje, stvaranje radnih navika, bez primjene prinude i bilo kakvih grubosti. 

"Ako se s djecom kvalitetno radi, imat će dobre navike i neće biti potrebe za zabranama, iako kvalitetno vođenje u obrazovnom pristupu podrazumijeva i učenje djece šta je to poželjno i prihvatljivo i šta je nedozvoljeno ponašanje. Najmanje su poželjni batina, prinuda i agresivnost, kojih ne tvrdimo da nema, ali se ne mogu regulirati zakonski", pojašnjava Milić.

Sva istraživanja koja su rađena u našoj zemlji kažu da roditelji još uvijek batinama "odgajaju" djecu i većina ih smatra da nije svaki udarac fizičko zlostavljanje. Tako UNICEF-ovo istraživanje koje je objavljeno prošle godine pokazuje da su fizičko i emocionalno kažnjavanje metode koje koristi više od 50 posto roditelja u regiji. Povisiti ton na dijete i udariti ga po stražnjici kao obrazovnu metodu, prema ovom istraživanju, koristi 55 posto roditelja u BiH.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2
Dijete i bajka
Neobična i izmišljena stvorenja, vile i vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i mnogi drugi likovi sastavni su dio b...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *