|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako priviknuti bebe na krutu hranu?

Uredništvo Ringeraja, 5.4.2021
Kako se vaše dijete počne privikavati na povrće, voće i žitarice, počnite dodavati i drugu hranu, te povećajte broj hranjenja krutom hranom, te polako ukidajte mliječne obroke.
Ključne riječi:

image
/11


Do sada je vaša beba hranjena samo s mlijekom, bilo vašim ili formulom, a sada već je prošlo šest mjeseci i vrijeme da počne jesti i krutu hranu. Stručnjaci preporučuju da je šest mjeseci najbolja dob da dijete počne polako uzimati krutu hranu, jer se smatra da dijete prije toga nema dovoljno jak imunitet, koji bi se branio protiv određenih bolesti s kojim hrana može biti zaražena. Također, imunosni sustav nije dovoljno jak, pa mi moglo doći do alergijske reakcije na hranu.

Ako mislite da je vaše dijete gladno, a nije još navršilo šest mjeseci, prvo mu pokušajte dati više mlijeka na bočicu, ako dojite. Ako ne dojite, pokušajte povećati količinu mlijeka koju mu dajete, ili se savjetujte s pedijatrom ili patronažnom sestrom oko promjene formule i količine. Nikako bebi nemojte davati krutu hranu prije nego što navrši 17 tjedana života.

Ako ste se odlučili dati bebi krutu hranu prije šestog mjeseca, pazite da ne dajete hranu na koju bi moglo doći do određene alergijske reakcije. A to je: kravlje mlijeko i mliječni proizvodi, bilo koja hrana s glutenom, citrus voće i voćne sokove, ribe i školjke, te jaja. To se posebno odnosi na bebe koje su rođene prije vremena, pa im treba više vremena da u svojem razvoju dostignu svoje vršnjake.



Kada je vrijeme?

Evo nekoliko savjeta kako možete znati da je vaša beba spremna jesti krutu hranu:

  • Drži glavu – beba mora biti sposobna držati se sama u uspravnom položaju kako bi mogla dobiti prvu krutu hranu.
  • Sjedi s pridržavanjem – preporučamo da visoku stolicu za hranjenje uvedete tek kasnije, počnite s hranjenjem dok vam dijete sjedi u krilu
  • Radi pokrete žvakanja – vaša beba mora biti u mogućnosti pomicati hranu u ustima i gutati. Kada se beba nauči gutati, primijetit ćete da će manje hrane izlaziti iz usta i da će brže jesti.
  • Dovoljna težina – većina djece je sprema za prvu krutu hranu kada udvostruče svoje porođajnu težinu. To se može dogoditi prije šest mjeseci i oko šest mjeseci starosti.
  • Znatiželjno promatra hranu – ako gleda hranu koju vi jedete i poseže kako bi probalo tu hranu.



Kako započeti s hranjenjem?

Najlakše će biti ako započete s pireom ili kašicama. Pokušajte dati jednu do dvije žličice ove hrane: pire od povrća – mrkve, pastrnjaka, krumpira(batata) ili kupljene kašice za bebe od riže, kukuruza ili prosa koje možete pomiješati s mlijekom za bebe.

Ovu hranu možete ponuditi bebi prije ili nakon hranjenja ili pak u sredini hranjenja. Procijenite koje bi vrijeme bilo najbolje ili pak probajte u različita vremena, pa da vidite što najbolje funkcionara. Naravno, pazite da hrana koju ćete joj dati da ne bude vruća.

Vjerojatno će vašoj bebi trebati jedno vrijeme da se privikne na osjećaj hrane u ustima i okus, pa se nemojte začuditi ako isprva odbaci ono što ste joj stavili u usta. Ako se to dogodi, pokušajte kasnije ili sljedeći dan. Također, u početku će vam se činiti da vaša beba jede vrlo malo, no budite strpljivi jer mora naučiti kako jesti. U početku neka kašice budu rjeđa, a kako će se navinuti na jelo, počnite ih spravljati sve kruće i kruće, s grudicama hrane. To će vašoj bebi omogućiti da vježba žvakanje (makar bilo bez zubi) i naravno gutanje.

Kako se vaše dijete počne privikavati na povrće, voće i žitarice, počnite dodavati i drugu hranu, te povećajte broj hranjenja krutom hranom, te polako ukidajte mliječne obroke. Do sedmog mjeseca starosti vaša beba bi na dan trebala jesti tri obroka s krutom hranom.


Evo od čega bi se bebina prehrana trebala sastojati:
1. Mlijeko – dojenje ili formula
2. Kašica s dodatkom željeza
3. Povrće – krumpir, brokula, cvjetača, batat, špinat, mrkva...
4. Male količine mesa (perad, riba), jogurt, tvrdo kuhano jaje, dobro kuhana leća i sir (svježi). Nemojte davati djetetu dozrele ili topljene sireve.
5. Voće

Kašica i kruta hrana

Nemojte se zabrinjavati ako djetetov apetit varira od jednog do drugog obroka, no pratite je li sito i je li tijekom dana pojelo dovoljnu količinu. Ako zatvori usta, počne micati glavu i igrati se s hranom, vjerojatno je pojelo dovoljno. Neka djeca će, također, htjeti sama od vrlo rane dobi uzimati hranu i neće toliko uživati da ju vi hranite sa žlicom. Hranu koju mogu šestomjesečna djeca jesti jesu mali komadići tosta s maslacem ili mali komadići mekane i oguljene kruške. Ako je to slučaj, dopustite svojoj bebi da se sama hrani ili pak možete dopustiti joj da drži svoju hranu u ruci dok ju hranite sa žicom. Tako će biti zabavljena i sita.

Između sedmog i devetog mjeseca života bebe su spremne jesti male zalogaje hrane, odnosno više ne morate od svega spravljati kasicu. Pokušajte sa: meko kuhanom mrkvom ili slatkim krumpirom, tjesteninom, žitaricama, bananom, kruhom i lubenicom. Naravno, nikako ne ostavljate dijete samo dok jede, kako ne bi došlo do gušenja. Vaše dijete će prilikom jedenja krute hrane gristi i sisati hranu, te će jačati svoje desni i čeljust, ali će se i prilikom toga razvijati mišiće koji su joj potrebni za govor.

Glavna hrana

Bez obzira na krutu hranu, nastavite bebi davati i samo mliječne obroke, bilo da dojite ili dajete formulu, jer oni još uvijek snabdijevaju dijete s vitaminima, željezom, proteinima i to u lako probavljivoj formi. Mlijeko će vašem djetetu do prve godine života ostati glavni hrana. Nakon šestog mjeseca života s krutom hranom možete davati kapi vitamina A i D, kako bi bili sigurni da vaše dijete dobiva dovoljno tih važnih vitamina.

Kada spravljate domaću hranu za bebe izbjegavajte mnogo soli, šećera, ljute i jake začine. Neke će bebe možda i uživati u srednje začinjenoj hrani, ali ne mogu tolerirati veću količinu. Nikako nemojte zaboraviti djetetu davati vodu, a ako dajete voćne sokove, razrijedite ih s vodom (u omjeru 1:10) činite to samo tijekom jela.

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
11
NIKA KIDS siguran online shop odjeće za d...
Vrijeme online trgovine je u svijetu uveliko prisutno a poslednjih godina i kod nas taj trend većinom kroz Facebook je s...
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *