|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Istine i neistine o trudnoći

Uredništvo Ringeraja, 20.8.2021
Je li istina da oblik trbuha otkriva spol djeteta? Je li istina da neke trudnice ‘nose više prema križu’? Spušta li se doista trudnički trbuh prije poroda? Na ova i druga pitanja odgovorio je dr. Stanko Pušenjak.
Ključne riječi:

image
/11


S mag. Stanko Pušenjak, specijalist ginekologije i opstetricije, razgovarali smo o najčešćim pitanjima trudnica.

 

Upitan je li doista neke trudnice 'nose više prema iza', mag. Stanko Pušenjak je odgovorio: "Načelno, maternica zaista može biti više orjentirana prema naprijed između trbušnih mišića I rektusa, ili je baš ti trbušni mišići drže uz kralježnicu i tada ona "zauzima" prostor više postrani nego naprijed. Međutim, to nema nikakve veze s tim o čemu trudnice tako jako vole raspravljati   - “kako nose” naprijed ili iza. Nekim trudnicama se povečana maternica smjesti I u nekim drugim djelovima trbuha dok nekima koje imaju slabe trbušne mišiće naginje prema naprijed, a manje negdje drugdje. Nosi se uvijek I isključivo u maternici. Čak ni položaj posteljice, koji može biti ispred ili više iza u maternici, nema nikakve veze s tim. "

 

Neki vjeruju da po obliku trudničkog trbuha buduća majka može znati kojeg će spola biti beba. Zašiljeniji ili zaobljeniji trbuščić nema nikakve veze sa spolom bebe. Također nije točno da trudnica koja ima veći trbuh nosi djevojčicu, a ako nosi nisko, nosi dječaka. "Oblik trbuha ne ukazuje na ništa, rekao je Pušenjak.


Zanimalo nas je i da li se doista trbuh spusti nekoliko dana prije poroda. Mag. Pušenjak je odgovorio potvrdno: "Trbuh se doista može spustiti u posljednjih mjesec dana, pogotovo zato što se fetus spušta u zdjelicu i tako rasterećuju gornje dijelove maternice. Količina plodne vode se također prema kraju trudnoće smanjuje I sve je to dobra predikcije za predstojeći porod."

 

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Vibracije djetetovog imena prema numerologiji
Odabrati pravo ime za dijete je težak zadatak. Ako želite da ime vašeg djeteta ima vibru koja će održavati njegov karakt...
3
Seks u trudnoći
Da li je seks dozvoljena aktivnost u trudnoći? (engleski video)
3
Venadoron - lijepe noge, posebno u trudnoći!
Weleda poklanja!Venadoron - prirodno lijepe noge, posebno u trudnoći
3
Hiljadu parova u BiH pohranilo matične ćelije
U BiH se za dvije godine na pohranu matičnih ćelija odlučilo 1000 porodica...Bolje je imati ih, a ne trebati, nego treba...
3






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *