|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Krv iz pupkovine je bogata matičnim stanicama

Vita 34 - Bio Save, 3.10.2015
Krv iz pupkovine pohranjuje se jer je bogata matičnim stanicama

image
/11


Prof. dr. Ivan Drinković, utemeljitelj i direktor Poliklinike Drinković, objasnio je zbog čega se matične stanice zaista mogu nazvati “čudotvornima”, kako napreduje liječenje matičnim stanicama te koje su prednosti korištenja matičnih stanica iz krvi pupkovine u odnosu na one iz koštane srži.

http://www.dodaj.rs/f/t/P0/4wVkRPOc/03f8e9f2738e1c25a27199eb.jpg

Krv iz pupkovine pohranjuje se jer je bogata matičnim stanicama. Možete li objasniti što su točno matične stanice, i na koje se još načine može doći do njih, odnosno koje su prednosti njihove pohrane kod rođenja?

Matične stanice iz pupkovine su nespecijalizirane stanice, koje čine sve gradivne stanice našeg tijela. Matične stanice imaju mogućnost transformirati se u bilo koji drugi tip stanica u organizmu koji je uništen tijekom procesa starenja, bolesti te genetskih mutacija. Njihova nevjerojatna sposobnost pretvorbe u druge vrste stanica, specijalizirane za funkcioniranje određenog dijela u ljudskom organizmu, čini ih jedinstvenima u medicini. Matične stanice su osnova svih tkiva, krvi, kao i imunosnog sustava organizma. Nakon rođenja djeteta i presijecanja pupkovine, krv koja ostaje u krvnim žilama bogata je matičnim stanicama. Unatrag 20 godina, krv iz pupkovine se bacala, a s njom i sva vrijednost matičnih stanica. Sada roditelji imaju priliku sačuvati ove jedinstvene, nespecijalizirane matične stanice, koje imaju nevjerojatnu sposobnost regeneracije i umnožavanja.

Bez rizika od odbacivanja transplantata

Kvalitetne matične stanice trenutno se mogu dobiti iz pupkovine, periferne krvi i koštane srži. Postoje još neki izvori matičnih stanica, s kojima se trenutno provode studije kako bi se otkrio njihov potencijal. Matične stanice iz pupkovine (neonatalne) smatraju se prethodnicama odraslih matičnih stanica – koštane srži. Matične stanice iz pupkovine mnogo su mlađe, vitalnije, nisu toliko zrele te nisu prošle proces ljudskog starenja. To je njihova prednost u odnosu na druge izvore stanica.

 

Matične stanice nalaze se i u mliječnim zubima. Pohraniti ih možete u engleskoj banci BioEden, a o njihovom potencijalu i postupku pohrane možete saznati više na stranici www.bioeden.hr.

Liječnici su prije više od dvadeset godina počeli upotrebljavati matične stanice hematopoeze – iz krvi pupkovine za tretiranje oboljenja koja su prije bila tretirana matičnim stanicama iz koštane srži. Osim toga, uzimanje stanica iz koštane srži veoma je bolan proces, a sama transplantacija može biti mnogo opasnija, s obzirom da postoji mogućnost reakcije odbacivanja transplantata.

U liječenju kojih bolesti se trenutno koriste matične stanice?

Matične stanice iz pupkovine prvi put su upotrijebljene 1988. godine za liječenje dječaka oboljelog od Fanconijeve anemije. Ova transplantacija je bila još tada uspješna, a pacijent je i danas živ i potpuno izliječen. Od tada je prošlo više od 20 godina, a medicina je svakodnevno napredovala, pa se matične stanice koriste u liječenju velikog broja bolesti. Velik broj tretmana odnosi se na liječenje hematoloških oboljenja, poput različitih tipova leukemije, zatim različiti tipovi anemije i metaboličkih oboljenja.

 

Nada za liječenje neizlječivih bolesti

Velika istraživanja su usmjerena na primjenu matičnih stanica iz pupkovine za liječenje cerebralne paralize, imunoloških bolesti,uključivo multiplu sklerozu, sistemnu sklerozu, lupuseritematodes,ali i reumatoidni artritis, srčanih bolesti, dijabetesa, pa i HIV-a. Već danas postoje vrlo uspješni inicijalni rezultati tretmana pacijenata s ovim bolestima. Matične stanice postale su treći stup medicine uz lijekove i operacije pa će se u budućnosti matičnim stanicama zasigurno liječiti bolesti koje se danas smatraju neizlječivima.

Kako liječenje matičnim stanicama danas izgleda?

