Ringerajin kuvar: Hanady RR
- Za tijesto:
- 125g maslaca
- 100g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 180g glatkog brašna
- 30g kakaa u prahu
- Za karamel:
- 100ml vode
- 400g šećera
- 125g maslaca
- 125ml slatkog vrhnja
- 2 kašike milerama
- Za čokoladnu kremu:
- 125ml slatkog vrhnja
- 100g čokolade sa 70% kakaa
- Natrgati maslac i istući ga sa šećerom u prahu dok ne postane pjenast. Odvojiti žumanjak od bjelanjaka i taj žumanjak dodati smjesi. Pomiješati kakao i brašno, a zatim ga prosijati u smjesu. Sve izmiješati da se dobro poveže, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru da se stegne.
- Za kremu od karamela rastopiti šećer s malo vode i ostaviti da se karamelizira. Kad dobije boju, oprezno ubaciti maslac (mogao bi prskati zbog ključanja, pošto je karamel na temperaturi od 180C, a maslac hladan). Zatim dodati slatko vrhnje i malo milerama.
- U međuvremenu napravite čokoladnu kremu. Tamnu čokoladu nasjeckajte i rastopite pomoću vrućeg slatkog vrhnja. Staviti slatko vrhnje da se zagrije i preliti ga preko čokolade i ostaviti dok se čokolada ne rastopi, a zatim promiješati. Ostaviti da se malo stisne, ali ne previše jer ipak mora biti tekuća kako bi se mogla preliti na prhko tijesto.
- Razvaljati tijesto na tanko. Vaditi okrugle oblike i stavljati ih u kalupiće. Peći 10ak minuta na 165C i paziti da se ne prepeče.
- Izvaditi tijesto iz kalupa. Preliti kašikom karamela, a kad se malo stisne, preliti i kašikom kreme od čokolade. Posipati sa malo soli. (Cvijet soli.)
-
Ova količina je dostatna za otprilike 24 komada.
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Slični sadržaji, koje čitaju drugi korisnici
Brokula
Ringerajin kuvar: Visnja RR
3
Punjena jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Kraljevska jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Pizza muffini
Ringerajin kuvar: Maja78 RR
2