Matične stanice jedan su od bitnih koraka u proceduri liječenja. Na primjer, kada je riječ o malignim hematološkim oboljenjima ili nekim drugim tipovima karcinoma, u velikom broju slučajeva neophodno je proći kemoterapiju. Kemoterapija uništava ljudski imunosni sustav te je upravo to razlog smrtnog ishoda. Nakon kemoterapije, pristupa se transplantaciji matičnih stanica. Nekad je to vrlo jednostavan proces pa se može usporediti s transfuzijom krvi, a nekad je, naravno, složenije.

Matične stanice oporavljaju imunosni sustav osobe oslanjajući se na potpuno nove mlade stanice koje su sačuvane prilikom rođenja djeteta. Svakako, postoji veliki broj studija gdje se matične stanice upotrebljavaju i na drugačije načine. Na primjer, kada je riječ o stvaranju organa, koriste se i 3D printeri koji potencijalno omogućavaju kreiranje identičnih organa.

Liječenje članova obitelji

Kolika je uspješnost liječenja vlastitim u odnosu na donirane matične stanice?

Vlastite matične stanice 100% odgovaraju onome od koga su uzete, dakle, ne postoji mogućnost odbacivanja transplantata o kojem je ranije bilo riječi. Također, kada je riječ o liječenju članova obitelji postoji mnogo veća kompatibilnost, nego kada je riječ o doniranim matičnim stanicama od nepoznate osobe.

Kada se govori o transplantaciji, mora se imati na umu da donirane matične stanice nisu dostupne u svakom trenutku. Vrlo je teško pronaći kompatibilnog donatora u javnoj banci, a onda se na sve to potroši i previše novaca. Također, ako se radi o doniranim matičnim stanicama iz koštane srži, potrebna je podudarnost mnogo većeg broja parametara, nego kada je riječ o matičnim stanicama iz pupkovine. Zbog toga matične stanice iz pupkovine preuzimaju vodeću ulogu u odnosu na koštanu srž koja je ranije bila primarni izvor za liječenje.

Dijabetes, tumori i bolesti srca

Što se može očekivati u bliskoj budućnosti – za koje se bolesti već smatra da ih se na ovaj način može liječiti i u kojem razdoblju smatrate da će se to i početi primjenjivati?

Smatram da se u bliskoj budućnosti može očekivati znatan rast broja bolesti koja se mogu tretirati. Na primjer, postoji veliki broj studija za liječenje dijabetesa tipa 1 i veliki broj znanstvenika koji se bave upravo ovime iz razloga što postoji  znatan broj djece koja boluje od ove bolesti. U Njemačkoj se provodi jedna od ovih studija, a pokazuje se veliki napredak u smanjenju inzulina. Recimo, to je jedna od bolesti koje bi se u nekom budućem razdoblju trebalo svrstati u standardne terapije s matičnim stanicama iz pupkovine. Liječenje srca i srčanih oboljenja također je blizu. Također, danas se matične stanice primjenjuju u liječenju tumora dojke, bubrega i jajnika te kod nekih genetskih poremećaja uz obećavajuće inicijalne rezultate. Postoje centri u svijetu koji takve tretmane već rade te su oni pokazali veliki uspjeh.

 

 

Razvoj nove grane medicine

Kakve su perspektive za neku dalju budućnost, u kojem smjeru idu istraživanja u tom području?

Danas se najviše ulaže u istraživanja primjene matičnih stanica za obnavljanje živčanog tkiva, centralnog živčanog sustava i tkiva gušterače. Međutim, veliki broj znanstvenika bavi se stvaranjem tkiva, odnosno organa napravljenih od matičnih stanica pa je upravo to dovelo do nastanka nove grane medicine – regenerativne medicine. U našoj daljoj budućnosti matične stanice služit će za zamjenu oštećenih organa pa će se i potreba za donacijom organa smanjiti.

 

Krv iz pupkovine možete pohraniti putem tvrtke Bio Save d.o.o. u njemačkoj privatnoj banci za pohranu matičnih stanica, Vita 34. Vita 34 je prošle godine godine preuzela 4 po veličini njemačkie Stellacure, te najveću austrijske banke matičnih stanica Vivocell. Ove godine je nastavila svoj rast, preuzimajući najveću dansku banku Stem Care. Ovim potezom je Vita 34 učvrstila svoju lidersku poziciju u Evropi.

www.biosave.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prijavite se na edukativno druženje trudnica
Besplatno edukativno druženje ''Naše putovanje počinje'' s trudnicama održat će se 21.01.2020. godine u hotelu Ibis Styl...
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *